Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet, Mirodijarnica 24. svibanj 2015.

Miomirisi i okusi lošinjski

Zadnji smo ih put jedva nagovorili da nas puste da sami razgledamo, jer je, zahvaljujući trajektu, za zvizdana već bio zatvoren, a usred ljeta i tuga i žalost od ljepote kojoj sam urednički davala ekskluzivno ne jednu novinsku stranicu nego naslovnicu i duplericu (a na što se nisam željela pozivati!).

A sad nas gastronaute sredinom travnja u Miomirisnome vrtu na izlazu iz maloga prema Velikome Lošinju dočekuju dobrodošlicom od likera od mirte. I grli nas cvatnja, ekskplozija boje i opojni mirisi, zanovijetaju kukci koje stari vrtni magarac nastoji otjerati repom.

Cijeli otok svoj vrt

Sandra Nikolich, začetnica Miomirisnoga vrta (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sandra Nikolich, začetnica Miomirisnoga vrta (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na 3500 kvadrata, livadi svog djetinjstva, podigavši i vrtnu kućicu Sandra Nikolich već deset godina uzgaja 120 vrsta biljaka, a taj je vrt postao samo pokazni, za razgledanje turistima, otkad je pokrenula ozbiljne projekte i proizvode poput pića, eteričnih ulja, ljekovitih masti, sapuna…

Iz čudesnoga krovnog vrta majstori hotella Bellevue ubiru bilje za piće dobrodošlice i jela (SNimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Iz čudesnoga krovnog vrta majstori hotella Bellevue ubiru bilje za piće dobrodošlice i jela (SNimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

 

Ljekovito i začinsko bilje bere po divljini, a i uzgaja ga na većim parcelama na više mjesta na svojemu miomirisnome otoku, koji je sa 1200 vrsta biljaka, od čega je 939 autohtono, a 230 ljekovito, i sam svojevrsni vrt.

Ljepota i korist otoka otočanima

Terasa restorana Za kantuni odiše začinskim biljem i kraj stola i na stolu (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Terasa restorana Za kantuni odiše začinskim biljem i kraj stola i na stolu (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)Sve to koriste u pripremi jela i pića te kozmetičnih pripravaka, koje rabe u aromaterapiji, kozmetici itd. kreirali su i  nebrojene suvernire. Manifestacija Miomirisi i okusi Lošinja proširila se na cijeli otok – grad, kampove, hotele, turističke agnecije, restorane…

 

Slap rasvjetalog ružmarina dobrodošlica je u restoran Manora (Snimio Mlijenko Brezak / Oblizeki)

Slap rasvjetalog ružmarina dobrodošlica je u restoran Manora (Snimio Mlijenko Brezak / Oblizeki)

Miomirisna se mreža, ističe Đurđica Šimičić, direktorica Turističke zajednice Grada Maloga Lošinja, širi u svim formama, od cvjetnih aranžmana, potpurija, likera, sokova, kolača, dekoracija do gastroponude u kojima se na različite načine koristi autohtono otočko bilje.

Cijele godine manifestacije i jelovnici prate aktualnosti u prirodi

Dobrodošlica u restoran Veli žal: na bačvi začinsko bilje u loncima (smimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dobrodošlica u restoran Veli žal: na bačvi začinsko bilje u loncima (smimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dođoh u vrt svoj…/ skupljam mirise i meleme vrtne…/ mirišite prijatelji,/ pijte i opijte se mirisima, mili moj! – citira Pjesmu nad pjesmama, biblijsku, jer taj vrt jedino je ravnopravan takvoj svevjekoj ljepoti od Prirode i Boga.

Na stolu vaza s ružmarinom u Velome žalu (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Na stolu vaza s ružmarinom u Velome žalu (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Tijekom godine aktualne teme, svaki put iznova iznenade različitošću. Za siječanj i veljaču tema su limun, naranča i mandarinka; ožujak – ružmarin, eukaliptus i lovor; travanj – šparoge, lošinjski luk i boražina; svibanj – kadulja, koromač i kopriva; lipanj – brnistra, čavanda i smilje; srpanj – bugenvilija, menta, pucavac; kolovoz – oleander, nešpula i smokva; rujan – žižula, grožđa, indijska smokva; listopad – mirta, planika, maslačak i šipak; studeni – maslina, divlja ruža i dunja; prosinac – bor, agava i smrika. Čudesna godina, zar ne?

Ozračje za sva čula i prije kušanja

Detalj iz Veloga žala: ubrus s grančicom ružmarina (Snimila Božica Brkan)

Detalj iz Veloga žala: ubrus s grančicom ružmarina (Snimila Božica Brkan)Oduševilo me kako lošinjski restorani maštovito koriste bilje kao dio svoje ponude, čak i u reinterpretaciji antičke rimske kuhinje, i estetike, počevši u eksterijeru s krovnim začinskim vrtom (hotel Bellevue), “vodopadima” rascvjetaloga ružmarina (restoran Manora), na terasama (restoran Za kantuni), na izložbenim i običnim stolovima (restoran Veli žal), bilo između zdjela i tanjura po stolnjacima (Televrin), na ubrusima (Veli žal), u vazama (Televrin, Za kantuni), na tanjurima (Artatore), u jelima (konoba Silvana) i pićima (Bellevue).

Stručne upute chefa Andrijana Nikolića

Puna zdjela lošinjskih boja i mirisa posred stola u restoranu Artatore Janja (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Puna zdjela lošinjskih boja i mirisa posred stola u restoranu Artatore Janja (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Slično su se iskazali i u tematskoj večeri Miomirisi i okusi Lošinja sa sedam slijedova. Ali nije naodmet podsjetiti da je, prije nego što su se uopće upuštali u obogaćivanje miomirisne ponude, chef Adrijano Nikolić objavio kuharice poput Kuharskih izazova s moga otoka (2002.) itd. na što su se restorani mogli uzdati u kreiranju vlastite ponude. Sada dovršavaju antičku rimsku kuharicu.

