Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Korisne ideje 15. lipanj 2011.

Molim prijedlog za ljubavnu izjavu jagodama jednako zanosnu, ali – jendostavniju!

Velika obožavateljica jagoda i svakojakih oblizeka iz Zagreba, mlada dama iz odnosa s javnošću velike međunarodne kompanije rado čita o hrani, čak, kaže, voli i jesti, i to fino, ali je s kuhanjem strogo na vi.

Prisiljena je, međutim, ne samo za sebe, nešto i spremati budući da sve češće bude pozvana i u situaciji je da sama poziva na druženja koja podrazumijevaju i nešto za jelo i piće. Kako stvarno, blago rečeno, nije vješta u tome, moli za pomoć. Nešto s jagodama, fino, fino, ali još jednostavnije od Oblizekovih već predloženih Robertovih kreacija.

Ako ne želite ponudit samo «gole» jagode – svakako im, i opranima, ostavite peteljke! – predlažemo da, primjerice, uz jagode poslužite slatko tučeno vrhnje, a ima li bolje slastice narežete li ih lijepo na ploškice ili četvrtine, ako su sitne mogu ostati i cijele, te ih prekrijete različitim vrstama sladoleda pa uz to dodate holipe ili lijepe narezane oblatne te preljeve od čokolade ili ponovno – jagoda. Volite li, možete dodati i finog likera. A smijem li vas podsjetiti na istinski izazov, gotovo grijeh – jagode u zelenom papru? Papar, dakako, mora biti svjež, a jagode slatke, slatke… Možete od jednoga ili od svega toga načiniti i mali stol sa samoposluživanjem, zar ne? Mislit će svi da ste već masterchef.

Jagode u čokoladi za društvo

Elegantne i ukusne (Snimio Renato Branđolica / Acumen)

Elegantne i ukusne (Snimio Renato Branđolica / Acumen)

Sastojci (za 10 osoba)

  • 1850 g jagoda
  • 150 grama kristal šećera
  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 1,5 dl preljeva od jagoda ili šumskog voća
  • 20 g želatine

Priprema

Otopite čokoladu sa šećerom i želatinom. Odaberite po 6 lijepih jednako velikih jagoda po porciji. Svaku jagodu umočite u čokoladu i stavite je na rešetku kako bi se čokolada stvrdnula. Složite jagode na tanjuru u krug. U sredinu dodajte malo šlaga i prelijte tankim mlazom preljeva u koncentričnim krugovima.

Nije naodmet

Jagode u čokoladi dostaju i same lijepo složene na tanjuru. Pogotovo će biti lijepe poslužite li ih u papirnatim košaricama za slastice. Tako ćete imati manje posuđa za pranje, pogotovo ako nemate suđericu. Možete također jagode poslužiti i drugim vrstama voća umočenom također u čokoladu. Bit će još slikovitije upotrijebite li i tamnu i bijelu čokoladu.

Jagode u šampanjcu za dvoje

Što je bolje? Je li jelo ili piće? (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Što je bolje? Je li jelo ili piće? (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Sastojci (za 2 osobe)

  • 1 boca šampanjca
  • zdjelica očišćenih jagoda

Priprema

Jagodu položite na dno čaše te je zalijte šampanjcem.

Nije naodmet

Ovo je piće hrana za posebne prilike. Dvije stvari koje se poimaju kao afrodizijaci zajedno ostavljaju bez teksta i bez priče. Toliko su dobre. Važno je da odaberete fino zrelo voće, jagode po mogućnosti mogu bit ii šumske, a šampanjac možete zamijeniti i pjenušcem, može biti suh i polusladak, bijel i roze… Moja je preporuka da radije odaberete malenu bocu za dvije čaše boljega nego veliku bocu manjekvalitetnoga šampanjca/pjenušca. Odaberite svakako lijepe čaše da što duže perla i da, nadam se nezaboravan, trenutak traje što duže. Uvježbajte otvaranje šampanjca prije i imajte na umu da češ izlazeći treba ne puknuti nego samo prošaptati… Planirajte voljenoj osobi ili osobi koja bi to tek trebala postati i vlastiti šapat. Uzdravlje!

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.