Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Ocjenjivanja 19. travanj 2016.

Nada Tučkar i torta Šahovnica 11. Babičine kolače rezervirale svojoj Donjoj Stubici

babice_01naslovnaNa jubilarnim 10. Babičinim kolačima u Zagorskim selima, pod medijskim pokroviteljstvom i naših Oblizeka, u subotu, 16. travnja 2016. nasljednicom prošlogodišnje pobjednice Nade Zgorelec proglašena je Nada Tučkar iz Donje Stubice,
a, kao i prošlogodišnje Gostovanjsko prase, i ove je pobijedila svatovska slastica, torta Šahovnica. Na pobjedničko prijestolje popele su se i Mirjana Štahan iz Zlatara osvojivši drugo mjesto obiteljskim kolačem od oraha, sira i zapečenih bjelanjaka te Božica Lacković iz Oroslavlja osvojivši treću nagradu gibanicom od pira i bučina brašna.

Tako je ocijenio tročlani ocjenjivački sud žiri gastronomskih znalaca kojim je predsjedao Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, inače i dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki te chef Marko Živaljić, vlasnik seoskog gospodarstva Majsecov mlin i predsjednik Kuharskog saveza Krapinsko – zagorske županije. Rekoše kako su u odabiru najboljih razlike bile male, ali uz izgled i okus kolača, presuđivali su i izbor autohtonih zagorskih namirnica te starinska tradicijska priprema. Nagradu Izvorno zagorsko za najljepšu tradicijsku zagorsku narodnu nošnju, uređenje štanda, izvorne zagorske ukrase te za ukupni vizualni dojam osvojila je babica Milka Vinković iz Marije Bistrice.

Babicama se iduće godine pridružuju i bake iz cijele Hrvatske?

Za uspomenu: sve sudionice 10. babičkih kolača u Zagorskim Selima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Za uspomenu: sve sudionice 10. babičkih kolača u Zagorskim Selima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Uručujući lente najboljima među 38 babica, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je kako će na 11. manifestaciji Babičini kolači, koja će biti održana u Donjoj Stubici, možda biti uvedena još jedna kategorija – za zainteresirane bake iz cijele Hrvatske. Već ove godine gosti Zagoraca bili su gosti iz Solina, mjesta Popovac iz Baranje s potomcima prije gotovo stoljeća onamo doseljenih Zagoraca te gosti iz Slovenije iz Turističke zajednice Podčetrtek koji su predstavili kulturu, tradiciju i običaje svojih krajeva.

Na tronu babice slijeva nadesno: Mirjana Štahan, Nada Tučkar i Božica Lacković (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Na tronu babice slijeva nadesno: Mirjana Štahan, Nada Tučkar i Božica Lacković (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Župan Željko Kolar uz drugo je rekao:

Želim čestitati svim bakama koje su tijekom proteklih 10 godina sudjelovale na manifestaciji Babičini kolači, čime su dale velik doprinos tome da sačuvamo od zaborava velik broj starih, tradicijskih recepata. Doprinos tome daje i Krapinsko-zagorska županija, koja svake godine nakon manifestacije objavljuje knjižicu recepata, što ćemo učiniti i ove godine. Ponosni smo što je i ove godine vladalo veliko zanimanje za manifestaciju. Imali smo odličan odaziv, kako baka, tako i posjetitelja i medija, a posebno nas je razveselilo što smo imali i goste iz Solina i Baranje te Slovenije. S obzirom da je interes za ovu manifestaciju već davno prerastao okvire naše županije, razmišljamo o tome da manifestacija poprimi nacionalni karakter, na način da pozovemo iz svake županije u Hrvatskoj po jednu babicu.

Oblizeki čestitaju Krapinsko-zagorskoj županiji na osmišljenom gastroturističkom nastupu u kojem povezuje profesionalce i amatere, tradiciju i moderno te niz priredaba vezanih uz hranu – uz Babičine kolače, to su Zagorski chef, Štruklijada, 100 posto zagorsko  – koje motiviraju domaće uzgajivače i proizvođače namirnica i jela te njihovu zaštitu i ponudu, ugostitelj i druge, ali isto tako i goste.

Iz Zagorja na kriške oblizeke, s Kriških oblizeka ponovno u Zagorje

Pobjednica nada Tučkar sa svojim stolom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pobjednica Nada Tučkar sa svojim stolom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Podsjećam da se inače redovita pobjednica lokalnih ocjenjivanja u pripremi peciva i kolača (vrtanja, strepa…) Nada Tučkar prvi se put natjecala prošle godine i odmah je osvojila nagradu Izvorno zagorsko, a sada je oduševila svatovskom tortom koju mnogi, pa i ja, pamte otprije dvije godine s Kriških oblizeka, kad su upravo babice Krapinsko-zagorske županije na tome još starijem ocjenjivanju osvojile najvažniju nagradu ocjenjivanja Gran Prix navanu Mira Todorić.

