Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet, Stare recepture 24. svibanj 2015.

Na Lošinju kuha i rimski atleričar Apoksiomen

I jedan od najpoznatijih starih gastropisaca Apicije slavio bi Apoksiomena, da je imao priliku kušati antičku kuhinju kako je aktualno, poslije trogodišnjega istraživanja antičkih epova, drama, putopisa, filozofskih rasprava te zapisa liječnika i prirodoslovaca, oživljava chef Adrijano Nikolić, koji pola godine kuha u Italiji a pola na svome Lošinju.Oslanja se na iskustvo vrlo uspješnoga projekta Miomirisi i okusi Lošinja, koji je prethodio antičkome.

Mnoga su mjesta u nas makar prigodno turistički, možda jednom u godini o nekoj obljetnici, već imala priliku kušati antičku kuhinju, ali ponajprije rimsku, poput Vinkovaca (Colonia), Splita (Spalato), Siska (Siscia) ili Ščitarjeva (Andautonia). O grčkoj kuhinji znamo uglavnom kao dijelu moderne mediteranske kuhinje, a o staroj grčkoj u dijelovima s naših otoka, primjerice Visa (Issa), govori li se o maslinovu ulju, maslinama, ribi, vinu… Zanimljivo da se nitko nije sjetio na stolu osmisliti jadransku Odiseju.

Kip izuzetne ljepote iz podmorja

Apoksiomen, ljepota koja traje gotovo 2000 godina (FotografijaTuristika zajednica Grada malog Lošinja)

Apoksiomen, ljepota koja traje gotovo 2000 godina (FotografijaTuristička zajednica Grada Malog Lošinja)

Otkako je 1996. belgijski turist u podmorju između otoka Vele Orjule i Lošinja pronašao najbolje očuvan od svih pronađenih u svijetu, jedinstveni antički brončani kip atlete, koji prema procjenama potječe iz II. ili I. st. pr. Kr., Lošinjani su se suočili sa zanimljivim mogućnostima koje im otvara arheologija u turizmu. U travnju su, primjerici, prigodom gostovanja Apoksiomena u okviru izložbe  Defining Beauty. The Body in Ancient Greek Art/ Definiranje ljepote – tijelo u antičkoj grčkoj umjetnosti u British Museumu – a prije Londona gostovao je prije toga i u parškome Louvru, firentinskoj palace Medici Riccardi, zatim Rijeci, Zadru… – predstavili svoje iskustvo uglednim engleskim znanstvenicima i stručnjacima. S druge strane, kip postaje poznat i prije nego useli u svoj budući muzej, palaču Kvarner u Malome Lošinju.

Iz arheologije u gastronomiju

Namaz od slanutka, sušena tuna, punjene masline i preljev od slanih srdela iz restorana Artatore Janja (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Namaz od slanutka, sušena tuna, punjene masline i preljev od slanih srdela iz restorana Artatore Janja (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Apoksiomen je nedvojbeno veliko, pa i kulinarsko nadahnuće. Odakle početi? Dakako od kulinarskih postupaka, ali i od namirnica. Ponajprije, valja nam zaboraviti sve danas vrlo prihvaćene namirnice pristigle s Kolumbovim otkrićem Amerike, primjerice rajčice, kukuruza, krumpira i slične iz gotovo dva tisućljeća otkako je veliko Rimsko carstvo vladalo i cresko-lošinjskim otočjem tada zvanim Apsyrtides prema mitskome junaku Apsyrtu.

Apsyrtides, živa legenda

Iz restorana Diana stigoše istoimeni domaći ravioli punjeni divljim šparogama i skutom u umaku od škampa (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Iz restorana Diana stigoše istoimeni domaći ravioli punjeni divljim šparogama i skutom u umaku od škampa (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)Antička legenda govori o kralju koji je imao zlatno runo. Našao ga je hrabri momak Jason, koji se lukavstvom, uz pomoć čarobnice kraljeve kćeri Medeje, dočepao zlatnoga runa, pa se na brodu Argo sa svojim drugovima Argonautima dao u bijeg. Kraljev sin Apsirt brodom je krenuo u potjeru za otmičarima, a Medeja ga je prijevarom namamila na pregovore kako bi ga Jason iz potajice ubio. Potom je rasjekla bratovo mrtvo tijelo i pobacala ga u more, a njegovi su se udovi pretvorili u Apsirtove otoke, Apsyrtides. Zanimljivo je da su Cres i Lošinj u davnini bili cjelina, ali su zbog potrebe trgovine i Jantarskoga puta razdvojeni umjetnim prokopom, kanalom, preko kojega ih danas spaja pokretni mostić. Najstarija naselja poput Beloga, Lubenica ili Osora pamte i 4000 godina!

