Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Događaji 22. rujan 2016.

Mislav Božić u Pregradi slikao grožđem i moštom!

berba_01naslovnaNajvažniji gastrodogađaj u Hrvatskoj u utorak 20. rujna 2016. navečer priredio je chef Mislav Božić, ali ne u Villi Magdaleni u Krapinskim Toplicama gdje inače kuha, nego u Gradskoj knjižnici Pregrada: u okviru tradicionalne jednotjedne Berbe grojzdja izveo je performans “Slastice u bojama jeseni na moderan način”.

Na ovećem stolu u nekoliko je minuta naslikao dojmljivu jestivu sliku, zapravo izložbeni iliti švedski stol kojekakvih slatkih jestvima, dostojnu svakoga metropolskog prostora, od Umjetničkog paviljona gdje su baš otvarali odličnu izložbu ili MSU sa 100 godina Zvijezde pa do Trgača s etnocirkusima u nizanci ili Jaruna, kakvu chef zamišlja više mjeseci. Mnogo je slikara kuhanje uspoređivalo sa slikanjem i umjetnošću, ali malo je njih uspjelo oslikatii tanjur, a kamoli – stol!

Uoči početka slijeva nadesno kristijan Burić, Draženka gretić, Mislav Božić i Božica Brkan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Uoči početka slijeva nadesno Kristijan Burić, Draženka Gretić, Mislav Božić i Božica Brkan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Odličan posjet za zagorsko manje mjesto, ali sat vremena očito predaleko i kojekakvim celebima, a bogme i “stručnim” medijima, kojima dostaju konfekcijski i izvantrendovski te plaćeni temati, omalovažavaju ravnodušnošću i propuštajući zabilježiti i osnovnu informaciju o kreativnom i poduzetnom iskoraku, a kamoli s poštovnjem vrednovati hrabrost da se posve lokalno djeluje iz posve svjetske perspektivu i iskustva i to još uspješno (chef je godinama vrhu Zagorskoga chefa, a restoran Villa Magdalena među 100 najboljih hrvatskih restorana i među Dobrim hrvatskim restoranima, a hotel u vrhu malih hrvatskih hotela itd.).

Na početki bijaše ploča bijela poput slikarskoga platna

Tekući sastojci za jestvenu paletu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Tekući sastojci za jestvenu paletu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Na početku bijaše baš tabula rasa. Posve bijela. Od pleksiglasa. (Snimanja radi, molim ubuduće mat podlogu!) Zatim su krenuli chef Mislav i njegova desna ruka, šegrt i učenik trećega razreda kuharskoga usmjerenja pregradske Srednje škole Kristijan Burić. Bio je vrlo uzbuđen, tko i ne bi bio, ali je dobro slijedio majstorove upute. Po bijeloj su se ravnoj ploči razlijevali umaci, uskakale kreme, padale prozirne kocke, žličnjaci… Izazovno oku i bojama i oblicima, a još više nepcima. Murtić, a k tome i jestivi! Više od 30 okusa!!!

Dvojac u slikanju na stolu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Dvojac u slikanju na stolu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Prisluškivala sam poslije kušače koji su, hrabrije nego sam mislila da će, istraživali po kreaciji s veseljem prepoznajući posve domaće okuse, primjerice u nježnoružičastom prozirnom želeu – izabelu. Majstor se, naime, oslanjao na lokalnu ponudu, pa je razgovor odveo i sortama grožđa kakva nema u prodavaonicama te zanosnim jabukama napikanima klinčićima.

Okusi čisti, skladni i sami za sebe i međusobno

Jesen u plodovi, samo za ukras (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Jesen u plodovi, samo za ukras (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Fantastični, čisti odmjereni, skladni okusi, a svaki i u svojoj boji, svojem tonu, bili su odlični sami za sebe, a i u raznovrsnim međusobnim kombinacijama. Netko je molio da nekako malo spreme toga za po doma, za nekoga nepokretnog, zamalo radosti. Neka je žena tražila da pogleda etikete na majstorovim posudicama, svojevrsnim slikarskim kušalicama, i nemalo se iznenadila doznavši kako su sve to njegovi domaći pripravci, izvedbe. A ovo zeleno su mljevene bučine koštice, koje su tako maestralno u sliku uskočile bojom i konzistencijom. Uz to, lijepo umotane, nesebično su se dijelile i recepture pa svatko može doma, prema svojim mogućnostima, pripremiti svoj miniperformans. Takve, uostalom chef Mislav Božić redovito izvodi, primjerice za dvoje u osam slijedova.