Komad pobjedničke torte Šahovnice ( (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Komad pobjedničke torte Šahovnice ( (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Tome je pridonijela i inovativna, a starinska torta gospođe Tučkar, koja je u izvedbi za ocjenjivanje u Zagorskim selima i izgledom i okusom ovaj put bila još bolja. Nadi Tučkar to je vrlo jednostavno:

Ispecite žuti i crni biskvit i složite ga u obliku šahovnice. Kremu skuhajte od karameliziranog šećera, mlijeka i margarina i ukuhanog brašna pa dodajte naribane jabuke i orahe. Tako ispečena torta može i izvan frižidera stajati najmanje tri dana.

Jožica Poredski iz Huma na Sutli priredbi je čestitala prigodno oslikavši boce (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Jožica Poredski iz Huma na Sutli priredbi je čestitala prigodno oslikavši boce (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Zagorska sela, maleno zagorsko mjesto kraj Kumrovca na čelu s načelnikom Željkom Kodrnjom, gostoljubivo je dočekalo goste među kojima su bili i mnogi političari iz Zagorka i Zagreba, zagorski OPG-ovi sa suhomesnatim proizvodima, sirevima, medom, vinima, likerima i tradicijskim suvenirima te KUD-ovi Antun Mihanović iz Klanjca s tamburaškom i folklornom sekcijom, etnoplesači Petra i Domagoj te grupa Sinovi Zagorja.

Đumbir u zagorskoj bučnici? Rekla relevizija…

Stolovi su se natjeclai slasticama, ali i maštovitim ručnim radovima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Stolovi su se natjecali slasticama, ali i maštovitim ručnim radovima poput ovoga sa stola prošlogodišnje pobjednice Nade Zgorelec (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)Na kraju, ali meni važnije od mnogo čega u tekstu rečenoga, želim istanuti dvije stvari. Prva je, sve mi se više čini pogromaškim, utjecaj medija na primjeru dodavanja jednoj gotovo klasičnoj starinskoj zagorskoj bučnici ni manje ni više nego – đumbira. Jer, rekli su na televiziji da paše uz buču. U zagorsku bučnicu? To je tek jedan od obijesnih, iako dobronamjernih, gastroprimjera. Zanimljivo je i da je ove godine velika moda košarica od pečena tijesta, navodno još od Uskrsa, u koje su žene spremile izloške.

Mirica Sinković čestitku je ispisala - kukuruzom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Mirica Sinković čestitku je ispisala – kukuruzom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Isro tako, ni jedne godine dosad nisam pribilježila toliko zanimljivih izvornih kajkavskih, preciznije zagorskih riječi vezanih uz jestvene izloške. Uz to, još mi je zanimljivije koliko se za istu slasticu ili sastojak rabe različite riječi. Još jedna dodana vrijednost Babičinih kolača više. Čestitke svim dosadašnjim pobjednicama, al ii babicama koje su se sudjelovale na Babičinim kolačima svih deset puta. Čestitke ne samo uz 10 rođendan i dovišenja u Donjoj Stubici 2017!

Slijedi po tradiciji i knjižica s receptima

Mirjana Štahan predstavila je maminu slasticu s nekadašnjih tečajeva prehrane (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Mirjana Štahan predstavila je maminu slasticu s nekadašnjih tečajeva prehrane, a da se dodjeljivala nagrada za šarm, njoj bi je sigurno dodijelili (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 Dakako, Oblizeki će objaviti odabrane recepte i njihove priče, a po dobroj tradiciji slijedi i knjižica s recepturama svih na 10. Babičinim kolačima izloženih slastica. Uz pobjedničke svadbena torta Šahovnica Nade Tučkar, obiteljski kolač Mirjane Štahan iz Zlatara te sajana gibanica od bučinog i pirovog brašna Božice Lacković iz Oroslavja i: boga bučnica Danijele Barić Iz Pregrade, vanjkušeki s kiselim mlijekom Bernarde Bele iz Kostelskoga, hajdina bučnica Jožice Poredski iz Huma na Sutli, mađarica Ljubice Radovečki iz Kozjaka, voćni božićni kruh Anice Hohnjec iz Zagorskih Sela, vodena torta od biskvit tijesta Olge Hršak iz Petrovskoga, slatko-slani štrukli Ivanke Hublin iz Trgovišča, težačka pogača Štefice Filipaj iz Krapinskih Toplica, torta od kukuruznog brašna Marije Bračević iz Petrovskoga, babičin kolač od lješnjaka Marije Blagec iz Donje Stubice, kumina pogača sa suhim voćem za prigled Anđeline Bezjak iz Zagorskih Sela, prhki kolačići (sobo krafle) Ksenije Božić iz Donje Stubice, štrudla od repe i oraha Ljubice Bračun iz Huma na Sutli, pita od krumpira Ankice Čuček iz Kostelskoga, školjkice Vesne Hršak iz Petrovskoga, kolač od hajdine kaše Melite Humski iz Huma na Sutli, kuglov od kestena Marice Kipe iz Lobora, Trikraljska zvezda Brankice Jagić iz Krapinskih Toplica, gibanica na tenjkem od bučinih koštica Ane Januš iz Marije Bistrice, kukuruzna pogača s čvarcima Mande Kogaj iz Radoboja, zagorska potica 3 u 1 Slavice Krklec iz Pregrade, gibanica s orehima Slavice Reiner iz Pregrade, babičine buhtle Božica Pavliša iz Krapinskih Toplica, orehov vijenac Apolonija Mirice Sinković iz Donje Stubice, zagorski suncokret Slavice Strsoglavec iz Kostelskoga, rožja Magde Svečak iz Huma na Sutli, torta moje babice Julijane Šereg iz Zlatara, svečani kruh dobrodošlice Mire Vidović iz Lepajaca, babičina medena Kata Milke Vinković iz Marije Bistrice, kifle za v gorice Slavice Vlahovič iz Gredica kraj Klanjca, breskvice Milice Vuilovski iz Petrovskoga, butrina pogača Nade Zgorelec, toplička greblica Dragice Zrinski iz Stubičkih Toplica, pita od sira Jadranke Podgajski iz Petrovskoga.

