Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kategorija: Mirodijarnica

 1. Korisne ideje, Mirodijarnica 6. studeni 2017. Piše Božica Brkan Nema komentara »

  Čaj od lovora liječi suhi kašalj

  lovorcaj_01naslovna

  Pišući o začinskome bilju iz tradicijskih vrtova, u svojoj zavičajnoj čitanci Oblizeki – Moslavina za stolom, Acumen, 2006. napisala sam, djelomice citirajući i knjigu Mediteran za stolom, Alfa, 2003., Ivanke Biluš i Božice Brkan i o: “lovoru, lorberu, lorbeku, kelomna (Dalm.), livorika (Podgora, Smiljana Šunde), Laurus mobilis L. iz porodice lovorika. Grm ili drvo sa […]

  Čitaj dalje »

 2. Gastroizlet, Mirodijarnica 24. svibanj 2015. Piše Božica Brkan 12 komentara »

  Miomirisi i okusi lošinjski

  miomirisni_01naslovna

  Prije deset godina Sandra Nikolich s pogledom na more na livadi svog djetinjstva zasnovala je Miomirisni vrt, sada bilje bere i šire od cijeloga otoka, sije ga, sadi i prerađuje, a Lošinj je i sam postao zanosnim vrtom koji oplemenjuje turizam posvuda, u 250 manifestacija tijekom cijene godine, pa u na stolu.

  Čitaj dalje »

 3. Mirodijarnica 17. listopad 2014. Piše Božica Brkan 3 komentara »

  Slastice na začinskoj stranputici?

  zacini_01naslovna

  Gdje li su vremena kada su se trgovački putevi i našim krajevima krstili i začinskim putima? Dakako prema robi koja je njima prolazila u vrlo različitim smjerovima, jer su začini tek otkrivali i bila su daleka sadašnjica kada su oni globalna roba čija se vrijednost više ne uspoređuje s cijenom zlata, nego se često, i kad se ne radi o jeftinijim inačicama, imitacijama i slično, nude po prihvatljivim cijenama i u različitim gotovim namjenskim kombinacijama.

  Čitaj dalje »

 4. Mirodijarnica 17. listopad 2014. Piše Božica Brkan 7 komentara »

  Medenjaci raskošno mirišu začinima

  janja_01naslovna

  I na prijašnjim smo izložbama slastica uočili, a ove je godine na 17. Kriškim oblizekima bilo osobito izraženo – vrlo suzdržano, čak škrto korištenje začina. Nismo bez razloga zamolili Kotanyi da nam se, i posebnom nagradom za najprimjereniju uporabu začina u slasticama, pridruži u edukaciji onih koji peku slastice.

  Čitaj dalje »

 5. Događaji, Mirodijarnica 30. travanj 2013. Piše Božica Brkan 17 komentara »

  Kolačići u koje je umiješeno cijelo polje začinskoga bilja

  izvjsak_01naslsakboljaBB

  Da su Kencekovi i sami zeleni prijatelji bilju koje uzgajaju nije svjedok samo začinsko bilje Green Friend, nego su dokaz i keksići kojima nas od srca slade

  Čitaj dalje »

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.