Šteta što nije bilo više učenika budućih kuhara i konobara (kako, zaboga, to poslužiti!?), jer se takvo što rijetko ima priliku vidjeti uživo i u Zagrebu, na sajmovima i televiziji te internetu.

Nije prvo jestivo, ali performans iskustvo neponovljivo

Doživljaj okusa, mirisa i bpja jeseni svim čulima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Doživljaj okusa, mirisa i boja jeseni svim čulima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Draženka Gretić, voditeljica Gradske knjižnice Pregrada, bila je izuzetno zadovoljna. Očekivala je to, reče mi, jer je chef njoj i kolegici Nadici Majsec-Kobaš iz Općinske knjižnice Krapinske Toplice unaprijed prezentirao zamisao miniperformansom. Knjižnica ima iskustva s gastrozbivanjima. S Udrugom Kostelskih žena iz Pregrade, organizirali su prezentaciju kolača tematski vezanima uz Pregradu, na primjer Gorička torta (dvorac Gorica), Kostelgradske šnite, Thierryjeve voćne košarice (ljekarnik), Kunagorski panj (gora Kuna gora) itd. S njima su predstavili i kolače isključivo od grožđa. Sa Srednjom školom Pregrada pripremali su koktele od bazge prema receptima od bazge koje je prikupila Krapinčanka Božena Zernec, zatim čarobne Thierryjeve napitke uz Noć muzeja i sl. Kako je knjižnica u zgradi sustanarka s gradskim muzejom, a u podrumu je Gradska kavana, ugostiteljski praktikum Srednje škole Pregrada, sve rezultira odličnom suradnjom, budući da Srednja škola priprema i domjenke za razna gradska događanja itd.

Novi jestivi suvenir?

Dožupanica krapinsko-zagorska Jasna Petek u razgovoru s urednicom Oblizeka Božicom Brkan (Fotografija Miljenko Brezak)

Dožupanica krapinsko-zagorska Jasna Petek u razgovoru s urednicom Oblizeka Božicom Brkan (Fotografija Miljenko Brezak)

Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, županije koja posljednjih godina mnogo pridaje unapređivanju svojega ugostiteljstva i ponude uopće, bila je oduševljena suradnjom Pregrade i Krapinskih Toplica (jer je i sama, Topličanka!) te onim što je, kako je rekla, trofejni kuhar iz Ville Magdalene baš Toplica, pokazao i u pripremi i u posluživanju i to od nečega što je 100% zagorsko. Izvedba svjetska, a namirnice i okusi tradicionalni domaći.

Veliki razgovor s gradonačelnikom pregrade markom Vešligajem (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Veliki razgovor s gradonačelnikom pregrade Markom Vešligajem (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj kratko je večer unutar gradske Berbe grojzdja ocijenio odličnom. Prvi put sam doživio tako nešto, dodao je o performansu, a osobito je pohvalio kolač koji je chef Mislav Božić kreirao prigodno nazvavši ga Pregrada 2016. Hoće li zaživjeti, vidjet ćemo, ali grad ima priliku stvoriti novi jestivi suvenir. Možda to bude poticaj i nadahnuće i za pregradske gastropedagoge i školarce, buduće kuhare i slastičare, koji su i za večer performansa pripremili panna cottu s grožđem i grožđicama, crvenim voćem i čokoladom.

Voćno čokoladni performans Pregrada 2016.

Chef Mislav Božić tumači Božici Brkan, urednici Oblizeka, kako što da gleda (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Chef Mislav Božić tumači Božici Brkan, urednici Oblizeka, kako što da gleda (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Redukcija vina i meda

 • Sastojci

  1 l crvenog vina
  200 – 300 g meda

Priprema

Crveno vino reducirajte do 30 %. Maknite s vatre i dodajte med te miješajte da se rastopi. Redukciju ohladiei i koristite kao preljev za torte, kolače, palačinke itd.

