Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Stare recepture 14. travanj 2015.

Mliječne pletenice i maštovita peciva

Sunčica Štefek, rođena je 1974. (U godini kada sam postal brucosšicom!). Udata je i majka sina i kćeri. S obitelji živi u Donjoj Stubici, gdje, zvanjem ekonomski tehničar, radi kao knjigovođa u privatnoj tvrci. Tu, kaže nastavlja svoju tradiciju, a preuzela je i neke stare svekrvine recepte. Cijeli život pripada Stubici i stubičkom kraju.

Rodom je iz Gornje Stubice, iz sela Modrovca, gdje je odrasla i naučila mnoge lijepe stvari. Selo je to na visoku brijegu, modro, blizu neba. Uglavnom je bilo odsječeno od svijeta, pogotovo kada bi ga zameli visoki snjegovi. Odozdo nije mamio poglede, jer je tu bilo uvijek teže i delati i živeti. A živjelo se skoromno, od zemlje i kaj se imalo doma. Tata je radio kilometrima daleko i nije ga često bilo doma, pripovijeda Sunčica. Na mene su utjecale mama, kratko baka Marica Razum, a najviše baka Barica Ilinić i razgovori sa starim ljudima, strmi brijeg do kojeg nije bilo lako doći niti u novije doba, pa smo doma pekli kruh i kuhali kad i kaj je bilo doma ovisno o godišenjm dobu.

Sunčica Štefek s kžeri na izložbi tradicijskih jela u Majsecovu mlinu (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Sunčica Štefek s kćeri na izložbi tradicijskih jela u Majsecovu mlinu (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Sunčica pripovijeda:

Iako sam mlađa, generacija pamtim da sam kao mala daleko morala ići u dućan da kupim potrepštine nama i baki,  kruh ili više svježe germe za kruh za cijeli tjedan.

U selo me je mama slala da kupim jajca i mlijeko ak mi nismo imali od naših kokoši i stričeve krave. I u školu sam dugo pješačila, a nisam voljela hodati tak daleko, ali sam putem uvijek voljela  puno pričati sa starim ljudima o svemu kaj delaju u vrtu,  kaj kuhaju i kaj mi kuhamo, bili su otvoreni i znatiželjni, često su me znali  i ponuditi z nečim, kolačem ili kakvom gibanicom, domačim čajem ili sokom, hladnom vodom iz zdenca.

Mama se znala srditi gde sam tak dugo i nisam mogla doma jesti. Najljepše od svega mi je bilo kad sam se zadržala kod svoje bake Barice Ilinić iz čije hižice je uvijek mirišalo po začinu (prepečenom luku na masti) i znala sam da su tu neki žganci, njoki meni zvani boceki ili juha na čistom z korenjem, a iz podrapanoga špareta i role dišala bi neka gibanica ili buflini, fašnički prosti kraflini, vuzmeni vrtanji.

Nosila sam joj suho meso i kaj je trebala od materijala za sve to. Ona je bila sirota i nije imala dinara, a voljela je kuhati i svima nama peći. Tad bi ona bila jako vesela i rekla bi da sam najlepše došla kaj mi je poslala i za doma da ne mora ona nositi k nam. Mene bi uvijek više dopalo kada sam ja i po putu za doma jela. Baki je televizor bil prozor, a radio vrata i odlazak u prirodu dok je mogla.

Moje kolegice iz sela i ja, voljele smo se družiti, ali znale su se naljutiti na mene jer bih se ja opet zapričala sa njihovim bakama i mamama. Došla bih doma i pričala bih mami kak sam tu i tu fino nekaj probala, kakve sam vidjela ručne radove, ko je dobil tele ili ždrijebe i tko je napravil kakve lijepe rože od krep papira i cimer od slame, kaj su posadili, znali su mi rado i dati i poslati flance i pelcere od roži da si posadim z mamom u vrt. Meni nikad nije bilo dosadno i stalno sam kuhala pri svojoj strini koja je imala dvoje bolesne djece. Pomagala sam staricama u kući počistiti još k’o mala.

Jedan od kruhova (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Jedan od kruhova (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Sve se to usjeklo u moju memoriju i već od mojeg trećeg razreda osnovne škole, ja bih, kad god bi me mama poštedila rada u polju da samo učim, najprije iskoristila priliku da odem u kuhinju i da nešto skuham ili ispečem, a učila bih i po noći, a kad bi mama došla doma bila bi prvo od straha ljuta da nisam kaj vužgala. Kad je vidjela da mi to ide bila bi vesela i kao svaka mama bi me dalje podučavala. I tako sam pomalo došla i do sedmog i osmog razreda, kada sam za ozbiljno radila i slastice i pekla kruh i štrudle, pa sve do danas. Moja mama izvrsna je kuharica i prenijela je sve na mene, ali bakin okus starine ne mogu zaboraviti i ja najviše radim onako kako mi je ona pričala i po osjetu na njezino. Ona je umrla u 81. godini, a mi dalje nastavljamo njezinu tradiciju. Za njezin imendan na Barbaru ja obavezno pečem njene krafline jer ona je to uvijek tako radila i njima nas je častila i tada se svi okupimo.

