Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 19. travanj 2023.

Moslavački ćevap sa satarašem

Prošlog sam tjedna predstavila jela prezentirana u okviru projekta LAG-a Moslavina Dobar tek u Moslavini! u Hotelu Kutina. Poslije prve i druge radionice, i ta, treća radionica svidjela se čitateljima Oblizeka i Vesna Glavica-Svoboda, koja ju je osmislila uz nekadašnju dugogodišnju iskusnu hotelsku kuharicu Maricu Horvat i izvela uz osoblje hotela, može biti zadovoljna. Kako smo i kušali u Moslavačkoj hiži Hotela Kutina, objavila sam recepture moslavačke juhe od šampinjona, pileći paprikaš (po domaći) s bijelim žgancima, šaran opijena škrletom, salate od poriluka, slatkea zlevanke (prazne, slane sa sirom i slatke s pekmezom od šljiva) i starinskoga pokrpanog dedača. No čitatelji su uočili da spominjem i moslavački ćevap, pa je neke dodatno zanimalo o čemu se radi. Nije ništa svježe izmišljeno, nego nekadašnje popularno restoransko jelo, sadržajem i prezentacijom pomalo demodirano, ali se može modernizirati, aktualizirati i u novom obliku i zbog sastojaka i zbog kulinarskih postupaka. Meni se osobito svidio sataraš, koji se može poslužiti i uz druga jela, pa i samostalno.

Pun tanjur popularnoga jela na moslavački način ( Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Moslavački ćevap 

Pravimo ga od svinjetine, najbolje od lungića. Uzimamo štapiće i nabadamo mesom malo ukoso da izgleda kao da smo naboli ćevape. Kao prilog režemo krumpir na kocke i dinstamo ga na luku poklopljena. U drugu posudu na šnite narežemo papriku i paradajz, dinstamo i dotjeramo ukus, može biti blago ljuto.

Poslužujemo tako da na sredinu stavimo krumpir u obliku stošca, po njemu okomito stavimo složimo ražnjiće. Preko toga polijemo dinstano povrće. Na vrh stavimo vjenčić špeka kojega smo prethodno nasjeckali do kožice i prepekli da se savio u krug.

Vesna Glavica-Svoboda tumači u Moslavačkoj hiži, restoranu Hotela Kutina, svoj odabir i prilog projektu Dobar tek u Moslavini! (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 19. travnja 2023.

 

 

 

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.