Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 22. prosinac 2017.

Mlinci, bolji uz svečanu pečenku ili kao snack?

Ako su dva Hrvata a tri stranke, ne znam što bih rekla za mlince. Koliko Hrvata, toliko i mlinaca? Otkad su Zagorci počeli štititi zemljopisno podrijetlo svojih mlinaca, hoće li ih sad štititi i Međimurci, Posavci, Prigorci, pa i moji Moslavci i svi dalje, svaki svoje i mnogo šire od naše zemljice?

Ne bi li bilo preciznije da su poslije zagorskoga purana
zaštitili jelo zagorskog purana/puricu z mlincima? Istina, meni su mnogo draži s patkom, čak i s guskom i piletom, a jela sam ih ne samo uz svinjsku pečenku primjerice but i krmenadl ucijelo s kosti i bez kosti, s kobasicom, čak i s janjećim butom…

Mlinci, sardinijski suvenir

Taman pečeni (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Taman pečeni (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)Mlinci su od siromaškoga brzoga jela postali i specijalitet i opće mjesto hrvatske kuhinje. Povezuju ih s drevnim vremenima i kuhinjama poput židovske (u beskvasnom kruhu maca) i starorimske (sa Sardinije ih odašilju i kao suvenir!), slavenske, čak i turske (pide) ili meksičke (različite tortilje), a s novim su tehnologijama ponovno izuzetno moderni i omiljeni. Primjerice, ako se već – ni za oblizek krumper na table samo opran i narezan, katkad i neoguljen, nema table, ploče! – ne mogu peći na plinu ili na strujnim ringovima, za njih su kao stvorene kojekakve suvremene tave.

Mlinci Zebrano - bijeli i zeleni (Fotografija Božica Brkan)

Mlinci Zebranoga – bijeli i zeleni (Fotografija Božica Brkan)

Budući da pečeni mogu stajati duže vrijeme, možete ih uvijek imati pri ruci te ih spremiti i poslužiti doslovce u čas. Brže i od tjestenine! Štoviše, mlince ne treba kuhati poput tjestenine, nego ih natrgati i samo uroniti u uzavrelu slanu vodu ili temeljac, kratko, ovisno o tome želite li žilavije ili mekše, poklopiti i ocijediti te začiniti mašću od pečenke.

Iz Golubanova Zagorskog bluza

Mlinci kao nadjev u jelu zagorskoga chefa Mirja Ljubića (Fotografija Božica Brkan)

Mlinci kao nadjev za zagorskoga purana u jelu zagorskoga chefa Mirka Ljubića (Fotografija Božica Brkan)

Umjesto modernih umaka, tradicionalno se mlincima dodaje sok od pečenja pečenke kojega procijedite ocijedivši i dio masnoće, zatim malo maslaca. Ako ste vješti, blagdanskoj ptici očistite kosti, pa je možete napuniti mlincima umjesto drugim nadjevom i uviti poput rolade. Eh, kad su to, još u prošlom stoljeću, u božićnoj roladi s odkoštalom puricom, baš mašovito i elegantno učinile gastrodame u Podravkinu zagrebačkom gastrocentru za istraživanje i unapređivanje kuhinje da si ne mažemo ruke! Izvrsno je i hladno, baš kako puricu z mlinci u fridžu nalazi lačni Tomislav Goluban, pa o tome nadahnuto pjeva u Zagorskom bluesu.

U lasagnama i tortiljama, pa i roladama slanim i slatkim orahnjačama!

Čak i u lasagnama (Fotografija Božica Brkan)

Čak i u lasagnama (Fotografija Božica Brkan)

Predlažemo da mlince kušate i s aromatiziranim uljem ili jogurtom. Neki ugostitelji, kako se osobito vidi upravo na natjecanjima za kuhara najboljega Zagorskog chefa, mlince u novije vrijeme poslužuje i u lasagnama ili kao zamjenu za ovoj slatkim roladama, primjerice od oraha (Orehnjača z mlinci Zdravka Semenskog iz Pivnice i restorana Punkt, Mokrice) .
Znam, doduše, i doma one koji poslije mlinaca uz puricu, patku ili makar pile, vole pošećerene ili s domaćim pekmezom!? Očekujem uskoro slijedom razvitka recentne gastromode i mlince s – čokoladom.

S jajima i bez njih, od pšeničnoga, kukuruznog brašna

Dugoselci s mlincima preferiraju martinsku gusku (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dugoselci s mlincima preferiraju martinsku gusku (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Novost u nas poslije bijelih mlinaca bez jaja ili žutih s jajima zeleni su, kakve su lansirali upravo zagorski proizvođači, pripremljeni s povrćem poput talijanskih zelenih širokih rezanaca, a također i s narezanim ili protisnutim orasima ili kestenima (zašto ne od kestenova brašna?) te umiješeni ne samo od pšeničnoga nego mješavine pšeničnoga i kukuruznoga brašna, (Jakov Mirt iz Termi Jezerčica, Donja Stubica  ) heljdini itd. Upravo takve uočila sam na natjecanju uz – zagorsku purice. Nisam zasad uočila bezglutenske.

