Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Razgovori oko stola 31. prosinac 2018.

Naruči i, ako želiš, oplemeni

Naručivanje hrane, dostava, catering – posljednjih je najmanje dva desetljeća, od pojave pionira Domijenka, Cateringa Majetić i sličnih, i u nas normalna stvar, kao što su nekad bili restorani društvene prehrane, sindikalne proslave i druženja doma s kuhanjem i nakuhavanjem. Oni koji si to mogu priuštiti, a i neće im se kuhati, ako već nemaju osobnoga chefa, barem iz nekog TV-gastroshowa, ako ne mogu naručiti ekipu koja će im skuhati za po doma, imaju zaista široke mogućnosti naručivanja  hrane od najobičnije pizze i ćevapa do jela specijaliziranih kuhinja i prehrane poput vegetarijanske, makrobiotičke, bezglutenske do meksičke i istočnjačkih. Progone nas lecima u poštanskom sandučićima i još brojnijim i raznovrsnijim porukama na mobitelu i računalu, s mnoštvom jela, akcija… Tako i oni koji su stjecajem prilika svakodnevno oslonjeni na naručivanje hrane, od starijih vezanih uz postelju do mlađih i cjelodnevno vezanih uz posao, imaju sve veći izbor u, srećom, sve većoj konkurenciji. Sve, dakako, ovisi o kupovnoj moći.

Naručivanje sve unosnija niša

Netokracija: sa snimanja o novostima u naručivanju hrane (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Netokracija: sa snimanja o novostima u naručivanju hrane (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Imala sam priliku uoči Božića sudjelovati u snimanju blagdanske epizode o redizajniranoj platformi Pauza.hr za naručivanje hrane za Netokraciju. Nisam o tome dosad ni razmišljala, pa sam tek tada shvatila koliko je ta ugostiteljska niša sve unosnija. Naime, upravo je tih dana nizozemski Takeaway preuzeo njemački dio DeliveryHero za čak 1 milijardu USD! I u nas također: osim što je hrvatski izdanak Pauzea.hr tema vodećega regionalnog IT-medija, naveliko se promovira i konkurencija različitih kategorija, od samih pizzerija, pečenjara do restorana na dostavu i catering, zatim Uber Eats do najnovijega Wolt.hr .

Ana Vaci, voditeljica marketinga Pauza.hr – u društvu šarmante mlade Netokracijine ekipe  producentice Lorene Vlahovski, novinarke Ana Marije Kostanić, event managerice Beatte Lovrečić, osnivača i CEO Ivana Brezaka Brkana, uz snimatelja Robina – ispričala mi je kako su u svojem prvom desetljeću sa dvoje narasli na petnaestak zaposlenih te kako se neprestano šire:

Osim  Zagreba djelujemo i u Rijeci, Splitu, Zadru, Puli i Karlovcu, a sada brojimo oko 150 restorana. Pizza je prvo naručeno i još najviše naručivano jelo, a u stopu je prate kebabi i dnevni meniji. Iako većina misli da je vrijeme gableca peak dana, zapravo se podjednako naručuje za vrijeme gableca, ručka i večere.

Konzumenti u svakom slučaju dolaze na svoje, jer, prilagođavajući se korisnicima, hipsterima ponajprije, uz web stranicu stiže, eto, i nova aplikacija za naručivanje.

I na majici voditeljice marketinga Ane Vaci najčešće naručivano jelo preko Pauze.hr (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

