Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 23. svibanj 2016.

Najbolja pita na 3. Stubičkim obliznekima Marice Kipa

stub_01naslovnaPrema ocjeni stručnoga ocjenjivačkog suda najbolja je bila pita od sira i oraha Loborčanke Marice Kipe, druga je bila slatka pita od čvaraka Božice Lacković iz Oroslavja, a treća pita od koprive Ane Novosel iz Donje Stubice. Pite su bile temom treće priredbe u Donjoj Stubici, poslije loparki i sajanih gibanica.

Ako su se na prvim Stubičkim obliznekima iskazale pekući loparke, na drugima sajane (dizane) diganice, na ovogodišnjim trećim Stubičkim oblizekima u rascvjetaloj Donjoj Stubici u subotu, 21. svibnja 2016. uz Dan grada, Zagorske su se iskazale brojnim – pitama.

Iako je svaka od 14 natjecateljica mogla prijaviti za ocjenjivanje samo jednu, ocjenjivački je sud imao velik posao, jer je na svakome izložbenom stolu bilo i po nekoliko pita i to vrlo različitih, od starinskih, modernih te različitih spojeva, kako slatkih tako i slanih, klasičnih pokrivenih, polupokrivenih, otvorenih, a nerijetko

proslašenje.......

Stručni ocjenjivački sud Božica Brkan, Marko Živaljić i Nada Tučkar objavljuje rezultate ocjenjivanja pita (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

pripremljenih i s proizvodima s vlastita domaćinstva, primjerice brašna od bijeloga kukuruza samljetoga na žrvnju, meda, bučinih koštica, pekmeza od šljiva, marelica, kupina, oraha i sira, jabuka, zatim maka, rožićka, crne i bijele čokolade te kopriva. Dvije su se pite baš od kopriva na kraju doslovce i pripetavale koja će se uspeti na tron.

Stubički oblizneki kao i Kriški oblizeki nazvani prema Oblizekima

Gradonačelnik Srebačić s pobjednicama (slijeva nadesno) drguom Božicom Lacković, prvom Maricom Kipom i trećom Anom Novosel (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Gradonačelnik Juraj Srebačić s pobjednicama (slijeva nadesno) drguom Božicom Lacković, prvom Maricom Kipom i trećom Anom Novosel (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Publika je stolove s besplatnom ponudom gotovo doslovce poharala tako da su se ocjenjivači doslovce utrkivali s njom kako bi mogli ocijeniti ponuđeno. Po dobro običaju, ocjenjivali su se okus, izgled te prezentacija, a ocjenjivali su domaćini chef Marko Živaljić koji vodi svoj Majsecov mlin, Nada Tučkar kao pobjednica ovogodišnjih Babičinih kolača, zatim Kriških oblizeka te prvih Stubičkih oblizneka , a ja, vaša urednica Oblizeka, i kao poticaj da se priredba, kao uostalom i Kriški oblizeki, nazove po mojoj knjizi Oblizeki – Moslavina za stolom te portal Oblizeki. Bila je to ideja dugogodišnje suradnice Marije Krušelj i Udruge Stubička baština.

Je li bolja snahina ili svekrvina pita?

Trećeplasirana pita od koprive Ane Novosel iz gastroshowa 3-2-2 kuhaj (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Trećeplasirana pita od koprive Ane Novosel iz gastroshowa 3-2-2 kuhaj (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Na kraju smo mogli biti samo zadovoljni, jer su, ne iz kurtoazije, ocjene bile tijesne. Dakako da prostora za poboljšice ima, ali od pobjednica zaista svatko može usvojiti nešto dobro. Najboljom je ocijenjena pita od sira i oraha, starinska, ali sjajna i izgledom i okusom Marice Kipe iz Lobora.

Ocjenjivački sud koncentriran unatoč gužvi i galami (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ocjenjivački sud koncentriran unatoč gužvi i galami (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Druga je bila slatka pita od čvaraka Božice Lacković iz Oroslavja, na izložbama slastica i baštinskih tema i često nagrađivanom. Trećom po ocjeni ocjenjivačkoga suda bila je pita od koprive Ane Novosel iz Donje Stubice koja se i ovaj put natjecala kao u tv gastroshowu 2-3-1 kuhaj u duetu s Anom Kožar iz Zagreba. Zanimljivo je također da su se pitama ogledale snaha i svekrva Marina i Mirica Žalec te su se vrlo dobrima pokazale i mlađe amaterke slastičarke poput Danijele Razum.

Dobar recept, dobre namirnice, dobra izvedba, dobra prezentacija

Kušati što više predstavljenih pita, ponijeti što više i kući i eventualno se dokopati recepta (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kušati što više predstavljenih pita, ponijeti što više i kući i eventualno se dokopati recepta (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na kraju, ne bez razloga, pobrojit ću sve vrijedne žene koje su pekle pite: Vera Komin, Marica Lešković, Udruga Kaj, Marica Kipa, Darinka Knezić, Ivanka Bokun, Ana Novosel, Ksenija Božić, Biserka Stepan, Marina Žalec, Mirica Žalec, Božica Lacković, Danijela Razum i Ivanka Hublin.

Pite izvan konkurencije, a mogle bi biti i nagrađene (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pite izvan konkurencije, a mogle bi biti i nagrađene (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Objavljeno 23. svibnja 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/drugi-stubicki-oblizeki-s-odlicnim-dizanim-gibanicama-15190

http://oblizeki.com/prvi-stubicki-oblizneki-%E2%80%93-bas-oblizeki-13004

http://oblizeki.com/jutarnjica-ili-svatovskim-kolacem-s-vlastite-svadbe-do-pobjede-na-babicinim-kolacima-2011-1945

http://oblizeki.com/9-babicini-kolaci-u-petrovskom-18-travnja-2015-14531

http://oblizeki.com/na-prvom-ocjenjivanju-stubickih-vrtanja-najboljim-ocijenjen-vrtanj-nade-tuckar-14474

http://oblizeki.com/stubicki-vrtanji-na-blagoslov-o-uskrsu-i-napokon-na-%E2%80%9Cblagoslov%E2%80%9D-javnosti-14318

http://oblizeki.com/svecana-gibanica-s-orasima-i-makom-poput-kuglofa-14561

http://oblizeki.com/strepa-s-orasima-odlican-prigrizak-uz-pice-13143

Nada Tučkar i torta Šahovnica 11. Babičine kolače rezervirale svojoj Donjoj Stubici

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

7 komentara

  1. […] Najbolja pita na 3. Stubičkim obliznekima Marice Kipa […]

  2. […] Najbolja pita na 3. Stubičkim obliznekima Marice Kipa […]

  3. […] put skrenula pozor na sebe, tek je u novije vrijeme počela osvajati i nagrade, ove godine drugu na 3. Stubičkim obliznekima i treću na 10. Babičinim […]

  4. […] pripremljene slane moderne pite, više quichevi borile su se rame uz rame za treće mjesto na Stubičkim obliznekima s temom pita. Da prevagne ona Ane Novosel nije preusudio televizijski nastup kuharice, nego više prezentacija, […]

  5. […] Krapinsko-zagorske županije: 100% zagorsko, Babičini kolači, Štruklijada, Zagorski chef , Stubički oblizneki […]

  6. […] zajedno ocjenjivači u stručnim ocjenjivačkim sudovima, primjerice na Babičinim kolačima  ili Stubičkim obliznekima. Ja zbog Oblizeka, dakako, a chef Marko zbog toga što vodi Kuharski savez svoje Krapinsko-zagorske […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.