Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 9. kolovoz 2017.

Namaži mi graha, molim!

Srdačno preporučujem knjigu Namazi kreme, paštete, dipovi, umaci, koju smo Ivanka Biluš i Božica Brkan objavile u Alfinu, držim vrlo korisnom serijalu Mala škola kuhanja. Uz dvadeset i nešto recepata, primjerice za satricu i liptauer  te nekoliko drugih namaza od sira, od trotutića Zdenke do Roqueforta, zatim s koprom, sa šunkom i hrenom, zatim tapenadu, jadranski riblji namaz, namaz od tunjevine, namaz od čvaraka, tzatziki i guacamole, s veseljem podsjećam na makedonsko predjelo od graha i bijeli namaz s grahom.

Zašto? Zato što me vrijeme još mladoga graha podsjetilo kako su namazi od toga povrća u svako doba, a osobito dok je mlad, ekonomični i vrlo ukusni, izdašni i jesftini. Možete ih pripremiti brzo, jednostavno i poslužiti kao predjelo odnosno kao namaz bilo u uz još nekoliko različitih (i raznobojnih!) namaza ili sam, zatim kao pire uz meso, roštilj, a može biti i vegetarijansko glavno jelo. Maštu razmašite u onome na što ćete ga namazati – različite vrste i boje kruha i peciva, prepečenca, krekera, čipsa, lijepo narezana povrća (mrkve, krastavaca, celera i sl.)

Namaz uopće rječnički ono je što je namazano, naneseno na podlogu mazanjem; premaz, a kulinarski – gusta masa od više mljevenih ili gnječenih sastojaka (povrće, sir, riba, meso i sl.) predviđena za sendviče i sl. Osim što znači i loše naslikati, namazati znači prevući površinu čega slojem masnoga ili žitkoga, pa je stoga jasno zašto nešto što ide kao namazano ili podmazano ide dobro, a da se namazan ili premazan svim mastima jako dobro snalazi. Kao namaz na kruhu.

Dokazano od malih nogu tako kruh uvijek pada na namazanu stranu. Onu – bolju. Nekad je to značilo pekmez, a nekome i mast, bilo posoljenu solju, šećerom ili slatkom crvenom paprikom. Taj, vjerojatno, najstariji namaz iz mnogih naših sjećanja, vrlo je blizak delikatesi pâté de campagne, koju Francuzi obvezno poslužuju s prvim mladim vinom beaujolaisom. Kao što se u nas prvo mlado vino portugizac rado poslužuje s guskom sv. Martina, mlincima i mašću od pečenja ili pak kosanom mašću odnosno mašću u kojoj se prije hladnjaka i zamrzivača čuvalo pečeno meso.

Različite vrste namaza iz knjige Namazi Alfina serijala Mala škola kuhanja

Različite vrste namaza iz knjige Namazi Alfina serijala Mala škola kuhanja

Namazi, dipovi, paštete, gusti umaci, kondimenti osobito su postali popularni s ubrzavanjem načina života, sa sendvičima, bogatom ponudom kruha i peciva te gotovih dodataka. Moderna tehnologija prehrambene industrije te dostupnost namirnica omogućila je da danas imamo poizbor gotovih namaza, svih onih koji su se nekad strpljivo pripremali doma, oni jeftiniji za svakodnevne, a oni skuplji za svečane obroke. Većina namaza može se poslužiti i hladna, a trpi i zagrijavanje, primjerice u mikrovalnoj pećnici.

I sirov nahajnuje bojom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

I sirov nadahnjuje bojom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

Dakako, današnji nam kućni alati i strojevi, počevši s električnim miješalicama, jednako tako omogućuju da vrlo brzo pripremimo kreativni namaz. Tako je i moja prijateljica i suautorica brojnih kuharica Ivanka Biluš poslužila namaz og mladog agraha koji je tamam iskreirala spašavajući, kako obično voli reći, višak kuhanoga graha. Obično skuha malo više i ostavi i malo vode u kojoj se kuha, ali uvijek možete upotrijebiti i grah i konzerve. Odlična i ljetna zakuska, meze. Dobar je partner i vina kako crnog tako i bijelog, i piva, i koktela, i bezalkoholnih napitaka.

Ivankin namaz od mladoga graha

Elegantno poslužen uz odabrano piće i ono na što ćete ga namazati, oduševit će (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Elegantno poslužen uz odabrano piće i ono na što ćete ga namazati, oduševit će (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)Sastojci

kuhani grah

ulje

crvena paprika (2 slatke, 1 ljuta)
limunov sok
papar

sol

češnjak – može i bez
metvica, bosiljak, vlasac
Priprema

U količinama i omjerima kako imate i kako volite usitnite sve sastojke, rashladite i poslužite u lijepoj posudi s različitim vrstama kruha i peciva, krekera, čipsa, tvrdoga sirova povrća itd.

Objavljeno 9. kolovoza 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/tapenada-namaz-od-maslina-recept-414

http://oblizeki.com/humus-osvaja-od-bliskog-istoka-do-zapresica-1886

http://oblizeki.com/moslavacka-prica-snjezane-ozetski-i-njezine-obitelji-16690

http://oblizeki.com/kruha-i-masti-molim-9612

http://oblizeki.com/gavrilovic-pikant-za-lagani-ljetni-obrok-i-lijepa-sjecanja-18588

http://oblizeki.com/sokacki-grah-gulas-specijalitet-iz-madarske-19683

http://oblizeki.com/gravce-tavce-recept-251

http://oblizeki.com/iva-pehar-pobjedica-hrvatskoga-masterchefa-2015-fino-kuha-s-pivom-15334

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.