Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Novosti 25. veljača 2017.

Mladi chef Jadran Grančić na kuharskom tronu u Turskoj

Dugogodišnji suradnik Božice Brkan i Oblizeka, viši stručni savjetnik i, kako sebe naziva, bivši chef de cusine Robert Slezak, sada poduzetnik i vlasnik tvrtke Bio-budućnost, napisao mi je izuzetno zanimljivo pismo potaknut pobjedom mladoga kolege i, možemo reći učenika, Jadrana Grančića na natjecanju 2. Aegean Culinary Champions Cup u Turskoj, odakle su mladi hrvatski kuhari ponijeli ukupno 10 medalja. Ali, jeste li u medijima prepunih barenja i varenja uopće štogod i mogli pročitati o tome? I Oblizeki ponosno čestitaju!

Prije nekoliko godina razočaran hrvatskom gastroscenom, a pogotovo hrvatskim ugostiteljima, ostavio sam uspješnu karijeru i otišao u drugu branšu. U gastronomiji sam ostavio brojne talentirane mlade kuhare, koji dokazuju da duge godine mog truda nisu bile potrošene uzalud. U mladim sam talentiranim kuharima uvijek vidio zajedničku budućnost, uspjeh, pa napredovanje hrvatske gastroscene te sam ih i poticao na težak rad. Ponavljao sam im da nema predaje bez obzira na sve prepreke!

Nikad nisam bio poput nekih poznatih chefova, koji u mladima vide prijetnju za svoje radno mjesto i status koje su često stekli nezasluženo (pozicija u kuharskom savezu, obiteljska tradicija, sponzorstva…), pa svakog mladog kuhara koji ima imalo talenta ubiju u pojam. Kako biste se vi osjećali da vam chef, čiji rad smatrate uzornim, vaš perfektan tanjur baci u kantu za smeće ili na natjecanju mladom kolegi, umjesto da mu pomogne, iza leđa ubaci šaku soli u lonac!?

Chefovi Ribert i Jadran na jednoj od događaja koje su oblizeki orgnizirali za ivanićgradsku Bučijadu (Fotografija Dražen Kopač / Oblizeki)

Chefovi Ribert i Jadran na jednoj od događaja koje su oblizeki orgnizirali za ivanićgradsku Bučijadu (Fotografija Dražen Kopač / Oblizeki)

Zadnjih godina jako sam razočaran kvalitetom gastronomije u Lijepoj našoj. Ponuda u restoranima sve se više svodi na što jeftiniju nabavu i rezanje troškova, a kad sam pročitao u poljskom vodiču da su dubrovački specijalitet koji morate probati čevapčići, pao mi je mrak na oči.

Kako biste se osjećali da vam se posluži ledeni rižot koji više sliči smjesi za krpanje rupa u asfaltu nego jelu, pa riba pečena prije pola sata u blatu od blitve, gdje se maslinovo ulje kristalizira od hladnoće. Baš takva jela ocjenjuje stručni žiri u TV emisijama, a član toga istog žirija prije toga prstom je probao različite umake, i naravno da ga je dobro oblizao između svake teće. Raščupani amateri pokušavaju kuhati, a profesionalci, umjesto da i njih i gledateljstvo nauče kako, samo se prave pametni i vrijeđanjem katastrofalnih izvedbi, pa hvaljenjem hladnih loših jela probaju prikriti rupe u svojem znanju i profesiji, pa postati dio jet-seta. Naravno, puno lakše je kritizirati greške kod drugih nego naučiti ih da ih ne rade!

S natjecanja u Makarskoj (Dokumentacija ...)

S natjecanja 3. IKKER-a, Interregionalnog kupa kuhara europskih regija u Makarskoj (Fotografija priredbe)

Tom parodijom od struke popunjeni su tisak, cijeli internet i televizija. Nažalost svjetski uspjesi naših mladih kuhara posljednjih dana nikako da dođu u javnost. Jedino Radio Imotski kontinuirano prati ta postignuća.

Molim Vas, vratite mi vjeru u hrvatsko novinarstvo i gastronomiju, pa objavite informacije o uspjesima našeg mladog chefa!

Mladi imotski kuhar Jadran Grančić nastupio je na turskom internacionalnom natjecanju 2. Aegean Culinary Champions Cup i osvojio u sveukupnom poretku drugo mjesto, pehar i srebrnu medalju! Jadran je dobio pozivnicu za Tursku nekoliko dana ranije pobjedivši na 3. IKKER-a, Interregionalnog kupa kuhara europskih regija.

Ovjenčanik mladi Imoćanin chef Jadran Grančić u Turskoj (Privatni album)

Ovjenčanik mladi Imoćanin chef Jadran Grančić u Turskoj (Privatni album)

Chef Jadran Grančić je na turskom internacionalnom natjecanju Aegean culinary champions cup pomeo svu konkurenciju te osvojio tri zlata (dva pripremom ribe i jedno desertom) te broncu (priprema mesa) te plasman u finale kupa. Na kraju je osvojio drugo mjesto, pehar i srebrnu medalju. No, to je tek jedan od njegovih uspjeha.

Nagrađeni Jadranov desert (Privatni album)

Nagrađeni Jadranov desert (Privatni album)

Hrvatska je na turskom natjecanju uzela 10 medalja i pehar među 220 natjecatelja iz cijelog svijeta. Kruno Kovačić s Hvara osvojio je 3 bronce, a Luka Radić iz Rogoznice 2 bronce i 1 srebro te plasman u top 10. Bravo, mladi kolege!

Objavljeno 25. veljače 2017.
Preporučujem na Oblizekim srodne teme:

http://oblizeki.com/cheescake-od-bundeve-dekonstruiranjem-do-pobjede-ili-mastoviti-chef-jadran-grancic-20215

http://oblizeki.com/buca-na-menuju-roberta-slezaka-zaista-postala-velicanstvo-3405

http://oblizeki.com/fantasticna-zimnica-od-buce-bucina-ulja-i-bucinih-kostica-iz-smocnice-chefa-roberta-slezaka-4196

http://oblizeki.com/bucino-ulje-najvise-odusevljava-one-koji-ga-najvise-i-upoznaju-7947

https://www.facebook.com/oblizeki/posts/10153540737217210

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.