I na majici voditeljice marketinga Ane Vaci najčešće naručivano jelo preko Pauza.hr (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Što bih još dodala? Ponajprije fotke hrane. Restorane bih nekako, kad se već neće sami, izazvala na veću specijalizaciju i izbjegavala monotone jelovnike s prebrojnim jelima od igle do lokomotive. Dobro, sve se može i doraditi, ali isto tako i ubiti i običnim dressingom, preljevom. Sumnjičava sam prema takvima i zbog potrebnih svježih namirnica i zbog kuharskog umijeća, jer treba održati visoku razinu kakvoće, a poprijeko gledam i na gotovanske, nazovi kreativne novitete kao što su pileći prutići sa sezamom na posteljici od rikule (za Vegetin TV-serijal Male tajne velikih majstora to smo kuhali prije valjda trideset godina!), rižu s parmezanom, brokulu s češnjakom, ražnjiće od bifteka (!?), a teleći kotlet s cimetom (čini mi se da stoji 70 kn!) podsjeća me kako sam fulala bočicu i kotlovinu umjesto paprom baš bogato začinila cimetom. Uglavnom, ima ih, ali nedostaje šira onuda jušnih jela. Ugledajući se na bjelosvjetske ponuđače, naši dostavljači hrane – i restorani, uostalom, osim onih baš za gablece – kao da izbjegavaju naša odlična tipična sezonska variva (mogu i s mesom, ali i bez njega), čak i obično gravče-tavče ili zapečeni grah.

Primjena prehrambenih stilova

Promo-poruka i sa šalice (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Promo-poruka i sa šalice (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kako se mijenjaju stilovi i privatnih (zaruke, karmine, krštenja, prve pričesti, krizme, razvodi…), a osobito poslovnih (i božićnih i novogodišnjih!) domjenaka, zatim novogodišnjih dočeka, nagrada, obljetnica, rođendana, prvih plaća ili odlaska u mirovinu, sve je manje odojaka i janjaca s ražnja, sve je više fingerfooda. No, da biste uštedjeli, a to nije nevažno, uza svu raznovrsnost – svakako se organizator stolovanja mora uputiti u prehrambene navike (vjerske, zdravstvene itd.) onih oko stola – i naručeno možete oplemeniti.

Kako jelo počinje očima, odabranu temu i boju možete naglasiti prigodnim detaljem u uobičajenom uređenju prostorije (uz blagdane ide malo zimzelena, pšenice, božićna zvijezda, kuglice, lampicama, balonima…) i stola (stolnjak, papirnati ubrusi, dodatni makar i papirnati tanjuri, čaše i slično što se, ako ne želite prati posuđe ili ga i nemate, možda najjednostavnije sve može baciti – samo pripazite kamo!) te ozvučiti prigodnom glazbom. Možda u to oplemenjivanje spada i kućni DJ ili koktel-majstor odnosno na otvorenu majstor za roštilj. U oplemenjivanje bih ubrojila i širenje ponude kućnoga bara: uz aperitive i digestive, koje možda već i imate u zalihi, više vrsta bijeloga i crnoga vina, piva, vode, voćnih sokova i drugih pića sve do onih diet ili zero. Savjet: nemojte sve pootvarati prije nego stvarno zatreba.

I običan se zagrebački s krumpirićima može lagano - narezivanjem! - pretvoriti u fingerfood (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

I običan se zagrebački s krumpirićima može lagano – narezivanjem! – pretvoriti u fingerfood (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na stolu su dobro došli tanjurići s različitim vrstama sireva, mekih i tvrdih, ne nužno skupih, zatim ajvar, majoneza, senf, pa ukiseljeni krastavci, cikla, možda salate od francuske (ima i gotove) do klasične grah salate (grah ne morate kuhati, ima ga i u konzervi!) te svježeg povrća poput mrkve i celera narezana na prutiće. Možete pripremiti jednostavan umak od jogurta ili vrhnja pomiješanoga sa začina i malo limunova soka. Možete dodati i humusa i kakvoga drugog štosnog namaza – bakalara na bijelo (ima sjajnog gotovog i u trgovinama!), kosane masti recimo ili maslaca, čak margarina, pa tune, a uz njih krekere, čips različitih vrsta.

