Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Ocjenjivanja 24. svibanj 2015.

Najbolje zagorske štrukle za 7. Štruklijadu ispekli Kolači i torte “Tri užitka”

U subotu 23. svibnja 2015. u Zaboku za ocjenjivanje na 7. Štruklijadi prijavljeno je na kraju samo 11 štrukla. Ocjenjivački sud chefovi Branko Čukelj iz zagrebačkoga Sheratona, inače potpredsjednik Hrvatskoga kuharskog saveza, i Dražen Đurišević, Podravkin promotor, te Božica Brkan, glavna urednica Oblizeka koji su i medijski pokrovitelj ove gastropriredbe, procijenili su najboljima štrukle Kolača i torti “Tri užitka” iz Luga Orehovičkoga kraj Bedekovčine, drugi su štrukli restorana catering Sermage iz Svetoga Križa Začretje, a treći oni Majsecova mlina iz Donje Stubice.

Prema propozicijama, ocjenjivale su se pozitivne i negativne strane štrukla. U ocjenjivanju pozitivnih strana (u kategoriji izgled i ukus) daju se ocjene od 1 do 10 pri čemu je 1 najniža ocjena a 10 najbolja ocjena.

Gdje pojesti najbolje zagorske štrukle?

S pobjedničkog trona slijeva nadesno: Marko Živaljić iz majsecova mlina, Štefica Gulija iz Kolača i torti Tri užitka i ?? iz restorana cateringa Sermage (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

S pobjedničkog trona slijeva nadesno: Marko Živaljić iz Majsecova mlina, Štefica Gulija iz Kolača i torti Tri užitka i ??Ivan Đurkin Benkotić iz restorana cateringa Sermage (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)U ocjenjivanju negativnih strana za svaku grešku (primjerice: prepečeno, nedovoljno pečeno, premasno, premalo nadjeva, previše nadjeva, žilavo) dodjeljuje se po jedan negativni bod. Pozitivni i negativni bodovi se zbrajaju, odnosno od ukupnoga zbroja pozitivnih ocjena oduzimaju se negativne ocjene i dobiva se konačan rezultat, a zatim se zbraja konačni rezultat svakog člana povjerenstva. Štrukle koje su skupile najviše bodova proglašene se najboljim zagorskim štruklima.

Jedni od uspjelijih štrukla (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jedni od uspjelijih štrukla (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Uvjerena sam da se i u Zagorju, a osobito izvan njega, mogu pojesti štrukli i bolji nego što su prezentirani za ocjenjivanje. Ove su godine s ocjenjivanja izostali ugostitelji poznati po dobrim štruklima od trostrukoga pobjednika Štruklijade restorana Rody do Vuglec-brega ili Ville Zelenjak – Ventek, a neki prijavljeni a na glasu nisu ispunili očekivanja. Ne bi bilo naodmet da se oni koji nude štrukle upoznaju s ponudom konkurencije, pa ni da organiziraju pokazne stručne radionice kako bi se mogli usporediti i upoznati s uratcima uspješnijih odnosno onih koji zorno odskaču. Ne samo na ocjenjivanjivanjima. Ta ne misle valjda i dalje, nakon toliko promjena u tehnologiji, da, osim u sjećanjima, nema boljih do štrukla “moje babice/mamice”!?

Bilo bi, primjerice, umjesto samo onih koji se prijave, pogotovo prije standardizacije, obići sve koji nude štrukle i analizirati ih. Ili, radi snaženja motivacije, Štruklijade održavati u lokalu pobjednika!?

Različitošću do standard i zaštite

Ocjenjivački sud Branko Čukelj, Božica Brkan i Dražen Đurišević (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ocjenjivački sud Branko Čukelj, Božica Brkan i Dražen Đurišević (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Predstavljeni zagorski štrukli vrlo su različiti, što samo po sebi nije loše, štoviše. No, zanimljivo je da su, ne ulazeći u kakvoću samih namirnica, česte greške u izvedbi gotovo početničke, nedovoljno pečeno i predebelo tijesto, nesklad u omjeru tijesta i nadjeva, bljutavost, koaguliran sir u nadjevu i sl. Iako ne postoji standard za zagorske štrukle, nakana Krapinsko-zagorske županije je podizanje kakvoće toga popularnog jela u zagorskim ugostiteljskim i drugim objektima, primjerice slastičarnicama i pekarnicama, te upravo standardizacija, ponajprije i, slijedom toga, konkretna zaštita.

Pokušaj inovacije: tijesto s koprivama, ljubice za ukras (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pokušaj inovacije: tijesto s koprivama, ljubice za ukras (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Krapinsko-zagorska županija radi i dalje na dobivanju jamstvenog žiga Zagorskih štrukli, te u konačnici zaštiti geografskog porijekla.

50.000 zagorskih štrukla Zagrepčanima

Ocjenjivanje i dijeljenje štrukla iz kuharskoga nadmetanja (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ocjenjivanje i dijeljenje štrukla iz kuharskoga nadmetanja (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)Ulaganje nemalog (i ne baš jeftinog!) truda na popularizaciji štrukla začuđujeće ne nailazi na praktičan odjek te se i u subotu pod zabočkim šatorom dogodilo da su neki štrukle rasprodali odmah na startu priredbe. Oni koji su se najavili a izostali zacijelo su se bojali kiše odnosno da neće biti dovoljno publike i kupaca.