Kvarnerski otoci mame

Restoran Veli žal poslužio je šufigane janjeće tripice (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Restoran Veli žal poslužio je šufigane janjeće tripice (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)


Kvarnerski otoci imaju krasnih sirovina od onih iz mora, ali i s polja. Lošinj je u prednosti, jer natprosječno bogat raslinjem koje vrlo moderno, trendovski čak, oplemenjuje svaku, pa i Apoksiomenovu kuhinju. Gastronautima je to bio sjajan izazov i za kušanje, ali i za hvatanje nadahnuća bilo za njihove restorane bilo, kao meni, za pisanje.

Povijesna tematska večera vrlo moderna

Buffet Lošinjsko jidro nema iskustvo samo s otočkom janjetinom: pirjani fazan s grožđem i jećmenom kašom te datulje u kašici od jabuka (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Buffet Lošinjsko jidro nema iskustvo samo s otočkom janjetinom: pirjani fazan s grožđem i jećmenom kašom te datulje u kašici od jabuka (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)Uz temu Miomirisi i okusi Lošinja, druga nam je tematska večera bila posvećena Apoksiomenovoj antičkoj kuhinji.

Prvi je slijed pripremio restoran Artatore: namaz od slanutka, sušenu tunu, punjene masline s preljevom od slanih srdela. S tim je sljubljena Graševina kvalitetna Vina Belje. Drugi slijed pripao je Deveron pubu i hobotnici u octu, s kojom je sljubljena Graševina PP Orahovica. Treći slijed stigao je iz restorana Diana – ravioli „Diana“ (domaći ravioli punjeni divljim šparogama i skutom u umaku od škampi). Pratnja je tome bio Vrhunski Chardonnay 2013 Belje.

Fazan sletio na bobe grožđa

Pečenja lignja na blitvi (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Gratinirana riba na blitvi i divljem koromaču (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)Restoran Noštromo predstavio se potom gratiniranim rombom na preu od blitve i divljeg koromača, sljubljenim sa Silvancem zelenim 2013 PP Orahovica. Buffet Lošinjsko jidro ispirjao je fazana s grožđem i ječmenom kašom, a uz to je poslužio i datulje u kašici od jabuka. Moglo bi proči i kao dva odvojena jela. Ukusna. Fazan je sljubljen s Merlotom vrhunskim 2011 Vina Belje. Restoran Veli žal poslužio je zatim šufigane janjeće tripice sljubljene sa Frankovkom 2012 PP Orahovica. Restoran Marina nakon toga predstavio se domaćim svježim sirom s medom i smokvinim lopticama, a u paru sa Silvancem jezercem 2011 PP Orahovica.

U kuhinjskom backstageu (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

U kuhinjskom backstageu (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 24. svibnja 2015.

Preporučujem na Oblizekima srodne tekstove:

http://oblizeki.com/losinj-zanimljiv-za-duge-setnje-i-za-obicne-i-za-gastronomske-14871

http://oblizeki.com/miomirisi-i-okusi-losinjski-14875

http://oblizeki.com/u-velome-losinju-obvezno-dodite-u-konobu-ribarska-koliba-2775

http://oblizeki.com/zamamni-losinjski-specijaliteti-od-autohtone-creske-ovce-2806

http://oblizeki.com/svecanost-zacinskoga-bilja-kao-subotnji-izlet-u-krapinske-toplice-9853

http://oblizeki.com/svecanost-zacinskoga-bilja-zavrsila-s-raskosi-zacinskim-biljem-na-stolu-9924

http://oblizeki.com/kao-limun-zuto-i-mirisno-ljeto-2011-i-veljacka-zima-2012-4991

http://oblizeki.com/limun-u-salici-caja-i-casi-limoncella-vrcu-limunade-i-boci-piva-5023

http://oblizeki.com/sok-od-dumbira-na-zagorskim-bregima-10015

http://oblizeki.com/kolacici-u-koje-je-umijeseno-cijelo-polje-zacinskoga-bilja-10040

http://oblizeki.com/krk-grad-i-otok-obecavajucih-okusa-12730

http://oblizeki.com/srijemus-ili-divlji-medvjedi-luk-cudesan-je-pripitomljen-u-siru-2112

http://oblizeki.com/pag-s-okusom-sira-i-vina-ribe-i-maslinova-ulja-janjetine-i-baskotina-3722

http://www.gastronaut.hr/gastronaut.htm

http://oblizeki.com/talijanski-sladoled-na-krcki-nacin-jos-bolji-14768

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

10 komentara

  1. […] Na Lošinju kuha i rimski atleričar Apoksiomen […]

  2. […] Na Lošinju kuha i rimski atleričar Apoksiomen […]

  3. […] Lošnjinana, a bilo je toga! I ne samo na tematskim večerama Miomirisi i okusi Lošinja te Apoksiomenova antička kuhinja, na kojima je sudjelovao i […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.