Ured s kuhinjicom

Može li se oplemeniti i običan roštilj i lepinje? (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Može li se i čime to oplemeniti i običan roštilj i lepinje? (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Ako u uredu imate priručnu kuhinjicu – a doma je svakako imate – zacijelo imate i octove (jabučni, vinski, aceto balsamico, aromatiziran…) i ulje (kukuruzno, maslinovo, bučino, aromatizirano…) te neke začine (da tko voli može dodati ljute papričice i sl. kako domjenak ne bi nalikovao basni o rodi i lisici), što možete zgodno garnirati. Stvar podižu i ljupka, raznovrsna, elegantna i ne skupa pecivca, kao i desert. I kolače možete odlične naći gotove, a ako vam je ekipa brojna, razgalit će i zgodna neka tematski oblikovana torta kao iznenađenje.

Božica Brkan s oblizeka o hrani, a Ivan Brezak Brkan Netokracije o hrani i IT tehnologiji (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Božica Brkan s Oblizeka o hrani, a Ivan Brezak Brkan Netokracije o hrani i IT tehnologiji (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

I danas se sa sentimentom sjećam privatnih proslava u Večernjaku u dane dežurstva na poslu kad normalni ljudi nisu radili i kad je svatko ponio nešto sa svoga kućnog stola. (Što smo se  narazmjenjivali recepata!) Baš lijepa vremena! No, tada se obično blagdanom i nije ili se rijetko je blagdanom mogla naručiti gotova hrana, a i tek je u novije vrijeme s mlađim naraštajima izumro kompleks naručivanja. Najprije je došla moda sveopćega kuhanja i nakuhavanja, a onda i dostupnije i vrlo raznovrsne ponude za naručivanje hrane.

Po mojemu, bolje je naručiti dobru pizzu nego loš biftek. Vodite također računa o dobu dana i o tome hoće li to biti kasni radni doručak, objed ili večera te hoće li jesti sjedeći ili tek prizalogajiti s nogu. I da i najmanji stol bude što raznovrsniji, kako bi svatko sigurno našao nešto za sebe što voli i što može sigurno jesti, ali i što će moći kušati prvi put, sushi recimo. Ili pak slikovite voćne ražnjiće ili pršut s dinjom. To može biti vaš takozvani kreativni tač!

Uspješan stol želi u dobroj narudžbi, oplemenjivanju i – dobrom planiranju!

Ekipa zadovoljna snimljenim: snimatelj Robin, Ana vaci iz Pauze.hr te netokrati event managerica Beatta Lovrenčić, novinarka Ana marija Kostanić, producentica Lorena Vlahovski i osnivač i CEO Ivan Brezak Brkan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ekipa zadovoljna snimljenim: snimatelj Robin, Ana Vaci iz Pauze.hr te netokrati event managerica Beatta Lovrenčić, novinarka Ana Marija Kostanić, producentica Lorena Vlahovski i osnivač i CEO Ivan Brezak Brkan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pri naručivanju zamolite da vam odvojeno zapakiraju priloge, pogotovo luk, te umake. Na kraju veće cijele porcije bifteka, zagrebačkoga, pljeskavica, kotleta… možete jednostavnim lijepim rezanjem pretvoriti u efektne male zalogajčiće, a pržena pileća prsa u štapiće i potom u salatu bilo s rižom, tjesteninom ili lisnaticama. Sarmu nemojte rezati, nego, ako je baš želite poslužiti, pogotovo ako je netko od vas za kolege skuhao lončinu sarme, uvijte malene sarmice, arambašiće od jednoga zalogaja. Pripremite i dodatni pribor za jelo, sve do plastičnih viljuščica, žličica i noževa, pa čačkalica, štapića.

Na kraju, sve počistite, a ostatke hrane podijelite da se ne pokvari i da je ne bacate. Ako je potrebno, upriličite i dodatnu malu proslavu ili makar zajednički gablec. Ako imate, pripremite termo-torbe i boce, a i ambalažu kojoj vam jelo dostavljaju privremeno sačuvajte. O količinama naručene hrane razmislite, dakle, i prije nego krenete naručivati. Uspješan (i ekonomičan) stol leži u dobrom planiranju. Te, osobito, u procjeni budžeta, bilo kućnoga, a bilo tvrtke!

Objavljeno 31. prosinca 2018.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.