Zapčeni zagorski štrukli (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zapčeni zagorski štrukli (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nadam se da su uspjeli rasprodati svojim redovitim gostima ili u Kumrovcu, gdje se usporedo održavala priredba. Uz to, župan Željko Kolar najavio je dogodine 50.000 zagorskih štrukla na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Nedostaje li Zagorcima na vlastitom području konkurencije ili kupaca? Tržište im je, rekla bih, ipak puno šire. Meni su, primjerice, još pojam zagorskih štrukla oni Esplanadeine škole, kuhara hotela koji ih je prezentacijama hrvatske kuhinje još u jugoslavenska vremena proslavio ne samo u nas nego i u svijetu.

Tijesto s koprivama, štrukle ljubicama urešene

nova TV pita, a Oblizeki odgovaraju, o štruklima dakako (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Nova TV pita, a Oblizeki odgovaraju, o štruklima dakako (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Rado bih podsjetila i na davnu međimursku Štruklijadu s kraja osamdesetih, kada još nije bilo mnogo riječi o poduzetništvu, a natjecalo se 40-50 štrukla koje su, s gotovo toliko vrsta nadjeva, pekle vješte žene. Možda bi se i sada moglo upriličiti takvo natjecanje, pa još k tome ne samo u u vrhnju zapečenim štruklima (štruklama, štrudlima, štrudlinima), nego i u štruklima u juhi, zatim u štruklima s različitim drugim nadjevima odnosno, kao prošle godine, kada su se Slovenci predstavili svojim štruklima od heljde nadjevenima sirom.

Tipični pekarski štrukli, koji je, osim što su manje masni, gotovo i ne razlikuju od bureka (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Tipični pekarski štrukli, koji su, osim što su manje masni, gotovo i ne razlikuju od bureka (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Inovacije su dobrodošle, ako su dobro i smisleno izvedene. U ovogodišnjem ocjenjivanju jedna jedina “inovacija” bili su štrukli s tijestom u koji je umiješena kopriva, ali predebelim, nesrazmjerno nadjeveni  sirom, čak nedovoljno pečeni, te na kraju samo prelivenim vrhnjem i ukrašenim cvjetovima ljubičice (!?). Pokušaj zastao na pola puta.

Srednjoškolci s geslom “od zaborava čuvamo, vama s ljubavlju pripremamo”

Jedna od lošijih izvedbi zapečenih zagorskih štrukla (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Jedna od lošijih izvedbi zapečenih zagorskih štrukla (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Zainteresirane za moguću polemiku upućujem u čak 16 restorana u Krapinsko-zagorskoj županiji koji će još do 31. svibnja zagorske štrukle nuditi u pola uobičajene cijene. Ili bilo kad podsjetimo se na parafrazu s Rhodosa: tu je Zagorje, tu  skoči! Hoće reći: ispeci dobre štrukle.

Optimistički gledam budućnost, ipak, jer su u dvoboju (koji je trebao pokazati i promovirati pripremu štrukla) sadašnjih i bivših učenika Srednje škole Zabok na samoj Štruklijadi bolje štrukle ispekli – sadašnji učenici. Uz to, s geslom “od zaborava čuvamo, vama s ljubavlju pripremamo” predstavili su se i vlastitim projektom Sejem starinske zagorske košte.

Bivši i sadašnji učenici Srednje škole Zabok natjecali su se također u pripremanju štrukla, ali javnome (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Bivši i sadašnji učenici Srednje škole Zabok natjecali su se također u pripremanju štrukla, ali javnome (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Organizatori i 7. Štruklijade su Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, a ta je gastropriredba posestrima njihovih također tradicionalnih Babičinih kolača za amaterke te Zagorskoga chefa za profesionalne kuhare.

Objavljeno 24. svibnja 2015.

Na Oblizekima preporučujem srodne teme:

http://oblizeki.com/7-struklijada-u-subotu-23-svibnja-2015-u-zaboku-14794

http://oblizeki.com/najbolji-zagorski-strukli-na-struklijadi-i-trezi-put-su-oni-restorana-rody-13216

http://oblizeki.com/6-struklijada-u-mariji-bistrici-13176

http://oblizeki.com/strukli-najbolji-na-svijetu-11023

http://oblizeki.com/zagorski-strukli-recept-243

http://oblizeki.com/juha-sa-struklina-strukli-u-juhi-kuhani-strukli-10997

http://oblizeki.com/zagorski-strukli-po-promotivnim-cijenama-pozivaju-na-5-struklijadu-10189

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

  1. […] je put bila na Štrukijadi i – pobijedila u Zaboku u subotu 23. svibnja 2015. ispred dvostrukog pobjednika Ivana Đurkina […]

  2. […] pobjednica Torte i kolači Tri Užitka gotovo je ponovila uspjeh, stavši na postolje odmah do pobjednika, a treći su bili štrukli […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.