Božić: Nije to tako komplicirano! Da, kad sve prije dobro pripremiš. (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Božić: Nije to tako komplicirano! Da, kad sve prije dobro pripremiš. (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Umak od bijele čokolade

 • Sastojci1,50 dl vrhnje za kuhanje
  80 g bijele čokolade
  10 g ulja

Priprema

Sve sastojke zagrijte na laganoj vatri i ohladite.

Bijela ganache čokolada

Sastojci

 • 1 dl vode
  150 g šećera
  200 g mlijeka u prahu
  175 g maslac
  50 g bijele čokolade

Priprema

Šećer rastopite u vrućoj vodi i dodajte mlijeko u prahu. Dobro promiješajte kako ne bi bilo grudica. Dodajte maslac i bijelu čokoladu i dobro promiješajte. Masu ohladite 3 sata u hladnjaku. Oblikujte okruglice željene veličine.

Publika oba spola i svih uzrasta radoznalo kuša sve okuse oslikana stola (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Publika oba spola i svih uzrasta radoznalo kuša sve okuse oslikana stola (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Umak od šumskog voća

 • Sastojci

  700 g raličitoga šumskog voća
  1 dl voda
  50 g šećer

Priprema
Pomiješajte i zakuhajte pobrojene namirnice. Skinite s vatre i miksajte štapnim mikserom. Masu zatim protisnute kroz žičano cjedilo da odstranite koštice. Ohladiti.

Tri vrste želea (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Tri vrste želea (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Žele od mošta

Sastojci

 • 1 dl vode
  20 g želatine
  6 dl svježe ocjeđenoga soka od grožđa po želji
  80 g šećera

Priprema

Namočite želatinu u vodi. Zagrijte sok od grožđa do 80 °C i dodajte želatinu. Laganim pokretima miješajte da se ne stvori pjena. Ulijte u željenu posudu i ohladite. Ohlađenu masu narežite nožem u željene oblike.

Campari žele

 • Sastojci

  20 g želatine
  0,5 dl vode
  2,5 dl camparija
  75 g šećera

Priprema

Namočite želatinu u vodi. Zagrijte campari i dodajte šećer. Kada se šećer otopi, skinite s vatre i dodajte želatinu. Lagano miješajte da se ne stvori pjena. ulijte u željenu posudu i ohladiti.

Žele od bazge

 • Sastojci

  20 g želatine
  0,5 dl vode
  1,6 dl domaćeg sirupa od bazge
  1,6 dl vode

Priprema

Namočite želatinu u vodi. Pomiješajte i zagrijjte vodu u sirupu od bazge.

Panna cotta

Sastojci

 • 3 dl mlijeka
  10 g želatine
  1 l vrhnja za kuhanje
  140 g šećer
  8 g vanilin šećer

Priprema

Želatinu namočite u mlijeko. Zagrijte vrhnje, šećer i vanilin šećer do 80 °C. Dodajte namočenu želatinu. Lagano miješajte da se ne stvori pjena. Ulijte u željenu posudu i ohladite.

Dio slike kreativno preseljen na tanjur (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dio slike kreativno preseljen na tanjur (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Mousse od bijele čokolade

 • Sastojci

  8 g želatine
  2 dl
vode
  50 g šećera
  300 g bijele čokolade
  5 dl vrhnja za šlag

Priprema

Namočite želatinu u 1 dl hladne vode. Zagrijati 1 dl sa 50 g šećera. Na pari otopite bijelu čokoladu. Pomiješajte laganu zagrijanu vodu sa šećerom i namočenu želatinu. Dobivenu masu pomiješajte s otopljenom čokoladom. Istucite vrhnje za šlag srednje mekano. Pomiješajte masu od bijele čokolade s vrhnjem i ulijte u željenu posudu, pa ostaviti da se ohladi. Žlicom vadite oblikovani mousse.

