Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet 20. svibanj 2012.

Muzej u loncu – istraživački etnoblog kao požeški suvenir zavičajnih okusa

Maja Zebčević Matić, mlada ambiciozna i šarmantna etnologinja i viša kustosica gradskog muzeja Požega, a i njezini kolege, očito ne pripadaju skupini ljudi koja bi «samo radila svoj posao», a još manje onoj koja bi svoj posao “otaljavala”. Svojim idejama i istraživanjima pogotovo hrane i prehrane, kako se pokazalo i o ovogodišnjemu svjetskom Danu muzeja 18. svibnja i njihovoj izložbi “Baš se nekad dobro jelo” zarazili su Požežane i Požeštinu, a koristeći različite medije za to što rade uspjeli su zainteresirati i sve naraštaje.

Stariji im daruju materijalnu i nematerijalnu baštinu – pripovijedaju sjećanja, daruju svoje stare kuharice i bilježnice s recepturama – a mladi se upuštaju ne samo u kušanje nego i u pripremu svakojakih jela koja su se u davnini tu pripremala gotovo svakodnevno, kako zapisuje sa svoga stola i tanjura i slavni požeški gradonačelnik Franjo pl. Ciraki.

Maja Žebčević Matić pozire na desutaciji nekih jela s bloga i s izložbe fotoreporteru Dušku Mirkoviću (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Maja Žebčević Matić pozire na desutaciji nekih jela s bloga i s izložbe fotoreporteru Dušku Mirkoviću (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Na blogu Muzej u loncu možete i vi doznati kako se odvija svinjokolja u požeškomu kraju, zatim kako se priprema turšija od krušaka miholjača odnosno mioljača, pa krofne, bebe i poderane gaće utopljene u svinjskoj masti,pa peretak, uskrsni žuti cvijetak, torte – gradske uskrsne slastice Punč torta iz obitelji plemenitih Kraljevića, zatim masna tarana za gladne kosce

Gareice u tepsiji (Snimio Boris Knez / Muzej grada Požega)

Gatrice u tepsiji (Snimio Boris Knez / Muzej grada Požega)

Kao osobit suvenir iz Požege sam s izložbe “Baš se nekad dobro jelo!” ponijela i recepture požeških kolača iz rukopisne zbirke Požežanke Mire Matić nastale 1940. godine.

Naslovnica bilježnice s recepturama iz prošloga stoljeća

Naslovnica bilježnice s recepturama iz prošloga stoljeća (Fotografija Muzej grada Požega)

Gatrice ili požeški fakin

Fakini s izložbe (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Fakini s izložbe (Fotografiju Borisa Kneza presnimio Miljenko Brezak / Acumen)

Sastojci

 • 500 g brašna
 • 250 g masti
 • 3 žumanca
 • 15 zrna klinčića
 • 1 žličica cimeta
 • 4-5 žlica šećera
 • na vrh noža sode bikarbone
 • malo mlijeka
 • pekmez
 • sok pola limuna
Pijanci bez snijega (Snimio Boris Knez / Muzej grada Požega)

Pijanci bez snijega (Snimio Boris Knez / Muzej grada Požega)

Priprema

Razmrvite mast u brašnu, dodajte ostale sastojke i s mlijekom zamijesite glatko tijesto. Jednu trećinu tijesta rastanjite na veličinu manje, prethodno mašću namazane tepsije. Tijesto u tepsiji namažite pekmezom koji ste razrijedili sa sokol pola limuna. Od ostatka tijesta iskorojiti trake i iskrižajte preko pekmeza poput rešetke. Pecite na 200 °C. Kad je pečeno, režite na kocke i pospite šećerom.

Nije naodmet

Fakina zacijelo ne trebam objašnjavati što znači, a gatrica prema gatra odnosno gater, njem Gatter, znači jednostavno rešetka odnosno kao umanjenica rešetkica.

Požeške pogačice s kajmakom

Detalj iz bilježnice Mire Matić iz 1940.

Detalj iz bilježnice Mire Matić iz 1940. (Fotografija Muzej grada Požega)

Sastojci

 • 450 g oštroga brašna
 • 150 g masti ili maslaca
 • 150-200 g šećera
 • 3 žumanca
 • 2 žlice vina
 • kajmak po potrebi

Priprema

Mast ili maslac izmrvite i sjedinite s brašnom. Dodajte šećer, žumanca i vino te umijesiti s kajmakom u glatko tijesto. Tijesto tanko razvaljajte na debljinu 0,5 cm. Režite okruglim modlom za kekse i pecite na oko 200 ºC da budu svijetlo žuti.

Okrugli, prhki (Snimio Boris Knez / Muzej grada Požega)

Okrugle i prhke požeške pogačice (Snimio Boris Knez / Muzej grada Požega)

Nije naodmet

Bolji su kada stoje nekoliko dana. Kajmakom Požežani zovu kiselo vrhnje.

Požeški pijanci

Dio bilješki Mire Matić (Fotografija Muzej grada Požega)

Dio bilješki Mire Matić (Fotografija Muzej grada Požega)

Sastojci

 • 300 g brašna
 • 2 cijela jaja
 • 4 žumanca
 • 1 žličica masti
 • ½ žlice šećera

Gareice u tepsiji (Snimio Boris Knez / Muzej grada Požega)

Pijanci sa snijegom (Snimio Boris Knez / Muzej grada Požega)

Pijanci sa snijegom (Snimio Boris Knez / Muzej grada Požega)

Priprema

Dobro umijesite sastojke. Narežite na komadiće i savijajte u okrugle oblike s rupom u sredini. Pecite na umjerenoj vatri na 200 ºC. Kad su pečeni, gornju stranu umočite u bjeljance i šećer ili izrađeno bjeljance žlicom nanesite na vrući kolač i ostavite u pećnici da se prosuši.

S izložbe "Baš se nekad dobro jelo!

S izložbe "Baš se nekad dobro jelo!

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

 1. […] samo znanstvene potke nego i širokoj publici zanimljive boje, mirise i okus te podsjećajući i na potencijalne nove požeške gastrosuvenire – stare požeške slastice. Zadovoljstvo poslije dobro odrađena posla ekipa autora projekta i njihovih gošći (slijeva […]

 2. […] Matić, a uvjerena sam da su vas, ako onamo niste navratili već i prije, naše priče odvele i u Muzej u loncu, blog u koji mlada muzealka zaljubljena u 3 K (kulinarstvo, književnost i kazalište) nastoji […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.