Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Istraživanja 20. lipanj 2018.

Navijanje uz lager, craft i pivske zalogaje

Ljetne pivske teme, te to drevno piće zdravo je zbog ovoga ili onoga te to nije istina, ali… A osobito kada su kakve sportske, primarno nogometne euforije poput aktualne, uz Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. Posvuda se otvaraju navijački korneri za ispijanje piva, terase od kvartovskih kafića do dobre stare Oleanderice gospođe Esplanade, čija je chefica Ana Grgić osmislila raskošne probrane navijačke zalogaje da upotpune sportski užitak, egzotičnih već naziva poput zepečeni pulled pork sendvič s čili krumpirićima, kikiriki u wasabi kori uz slasni mini pileći burger, mali biftek tartar s pomfritom, hrskava pita od gljiva, kroketi od pršuta i paškog sira s umakom od sušene rajčice ili slasne pržene kozice u kadaifu s curryjem… Da ne nabrajam vrste vina.

A ne bih mogla nabrojiti ni pivovaru koja (i) ovoga ljeya ne živi za reprezentaciju, zemlju, naciju… Potrošače i profit. Oduševljajaju me maštovitim idejama za TV-spotove, navijačke himne, nagrade i druge kockice.

Devet od deset Hrvata pije pivo, najčešće lager, a sve češće i craft (Fotografija magazin Ja Trgovac)

Devet od deset Hrvata pije pivo, najčešće lager, a sve češće i craft (Fotografija magazin Ja Trgovac)

Stvarno, vrijeme je za pivo! S tim je poklikom, kako navodi Goran Pavlović, glavni urednik magazina Ja Trgovac, upravo uoči početka Svjetskoga nogometnog prvenstva njihov magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina istražila navike u potrošnji piva.

Pivo konzumira čak 87,3 % potrošača! – spoznaja je istraživanja. Kada je u pitanju učestalost konzumiranja piva, samo 5,1 % konzumenata pije pivo svaki dan, 41,9 % tjedno, dok 30,2 % ovo piće pije mjesečno. Nekoliko puta godišnje pivo pije 17,3 % konzumenata, a 5,5% ga pije još rjeđe.

Radler već na drugom mjestu, u četvrtine pivopija!?

Poizbor: lager, craft, svijetlo ili tamno, bezalkoholno... (Fotografija Oblizeki)

Poizbor: lager, craft, svijetlo ili tamno, bezalkoholno… (Fotografija Oblizeki)

Više od polovine konzumenata piva najčešće piju svijetlo pivo (lager), njih 55,5 %. Na drugome mjestu slijedi pivo s voćnim okusom (radler), koje najčešće pije 27,3 % konzumenata. Manji broj konzumenata navodi kako najčešće piju pšenično (7 %), tamno (5,6 %) ili bezalkoholno (4,7 %) pivo.

Sasvim očekivano, većina ispitanih konzumenata češće pije pivo velikih industrijskih pivovara (70,8 %), a tek manji dio njih (8,9 %) češće pije pivo craft (zanatskih) pivovara.

Petina konzumenata piva (20,3 %) navodi kako podjednako piju pivo velikih pivovara kao i zanatsko pivo koje proizvode mikropivovare. Činjenica da se gotovo trećina konzumenata piva u manjoj ili većoj mjeri deklarira kao potrošač craft piva govori u prilog rastuće popularnosti mikropivovara i njihovih proizvoda na hrvatskom tržištu.

Iznenadite duhovitošću (Fotografija Oblizeki)

Iznenadite duhovitošću i ukusnom “gusjenicom” (Fotografija Oblizeki)

Pivo se najčešće konzumira kod kuće (svoje ili kod prijatelja, rođaka), što navodi 50,9 % konzumenata. Trećina ispitanika, njih 33,5 %, najčešće konzumira pivo izvan kuće (kafić, pivnica, restoran i sl.), a 15,6 % kaže kako ga podjednako često piju i kod kuće i izvan kuće.

Pivska kuhinja

Gdje god pili pivo, pogotovo navijajući, ne mogu a ne podsjetiti i na pivo u kuhinji odnosno na odlične marinade, umake,  gulaše i čak desert pripremljene s pivom.

A također i na sjajne kreacije navijačkih zakuski još 2012., tada još vrlo ambicioznoga chefa Roberta Slezaka, koji se u međuvremenu vrlo uspjelo otisnuo u poduzetničke vode, a koje vas još – uza sve drugo – ustrajno očekuju na našim Oblizekima: grisini s chatneyjem od jabuka, pola metra pečenih rebrica, nogometna “gusjenica”, pivnički gulaš zapečen u kruhu, kobasice u crnom pivu

Što ćete piti uz to? E, to prepuštamo vašem ukusu. Koje pivo? Ono koje volite. Budite radoznali. Uz to, ako već kuhate s pivom, ne morate nužno uz pivska jela i piti pivo!


Objavljeno 20. lipnja 2018.
Preporučujemo na Oblizekim srodne teme:

Pivce za živce – toplo i s tanjura, s centra a ispred televizora

http://oblizeki.com/pivo-u-kulinarstvu-osobito-vrijedne-pivske-marinade-16492

http://oblizeki.com/pecenke-iz-pivane-umjesto-purice-prepelice-a-odojak-s-%E2%80%93-pivom-16501

http://oblizeki.com/iza-prigodne-etikete-blagoslov-bozicnoga-piva-vec-26-put-16465

http://oblizeki.com/zlahtno-vrbnicko-sampanjsko-pivo-16590

http://oblizeki.com/desert-s-cudesnom-pjenicom-od-piva-uz-%E2%80%93-pivo-15310

http://oblizeki.com/svako-pivo-ima-svoju-pricu-svojeg-pilca-i-svoje-jelo-2234

http://oblizeki.com/s-pivom-u-%E2%80%93-tanjur-15604

http://oblizeki.com/hajdmo-na-pivo-u-%E2%80%93-muzej-7381

http://oblizeki.com/pivce-za-zivce-%E2%80%93-toplo-i-s-tanjura-s-centra-a-ispred-televizora-7427

http://oblizeki.com/iva-pehar-pobjedica-hrvatskoga-masterchefa-2015-fino-kuha-s-pivom-15334

http://oblizeki.com/pivo-sljubljeno-u-cetiri-slijeda-17596

http://oblizeki.com/i-pivo-piti-preporucuju-uz-obrok-19455

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.