Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Enciklopedija špeceraja 19. siječanj 2017.

Muffin i cupcake potisnuli dobre stare zlijevane kolače

A je li moguće da ih, kad ih se običnih svakidašnjih pekarskih konfekcijskih i kojekakvih šarenih nasite, ponovno vrate i kao brze i kao nedjeljne, trendovske? Morala bi to biti neka velika kriza, jer tko bi, zaboga, odustao od porcioniranih i ponovo ruke uprljao slatkom kremom ili preljevom?

Mozaik knjiga baš mi je (debelo unaprijed!) čestitala rođendan čestitkom-ponudom vrlo povoljne kupnje nečega (nije knjiga!) i s fotografijom cupcake sa svjećicom. Puh-puh! Podsjetilo me je to da je Nokia svoje PR-poruke za Angry Birds 2011. slala s pravim čokoladnim muffinima ukrašenima smiješnim malim likovima. Nitko nije provjeravao jesu li jestivi. Možda su i bili.

Teški biskviti za lagane kolačića

Crni i bijeli muffini (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Crni i bijeli muffini (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Neumorna sam sentimentalka: s muffinima i cupcakeima prisjećam se kojekakvih onih starinskih zlevanih kolača, kolača od lijevana tijesta, bilo običnih prostih zlevki za svaki dan, koje su bio dio, dopuna obroka uz primjerice paradajz juhu, ili kojekakvih svečanih, nedjeljnih, da se oslade domaći, a i gosti, ako naiđu.

Običan zlijevani kolač, sastojcima brat muffinu i cupcakeu (Fotografija Oblizeki)

Običan zlijevani kolač, sastojcima brat muffinu i cupcakeu (Fotografija Oblizeki)

Sve koje stručnjaci poput Ivanke Biluš obično zovu teškim biskvitima. Cijela jaja (počevši već tek s jednim ili dva, a nije nužno odvajati žutanjke i bjelanjke!), ulje ili otopljeni maslac, brašno u omjerima na žlicu, bez vaganja. Koji prašak za pecivo, vanillin šećer. Sve na brzinu, bez velikog znanja i prenemaganja. Može se dodati otopljene čokolade ili kakao, pa dobiješ mramorni kolač ili, dodaš li voća, dunavske valove

Iz čašica papirnatih, folijskih, metalnih…

U čašici: čokoladno tijesto, krema obojena jarkom jestivom bojom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

U čašici: čokoladno tijesto, krema obojena jarkom jestivom bojom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)Možeš nakapati pekmeza ili svježega kravljeg sira, kao običnu kukuruznu zlijevku. Možeš pečeni biskvit prerezati dužno popola i nadjenuti ga kremom ili kremu premazati po gornjoj površini. Možeš kombinirati uz svijetli biskvit neku tamnu kremu ili uz tamni biskvit neku svijetlu. Možeš preliti ocaklinom, voćnom ili čokoladnom, ili u najgorem slučaju, pečeni biskvit posuti kristal ili sitnim šećerom. Možeš gotov zlijevani, tanji ili deblji kolač, ovisno o tepsiji, rezati na kocke, kvadre, rombove, čašom okrugle ili na polumjesece… Možeš i taj prosti kolač pretvoriti u – raskošnu tortu. Tako je u vremenima kad se nema mnogo. Nisam ih voljela ni gledati, a kamoli se sladiti njima, tim zlijevanim kolačima. Osim mačkinog jezika, od bijelog tankog biskvita i čokoladne kreme. Od puno materijala izlazi vrlo malo kolača.

Muffin s bučom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Muffin s bučom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Još više ne volim muffine i cupcake, ma kako bili nalickani, jer me okusom podsjećaju na one davne zlijevane koje danas više nitko ne peče, tako da vrlo sentimentalno žalim za njima. (Ili za onim ženama koje su ih pekle u mojem djetinjstvu i mladosti, prije pola stoljeća?) Pokušavam se sjetiti kad su izašli iz mode, kad su ih na ocjenjivanjima istisnuli takozvani kremasti, suhi i slično. Možda kad su se raširili gotovi prašci koje samo smutiš mikserom i turneš u pećnicu. Uz Gloriju, njezinim je čitateljicama Podravka jesenas promotivno darivala svoj Dolcelin muffin s nadjevom od buče.

PR muffini iz Nokie (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

PR muffini iz Nokie (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)


Muffini
i cupcake su in! Oni izgledaju tako raskošnima! Oni su takve šarene laže da se čovjek smrzneš – zlijevani kolači elegantno porcionirani u papirnate košarice, kapsule, jednobojne ili prigodno šarene, zatim u onima od folije, silikona i sličnih materijala. Tako ih i peku, u modlima da ne prljaju prste. Da se mogu lagano konzumirati. Idealno bi bilo da su za zalogaj, najviše dva.

