Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 12. rujan 2011.

Na trećem KotloVINA Showu u Jatrebarskom na tronu kotlovina Vinskih kraljica

Kuhati na otvorenome, a ne pripremati kotlovinu; kuhati za dobro društvo, a ne pripremati kotlovinu; kuhati v trsju, posebice za berbu, a ne pripremati kotlovinu… u cijeloj je kontinentalnoj Hrvatskoj danas jedan od većih kulinarskih grijeha. U kotlovini, naime, mnogi uspiju prikriti i lošije sastojke, kamuflirajući ih začinima, posebice solju, da se može više popiti, a tradicionalno samo svinjsko meso i kobasice, obogatiti peradskim mesom, grahom, paprikom i rajčicom, lukom, krumpirom… Ukratko, načiniti je i zasitnom i ekonomičnom.

Koja je kotlovina najbolja?

U dobroj kotlovini, koja je potekla sa sajmova i proštenja sjeverozapadne Hrvatske, kako sam već ne jednom i napisala predstavljajući onu s popovačkoga sajma (onamo bih ja dovodila turiste da vide jedan od posljednjih sajmova i kušaju pravu kotlovinu z pijaca!) koju sam uspjega ugurati i u VIP moslavački objed u voloderskoj Moslavačkoj kleti, zatim samoborsku kotlovinu u davnim televizijskim Malim tajnama velikih majstora Vegetine kuhinje, pa Kezeleovu, kakvu priprema na svom Selskom turizmu u Šumećanima i tako dalje vidim zaista hrvatsku autohtonu kuhinju. Ma upisalo je Ministarstvo turizma u onih 400-500 ili ne upisalo, ja sam kotlovinu u Oblizeke odavno upisala!

Mašta u kotlovinskom šeširu (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Mašta u kotlovinskom šeširu (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Stoga s veseljem plješčem već Trećemu KotloVINA showu, održanome u Jastrebarskom u nedjelju, 11. rujna 2011., posljednjega, trećega dana tamošnjih tradicionalnih vinskih svečanosti.

Posve na početku natjecanja (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Posve na početku natjecanja (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Natjecalo se čak 25 ekipa iz Zagreba, Samobora, Karlovca, Ivanić Grada, Jastrebarskog i brojnih mjesta iz Zagrebačke županije, gdje se tradicionalno priprema ovaj ne samo, kako bi domaćini htjeli, prigorsko-zagorski specijalitet.

e i gradonačelnik Jastrebarskoga dohvatio kuhače (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

e i gradonačelnik Jastrebarskoga dohvatio kuhače (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Kako je jaskanska priredba prije svega show, valja spomenuti da su, uz ostale, svoj kotlovinski šešir imale ekipe Narodnog radija (nagrađena, dakako, za najzabavniji nastup, a da je bilo nagrade mogla je i za najljutiju kotlovinu!) s Davorom Dretarom Dreletom i Vidom Balogom te Dobrog jutro, Hrvatska s Karmelom Vukov Colić i Mirkom Fodorom.

Popularna TV-voditeljska ekipa na kraju je osvojila čak drugo mjesto (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Popularna TV-voditeljska ekipa na kraju je osvojila čak drugo mjesto (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Stručni je ocjenjivački sud radio sastavu Robert Slezak, inače kućni chef Oblizeka i urednica Oblizeka Božica Brkan, zatim Darko Janeš, Sanja Plješa i Dragutin Šimecki, a isprobao je kotlovinu svih 20 ekipa u konkurenciji te pet izvan konkurencije (ekipe gradova Jastrebarskog i Samobora te općina Žumberak, Klinča Selo i Pisarovina, za koje su kuhali gradonačelnici, načelnici i njihovi zamjenici).

Ocjenjivala se aroma kotlovine, aroma umaka, izgled šešira, izbor i kakvoća vina te ukupni dojam.

Žiri: iz sredine šeširamoralo bi biti najbolje (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Žiri: iz sredine šeširamoralo bi biti najbolje (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)


Prvo mjesto,
poslije Samobora prve i Udavača prošle, druge godine, na trećem je KotloVINA Showu,  osvojila je ekipa Vinske kraljice, drugo ekipa Dobro jutro, Hrvatska, a treće mjesto pripalo je veseloj ekipi Namiguša, inače jaskanskoga ženskog tamburaškog ansambla.

e li šarm šefice ekipe Namiguša utjecao na ocjenu? (Snimila Božica Brkan / Acumen)

e li šarm šefice ekipe Namiguša utjecao na ocjenu? (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Za najbolji ukupni nastup nagrađena je najmasovnija ekipa Udruženja obrtnika Jastrebarskog, a za najmaštovitiji kotao Brenta iz Ivanić Grada.

