Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 9. travanj 2015.

Na prvom ocjenjivanju stubičkih vrtanja najboljim ocijenjen vrtanj Nade Tučkar

Na ocjenjivanje, u kojem su se ponajprije vrednovali izgled i okus, u Majsecov mlin vrtanje su na jedanaest stolova donijele žena: Alma Poturica iz Pustodola, Božica Španec iz Donje Stubice, Jadranka Blagec iz Donje Stubice, Štefica Sačer i Darinka Sačer za selo Hižakovec, Nada Tučkar iz Donje Stubice, Vesna Bokun i Marica Lešković iz Gornje Stubice, Verica Ruk iz Gornjih Matenaca, Božica Lacković iz Oroslavja, Sunčica Štefek iz Donje Stubice, Božena Štefek iz Donje Stubice te Ana Lisak također iz Donje Stubice.

Najlješim je ocijenjen cvjetnički pušlek Jadranke Blagec iz Donje Stubice, a košarica za uskrsni blagoslov Božice Lacković iz Oroslavja

Svaki ima svoju vrlo zanimljivu, sačuvanu tradicijsku priču, uz dodanu osobnost nagrađene.

Maštoviti jaglaci na lozovini sa stola Štefice Sačeri Darinke Sačer, koje su zastupale selo Hižakovec (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Maštoviti jaglaci na lozovini sa stola Štefice Sačeri Darinke Sačer, koje su zastupale selo Hižakovec (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Ocjenjivački sud u sastavu članovi Marko Živaljić, chef Majsecova mlina, i Ivica Žulj, chef Termi Jezerčica,te Božica Brkan, glavna urednica Oblizeka kao predsjednica, ocijenio je najboljim vrtanje Nade Tučkar.

Dvostruki vrtanj Nade Tučkar (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Dvostruki vrtanj Nade Tučkar (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

No fascinantno je koliko se razlikuju recepture, ne samo od stola do stola nego su i na jednome stolu gdje su katkad predstavljeni i troji i četveri i peteri vrtanji! Razlike su u vrsti brašna, u vrsti masnoće, jajima, mlijeku, začinima i drugim finim sastojcima te u njihovim omjerima. Umnogome se upravo u tome ogleda i starost recepture te mjesto.

Manji, od različitoga brašna: vrtanji Nade Tučkar (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Manji, od različitoga brašna: vrtanji Nade Tučkar (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na ovome ocjenjivanju bilo je više kruhova i vrtanja pečenih, kao nekad, u krušnoj peći. Odličan su primjer radovi na stolu Božice Španec iz Donje Stubice, pogotovo jer su se pekli na kestenovim listovima.Razliito oblikovani, ne samo veličinom (od manjik poput peciva do dvostruko upletenih), oblikom (poput peciva, slobodno veliki koliko stane na loparku iz krune peći te zadano oblikom, pa čak i posluženima u nekoj od zemljanih posuda.

Vrtanj u zemljanoj posudi Božene štefek iz Donje Stubice (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Vrtanj u zemljanoj posudi Božene štefek iz Donje Stubice (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Recept za vrtanj iz krušne peći Božice Španec iz Donje Stubice, primjerice, navodi: 1 kg brašna (pola oštrog, pola glatkog), 1 kvas, 1 žlica masti, (čak!)3 jaja, 2 žlice bijelog vina, čvarci, mlačna voda u kojoj se kuhala šunka, malo mlijeka tepapar i sol po potrebi.

Vrtanji iz krušne peći Donjostubičanke Božice Španec (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Vrtanji iz krušne peći Donjostubičanke Božice Španec pečeni na listovima kestena (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

 

Vrtanj Štefanije Sačer iz Hižakovca navodi glatko brašno, kvasac, sol papar klinčiće, sitno narezane čvarke, rastopljenu mast, jaja, vrhnje i ohlađenu voda u kojoj se kuhala šunka. Opisuje i postupak:

Naličje vrtanja Božice Španec: list kestena (sniila Božica Brkan / Oblizeki)

Naličje vrtanja Božice Španec: list kestena (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Sve sastojke zamijesite u tijesto i oblikujte vrtanje. Prije pečenja premažite mlijekom i jajetom i stavite peći u dobro raskurenu krušnu peć. Pečene vrtanje premažite s malo masti.

Vrtanj također pečen na kestenovim listovima sa stola Vesne bokun i Marice Lešković iz Gornje Stubice  (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Vrtanj pečen također u krušnoj peći na kestenovim listovima sa stola Vesne Bokun i Marice Lešković iz Gornje Stubice (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

 

Jadranka Blagec, kći nagrađene Nade Tučkar, nagrađena je za  cvjetni stručak, a stol joj je, osim kombinacije nekoliko pušleka, sadržavao i nekoliko vrsta vrtanja.