Pogled na priredbu (dio) (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pogled na priredbu (dio) (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 19. travnja 2016.
Preporučujem srodne teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/nada-tuckar-za-17-kriske-oblizeke-ozivjela-svadbenu-tortu-sahovnicu-otpije-60-godina-13643
http://oblizeki.com/gostovanjsko-prase-pobjednicki-kolac-na-9-babicinim-kolacima-14605
http://oblizeki.com/strepice-z-vrganji-beracice-gljiva-nade-tuckar-13052
http://oblizeki.com/nadini-dizani-cvjetovi-cvatu-skrbno-14547
http://oblizeki.com/stubicki-vrtanji-na-blagoslov-o-uskrsu-i-napokon-na-%E2%80%9Cblagoslov%E2%80%9D-javnosti-14318
http://oblizeki.com/ivanjski-cveteki-zlatarskoga-kraja-9827
http://oblizeki.com/namjenske-starinske-slastice-kao-egzoticne-poslastice-11063

 

http://oblizeki.com/pogacica-i-struca-sa-starinske-svadbe-ravno-na-babicine-kolace-10240

 

http://oblizeki.com/i-starinske-svadbene-torte-cuvaju-lijepe-mladalacke-uspomene-10259

 

http://oblizeki.com/dizana-gibanica-s-kokosom-i-suncokretom-16828

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

11 komentara

 1. […] Nada Tučkar i torta Šahovnica 11. Babičine kolače… […]

 2. Marija# 28.04.2016. u 11:40

  Pozdrav!
  Ljubitelj sam domacih starih recepata i kuharica..
  Gdje mogu nabaviti sve te kuharice sa domacim receptima
  Lp.
  Marija

 3. […] a ocjenjivali su domaćini chef Marko Živaljić koji vodi svoj Majsecov mlin, Nada Tučkar kao pobjednica ovogodišnjih Babičinih kolača, zatim Kriških oblizeka te prvih Stubičkih oblizneka , a ja, vaša urednica Oblizeka i kao […]

 4. […] Nada Tučkar i torta Šahovnica 11. Babičine kolače rezervirale svojoj Donjoj Stubici […]

 5. […] se priredba poput Babičnih kolača održava punih deset godina, sad već i sa četrdesetak babica, a svaka na ocjenjivanje može […]

 6. […] i sjajno raspoređene, već uhodane gastropriredbe Krapinsko-zagorske županije: 100% zagorsko, Babičini kolači, Štruklijada, Zagorski chef , Stubički oblizneki […]

 7. […] i običaji vezani uz krštenje djeteta, pa i darovi. Podsjećam na zanimljive čak dvije pogače sa 10. Babičinih kolača, koje su u davna, siromaška vremena krsne kume u Zagorju nosile babinjačama odnosno o krštenju. […]

 8. […] pa poslije Drugoga svjetskog rata, i iz Zagore i iz Zagorja. No prisjetila sam se i kako sam na Babičinim kolačima u Zagorskim Selima upoznala ekipu iz baranjskoga sela Popovca, također većinom zagorskoga. Načelnik Zoran Kontak, […]

 9. […] Godinama spavam sa Solinjankom uz uzglavlje i gotovo sam se raznježila uočivši repliku jedne od najpoznatijih glava Rimljanki na izložbenom stolu Udruge Solinjani na Babičinim kolačima u Zagorskim Selima, gdje su gostovali su … […]

 10. […] je pak i Lollipop iz zamzivača odveo u drugu, ne manje inovativnu i ne manje slatku priču iz djetinjstva najnovije pobjednice zagorskih Babičinih kolača Nade Tučkar, koja je na svoj stol među sve druge starinske slastice izložila i lizice, kako su ih zvali, a […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.