Ivanićka Brenta promovirala je - Bundevijadu (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Ivanićka Brenta promovirala je - Bundevijadu (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Zbog čega je kotlovina – dobra promocija vina

Organizator, Turistička zajednica grada Jastrebarskoga, može razmisliti i o ambicioznijem nacionalnom natjecanju, to prije što se, iako show, pokazao sjajnom popratnom priredbom tradicionalnih vinskih svečanosti ne samo prema imenu (KotloVINA! – na dosjeci im mogu pozavidjeti moji Moslavčani koji svoju regiju promoviraju MoslaVINA, ali se nisu sjetili iskoristiti i izvrsnu i vrlo popularnu moslavačku kotlovinu!!!), nego i promocijom upravo svojih domaćih, sve boljih, ponajprije bijelih vina. Vrlo malo ekipa nije vino rabio u jelu, a sve redom jesu uz kotlovinski šešir. Uz, koliko sam primijetila, česte vrlo pitke mješavine, bilo je tu i graševine, i chardonnayja, i oba pinota… Pusti sljubljivanje, kušaj!

Jedna od kotlovina (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Jedna od već prezentiranih kotlovina (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Za one kojima možda padne na pamet da se dogodine prijave za natjecanje, moram reći kako je svaka ekipa dobila pet kilograma izvrsnog mesa (kotleta, carskoga, vratine, kobasica), a neki su, koliko sam uspjela vidjeti izbezumljena atakom na sva čula, upotrijebili i svinjske nožice ili malo bunceka. Neki su kotlovinu pripremali na svemu domaćem, pa i na domaćim drvima, a samo je jedan šešir bio aluminijski, star 70 godina DVD-a Petrovina. Neki su kotlovinu preveli u gulaš, a neki umalo i u čušpajz, rijetki su je ogolili do izvorne, ali svaka bi se više-manje mogla poslužiti te je šteta da velik trud organizatora i natjecatelja nije naišao i na veći odjek posjetitelja. Može ih ispričati vrućina i – vlastita kotlovina doma!

Kraljice sa svojim tajnim začinom Željkom na startu (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Kraljice sa svojim tajnim začinom Željkom na startu (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Pobjednička kotlovina ekipe Vinske kraljice

Na kraju predstavljamo pobjedničku šarmantnu i lijepu ekipu sedan dosadašnjih Vinskih kraljica Zagrebačke županije u kojoj su kuhale Irena Majcenović (Vinska kraljica 2004.), Žana Brkić (Vinska kraljica 2005.), Ivana Rendulić (Vinska kraljica 2006.), Ivana Jambrović (Vinska kraljica 2007.), Sandra Jerković (Vinska kraljica 2008.), Gabrijela Vrbetić (Vinska kraljica 2009.), Kristina Vugrin (Vinska kraljica 2011.), a, kako rekoše, tajni sastojak njihove je kraljevske kotlovine maestralan Željko-Žac.

Sponzori predaju pobjednicima nagradu - takošer kotlovinski šešir (Snimila Božica Brkan

Sponzori predaju pobjednicima nagradu - također kotlovinski šešir, u rukama vinske kraljice Ivane Rendulić (Snimila Božica Brkan

Kotlovina je, tumače, pripremljena po tradicionalnom receptu s mesom i s mnogo povrća koji kotlovinu čini zanimljivom i mlađoj generaciji ljubitelja ovog specijaliteta. Pripremale su je na drva.

Pobjednici s ocjenjivačkim sudom, sponzorima itd. (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Pobjednici s ocjenjivačkim sudom, sponzorima itd. (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Jedan dio mesa kraljice su stavile peći u zagrijanu svinjsku mast (zajedno s  nekoliko ljutih feferona) i pekle ga sve dok meso nije bilo potpuno pečeno, a drugi dio mesa mariniran je u marinadi od senfa, ulja, muštarde, soli, papra i  začina) oko 30 min te je u kotao dodan kasnije.
Nakon pečenja mesa, stavljen je luk, zatim paprika, rajčica i šampinjoni. U međuvremenu je dodano marinirano meso kako bi se sljubili okusi, a potom i prvi dio mesa, pečeno meso. Od začina su koristile sol, papar, lovorov list, pasiranu rajčicu i malo vegete. Kad je već meso bilo pri kraju, dodale su i grah kako bi imale prilog uz meso.

Uspješan ovogodišnju najavljuje KotloVINA Show 2012. (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Uspješan ovogodišnji najavljuje KotloVINA Show 2012. (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Ivana Rendulić, jedna od pametnih i lijepih vinska kraljica i stručni suradnik za ruralni razvitak u Upravnom odjelu za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije kaže:

Kuhanje kotlovine trajalo je oko sat i pol, a kušanje samo pola sata!!! Naš kotao s kotlovinom brzo je ostao prazan, što znači da smo napravili kotlovinu po ukusu prisutnih promatrača i kušača. Vrlo je važno dodati i da smo uz svoju kotlovinu poslužile Šemberovu graševinu.

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

14 komentara

  1. […] ambicioznija od predstavljenih, primjerice samoborskoga kotleta. Prvo mi napamet pada neusporediva samoborska kotlovina koju smo prije valjda desetljeća i pol najmanje uveli u Vegetinu kuhinju kroz tv-serijal Male […]

  2. […] pokušala otkriti podrijetlo njegova imena. Ali, to me, kao poklonicu samoborske kuhinje od samoborske kotlovine do samoborske salame i bermeta, nije spriječilo da ga […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.