Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Kušajte s nama nešto novo 14. lipanj 2013.

Namjenske starinske slastice kao egzotične poslastice

Iz današnje perspektive teško je pojmiti koliko se nekad razlikovala obična svakodnevna od blagdanske – božićne ili uskrsne – ili kakve druge svečane prehrane, primjerice svatovske i sl. Gotovo je bilo zadano što se kuhalo za svaki dan, a što nedjeljom. Ovisilo je to ponajprije o onome što se imalo doma, sezonski, a većina je imala malo, pa se kombiniralo  da se nasiti nerijetko vrlo brojna obitelj. Bilo je to uobičajeno, pogotovo na selu, sve do šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća, kada je hrana napokon prestala biti i količinski problem. Prije svega zbog povećanja prinosa i industrije prerade.

Danas jedni smišljaju razne dijetalne načine prehrane, koji ovise o zdravstvenom stanju ili cilju (da se primjerice omršavi ili se pak dobije na težini, da se hrani u okviru životnoga opredjeljenja ili stila, npr. vegetarijanski, veganski, samo sirovim namirnicama, fast-foodom itd.). Drugi jedva spajaju kraj s krajem i na tanjuru. Ali danas se gotovo sve može kupiti, dok je nekad sve trebalo uzgojiti. Svadba se danas pogodi, odabere mjesto, jelovnik, glazba, protokol, a nekad se morala dobro isplanirati da se uzgoje svinje, kokoši i slično kako bi se moglo skuhati dovoljno bolje hrane, pa je postojao običaj da susjedi, prijatelji, rođaci, kumovi uskaču sa po kokoši, jajima, brašnom, maslacem i sličnim, što se poslije drugom prilikom, kad je kome zatrebalo, vraćalo.

Šarmantna gospođa Manda već je pobježivala na Babičinim kolačima (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Šarmantna gospođa Manda već je pobjeđivala na Babičinim kolačima (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

 

Podsjećam kako se primjerice sa kolinja svakome nosio komad svježeg krmenadla, kobasice i čvaraka, pa čak i masnog napoja za svinje. Nije nekad bilo mesa ni svaki dan, a klalo se samo jednom, zimi. Gdje bi se uostalom meso čuvalo kad nije bilo hladnjaka, a specijaliteti poput sušene šunke ili pršuta, slanine, kobasica do kulena (od jedne svinje nekad se pripremao samo jedan kulen i sušio se mjesecima!) rezultat su potrebe za konzerviranjem, spašavanjem mesa od kvarenja. Danas lako govorimo o kakvoći (quality) i sigurnosti (safety) hrane.

Dok se svakodnevno još i gotovo neprestana glad nekad nekako počepila, maštovito se nadomještalo ono čega se nema, za veće i fizički zahtjevnije poslove sa više ljudi, obično težaka izvan obitelji, planirali su se složeniji obroci za cijeli dan, već od doručka preko objeda i/ili večere. Neki da pokažu da imaju (i kad nisu imali!), a i da se može raditi, primjerice okopavati kukuruz ili vinograd, kositi otava ili otavić, vrštiti žito, brati grožđe, graditi kuća… Težaci su se obično vraćali, po potrebi, pa tako i hrana.

Gospođa Kiseljak za svojim kolačima (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Gospođa Kiseljak za svojim kolačima (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na 7. Babičinim kolačima u Klanjcu najboljom je ocijenjena putica za vinske svece (Magda Svečak), pa starinski kolač za djecu i bolesnike (Marija Martinec), a kušati se mogla i lupatvica (Brankica Jagić) koja se pripremala za komušanje kukuruza, za svadbeni pir svadbena pogačica (Božica Lacković), svadbena štruca (Marija Gorup), svadbena torta naših baka (Marica Kipa) i svatovska torta (Marija Švec), zatim uskrsni kruh (Ljubica Radovečki) i ivanjski cveteki (Mirjana Štahan), za post posni zeljevač s kukuruznim brašnom (Josipa Vrhovski). S veseljem predstavljam žetveni kolač (Đurđica Kiseljak) i težačke pogačice (Manda Kogaj).

Danas će te slastice poslužiti posve drugim namjenama, trenucima i motivima, uglavnom kako da se što originalnije osladimo.

