Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Čitanka 18. listopad 2016.

Mojih 25 godia Oktoberfesta – knjiga reportaža i piva Mate Pejića

knjpivo_01naslovnaMeđu njemačkim reporterima sigurno ima doajena koji s Oktoberfesta izvještavaju i više od četvrt stoljeća, ali malo je vjerojatno da izvan nje ima novinara koji u München, poput Mate Pejića, putuju 25 godina za redom i o tome redovito pišu. Uz Matu, München i reportaže veže se još jedan kuriozitet – priče s Oktoberfesta piše na dva jezika, hrvatskom i češkom. Novinarski i virovitički Festival reportaže i reportera Fra Ma Fu sa Studijskim institutom za novinarstvo, kulturu i obrazovanje SINKO ove mu je godine objavio i knjigu odabranih reportaža Mojih 25 godina Oktoberfesta zalivenih, dakako, pivom. Uvod u zanimljivim fotografijama bogatu knjigu ne samo za ljubitelje piva nego i za ljubitelje dobre reportaže Oktorberfest i rporterske bravure pisao je i idejni začenik i organizator jedinstvenoga festivala, odličan reporter te pivopisac i pivoljubac GORAN GAZDEK.

Logotip novinarskog festivala Fra Ma Fu u Virovitici

Logotip novinarskog festivala Fra Ma Fu u Virovitici

Ideja da za svaki Fra Ma Fu festival prikupimo i uknjižimo reportaže nekog od naših kolega, kako bismo im produžili život i otrgnuli ih od zaborava, došla je spontano i prošla glatko. Prijedlog da na ovogodišnjem 2. Fra Ma Fu festivalu u Virovitici od 2. do 10. rujna 2016. to budu reportažni zapisi s minhenskog Oktoberfesta novinara Mate Pejića bila je logična – em imamo okruglu brojku pohoda bavarske prijestolnice, em imamo odličnu fotografsku (pa možemo, eto, postaviti i izložbu) i još bolju reportersku robu, em se Oktoberfest održava u istom mjesecu kad i naš festival reportaže i reportera pa su izložba fotografija, knjižica i after party u Pubu, na kojemu se, dakako, toči okotobarfestovsko pivo, svojevrsna najava najveće pučke svečanosti na svijetu. Osim toga Oktoberfest je spektakl s kojeg izvještavaju gotovo svi svjetski mediji.

Dvojica odličnih reportera i pivopija Goran Gazdek i Maro Pejić na predstavljanju knjige o Oktoberfestu

Dvojica odličnih reportera i pivopija Goran Gazdek i Maro Pejić na predstavljanju knjige reportaža o Oktoberfestu / Fotografija Festival Fra Ma Fu

Za novinare njemačkih redakcija u vrijeme Oktoberfesta nema spavanja, ni slobodnih dana. Dežura se 24 sata, izvještava iz minute u minutu. Ozbiljni mediji donose tematske rasprave o fenomenu koji posjećuje šest milijuna ljudi s cijele planete i za koji živi cijeli grad, gospodarske novine broje eure koji se tamo obrnu, tabloidi love poznate, prebrojavaju im iskapljene vrčeve, bilježe s kim dijele pivske radosti i kakvu odjeću pokazuju ako već nisu u dindrlicama i lederhozama odnosno kožnim bermudama s tregerima na kariranoj košulji.

Među njemačkim reporterima sigurno ima doajena koji s Oktoberfesta izvještavaju i više od četvrt stoljeća, ali malo je vjerojatno da izvan nje ima novinara koji u München, poput Mate Pejića, putuju 25 godina za redom i o tome redovito pišu. Uz Matu, München i reportaže veže se još jedan kuriozitet – priče s Oktoberfesta piše na dva jezika, hrvatskom i češkom.

U Pubu neizbježno pivo, pereci i festival u čas Fra Ma Fua

U Pubu neizbježno pivo, pereci i festival u čast Fra Ma Fua / Fotografija Festival Fra Ma Fu

U knjižici su objavljene četiri reportaže objavljene na portalu Pivnica.net u kojima je Pejić sažeo svoje oktoberfestovsko iskustvo. On na toj pivskoj svetkovini nije akreditirani novinar nego događanja na Wiesnu, baš poput Franje Martina Fuisa, prati izvan vip loža, očima prosječnog posjetitelja, ali svakako reportera-impresionista koji se uzda u svoj promatrački dar. pa iz prikrajka, šutke gleda, pamti i bilježi. Mato je i reporter-istraživač pa će uz to iza scene potražiti zanimljivosti koje će potvrditi informacije prikupljene u fazi pripreme za zadatak.

Konobarici s Oktoberfesta treba poprilično godina da brojem krigla i poprsjem dosegle klasične najvještije gospođe

Konobarici s Oktoberfesta treba poprilično godina da brojem krigla i brojem poprsja dosegle najvještije (starije!) kolegice / Fotografija Festival Fra Ma Fu

Matine reportaže odlikuju igre riječima i stilske bravure, jasnoća pripovijedanja i Fuisova reporterska lirika, detalji i činjenice, autentičnost i snažne impresije koje u čitatelju bude emocije i osjećaj da su tamo, među vrčevima piva, sočnim koljenicama i prsatim konobaricama. I sve to začinjeno osobnim stilom čvrsto utemeljenim na velikom znanju o materiji – pivu i užicima koje ono donosi.

Mato Pejić ispija kriglu u čast svojih četvrt vijeka Oktoberfesta

Mato Pejić ispija kriglu u čast svojih četvrt vijeka Oktoberfesta / Fotografija Festival Fra Ma Fu

 

Mato Pejić je rođen je 1956. godine u Vrbanji. Diplomirao 1982. na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, od 1983. do 2008. radio na Radio Daruvaru, a onda prelazi u Jednotu, tjednik češke nacionalne manjine. Bio je honorarni dopisnik Večernjeg lista od 1994. do 2004. godine. Dakle i suradnik sadašnje urednice Oblizeka i to upravo terenskim reportažama. Urednik je specijaliziranog portala o pivu, pivskom gospodarstvu i pivopijama www.pivnica.net . Tekstove objavljuje u mnogim časopisima, magazinima i lokalnim listovima. Omiljene teme su mu strip i pivo. Autor je četiri knjige: Sve bilo je muzika (2000.), Pjenušave vedute (2003.), 70 godina Foto kluba Daruvar (2010.) i Daruvar – jučer, danas, zauvijek (2012.). Kao koautor, urednik, korektor i prevoditelj radio na još 25 knjiga i publikacija.

Objavljeno 18. listopada 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/pivo-u-kulinarstvu-osobito-vrijedne-pivske-marinade-16492

http://oblizeki.com/zlahtno-vrbnicko-sampanjsko-pivo-16590

http://oblizeki.com/pivo-sljubljeno-u-cetiri-slijeda-17596

http://oblizeki.com/desert-s-cudesnom-pjenicom-od-piva-uz-%E2%80%93-pivo-15310

http://oblizeki.com/s-pivom-u-%E2%80%93-tanjur-15604

http://oblizeki.com/svako-pivo-ima-svoju-pricu-svojeg-pilca-i-svoje-jelo-2234

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. […] piva i hrane. Imali smo ga prilike već upoznati predstavljajući njegovu knjigu reportaža Mojih 25 godina Oktoberfesta, a povod je pivo na blagdanskome stolu. I, kakako, za priču oko blagdanskoga […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.