Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet 17. svibanj 2021.

Mirisi i okusi mediterana s Muzejom masline ispod Kliške tvrđave na način Stelle Croatice

Da se valjda ipak napokon ljeto, i turističko, bliži, najavljuju i učestali gastrodogađaji od Rovinja i Krka do Brača, a Oblizeki s osobitim veseljem najavljuju da će se potkraj svibnja u Klisu, ispod drevne tvrđave, na kompleksu Stelle Croatice otvoriti – Muzej masline! Upućenijima je znano kako je Stella Croatica odnosno Stella Mediterranea svoju iznimnu poslovnu priču prije više od dva desetljeća i započela upravo s maslinom odnosno naslijeđenim obiteljskim maslinikom na Mljetu, njegovim urodom pretočenim u odlično maslinovi ulje te potom i nizom drugih visokokvalitetnih proizvoda oslonjenima na tradicionalne mediteranske kulture: uz maslinu, na smokvu, badem, agrume. Dakako, i na tradicionalne dalmatinske recepture i način pripreme.

Uživo: kako se nekad pekao kruh (Fotografija Stella Croatica)

 

Kalipso, koji je prvi odskočio i nagrađenim prepoznatljivim dizajnom – i ne sjećam se kad sam i gdje prvi put napisala tekst o njihovoj inspirativnoj priči, pa i o tome – u ponudi im je i danas, uz drugačije oblikovan smokvenjak, klasični hib, s inačicama i s lavandom te sa suhom šljivom. Polićevi, Melita i Andrija, svojom su predanošću iz kućne radinosti iz svojih prvotnih zanimanja i poslova doskočili na Klis, gdje su podigli moderan proizvodni pogon te uz potporu pretpristupnih fondova Europske unije 2012. u njemu zaposlili žene iz okolice. U početku, govore, većinu prometa ostvarivali su izvozom na rusko tržište te izradom specijaliziranih poslovnih paketa za božićne blagdane ali i različite prigode. Mnogi će se sjetiti da su njihovi proizvodi bili pionirski i s oznakom halal. Dobre ideje uvijek ostvarene najbolje što mogu.

Replika autentičnoga dalmatinskog imanja…

Oblizeki u obilasku kompleksa Stelle Croatice u Klisu prije turista, između stare bijele murve i mlade masline (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zanimanje pojedinih agencija za posjetom proizvodnom pogonu ponukalo ih je da naknadno unutar kompleksa podignu i autentično dalmatinsko imanje odnosno kamene kućice tradicionalnim načinom gradnje od materijala spočetka 20. stoljeća. Kroz tradicionalne prostorije (spavaća soba, komin, konoba) i etnografsku zbirku predmeta iz toga vremena žele posjetiteljima, pretežito strancima, približiti način obiteljskoga života Dalmatinske zagore. Na trgu, ispod murve – a neusporediv je doživljaj ubrati s drveta zreo plod dude – u središtu tradicionalnog imanja, često uz folklorne nastupe, organiziraju i tradicionalne objede, večere i degustacije.

… i botanička zbirka sa više od 500 tipičnih biljaka!

Dalmacija kao botanički vrt sa više od 500 biljnih vrsta (Fotografija Stella Croatica)

Imanje su potom proširili i obogatili i botaničkom zbirkom s više od 500 vrsta tipičnih biljaka kako bi posjetiteljima, od stranaca do školske djece, osim puke krajobrazne ljepote, približili i raznolikost, prirodno bogatstvo Dalmacije. Još jednom iskoristivši fondove EU, 2018. sagradili su i izložbeni prostor i prodajno-prezentacijski centar, pa su 2019. oborili vlastite rekorde sa čak 50.000 posjetitelja, od kojih je čak 95 posto došlo iz inozemstva. Marin Jerković, voditelj Stelle Mediteranee, kaže:

Marin Jerković iz Stelle Croatice i Božica Brkan s Oblizeka na ulazu u proizvodni pogon (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Stranim posjetiteljima takav je prikaz naše baštine iznimno zanimljiv i najčešće najupečatljiviji dio cijeloga putovanja. Osim u vođenu obilasku cijeloga kompeksa, posjetitelji uživaju i u tradicionalnim jelima – pašticadi s njokima, kruhu ispod peke, domaćim sirevima, domaćoj tjestenini s pestom od raštike i sličnima te lokalnim vinima i prirodnim sokovima koje sami proizvodimo.

Rekorde prekinula pandemija

U Muzeju masline nije mogla izostati ni 1300 godina stara maslina iz Kaštel Štafilića (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Najave za 2020. bile su im još bolje od 2019., slijedom čega su odvojili sredstva za gradnju Muzeja masline, koji je trebao zaokružiti ciklus ulaganja i pridonijeti razvoju kulturnog turizma na području Dalmacije. Pojavom pandemije korona virusa, cijelo turističko tržište doživjelo je ogroman udar, od čega se tek polako počinje oporavljati, a radi čega je i krucijalni projekt Stelle Croatice Muzej masline stavljen na čekanje i otvorenje planiraju sada za kraj svibnja. Gospodin Jerković tumači:

Muzeja masline sastojat će se od pet dijelova. U prvom dijelu predstavljamo povijesni razvoj maslinarstva na Mediteranu, s naglaskom na utkanost masline u brojne kulture mediteranskih naroda, s prikazom proizvodnje na malo, koja je bila prisutna u Hrvatskoj dugi niz godina. Drugi dio svojevrsna je oda maslini kao stablu, uz prezentaciju nekih značajnijih sorti maslina u Hrvatskoj. Nakon tranzicijske video sobe, ulazi se u svijet modernog načina prerade maslina i vrsta maslinova ulja. Posljednji dio muzeja oslonjen je na načine prepoznavanja istinskoga ekstra djevičanskog maslinovog ulja te na zdravstveni aspekt, odnosno blagodati konzumiranja takva ulja, kao jednoga od oslonaca preporučene mediteranske prehrane.