Iako se blagoslovljeni uskrsni vrtanj ne reže nego trga, na izložbi je Sunčica prerezeom otkrila sjajno umiješen vuzmeni kruhek (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Iako se blagoslovljeni uskrsni vrtanj ne reže nego trga, na izložbi je Sunčica prerezeom otkrila sjajno umiješen vuzmeni kruhek (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Sunčica Štefek dodaje:

Svojoj djeci nastojim prenijeti svoja iskustva i učim ih zdravoj prehrani. Imamo svoj vrt i voćnjak, kuhamo iz njega, radimo pekmeze, kompote i zimnicu. Sakupljamo čajeve domače za zimu, pravimo za sebe domače sokove od bazge, kopriva, višnje i sl. Uzgajam sama svoje cvijeće iz svog sjemena i pelcera. Volim peći kolače našegs novog doba, ali najviše volimo svi staro naše domaće: strepe, gibanice domaći kruh. Osobito zimi i blagdanima, za obljetnice i proslave. Bavim se i ručnim radovima koliko mi to obiteljske i poslovne obaveze dopuštaju. Poštujem tradiciju Zagorja i drugih krajeva. Baka i mama naučile su me izrađivati rože od krep papira. Volim sve što je skromno i prirodno i tako učimo svoju djecu.

Stubički vrtanj

Stubički vrtanj (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

 • 2 pregiške kuruzne mele
 • ostale glatke šenične mele (cvajerice, bele ili črne mele)
 • 1 friški kvas
 • malo toploga mleka 2 dl
 • malo putra 5-10 dag
 • 1 mala žlica cukora
 • med prsti soli
 • mlaka voda od kuhane šunke ili bunceka 2-3 dl
 • 1 žlica vrhnja

Priprema

Postaviti friški kvas z male cukora i male toploga mleka i ostavite da se digne. Za te vrijeme pofuriti z male (obične ili šunkine) vode koruznu belu melu i vu mlačne deti glatke šenične mele, ostatak kolike treba mlaku toplu šunkinu vodu,male putra (5 dag), med, prsti soli,1 žlicu vrhnja i sve zmešati i z kuhaču stofljati.

Ostaviti da se male digne, opet sklofati i deti na desku i podeliti na 3-4 dela ili na više malih kak vam paše, prefrknuti vrtanje, deti na protvan, preličiti z jajcem i malo mleka i kad se još male digne,pomalu peći na lake vatre dok ne dobi lepu žarku boju.

Nije naodmet

Jake treba paziti da se ne premoči i da nebu preveč masne  i slane. Te se tijeste onda nebi mogle dobre dići.

Domači zmesni kruh

Za svaki dan običan, za Uskrs s križem (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Za svaki dan običan, za Uskrs s križem (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci (za 1 veliki ili 2 mala) (1,50 kg)

 • postaviti 1 friški kvas z male cukora i mlakoga mleka.
 • 2 pregiškae domaće kuruzne bele mele
 • 1 pregiška šenične mele
 • 1 pregiška hržene mele
 • 1 pregiška ak se ima i hajdine mele

Pripremiti

To sve malo pofuriti z vruču vodu (oko 4-dl) i dok su tak još topli zmešani žganci, dodati 1 malu žličicu domaće krute masti da se rastopi. A onda deti i 50 dag glatke šenične mele, posoliti i dodati još male mlake vode, ali ne premočiti. Mora se dobro odvajati od ruk, nesme se lepiti tijeste za prste i biti niti premljecav niti presuh, pomalu pomešavati z male po male melice dok se ne dobi podatna smesa.  Deti na protvan i lijepe ga oblikovati i zaličiti z ruku odozgor z male vode, ostaviti ga da se tak  digne. Kad se digne lepe ga pomalu peći.

Ak vam rola jake gori denite si jen protvan z vodu pod kruh,a pred kraj ga sneti kak bi se mogel i odozdol lepe zažariti. Ak je zemlena posuda onda vam ne treba nič već morete deti vunj orehovoga ili kostajnovoga listja pa bu fineše.

Ak je kakva prigoda kak krštenje, Vuzem morete ga polepšati z križem ili bile kakvim drugim frkačima i pletenicami.I najte ga pozabiti zglancati z ličem od žutanjka i mleka, vrhnja kaj imate.

 

Domače mlečne pletenice i peciva

Fina blagdanska kakva se, uz naranču i jabuku, u kući Štefekovih obično daruju o blagdanima i rođendanima (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Fina blagdanska kakva se, uz naranču i jabuku, u kući Štefekovih obično daruju o blagdanima i rođendanima (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)


Sastojci

 • 1 kg glatke mele
 • malo putra 10 dag
 • malo toploga mleka 4 dl
 • more a i ne mora voda od kuhane šunke ili bunceka (onda smanjiti mleka)
 • 1 friški kvas z male cukora i toplog mleka
 • 2 žlice vrhnja
 • malo cukora po želji, a more i bez
 • malo soli

Priprema

Vu svu tekučinu deti melu kolike paše. Bitne je zamesiti jako mehko. Deti da se diže tijeste i kad se digne još jenput sklofati, deti na stol ili desku i delati pletenice, vrtanje, pisanice, zajce, čučeke i kaj vam dojde na pamet za Vuzem. Denite vu protvan i preličite z jajcem pomešanim z male vrhnja ili mleka. Počnite  odma peć,i jer ostali se buju i tak več i preveč digli! Važne je da bu se toplo i hiža i mela i mleke.

Objavljeno 14. travnja 2015.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/stubicki-vrtanji-na-blagoslov-o-uskrsu-i-napokon-na-%E2%80%9Cblagoslov%E2%80%9D-javnosti-14318

http://oblizeki.com/strepice-z-vrganji-beracice-gljiva-nade-tuckar-13052

http://oblizeki.com/prvi-stubicki-oblizneki-%E2%80%93-bas-oblizeki-13004

http://oblizeki.com/kukuruzne-slastice-po-babicinim-recepturama-u-spomen-dobrih-starih-vremena-11127

http://oblizeki.com/pogacica-i-struca-sa-starinske-svadbe-ravno-na-babicine-kolace-10240

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.