Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 17. rujan 2014.

Nada Tučkar za 17. Kriške oblizeke oživjela svadbenu tortu Šahovnicu otpije 60 godina

Odakle mi receptura? Od moje pokojne strine Barice, koju sam, koliko se sjećam, kao maleno dijete gledala kako priprema tortu koja je bez frižidera mogla stajati tri dana. Na svadbi su je nosili od mlade mladencu, držali visoko i nikome, koliko je bila čvrsta, nije iskliznula, da bi je napokon razrezali i divili se kako je iznutra lijepa i fina. Rijetko su se u to vrijeme pripremale torte, a i kolači i sve je bilo vrlo skromno, uglavnom od sastojaka kojih je bilo doma. Šećera je bilo, ali je bio skup.

Pripovijeda mi tako gospođa Nada Tučkar iz Donje Stubice. Nije dobila pojedinačnu nagradu, ali su zacijelo i njezine slastice, koje su predstavljale Stubičke oblizneke i Udrugu Stubička baština, zajedno s onima Babičnih kolača, Štruklijade, Zagorski chef i 100 % zagorsko, ukupno 17 za 17 festivala, pridonijele da Krapinsko-zagorska županija osvoji najveću nagradu 17. Kriških oblizeka Mira Todorić.

Dio zagorske Bajke na dlanu: štand udruge Stubička baština i Stubičkih oblizneka: gospođa Nada Tučkar u svatovskom ozračju (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dio zagorske Bajke na dlanu: štand udruge Stubička baština i Stubičkih oblizneka: gospođa Nada Tučkar u svatovskom ozračju (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pobjednica svibanjskih prvih Stubičkih oblizneka i za izložbu u Križu jako se potrudila iskopati iz povijesti svoga kraja gastrozanimljivost: Napravila jesvatovski  tortu Šahovnicu opijenu starinskim pićima s voćem i ukrasila je baš kao što se ukrašavala nekad, asparabusom i bušpanom.

Mladenkin i veći dva manjabuketića od krep papira umočena u otopljeni vosak za kranclerice (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Mladenkin većii dva manja buketića za kranclericeod krep papira umočena u otopljeni vosak (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

 

To je govori, mnoge oduševilo. Uz to, napravila je i buketiće kakve su u Stubičkome kraju nekad radili za mladenku i krancelice, djeveruše, od krep papira u bijeloj i zelenoj boji, a potom  su ružice i vitice umakali u otopljeni vosak.

Raskoš iz zagorskih šuma samo ukras stola sa slasticama (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Raskoš iz zagorskih šuma samo ukras stola sa slasticama (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pošto sam kušala tortu, darivala me je njima, kao i svojom gljivarskom košaricom, sa šumskim raslinjem i vrganjima, crnim trubačama, lisičicama, gubama na grančici… aranžiranim po mahovini. Kakvi krasni ukrasni elementi uz tortu-šahovnicu

Tortu preporučujem onima koji su vješti u pripremi slastica ili upornima i strpljivima. Isplati se! A i da se ne zaboravi.

Svadbena torta Šahovnica (Nada Tučkar)

Torta stara najmanje šest desetljeća (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Torta stara najmanje šest desetljeća (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

 • 8 cijelih jaja
 • 1 kg šećera
 • 400 g oštroga brašna
 • 400 g mljevenih oraha
 • 1 ribana jabuka
 • 1 dl ulja
 • 1 l mlijeka
 • 250 g putra
 • 1 žličica sode bikarbone

Krema

Za ukrašavanje

 • polovice oraha (mogu i karamelizirani), šumkse jagode ili divlji kranjci (divlje kupine) ili drugo sezonsko voće iz rakije
Šahovnica razrezana (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Šahovnica razrezana (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Priprema

Za tijesto kuhačom izmiješajte cijela jaja sa šećerom, pa dodajte mlijeko i ulje te brašno sa sodom bikarbonom. Zatim pola mase odvojite i dodajte joj mljevene orahe i naribanu jabuku. Svaki biskvit ispecite odvojeno u pojmi (niska tava) ili ranjgli) promjera 20-30 cm. Na papiru skrojite krug promjera posude u kojoj pečete biskvit te iscrtajte tri veličine promjera, pa po tome izrežite svaki biskvit najprije vodoravno, a po tim promjerima. Zatim još sve toplo slažite naizmjence svjetao i taman krug i vodoravno i okomito kako biste, kada tortu prerežete, dobili šahovnicu tamnosmeđega i žutog biskvita. Sve između pomno premazujte toplom kremom i na kraju kremom omažite cijelu tortu izvana. Ukrasite polovicama oraha, karameliziranih oraha ili voćem iz rakije.

Kremu pripremite tako da špinate šećer, pa kad potamni zalijte ga sa 7 dl mlijeka da se lijepo otopi. Zatim dodajte 3 dl hladnoga mlijeka u koje ste razmutili 200 g oštroga brašna. Kad ponovno zavre, dodajte 150 g maslaca te posv ena kraju višnjevac ili orehovac. Sve slažite toplo.

Nije naodmet

Nekad se u Zagorju, prisjeća se gospođa Nada, različito sezonsko voće, divlje, šumsko ili uzgojeno, stavljalo u četvrt kilograma šećera, jer više i nije bilo, i zalijevalo rakijom te ostavljalo da tako stoji do upotrebe. Polovice oraha bi se karamelizirale i do upotrebe ostavljale u posudi ili staklenci.

Objavljeno 17. rujna 2014.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/prvi-stubicki-oblizneki-%E2%80%93-bas-oblizeki-13004

http://oblizeki.com/strepice-z-vrganji-beracice-gljiva-nade-tuckar-13052

http://oblizeki.com/17-slastica-krapinsko-zagorske-zupanije-laureta-17-kriskih-oblizeka-13534

http://oblizeki.com/oblizeki-nadahnuce-okruglome-stolu-%E2%80%9Ctradicija-od-kreacije-do-poduzetnistva-u-ruralnom-prostoru%E2%80%9D-13488

http://oblizeki.com/17-kriski-oblizeki-u-subotu-6-rujna-2014-13298

http://oblizeki.com/visnjevac-orahovac-vocni-pijani-lonac-%E2%80%93-najbolji-oni-koje-napravite-sami-2660

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

9 komentara

 1. […] nadahnuli moji Oblizeki, ocjenjivali krasne slastice i, na moju veliku radost, počeli suradnju s Kriškim oblizekima. Ove godine u Donjoj Stubici počinju već u subotu poslije podne uoči Cvjetnice u Majsecovu mlinu […]

 2. […] nisu tema, na gotovo svakome izložbenom stolu s tradicijskim slasticama od Kriških oblizeka  preko Stubičkih oblizneka do Babičinih kolača Nada Tučkar doda i ružice, cveteke od dizanoga […]

 3. […] u subotu, 16. travnja 2016. nasljednicom prošlogodišnje pobjednice Nade Zgorelec proglašena je Nada Tučkar iz Donje Stubice, a, kao i prošlogodišnje Gostovanjsko prase, i ove je pobijedila svatovska slastica, torta […]

 4. […] koji vodi svoj Majsecov mlin, Nada Tučkar kao pobjednica ovogodišnjih Babičinih kolača, zatim Kriških oblizeka te prvih Stubičkih oblizneka , a ja, vaša urednica Oblizeka, i kao poticaj da se priredba, kao […]

 5. […] torta s lješnjacima, Šefanija torta Marije Kozine  i prepolovljena, na način Vesne Hršak, svadbena torta Šahovnica Nade Tučkar, zatim torte moje majstorice Ivanke Biluš Torta Capri i […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.