A zatim se prepustite mašti i – slikajte!

I dobar tek.

Objavljeno 22. rujna 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/kolac-od-grozda-pregrada-2016-18908

http://oblizeki.com/chef-mislav-bozic-profesor-baltazar-iz-ville-magdalene-16628

http://oblizeki.com/mislav-bozic-kuhao-bucu-po-receptima-iz-2186-godine-11438

http://oblizeki.com/sok-od-dumbira-na-zagorskim-bregima-10015

http://oblizeki.com/i-krapinske-toplice-na-svom-badlfestu-slave-bucu-11349

http://oblizeki.com/tomislav-kozic-najbolji-je-zagorski-chef-i-2014-13981

http://oblizeki.com/zagorski-chef-2015-marko-futivic%CC%81-do-pobjede-glavnim-jelom-jaje-na-kokos-i-desertom-tko-je-smjestio-vjeverici-15916

http://oblizeki.com/menu-opijen-prosekom-ili-sto-ste-skuhali-skuhali-ste-9484

http://oblizeki.com/korlat-s-benkovackoga-kamena-osvaja-medaljama-i-inovacijama-14811

http://oblizeki.com/popecci-s-tikvicama-fini-fini-11378

http://oblizeki.com/lungic-s-pireom-od-tikvice-i-zapecenim-cvjetovima-buce-i-torta-od-sira-i-buce-na-nacin-mladih-chefova-kaja-11423

http://oblizeki.com/od-buce-ipak-nema-boljega-do-bucnice-11398

http://oblizeki.com/bucnica-je-bucnica-i-kad-u-njoj-uopce-nema-sira-i-kad-se-siru-pridruzi-mak-3949

http://oblizeki.com/gastroradionica-oblizeki-preporucuju-bucino-ulje-ulje-koje-dolazi-7913

http://oblizeki.com/bucino-ulje-ima-buducnost-a-nema-ogranicenja-ni-na-europskom-ni-na-svjetskom-trzistu-8038

http://oblizeki.com/bucnica-je-postala-vise-od-kolaca-nadjevena-bucama-10666

http://oblizeki.com/njezino-velicanstvo-buca-bucino-ulje-3457

http://oblizeki.com/bucijada-bucu-privremeno-dovodi-na-menuje-ivanicgradskih-restorana-pekarnica-slasticarnica-i-pizzerija-3515

http://oblizeki.com/varivo-od-buce-posluzeno-u-jusniku-buci-3548

http://oblizeki.com/buca-na-menuju-roberta-slezaka-zaista-postala-velicanstvo-3405

http://oblizeki.com/fantasticna-zimnica-od-buce-bucina-ulja-i-bucinih-kostica-iz-smocnice-chefa-roberta-slezaka-4196

http://oblizeki.com/hokkaido-tikva-nadjevena-tradicijom-i-mastovitim-inovacijama-dobrile-kezele-3606

http://oblizeki.com/sve-su-pite-pitice-samo-je-burek-pitac-8510

http://oblizeki.com/bucine-kostice-u-babicinim-kolacima-%E2%80%93-poslastica-i-zdravlje-3673

http://oblizeki.com/bucnica-na-nacin-pekarnice-peksi-3589

http://oblizeki.com/popecci-vegetarijanski-ni-od-mesa-ali-ni-samo-od-krumpira-8628

http://oblizeki.com/lungic-s-pireom-od-tikvice-i-zapecenim-cvjetovima-buce-i-torta-od-sira-i-buce-na-nacin-mladih-chefova-kaja-11423

http://oblizeki.com/bagremov-med-zagorskih-brega-tako-djevicanski-11901

http://oblizeki.com/bluesunhotel-kaj-i-zagorski-chef-chef-marko-futivic%CC%81-stopama-chefa-tomislava-kozica-15950

http://oblizeki.com/mislav-bozic-kuhao-bucu-po-receptima-iz-2186-godine-11438

http://oblizeki.com/zagorje-3d-gourmet-experience-novi-proizvod-za-nove-goste-18185

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

 1. […] Mislav Božić u Pregradi slikao grožđem i moštom! […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.