Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet 21. srpanj 2021.

Nagrađen pjenušac Rose Bella u Kezeleovih se sljubljuje s dobroticama

Ružičasta su vina, tobože ženska, vrlo popularna. U njihovu se čast održavaju i dani i sajmovi, i usporedba kušanja i ocjenjivanja i radionice. A osobito su u modi roze pjenušci. Neki tvrde da njih vinarije kreiraju kad ne znaju što bi s običnim vinima ili kad trebaju dopuniti asortiman. To nimalo ne odmaže lijepome perlanju u čaši. S veseljem stoga pišem o pjenušcu Rose Bella, berba 2019., Kezele vina, višestruko nagrađenome na lipanjskoj 53. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini, na koju je pristiglo ukupno 226 uzoraka vina. Drago Kezele svoja je prijavio prvi put i s nagradama mi se odmah pohvalio preko WhatsAppa: Chardonnay 2018. i Muškat žuti 2020. dobili su zlatne diplome, a pjenušac je najbolje ocijenjeno pjenušavo vino i izložbe i županijsko te vino s najbolje ocijenjenim vizualnim identitetom Nagradom Dragutin Stražimir.

Kod Kezeleovih: pogled iz suvenirnice ravno na vinograd (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Drago Kezele sa svojim vinima (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zelinčani rado podsjećaju kako je zaslugom njihova sugrađanjina Dragutina Stražimira (1821. – 1891.) još 1860. godine održana Prva izložba vina na ovim prostorima, jer je djelovanjem i znanjem sabranim u knjizi Vinogradar učinio mnogo na vinogradarskoj, ali i ukupnoj gospodarskoj svijesti ljudi njihova kraja. Postavio je temelje modernoga vinogradarstva, a svoja je vina izlagao i na izložbama širom Europe. O važnosti zelinske izložbe govori i podatak da su stručni ocjenjivački sudovi dosad ocijenili više od 12.000 uzoraka vina te Sveti Ivan Zelinu ističe kao jedan od najznačajnijih hrvatskih gradova u razvitku vinske kulture i tradicije.

Zelinska nagrada Dragutin Stražimir (Fofo Božica Brkan / Oblizeki)

Nagrada, koju inače nazivaju i novinarskom, u katalogu je obrazložena:

Pjenušavo gazirano vina Vinarije Kezele Rose Bella odabrano je kao vino s najboljim vizualnim identitetom (…). Cjelokupno likovno rješenje pobjedničke boce najbolje je korespondiralo s tipom vina i cjenovnim razredom u kojem se nalazi, kao i tržišnoj niši kojoj je namijenjeno, a pritom je sa stanovišta dizajna boce riješeno originalno, pedantno i na visokoj stručnoj razini. Na prednjoj etiketi se nalazi duhovita poruka u obliku kapi vina – Slađana voća zdjela je puna. Čeka goste kumu i kuma. op.BB – i dvije ključne informacije, naziv vina i naziv vinarije. Nekonvencionalnost prednje etikete upućuje da se radi o nepretencioznom vinu namijenjenom proslavama i svakodnevnim okupljanjima prijatelja i rodbine, što i jest slučaj. Na stražnjoj etiketi se mogu pronaći ostale informacije od interesa kupcu. Na kapici koja prekriva čep i grlo boce istaknut je simbol obitelji koji se nalazi i na svim drugim etiketama iste vinarije i čini dizajn prepoznatljivim. Cjelokupni vizualni doživljaj nosi poruku neopterećenosti, veselja i opuštenosti, a kako vino i jest namijenjeno takvim prilikama, dojam je da je cilj efektno i u potpunosti postignut

Dobri pjenušci iz domaje škrleta

Rose Bella: najbolje ocijenjen od pjenušavih vina i nabolji vizualni identitet od svih vina (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Rose Bellom nazdravljali smo u različitim lijepim prilikama, pa i rođenju unuka te ga darivali prijateljima u važnim trenucima. Krasan je i osvježujuć. Nije prvi moslavački. Podsjećam da sam već početkom siječnja 2011. pisala o moslavačkim pjenušcima iz popovačke Vinarije Miklaužić te podsjetila kako je Glamour tek drugi moslavački pjenušac, jer prvi i dugo jedini od 2003. proizvodi OPG Vlade Kašnera iz Repušnice kraj Kutine učeći od Tomca, jednoga od pionira i u drugome naraštaju i vrhova hrvatskih, do sada uglavnom boutique pjenušaca. Još sam se prije punih deset godina pitala na Oblizekima postaje li Moslavina, domaja škrleta, i zemljom dobrih pjenušaca?

