Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 7. lipanj 2021.

Najjagoda 2021. – sorta Sibilla

Sorta jagode Sibilla ocijenjena je najukusnijom na 20. ocjenjivanju potrošača što ga tradicionalno organiziraju uzgajivači Zagrebačke županije i grada Zagreba, gdje se na ukupnoj površini od oko 100 hektara uzgaja više od tri milijuna sadnica jagode. Ocjenjivano je ukupno osam sorta jagode: uz Sibillu, i Clery, Albion, Quicky, Alba, Joly, Assia i Murano. Mnogo manje nego obično, a i bitno drugačije sorte nego samo prije koju godinu.

Sibilla je najbolje ocijenjena sorta jagoda u sezoni 2021. (Fotografija Dražen Kopač / Oblizek

Sibilla je nova talijanska sorta koja se pojavila prije nekoliko godina, a osobito je popularna na području Cesenae i sjeverne Italije, te postaje sve popularnijom i šire. Selekcionirao ju je CIV. Srednje kasnog vremena dozrijevanja je, počinje se brati 8 dana poslije sorte Clery koja je najzastupljenija u našim jagodnjacima. Prilagođena je za uzgoj u europskoj kontinentalnoj klimi. Bujna je rasta i visoke rodnosti. Plodovi su vrlo lijepi, izdužena koničnog oblika i krupni. Nešto su svijetlije crveni od sorte Clery, a i meso ploda im je obojano. Ugodna su okusa i vrlo slatki. Sorta je relativno otporna na glavne bolesti jagode, a plodovi relativno dobro podnose kišovito vrijeme.

S ocjenjivanja jagoda (Fotografija Dražen Kopač / Oblizeki)

Prof dr. sc. Boris Duralija sa zagrebačkoga Agronomskog fakulteta, voditelj ocjenjivanja, koje je ove godine održano 1. lipnja 2021. na Repro Eko Farmi u Volavju kraj Jastrebarskoga, rekao je:

Potrošači su najbolji suci! Kroz oplemenjivačke programe, znanost može stvoriti  nove sorte i misliti da su one najbolje, ali ako ih potrošači ne prihvate sve je uzalud. Krenuli smo s ocjenjivanjem prije 20 godina kako bismo izdvojili one sorte koje su potrošačima prihvatljivije, istovremeno potičući proizvođače da ne forsiraju količine, nego kvalitetu. Sada mogu reći da smo u tome uspjeli. Sorte jagode koje su dominirale prije 20 godina danas nitko više ne uzgaja, a ovogodišnja pobjednička sorta tek se uvodi u proizvodnju i nije značajnije raširena, ali potrošačima je bila najukusnija.

Prof. dr. sc. Boris Duralija i mr. sc. Josip Kraljičković daju ton spajanju znanosti, proizvođača i potrošača (Fotografija Dražen Kopač / Oblizeki)

Podsjećamo kako je 2018. najjagoda bila Raurica, a prošle godine Asia. Ocjenjivanje je održano u okviru manifestacije Dani zagrebačkih jagoda na kojoj, uz potporu Grada i Županije, uobičajeno sudjeluju proizvođači udruženi u Udrugu Jagodni prsten i Udrugu uzgajatelja jagoda grada Zagreba. Jagode prodaju na vidno označenim mjestima u gradu i županiji.

U Udruzi Jagodni prsten je 17 proizvođača iz županije, koji imaju oko 750.000 sadnica, a predsjednik udruge Željko Varga istaknuo je kako proizvođače unatrag nekoliko godina pogađaju niske temperature baš u vrijeme cvatnje jagoda. Ova je godina bila najgora do sada pa je urod smanjen, katkad i prepolovljen.

Zamamno i zdravo voće traži najkraći put od polja do kupca (Fotografija Dražen Kopač / Oblizeki)

Mr. sc. Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije, koja već godinama potiče uzgoj jagoda, istaknuo je kako je manifestacija Dani zagrebačkih jagoda najbolji kanal za prodaju toga voća, jer potrošači mogu dobiti svježu jagodu, birati sortiment i izravno se upoznati s proizvođačem. Ocjenjivanje je ujedno i potencijalna svojevrsna edukacija za potrošače koji se upoznaju s prednostima i manama pojedinih sorta.

Ne ometa zagrebačke jagode ni to što im obično prethode i vrgoračke i neretvanske, jer su vrlo omoljeno voće, koje se može rabiti u mnogim jelima i pićima.

 

Objavljeno 7. lipnja 2021.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.