Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 10. svibanj 2020.

Mlinec z juhe, predblagdansko jelo novomarofskog kraja

Prema tradicijskoj kuhinji novomarofskog kraja, točnije Madžareva i okolice, u vrijeme proljetnih i ljetnih blagdana na blagdanskom stolu trebala se naći juha i svježe mladinsko meso, piše mi dragi gost Oblizeka etnolog Tibor Martan. Narod njegova kraja štovao je i štuje sv. Jurja, sv. Vida, sv. Ivana Krstitelja. Ženu su častile sv. Anu, sv. Margaretu i sv. Mariju Magdalenu.

Ovim je blagdanima u pravilu prethodio posni dan i priprema hrane za sam blagdan. Ujutro rano žene bi klale mladinu odnosno nešto od peradi. Od drobnine odnosno iznutrica, vrata, nogu peradi kuhale bi juhu, dok su ostatak mesa solile te pekle u krušnim pećima ili zidanim šporetima.

Uz meso su domaćice toga dana priredile i domaće rezance, koje će sutradan ukuhati u juhu. Od tijesta za rezance žene su običavale izrađivati i tzv. mlinec. Radi o dužem i užem komadu tijesta kojeg su stavljalu kuhati u već pristavljenu i vrelu juhu zajedno s drobninom i povrćem. Mlinec se kuhao u pravilu tek nekoliko minuta, dok se ne bi izdigao na površnu juhe. Mlinec se jelo na suhom, tj. nije ga se dodatno začinjavalo mašći i začinima. Redovito je posluživan djeci. Mlinec z juhe je tako bio predblagdansko jelo. Ne možemo reći da je bio u potpunosti i posno jelo, jer se kuhao s mesom.

Umjesto post scriptuma: Kako urednica oblizeka voli sve spomenuto u ovome tekstu, s dubokim uzdahom dodaje kako žali što to nije i tradicionalno jelo njezina zavičaja, Moslavine.

Objavljeno 6. svibnja 2020.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.