Mlinci ostali, vankuši, makarun i tropanec gotovo zaboravljeni

Minimalistički je najbolje: zagorski puran z mlincima na Vuglec bregu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Minimalistički je najbolje: zagorski puran z mlincima na Vuglec bregu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)No, ustvrditi mogu kako su mlinci, zacijelo s razlogom, izgurali sa stola, a osobito od pečenke, i naše vankuše i makarun, makaron kolačicu odnosno tropanec iz Madžareva. Ako bih što savjetovala, rekla bih da nemojte mlince natrgati presitno (jer će se raskašiti!), ni prekrupno (jer će ostati žilavi!), a ovisno o ukusu odaberite deblje ili tanje, one sa jajima ili one bez njih.

Domaći mlinci, oblizek iz našega djetinjstva

Naslagani poput lijepih uspomena - spremni za pakiranje u jertovačkom mlinu (Fotografija Božica Brkan)

Naslagani poput lijepih uspomena – spremni za pakiranje u jertovačkom mlinu (Fotografija Božica Brkan)

Podsjećamo da su za naših davnih djetinjstva otprije pola stoljeća, kad ih u prodaji nije bilo gotovih kao danas na svakom koraku nego su se pekli na tabli štednjaka kad i pečenka u pećnici, bili prava poslastica. Puna očekivanja i domaćih mirisa. Što ih, poput nas nekad ili umjesto čipsa današnjih klinaca ne biste grickali kao da su snack?! Možete čak na njih mazati i neki dip ili… Podsjetila me na to na svome fejsu ovih dana gospođa Suzana Đura iz Kloštra Ivanića, pekući te oblizeke. Jedino tu priznajem domaće mlince o kojima svi više pričaju pripremajući ipak kupovne. Sva sreća da imamo izbor!

Mlinci

Kao nekad (Fotografija Suzana Đura)

Doma, kao nekad (Fotografija Suzana Đura)


Sastojci

350 g brašna
sol
voda

Priprema

Umijesite tijesto, razvaljajte ga, ne posve tanko, narežite po želji i pecite na ploči štednjaka, u pećnici na okrenutom protvanu ili na tavi bez masnoće.
Mogu dulje stajati na suhom mjestu. Kad mlince želite pripremiti, natrgajte ih i  bez kuhanja namočite u vrućoj vodi, pa začinite mašću ispod pečenke, najbolje peradi. Prema želji, možete upotrijebiti i gotove mlince.

Pune oči finih, baš ukusnih mlinaca (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pune oči finih, baš ukusnih mlinaca (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Objavljeno 22. prosinca 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/puran-i-purica-ne-samo-za-blagdanski-stol-21674

Sedmi Zagorski Chef Tomislav Šimunić iz Hotela Matija Gubec


http://oblizeki.com/zagorski-mlinci-sa-zagorskim-puranom-ali-sve-cesce-i-sa-%E2%80%93-spinatom-12055

Zagorski domaći mlinci iz jertovačkog mlina obitelji Gorički


http://oblizeki.com/zagorskoga-purana-u-zagorju-najukusnije-pripremaju-u-mariji-bistrici-2981

“Meso zagorskih brega” označuje zagorskoga purana zaštićenoga zemljopisnog podrijetla

Zagorski puran na način kuhara zagorskih restorana

Zagorski chef ili može li i zagorska patka uzletjeti poput zagorskog purana?


http://oblizeki.com/gastronauti-u-zagorskoj-jesenskoj-bajci-15967

Ivan Knezić – Prigorec iz Hotela Terme Jezerčica pobjednik 6. Chtefa Zagorskog Chefa


http://oblizeki.com/kokos-hrvatica-iz-zagorskoga-trnaca-raritetna-inspirativna-i-ukusna-18489
http://oblizeki.com/tomislav-kozic-i-2013-najbolji-zagorski-chef-12427
http://oblizeki.com/zagorski-chef-ili-moze-li-i-zagorska-patka-uzletjeti-poput-zagorskog-purana-7748
http://oblizeki.com/chef-tomislav-kozic-i-akademia-opisuju-i-posluzuju-zagorsku-kuhinju-na-francuski-5656
http://oblizeki.com/tomislav-kozic-i-2013-najbolji-zagorski-chef-12427
http://oblizeki.com/vankusi-vanjkusi-jastuki-jastuci-%E2%80%93-nama-granicarima-moslavcima-ne-za-pod-glavu-nego-na-nepca-9068
http://oblizeki.com/tropanec-tropanec-odlicna-pogaca-koju-morate-ga-kusati-21576

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.