Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Kušajte s nama nešto novo 30. prosinac 2017.

Najdraži kalendar za 2018. – iz 2016. jela iz iz Petrova Sela

Nekih sam, čini mi se davnih godina ispodobivala toliko kalendara i rokovnika, da sam, ako ih ne bi podijelila, postala skupljačica onih najljepših. Zanimljivo da s nekih adresa i cijelo desetljeće već očekujem u prosincu da bi mi iduće, nove godine dok ne postane stara, sve do prosinca negdje visjeli, stajali i da bih na njima brojila vrijeme, unatoč svim mnogo dostupnijim i preciznijim pomagalima.

Kalendar o kojem kanim pričati neće mi visjeti nego ću ga lijepo pospremiti u svoju biblioteku kao važnu literaturu. Bijasmo početkom listopada u Mađarskoj na Koljnofskim književnim susretima, a prve večeri i dva prva dana dio nas književnika proveo je u Petrovu Selu, hrvatskome, u kojem ustrajno, čak i u spomen-kamenu s Moslavačke gore, čuvaju uspomenu kako su ih je onamo pred Turcima preselio Erdödy.

Gospođa Ana u seoskoj Hiži vridnosti s posudom u kojoj je donedavno kuhala njezina svekrva (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Gospođa Ana u seoskoj Hiži vridnosti s posudom u kojoj je donedavno kuhala njezina svekrva (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

I dok smo večerali podsjetila sam se da moram ispitati domaćine o piti mađarici – o tome ću tek ispričati priču na Oblizekima, prikupljam materijal i cijelo desetljeće! – te o šudljicama, slastici koju sam kušala prvi put prije nekoliko godina gostujući baš u Petrovu selu. I riječ po riječ, što bi moja priča rekla kam ti reč po reč more dopelati, glavna domaćica i predsjednica Hrvatske samouprave Ana Škrapić Timar (Timárne Skrapits Anna) zamoli kolegu da skine sa zida onaj kalendar. I skine ga. Na spominak. I svi mi se redom potpisaše. I – ja se raspametim.

Sa zajedničke večere: učiteljica i voditeljica Hrvatske samouprave u petrovu Selu Ana Škrapić Timar, etnolog Šandor Horvat i književnica i novinarka Timea Horvat (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sa zajedničke večere: učiteljica i voditeljica Hrvatske samouprave u Petrovu Selu Ana Škrapić Timar, etnolog Šandor Horvat i književnica i novinarka Timea Horvat (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Za 2016. Hrvatska samouprava Petrovo selo odnosno mađarski Szenpéterfa objavila je kalendar u kojem je za svaki mjesec fotografija nekojega njihovog jela s recepturom na hrvatskom odnosno njihovu starom jeziku (onome na kojem se žarulja zove predivno ruškica!) te na mađarskome. Kalendr je sastavila g. Ana, a fotografirao jela je Daniel Timar. Siječanj – šuljanci, veljača – šudljice, ožujak – slani kifljinci, travanj – granatirmarš, svibanj  – s makom kifljinci, lipanj – putorovi ringadljini, srpanj – pažuljovi žganci, kolovoz – lepinji s jabukami (pita s jabukama), rujan – krumpljinova pogača, listopad – horijove palice (ploškice, štangice od oraha), studeni – anajzovi (keksi s anisom), prosinac – jabuke u bundi (jabuke u šlafroku).

Naslovnica

Naslovnica kalendara (Fotografija Daniel Timar)

Razgalila me bliskost jela ne samo što bi bila iz zajedničke nam nacionalne nego očigledno iz bečke, srednjeeuropske, K. und. K. Zatim jezična slojevitost, te ustrajnost da se i u suvremenosti sačuvaju okusi prošlosti, da je povijest tako živa, puna mirisa i okusa koji nas zbližavaju. I više nego u njihovoj lijepo uređenoj Hiži vridnost, kući sjećanja i čuvanja starih stvari.

U Petrovu Selu u bundici, a u nas u - šlafroku

Prosinački prijedlog: u Petrovu Selu u bundici, a u nas u – šlafroku (Fotografija Daniel Timar)

No, preskačem blisku nam siječanjsku tjesteninu, slane kiflice, granatirmarš koji mi zaboravljamo ili kekse s anisom koje smo posve zaboravili, pa i kekse od putra lijepljene pekmezom, pitu od jabuka, orahove ploške i jabuke u šlafroku vrlo nam aktualne. Odabirem s dopuštenjem za objavu ono s čime sam se prvi put susrela – pažuljove žgance (žgance s grahom) i krumpljinovu pogaču (pogaču od krumpira). Preporučujem za kušanje kad se nasitite božićnih i novogodišnjih koještarija. Objavljujem je namjerno, iz poštovanja, na zavičajnome jeziku kojim govore u Petrovu Selu. Uvjerena sam da ćete razumjeti i, poželite li, moći pripremiti zanimljiva starinska jela.

 

Pažuljovi žganci (mađ. babgánica, hrv. žganci s grahom)

Radoznala sam: kakav je ukus ovoga jela

Radoznala sam baš: kakav je ukus ovoga jela u kalendaru za srpanj? (Fotografija Daniel Timar)Dodatki: 30 dkg šaroga pažulja, 50 dkg muke, 10 dkg masti, sol, papar, majorana, češnjak, lovorovo lišće


Pažulj uvečer u vodi nakvasimo i drugi dan ga skuhamo. U vodu vrižemo začine. Muku u jednoj debljoj pombi polafku mišamo. Kad je muka tako vruća da ju u šaki daržat ne moremo, onda ju zaljemo. S kuhačom dajemo k muki pažulj, a s juhom ju poljivamo doklje nastanu žganci. Dobro moramo izmišat i s vrućom mašćom poljat.

 

Krumpljinova pogača (mađ. krumplis pogácsa, hrv. pogača od krumpira)

Starinsko a trendi

S kalendara za rujan: starinsko a trendi (Fotografija Daniel Timar)

 

Dodatki: 0,5 kg muke, 0,5 kg kuhanih krumljinov, 1 žlica masti, sol, mliko

Krumpljine u cilom skuhamo, vruće uzlupimo i zgnjavimo. Krumpljine s mukom izmišamo, 1 žlicu masti dajemo k njemu, posolimo i s mlikom zamisimo. Tisto rasučemo na krugle, velike pogače, s vilicami je pobodemo. Pleh s mašćom namažemo i pogače spečemo. Pogače se moraju obarnut da se sidva kraji speču.

 

Objavljeno 30. prosinca 2017.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://www.bozicabrkan.com/9-koljnofski-knjizevni-susreti/

http://www.bozicabrkan.com/moslavacki-kamen-u-petrovu-selu-u-gradiscu-umjesto-kave-4-prosinca-201/

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. NEVENKA PEKČEC# 07.01.2018. u 17:49

    KAKO DO KALENDARA?

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.