Vrtanji Jadranke Blagec (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Neki od vrtanja Jadranke Blagec (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Prvi je bije umiješem vodom od kuhane šunke, solju, malo šećera, kvasom, i brašnom. Kaže lakonski: saviti i premazati jajetom. Drugi je sadržavao vodu od kuhane šunke, sol, malo šećeram, črni biber, vrhnje, jaja, kvas i brašno. Treći vodu od kuhane šunke, sol, malo šećera, crni biber, kvas, brašno. Četvrti pak vodu od kuhane šunke, čvrčke, sol, malo šećera, črni biber, vrhnje, jaja, kvas, brašno.

Oroslavski vrtanj Božice Lacković od vijeloga kukuruznog brašna i iz modla (Snimio Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Oroslavski vrtanj Božice Lacković od vijeloga kukuruznog brašna i iz modla (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Vrlo su zanimljivi i stol s hranom i proljetnim aranžmanom na lozinim lucnima te vrtanj i kruh Vesne Bokun i Marice Lešković iz Gornje Stubice. Ilustrirani su sastojcima: zrnjem pšenice te žutoga te za Zagorje tipičnoga bijelog kukuruza. Nagrađena sa skromnu košarica za blagoslov, u kojoj niej nedostajalo ni novčića, Božica Lacković iz Oroslavja, koju poznajemo već i s drugih izložaba jela po Zagorju, izložila je oroslavski vrtanj iz modla od bijeloga kukuruznoga brašna, vrlo ukusan.

Jedan od vuzemskiih kruheka  Sunčice Štekef (Snimio Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Jedan od vuzemskiih kruheka Sunčice Štekef (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Da je bilo više od jedne nagrade, među nagrađenima bi se nedvojbeno svakako našla mlada Sunčica Štefek također iz Donje Stubice s raznovrsnim, lijepim i ukusnim vuzemskim kruhekima, kako ih je nazvala. A bio je tu uz stubički vrtanj i domači zmesni kruh s križem, domače mlečne pretenice i puna košarica maštovito oblikovanih svečanih peciva. Osim za Uskrs, mogu se pripremati i za svaku drugu svečanost. Uz to, napisala je recepture na svome donjostubičnome idiomu kajkavskoga.

Na kraju zajedničkoga dobro obavljena posla ocjenjivački sud, organizatorica i nagrađene slijeva nadesno: Ivica Žulja, Božica Brkan, Marko Živaljić, Nada Tučkar, Marija Krušelj, Božica Lacković i Jadranka Blagec (Snimio Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Na kraju zajedničkoga dobro obavljena posla u Majsecovu mlinu ocjenjivački sud, organizatorica i nagrađene slijeva nadesno: Ivica Žulj, Božica Brkan, Marko Živaljić, Nada Tučkar, Marija Krušelj, Božica Lacković i Jadranka Blagec (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sudeći po Jadranki Blagec i Sunčici Štefek, zagorske gastronomske priredbe od Babičinih kolača do Stubičkih obliznjeka imaju dobru budućnost, a s njima i baština, budući da ciljaju na njezino oživljavanje.

Također starinski uvrtani vrtanj pečen u tepsiji Alme Poturice iz Pustodola (Snimila Boživa Brkan / Oblizeki)

Također starinski uvrtani vrtanj pečen u tepsiji Alme Poturice iz Pustodola (Snimila Boživa Brkan / Oblizeki)

Kad se već misli da je sve otkriveno, što se moglo i iskorišteno, ponovno se u prošlosti otkrije nešto dojmljivo i nadahnuto za ukusnu budućnost. Iako je katkad to i moj glavni prigovor, fascinantno je kako takve priredbe organiziraju s mnogo entuzijazma, volonterski “za sebe” te međusobno razmjenjuju recepture bez velikih sponzora i gastrofilistara.

Ocjenjivački sud gleda, sluša, miriše i, osobito, kuša (Snimio Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Ocjenjivački sud gleda, sluša, miriše i, osobito, kuša (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Kako doznajem, o idućem će Uskrsu Udruga Stubička baština pozvati na ocjenjivanje vrtanje iz cijeloga Zagorja. Kako postoji zanimanje, vjerojatno će organizirati i radionice za pripremu stubičkih vrtanja, svečanog kruha kojem je, kako mu i ime kaže, glavna oznaka da se tijesto lagano uvrne, zavrne.

Objavljeno 9. travnja 2015.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/stubicki-vrtanji-na-blagoslov-o-uskrsu-i-napokon-na-%E2%80%9Cblagoslov%E2%80%9D-javnosti-14318

http://oblizeki.com/strepice-z-vrganji-beracice-gljiva-nade-tuckar-13052

http://oblizeki.com/prvi-stubicki-oblizneki-%E2%80%93-bas-oblizeki-13004

http://oblizeki.com/kukuruzne-slastice-po-babicinim-recepturama-u-spomen-dobrih-starih-vremena-11127

http://oblizeki.com/pogacica-i-struca-sa-starinske-svadbe-ravno-na-babicine-kolace-10240

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

  1. […] kćeri gospođe Nade, za diganicu, kuglof nadjeven orasima i makom, kakvim se je predstavila na uskrsnoj izložbi u Majsecovu mlinu na ocjenjivanju vrtanja. Na svome je stolu osim šapica i paprenjaka, imala i klasične gibanice, uz ostalo nadjeve i […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.