Informacija o zlatnim vinima iz prve ruke, dvorišta Kezeleovih (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

I eto nam sad odgovora iz podruma Kezeleovih! Na njihovu sam selskom turizmu, agroturizmu u Šumećanima, koji je prošle godine napunio već dva desetljeća, češće uživala negoli o njemu pisala, bilo o tradicionalnom kotlovinskom šeširu bilo o zanimljivim novitetima s njihova švedskoga, zapravo inovativnoga Moslavačkoga stola, kao što je slasna proljetna zmišljancima s vršcima mlade koprive ili odresku od heljde.

I vino je suvenir, i vadičep je suvenir, i čep je suvenir (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Iskoristila sam priliku i subotnji posjet za čavrljanja o novostima, ovaj put vinskima. Jer Drago Kezele ne razbacuje se predstavljanjima na izložbama. One mu moraju imati smisleno promotivne i komercijalne rezultate, pa smo ga mogli susresti eventualno u Esplanadi, na izložbi Zagrebačke županije i u Ivanić Gradu, u Zadru, u Kutini. Na Zelinu je otišao prvi put i ovjenčao se nagradama, ali, odmah ubacuje kako mu se  poslije toga nitko nije javio da bi kupio baš ta njegova vina niti je to očekivao.

Dvije trećine vina prodaju za svojim stolom

Ne može proći bez koncentrirane rasprave: Drago Kezele i Božica Brkan (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Najbolja prezentacija Kezeleovih vina u njihovih je gostiju, za stolom odnosno na kušanju, na radionicama ili u suvenirnici. Ekonomski i vinarski nije opravdano da radi drugačije nego da vina proizvodi prema jelima koja nude, ali ga veseli da njegovih pet vina ima i pet zlata, iako vina ne radi za izložbe – nema toliku količinu da bi se to isplatilo – a često na ocjenjivanje odnese vino još nebuteljirano, iz cisterne, da provjeri sebe, jer svoja vina kreira sam, kako kaže, već u vinogradu, konzultirajući se s kolegama o organoleptici, vinifikaciji…

Dvije trećine svojih vina potoče za svojim stolom (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Kao ponosni Moslavčanin odavno sudjeluje u reanimaciji i popularizaciji, prepoznatljivosti sorte škrlet kroz kakvoću. Imaju ukupno 20.000 loza i proizvedu 20.000-30.000 litara vina godišnje. Dvije trećine toga prodaju za stolom, otkriva mi Drago, a trećinu u vinotekama i dobrim restoranima. Ima pet bijelih sorta (škrlet, muškat žuri, rajnski rizling, graševina, chardonnay) i tri crne (cabernet sauvignon, syrah i merlot) i osim sortnih radi i zanimljive kupaže. Bijelo kućno vino vrlo je pitko i bez da završi u gemištu.

Dobrila Kezele: primjer kad je posao i hobi i ljubav (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pjenušac Rose Bella polusuho, gazirano pjenušavo vino ima 11,6% vol. alk. Sjajno je za zdravice, druženje, i za početka i za kraj. Potočivši nam ga, Dobrila Kezele iznijela je i kućne domaće keksiće prema receptu svoje mame. Službeno ih zovu dobrotice – meni je to baš prema Dobrila! – a mogli bi asocirati i na krašotice, iako su mi ukusniji. Službeno su ih u popisu recepata nazvali i univerzanim kolačem, jer su provjereno odlična podloga za cheescake ili za košarice s voćem, a Dobrila ih zove i drapancima, jer nastaju – drapanjem  viljuškom.

Dobrotice (univerzalni kolač, drapanci) Dobrile Kezele

Uz pjenušac fine dobrotice ili drapanci (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

150 g maslaca
150 g šećera
2 jaja
500 g brašna
1 prašak za pečenje
2 žlice mlijeka
limunova korica
60 g grožđica ili čokolade
1 vanilin šećer

Priprema

maslac, šećer i jaja pjenasto umutite. Dodajte mlijeko, brašno, prašak za pečenje, grožđice i limunovu koricu. Vadite komadiće tijesta viljuškom i stavljajte u protvan za pečenje. Pecite na 180 °C da porumene.

Objavljeno 21. lipnja 2021.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.