Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Istraživanja 27. srpanj 2019.

Namazi za doručak i za brzi obrok, najradije u palačinkama

Svaki šesti građanin Hrvatske (16,8%) namaze konzumira svaki dan – proizlazi iz lipanjskoga magazina Ja Trgovac i agencije Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina. Ocjenjuju to sasvim lijepim rezultatom. To prije, što nešto rjeđe odnosno nekoliko puta na tjedan namaze konzumira 42,4% ispitanih, a da to čine barem jednom tjedno navodi 21,5% građana.

Čokoladni namazi odnosno Nuttela i njezine inačice izuzetno su populatni (Fotografija magazin Ja trgovac)

Manje učestalih konzumenata ove kategorije proizvoda koji namaze konzumiraju nekoliko puta mjesečno ima 14,7%, a značajno je manji udio onih koji tvrde da namaze konzumiraju samo nekoliko puta godišnje (3,3%) ili nikada (1,3%).

Najpopularniji  – mliječni namazi

Koja se vrsta namaza jede najčešće? Najveći udio ispitanika preferira mliječni (34,4%), a za nešto manje njih prvi je izbor pašteta (25,4%). Slijede čokoladni namazi (19,9%) te džem, marmelada ili pekmez (18,9%), dok najmanji udio ispitanika ističe da najčešće konzumiraju neku drugu vrstu namaza (1,4%).

Najpopularniji namazi su mliječni, od sirnih do punomasnih i light (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Više od polovice ispitanih građana navodi da namaze najčešće konzumira za doručak (54,3%). Zacijelo zbog dostupnosti i praktičnosti. Njih 26,2% konzumira namaze tijekom brzog obroka, a 13,5% prilikom pripreme palačinki. Manji dio građana navodi da namaze najčešće konzumira u sendvičima (6%).

Ima li palačinke bez namaza?

Na pitanje prave li vlastite namaze jedna trećina ispitanika odgovorila je da pravi (njih 33,6%), dok dvije trećine (66,4%) ispitanih namaze kupuje u trgovinama. Ponuda gotovih je odlična, ali je sve više popularnih namaza koji se mogu pripremaju učas, od povrća, gljiva, guacamolea, graha, bučinih koštica, zelene i crne tapenade od maslina do najobičnijeg starinskoga – svinjske masti. Preporučila bih za nadahnuće i ideje odličnu knjižicu Namazi Ivanke Biluš i Božice Brkan u serijalu Mala škola kuhanja u izdanju Alfe.

Jeftine i popularne – jetrene paštete (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

U palačinkama čak 47,6% građana preferira čokoladni namaz, a tek nešto manjih 43,2% daje svoj glas za džem, marmeladu ili pekmez (43,2%). Značajno manji udio uz palačinke preferira mliječni namaz (6,4%) ili neki drugi (2,7%). Od 400 ispitanika da ne jede palačinke izjavio je samo jedan ispitanik!

Objavljeno 27. srpnja 2019.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

Namazi, Palačinke slatke i slane i Torte 2 iz Male škole kuhanja

Tapenada, namaz od maslina

http://oblizeki.com/tag/cro-namaz-od-bucinih-kostica

http://oblizeki.com/tag/sokacki-namaz

http://oblizeki.com/namaz-od-bucinih-kostica-i-sukanci-u-umaku-od-bucinih-kostica-s-moslavackoga-stola-kezeleovih-21344

http://oblizeki.com/avokado-avocaderia-23341

http://oblizeki.com/tag/namaz-od-vrganja-na-babrigin-nacin

http://oblizeki.com/tag/vegetarijanski-namaz

http://oblizeki.com/namazi-mi-graha-molim-21015

http://oblizeki.com/tag/abc-sir

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.