Tematska večera Miomirisi i okusi Lošinja

File orade s mentom s pjenicom od tartufa kreacija je kuharice Marine Ćosić iz restorana Za kantuni (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

File orade s mentom s pjenicom od tartufa kreacija je kuharice Marine Ćosić iz restorana Za kantuni (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)Na tematskoj miomirisnoj večeri u hotelu Bellevue restoran Televrin pripremio je rolice od oslića sa slanim srdelama mariniranima u otočkom bilju s keljom. Uz to je sljubljena Vrhunska graševina 2013 Belje. Restoran Za kantuni spremio je file orade s mentom s pjenicom od tartufa, a to je praćeno Silvancem zelenim 2014 PP Orahovica. Konoba Silvana spremila je brudet od lošinjskih lignji na palenti s divljim šparogama u paru s Pinotom sivim 2013 PP Orahovica.

Restoran Puna ponosno je predstavio svoj ramstek u umaku od zelenoga paprka s okruglicama od svježega kravljeg sira (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Restoran Puna ponosno je predstavio svoj ramstek u umaku od zelenoga papra s okruglicama od svježega kravljeg sira (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Restoran Punta pripremio je vrlo zanimljiv ramstek u umaku od zelenog papra s okruglicama od svježega kravljeg sira, a s time je sljubljen Vrhunski Cabernet Sauvignon 2009 Belje.

Konoba Bora bar predstavila se panna cottom s otočkim medom od kadulje, popraćena Silvancem jezercem 2011 PP Orahovica.

Iz konobe Bora bar panna cotta s otočkim medom od kaduljem i, dakako, listićem kadulje (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Iz konobe Bora bar panna cotta s otočkim medom od kaduljem i, dakako, listićem kadulje (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Na kraju je kao sedmi slijed stigao Desert lošinjskih kapetana, nazvan tako u čast slavnih kapetana i flote. Jer je u 19. stoljeću Mali Lošinj imao šest brodogradilišta i iza Trsta bio druga po važnosti jadranska luka, a lošinjski brodati imali su 150 jedrenjaka!  Jedna od omiljenih turističkih tema je Lošinjskim jedrima oko svijeta, a nama je omilila ta njima posvećena slastica – prirodni sladoled od vanilije s Madagaskara i čokolade iz Dominikane iz radionice krčkoga Gelato d’oro s lošinjskim agrumima. Uz to smo pokušali sljubiti Chardonnay Goldberg ledeno vino Vina Belje.

Urednica Oblizeka daruje svoje knjigo "Oblizeki - Moslavina za stolom" Đurđici Šimičić, direktorici TZ grada Mali Lošinj (Snimio MIljenko Brezak)

Urednica Oblizeka Božica Brkan uzvraća za gostoljubivost svojom knjigom "Oblizeki - Moslavina za stolom" Đurđici Šimičić, direktorici TZ grada Mali Lošinj (Snimio MIljenko Brezak)

 

Objavljeno 24. svibnja 2015.


Preporučujem na Oblizekima srodne tekstove:

http://oblizeki.com/losinj-zanimljiv-za-duge-setnje-i-za-obicne-i-za-gastronomske-14871

http://oblizeki.com/na-losinju-kuha-i-rimski-atlericar-apoksiomen-14882

http://oblizeki.com/u-velome-losinju-obvezno-dodite-u-konobu-ribarska-koliba-2775

http://oblizeki.com/zamamni-losinjski-specijaliteti-od-autohtone-creske-ovce-2806

http://oblizeki.com/svecanost-zacinskoga-bilja-kao-subotnji-izlet-u-krapinske-toplice-9853

http://oblizeki.com/svecanost-zacinskoga-bilja-zavrsila-s-raskosi-zacinskim-biljem-na-stolu-9924

http://oblizeki.com/kao-limun-zuto-i-mirisno-ljeto-2011-i-veljacka-zima-2012-4991

http://oblizeki.com/limun-u-salici-caja-i-casi-limoncella-vrcu-limunade-i-boci-piva-5023

http://oblizeki.com/sok-od-dumbira-na-zagorskim-bregima-10015

http://oblizeki.com/kolacici-u-koje-je-umijeseno-cijelo-polje-zacinskoga-bilja-10040

http://oblizeki.com/krk-grad-i-otok-obecavajucih-okusa-12730

http://oblizeki.com/srijemus-ili-divlji-medvjedi-luk-cudesan-je-pripitomljen-u-siru-2112

http://oblizeki.com/pag-s-okusom-sira-i-vina-ribe-i-maslinova-ulja-janjetine-i-baskotina-3722

http://www.gastronaut.hr/gastronaut.htm

http://oblizeki.com/talijanski-sladoled-na-krcki-nacin-jos-bolji-14768

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

12 komentara

  1. […] Miomirisi i okusi lošinjski […]

  2. […] Miomirisi i okusi lošinjski […]

  3. […] što smo kušali u gostoljubivih Lošnjinana, a bilo je toga! I ne samo na tematskim večerama Miomirisi i okusi Lošinja te Apoksiomenova antička kuhinja, na kojima je sudjelovao i […]

  4. […] priča o Đurđevci o picoku u Hotelu Picok u Đurđevcu, Apoksiomenova antička kuhinja, Miomirisi i okusi Lošinja i Gastronautska šetnja Malim Lošinjem na Malom Lošinju. Valja spomenuti kako samo na […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.