Porcionirana zamjena za rođendansku i svadbenu tortu

Vesnin cupcake za dječji rošendan, prvi (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Vesnin cupcake za dječji rođendan, prvi (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)Slastičarka Vesna Novosel govori mi kako ni jedan dječji rođendan ni jedno vjenčanje ne može proći bez cupcake. Muffini su obični, bez kreme gore, a cupcake s kremom. Za dječje rođendane pravi šarene, vesele, a za svadbe nešto složenije iznutra, s vanilinjom i čokoladom te sezonskim voćem, s cvjetićima i leptirićima od tičino mase. Praktični su, ekonomični (čitaj_jeftiniji!), a katkad zamjenjuju i torte. Trend svatovskih muffina počeo je prije dvije-tri, a na dječjim rođendanima prije tri-četiri godine. Vesna ipak kaže kako su, slastičarski, muffin i cupcake manje izazovi od torta. I ipak – torta je torta!

Vesnin cupcake za dječji rođendan, drugi (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Vesnin cupcake za dječji rođendan, drugi (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Muffin su prethodnice brzi pekarski proizvodi koji su se posluživali uz kavu i čaj u kafeima i fast food restoranima. U Ujedinjenom Kraljevstvu i zemljama Commonwealtha posluživali su ih ne samo s maslacem i margarinom te džemom i medom, nego i uz jaja, sir i slaninu kao dio tipičnoga otočkoga doručka. Amerikanci više vole slatke muffine s borovnicama, mrkvom, jabukom, bananom… Zanimljivo je da je kukuruzni muffin službeni državni kolač Massachusettsa, muffin s borovnicama službeni kolač Minnesote, muffin s jabukom službeni državni kolač New Yorka!

I muffin i cupcake stari i dva i tri stoljeća!?

Muffini s voćem (Fotografija Oblizeki)

Muffini s voćem (Fotografija Oblizeki)

Nisu muffini nikakva novost, jer ih kuharice spominju već potkraj 19. stoljeća. Ime im se prvi put zapisano već 1793. Kao moofin, što se pak oslanja na njemački izraz Muffen, što je množina od Muffe a što znači mali kolač, kolačić i očito je povezano sa starim francuskim izrazom moufflet što bi značilo otprilike fini kruh.

Za jelo ili za gledanje? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Za jelo ili za gledanje? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Cupcake koji ima vrlo različite nazive u pojedinim zemljama govornoga područja, kolač je dizajniran i poslužen za jednu osobu u papirnatoj ili aluminijskoj šalici/čaši (cup) tedekorirsn kremom, bombončićima, perlicma, posipom… Prvi ga put u svojoj kuharici American Cookery spominje Amelia Simmons 1796. U 19. ga stoljeću spominju i kao cup cake i kao cupcake i po jednima to jer se vagao na cup (npr. 1 šalica maslaca, svije šalice šećera, tri šalice brašna i četiri jaja…), a po drugima jer se pekao u šalici/čaši.

Ni gastronomski ni jezični egzotizam

Slani, kukuruzni, majušni (Fotografija Oblizeki)

Slani, kukuruzni, majušni (Fotografija Oblizeki)Ako bih morala birati, prije bih odabrala neki mignon – možda baš onaj Vesnin, prefin, savršen, s okusom zaherice – koji je trenutačno démodé, otkako je prije otprilike desetljeća izašao iz mode. Prije ni jedna svečanost nije mogla bez njega.

Također, što se pisanja tiče, moram dodati još male začina: kolumnistica Oblizeka Maja Matkovića odavno je u Gastro(spisu) rodnu dvojbu muffini i(li) muffine riješila kao – mafin. Prilagođen je, kaže, i fonološki i grafijski i morfološki našemu jeziku, tvrdi, pa kad je već tako široko prihvaćen taj zapravo vrlo običan kolač objektivno nije nikakav gastronomski egzotizam, pa nema razloga da bude i jezični egzotizam. Ako vam je stvarno do njih baš toliko stalo, kao do čizkejka recimo, uživajte i u mafinima i u kapkejkima! Recepte potražite dolje u prilogu na Oblizekima.

Na čestitci muffin umjesto torte

Na čestitci muffin umjesto torte


Objavljeno 19. siječnja 2017.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/muffini-i-mafini-i-americki-i-nasi-13319

http://oblizeki.com/kriski-oblizeki-%E2%80%93-novi-vizualni-identitet-osmislila-studentica-iva-komesar-13262

http://oblizeki.com/kriski-oblizeki-%E2%80%93-novi-vizualni-identitet-osmislila-studentica-iva-komesar-13262

http://oblizeki.com/ivankini-kukuruzni-muffini-idealni-prigrisci-za-silvestarski-stol-i-novogodisnji-docek-8183

http://oblizeki.com/mali-zalogaji-za-veliki-docek-8207

http://oblizeki.com/balzamaca-%E2%80%93-bazlamaca-%E2%80%93-kuruznjaca-%E2%80%93-kukuruznjaca-%E2%80%93-zlevka-zlefka-%E2%80%93-zlijevka-1054

https://plus.google.com/+JasminaBrozovi%C4%87/posts/YnMuAhtLdWi

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.