Težačke pogačice (Manda Kogaj, Šemnički Kraljevec, Radoboj)

Lijepo, po starinski, i aranžirane (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Lijepo, po starinski, i aranžirane (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

 • 3 jaja
  1l brašna od posija
  5 dl bijeloga kukuruznog brašna
  1 kvas
  1 dl vode
  1 dl mlijeka
  1 velika žlica soli
  malo papra i ljute paprike (po želji)
  1 luk
  5 češnjeva češnjaka
  5 dl čvaraka
  1 šalica špeka

Priprema

Izmiješajte vodu i mlijeko te dodajte kvas. Dodavajte brašna od posija i bijeloga kukuruza. Dodajte jaja zajedno s mljevenim čvarcima i oba luka. Umiješajte preostale sastojke. Tijesto oblikujte i pričekajte da se digne. Kad se digne, tijesto razvaljajte, izrežite kalupom pa pospite kuminom i bučinim košticama. Nakon toga opet pričekajte da se digne. Kostrolu namažite domaćom svinjskom mašću. Pecite oko 20 min.

Krapinsko-zagorska županija potiče i proizvodnju starinskih kultura kao što je i ovo brašno, sastojak težačkih keksića (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Krapinsko-zagorska županija potiče i proizvodnju starinskih kultura kao što je i ovo brašnood bijeloga kukuruza, sastojak težačkih keksića (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Nije naodmet

Vrlo zanimljivo mjerenje mjerama za tekućinu i krutih tvari, što je nekad bilo vrlo praktično, jer uglavnom vage i nije bilo. Krapinsko-zagorska županija potiče proizvodnju starih kultura kao što je bijeli kukuruz i brašno od njega, koje je sastojak ovih keksića.

 

Žetveni kolač (Đurđica Kiseljak, Radobojski Orehovec, Radoboj)

Bitno je i da je zasitan kako bi se moglo dobro raditi (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Bitno je i da je zasitan kako bi se moglo dobro raditi (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

 • 250 g hajdina brašna
 • 200 g kukuruzna brašna (od crvena kukuruza)
 • 4 dl domaćeg vrhnja
 • 8-9 dl mlijeka
 • 3 jaja
 • 1 žlica masti
 • 3-4 žlice kuhane hajdine
 • prašak za pecivo
 • sol

Nadjev

 • 200 g domaćega kravljeg sira
 • 2 jaja
 • sol
 • hajdina

Priprema

Sve sastojke promiješajte i stavite na toplo da odstoje. Nakon toga smjesu stavite u protvu za pečenje. Sir promiješajte s jajima, soli dodati po potrebi i hajdinu. Sir premažite po gotovoj masi. Stavite peći u vruću pećnicu i pecite na 160 °C dok ne porumeni.

 

Objavljeno 14. lipnja 2013.

Na Oblizekima preporučujem srodne teme:

http://oblizeki.com/bucine-kostice-u-babicinim-kolacima-%E2%80%93-poslastica-i-zdravlje-3673

http://oblizeki.com/putica-i-ostale-zagorske-slane-slastice-za-uz-vino-10122

http://oblizeki.com/lupatvica-zagorski-kolac-za-komusanje-kukuruza-udvojen-u-musku-i-zensku-slanu-i-slatku-varijantu-10148

http://oblizeki.com/posni-zeljevac-s-kukruznim-brasnom-za-nekadasnje-tezake-i-moderne-sladokusce-10333

http://oblizeki.com/i-starinske-svadbene-torte-cuvaju-lijepe-mladalacke-uspomene-10259

http://oblizeki.com/pogacica-i-struca-sa-starinske-svadbe-ravno-na-babicine-kolace-10240

http://oblizeki.com/orehnjaca-s-divljim-tresnjama-mirice-sinkovic-iz-donje-stubice-10099

http://oblizeki.com/ivanjski-cveteki-zlatarskoga-kraja-9827

http://oblizeki.com/kiflice-s-jabucnim-octom-gospode-vesne-hrsak-bas-fine-a-svaka-svoj-zalogaj-9805

http://oblizeki.com/cimetaca-%E2%80%93-jednostavna-mirisna-gibanica-9786

http://oblizeki.com/starinski-kolac-za-djecu-i-bolesnike-marije-martinec-9727

http://oblizeki.com/copanjek-%E2%80%93-plesivicka-tenka-gibanica-od-svjezega-kravljeg-sira-i-zelenjaa-10743

http://oblizeki.com/ne-samo-za-vegetarijance-starinski-slasni-i-slatki-kolaci-z-vrta-10350

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

14 komentara

 1. […] Namjenske starinske slastice kao egzotične poslastice […]

 2. […] Namjenske starinske slastice kao egzotične poslastice […]

 3. […] Namjenske starinske slastice kao egzotične poslastice […]

 4. […] Namjenske starinske slastice kao egzotične poslastice […]

 5. […] Namjenske starinske slastice kao egzotične poslastice […]

 6. […] Namjenske starinske slastice kao egzotične poslastice […]

 7. […] Namjenske starinske slastice kao egzotične poslastice […]

 8. […] Namjenske starinske slastice kao egzotične poslastice […]

 9. […] Namjenske starinske slastice kao egzotične poslastice […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.