Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 24. travanj 2012.

Najbolje štrukle za 4. Štruklijadu ispekli u Sermageu u Svetom Križu Začretje

Na 4. Štruklijadi u Gornjoj Stubici u nedjelju 22. travnja 2012. najboljim su zagorskim štruklima proglašene oni koje je spremio Restoran & Catering „Sermage“ iz Svetog Križa Začretje Ivana Đurkina Benkotića. Tako je ocijenio stručni ocjenjivački sud (Slavko Večerić, Branka Kralj, Branko Greblički Ventek i Anka Ilinčić) kušajući slastice 18 restorana, hotela, agroturizama i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Drugi su štrukli Restoran Rody iz Gornje Stubice, a treći Seljačkoga turizma Šumak iz Miljane, Zagorska Sela. Prihod od prodaje štrukla namijenjen je Društvu Naša djeca iz Donje Stubice za ljetovanje siromašne djece.

Štruklijadu je otvorio Nenad Stazić, potpredsjednik Hrvatskog sabora, čestitkom i zahvalom županici krapinsko-zagorskoj Sonji Borovčak na trudu kojim i manifestacijama poput Štruklijade uspješno promoviraju  zagorsku štruklu kao vrhunski zagorski gastronomski brand. Tome je pripomogao i kulinarski show u kojem su prošlogodišnji pobjednici Terme Jezerčica pripremali štrukle u dvoboju s izazivačicama amaterkama Marinom Krog i Draženkom Grah iz Upravnoga odjela za poljoprivredu Krapinsko-zagorske županije.

S gornjostubičke Štruklijade (Fotografija Krapinsko-zagorska županija)

S gornjostubičke Štruklijade (Fotografija Krapinsko-zagorska županija)

Štruklijadu organizira Zagorska razvojna agencija uz financijsku potporu Krapinsko-zagorske županije, županijska Obrtnička komora te županijske Hrvatska gospodarska komora uz logističku potporu Srednje škole Zabok i Općine Gornja Stubica.

Štruklijade, kao što su to prije četrdesetak godina činili Međimurci pripremajući štrukle i sa po četrdeset vrsta nadjeva, organiziraju danas i drugi dijelovi Hrvatskoga zagorja. Jednu, primjerice u Ladanjskom raju u Mariji Gorici kraj Zaprešića, organizira vlasnica restorana i općinska načelnica Marije Jančić. Tu ih zovu štruklji. 

Zagorski štrukli kako su ih predstavile "babice", pobjednice Babičkih kolača na izložbi tradicijskih slastica Slatka Hrvatska u Zagrebu pod pokroviteljstvom Oblizeka (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Zagorski štrukli kako su ih predstavile "babice", pobjednice Babičinih kolača na izložbi tradicijskih slastica Slatka Hrvatska u Zagrebu pod pokroviteljstvom Oblizeka (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

No, Štruklijada kao jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije – ne usamljena, podsjećam na Babičine kolače – koja ima cilj da zagorske štrukle kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro s popisa UNESCO-a, pridruži i zagorskome puranu, koji je već jedan od rijetkih proizvoda u nas sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom. Šteta što i sami zagorski ugostitelji ne podržavaju više ideju i samu priredbu, jer bi od štrukla, svojih zaštićenih zagorskih, što boljih štrukla, oni mogli imati zapravo najviše koristi. Očekivalo se da će ih se natjecati čak 26.  Ni “babice” nisu ove godine odabrale štrukle kao adut među starinskim kolačima. Nije stoga čudo što još mnogi, poput mene, i dalje istinskim zagorskim štruklima drže one “Esplanadeine škole”:

Podsjećam kako je pobjednik 4. Štruklijade na 11. Proizvodima hrvatskoga sela potkraj ožujka 2012.u Zagrebu odnosno prvome ocjenjivanju seljačkih proizvoda uz taj sajam što ga je organizirala Hrvatska poljoprivredna agencija (predsjednica Organizacijskog odbora ocjenjivanja bila je rukovoditeljica PO HPK JPSS Virovitičko-podravske županije Ljubica Kravarščan) u kategoriji vučenoga tijesta bio drugi sa štruklima s rogačem iza štrukla Zdenke Lendl iz Preseke. Njegove smo štrukle upoznali i uz izložbu Slatka Hrvatska – sirne, s jabukama, sa zeljem i s rogačem. Umnogome su nas podsjetili na one, također zagorske ali s varaždinske strane, što smo ih svojedobno kušali u Ljubeščici.

Pobjednik 4. Štruklijade na natjecanju u Zagrebu na sajmu 11. Proizvodi hrvatskoga sela (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Pobjednik 4. Štruklijade na natjecanju u Zagrebu na sajmu 11. Proizvodi hrvatskoga sela (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Trud Ivana Đurkina Benkotića, majstora kuhara i natkonobara, kako mu stoji na posjetnici, vlasnika Restorana & cateringa Sermagezaslužuje da podsjetimo kako je njegov djed sredinom pedesetih počeo prodavati vlastito vino a desetak godina kasnije otvorio je Krčmu Veselom Zagorcu, jednu od prvih ugostiteljskih radnji na tom području. Tada su se tu, a i po okolnim proštenjima, nudili zagorski specijaliteti kao što su sir s vrhnjem domaća šunka i kobase, odojak, roštilj, grah s bučinim uljem, domaće vino i rakije. Godine 2001. ugostiteljski obrt preuzima Ivan i počinje nuditi specijalitete internacionalne kuhinje i vlastite – odrezak “Sermage”, beefsteak u lisnatom tijestu, odrezak Tutti fruit, odrezak punjen palminom jezgrom, steak Florida ili Hawai odrezak “Egzotical” s datuljama, šljivama ili marelicama… Restoranski anali restorana. krštena sada po jednoj od plemenitaških zagorskih obitelji. bilježe tu i nova, vrlo zanimljiva zbivanja, od promocije knjige Alojza Jembriha „Grof Sermage u zrcalu svojih pisama“ do egzotičnog vjenčanja u dvorcu Sermage u Svetom Križu Začretju. Povijesna, kulturna i gastronomska baština tako se sjajno i maštrovito isprepliću.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

10 komentara

  1. […] prilog tome, iako smo kušali i zagorske štruklje i lopare, kako ih peče Nikolina majka Marija, već trideset godina mlinarica, a donosimo i […]

  2. […] i županica kapinsko-zagorska Sonja Borovčak isticali su ponos što Zagorje – spominjemo i Štruklijadu, koja se održala pet puta, i Zagorskoga chefa, održanoga dvaput – postaje prepoznatljiva […]

  3. […] će započeti dvobojem u pripremi štrukla između pobjednika 4. Štruklijade kuhara Restorana Cateringa Sermage i vicepobjednice 7. Babičinih kolača Vesne Hršak. Usput, ove se godine niti jedna babica nije […]

  4. […] za koje već sada postoji mnoštvo receptura, upotpunio je i kulinarski show u kojem je kuhara Restorana Cateringa Sermage, lanjskoga pobjednika Štruklijade,na dvoboj u pripremi štrukli izazvala Vesna Hršak, amaterka u kulinarstvu, ovogodišnja dobitnica […]

  5. […] Kos, Sveti Križ Začretje Toplice Hotel, Krapinske Toplice Bluesun Hotel Kaj, Marija Bistrica Terme Jezerčica, Donja Stubica Restoran Rody, Gornja Stubica Klet Kozjak, Sveti Križ Začretje Lojzekova hiža, Gusakovec, Gornja […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.