Vidjeti proizvodnju, kušati i kupiti proizvode na imanju te obići Muzej masline

Rezanje agruma za arancine (Fotografija Stella Croatica)

Smokvenjak na sušenju (Fotografija Stella Croatica)

Smokvenjak u tri okusa (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Nakon posjeta Muzeju masline, posjetitelji će imati priliku kušati tradicionalne proizvode, od kojih se izdvajaju međunarodno nagrađivani kao što su maslinovo ulje ili spomenuti tradicionalni smokvenjak. Domaći džemovi također su dio ponude, s posebnom linijom Stella bio džemova. Sladokusci će na svoje doći u dijelu gdje se mogu kušati arancini, bademi u šećeru, splitski bobići ili različiti keksi od smokve i lavande. Osim slastica, u sklopu brenda Herba Croatica, posjetitelji mogu pronaći i prirodnu kozmetiku na bazi smilja, lavande i ruže, o čijem načinu proizvodnje mogu također odmah više doznati na vođenoj turi.

Mediteranska šetnica za 2022.

Etno selo (Fotografija Stella Croatica)

Godina 2020. bila je zaista zahtjevna u poslovanju, budući da je donijela mnogo nesigurnosti izazvane pojavom korona virusa. Budući da smo vrata posjetiteljima otvorili tek u lipnju, posjetilo nas je oko 5500 ljudi, također većinom stranaca, objašnjava Jerković. Ove godine uspjeli smo dovršiti važan projekt Muzeja masline, a iza tradicionalnog imanja započeli smo uređivati Mediteransku šetnicu, koja će posjetitelji dati uvid u autohtone biljke submediteranskog područja u autentičnom okruženju krškoga krajolika. Na nekoliko punktova bit će postavljene edukativne ploče s temama  vezanom za prirodu. Taj projekt planiramo dovršiti za 2022.

I kamenjara je pogled u bioraznolikost Dalmacije i Mediterana (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kulinarske radionice s peštom od raštike i šalšom

Ove godine napokon Stella Croatica kreće i s najavljenim kulinarskim edukacijama. Ponukani brojnim pitanjima posjetitelja, odlučili su ponuditi mogućnost sudjelovanja u dvije zanimljive edukativne radionice. Prva je vezana za raštiku – tradicionalnu namirnicu Dalmatinske zagore, koju već interpretiraju na moderan način odnosno u obliku pesta od raštike, pinjola, badema i neizostavnoga maslinovog ulja. Sudionici ove radionice moći će ubrati raštiku izravno iz njihova vrta i, slijedeći recept, sami pripremiti pesto, koji se inače poslužuje u sklopu objeda s njihovom domaćom, također ručno napravljenom tjesteninom od durum pšenice.

I stol kao pogled u kulturnu baštinu (Fotografija Stella Croatica)

 

 

Priprema za tradicionalnu peku s nagrađivanim maslinovim uljem proizvedenim na imanju (Fotografija Stella Croatica)

Mediteranska prehrana

Druga je radionica posvećena mediteranskoj prehrani, koja se već desetljećima preporučuje kao najbolja na svijetu. Podsjećam i kakao su Ivanka Biluš i Božica Brkan objavile i knjigu Mediteran za stolom. Uz predstavljanje pojedinih aspekata toga načina prehrane, pred posjetiteljima će pripremati domaću šalšu, koja je potom poslužena i u sklopu savršeno izbalansiranog objeda po načelima mediteranske prehrane. Svjesni važnosti gastronomije u prezentiranju baštine određena područja, nastoje svoju ponudu osloniti na tradicionalne namirnice i načine pripreme jela, sve u funkciji autentičnosti ukupne ponude.

I izložbeni i prodajni prostor (Fotografija Stella Croatica)

Radoznalima, ali i onima koji žele upoznati krajeve vlastite zemlje i njihovu raznoliku ponudu, pa i onima koji se sami kane upustiti u oplemenjivanje gastro i uopće turističke ponude, preporučujemo da sa splitske auto-ceste skrenu na Klis i dan ispune ljepotom za oko, nos i nepca. Ondje za njih ustrajno na stijeni stoji drevna tvrđava, ali i ispod nje rastu i cvjetaju Iris croatica i raznovrsno cvijeće, poznato i manje poznato mediteransko začinsko bilje, voće i povrće, a može se vidjeti i kako se destilira lavandino ulje, kako se peče kruh ispod peke, ali, ako ste raspoloženi, i kako se piva višeglasno ispod glasa…

Želim Stelli Croatici dobru godinu i dobre godine, jer njihove ideje i trud to zaslužuju.

Objavljeno 17. svibnja 2021.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.