Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kultura stola 18. rujan 2017.

Mikeški jestevnik iz Srednje strukovne škole na ponos svih Virovitičana

U Virovitici danas predstavljaju projekt i knjižicu recepata Mikeški jestevnik. Mikešima, tko još ne zna, sebe nazivaju Virovitičani, a jestvenik je, dakako, iz svih starijih kuharica, sve do šezdesetih godina prošloga stoljeća, naziv za jelovnik.

Slijedom natječaja Ministarstva turizma Strukovna škola Virovitica osmislila je projekt u kojem je željela spojiti lokalnu gastronomsku baštinu i praktičnu punudu, kako u hotelima, restoranima ili suvenirski, odnosno bolju budućnost svojih učenika.

Uostalom, boraveći u Virovitici početkom rujna na Fra Ma Fu festivslu reportaže i reportera na autobusnom smo kolodvoru zatekli autobus Vukovar – Stuttgart. Bolje osposobljeni učenici imaju više mogućnosti za pronaći bolje zaposljenje i kod kuće i u inozemstvu.

Učeničko istraživanje vlastite gastroprošlosti

Presnimljeno iz Mikeškoga jestvenika

Presnimljeno iz Mikeškoga jestvenika

Njihovi učenici, kako nam je rekla ravnateljica Srednje strukovne Pavica Biondić Ivanković, ne čekaju posao. Mnogo su naučili i radeći u svojim praktikumima s profesoricom kuharstva Ljubicom Mihaljević i profesoricom slastičarstva Melitom Balenović na projektu od travnja do rujna, kada su si zadali prikupiti što više starinskih recepata i Virovitice i okolice.

Njih tri iz virovitičke Strukovne škole slijeva nadesno: profesorica kuharstva .., ravnateljica... i profesorica slastičarstva... (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Njih tri iz virovitičke Strukovne škole slijeva nadesno: profesorica kuharstva Ljubica Mihaljević, ravnateljica Pavica Biondić Ivanković i profesorica slastičarstva Melita Balenović (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Potaknuli su na suradnju i učenike i nastavnike i Instrustijsko-obrtničke škole, stolare i druge da i oni pridonesu zamišljenu brendu, pa su tako napravljene i daščice za rezanje, kuhače za miješanje žganaca, pregače označene imenom Mikeški jestvenik.

Novi virovitički suveniri nadahnuti hranom i prošlošću (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Novi virovitički suveniri nadahnuti hranom i prošlošću (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Rado ističu suradnju sa Gradskim muzejom Virovitica, Turističkom zajednicom Virovitica, Obrtničkom komorom Virovitice te osobito Gradom i gradonačelnikom Ivicom Kirinom, koji ih je podupro i financijski. Slušali su također zanimljiva predavanja muzejske kustosice Jasmine Jurković-Petras te u predvorju škole obilježili 200. godišnjicu izdavanja prve kuharice na hrvatskom jeziku. Sudjelovali su učenici i na blagdanskim sajmovima zamirisavši ih cimetom, klinčićem i limun saftom, kao što se to nekad radilo u mikeškim kuhinjama.

Kalendar Od Rokova do Rokova

Prije knjižice napravili su kalendar Od Rokova do Rokova uz Dan grada, Rokovo 16. kolovoza, također s fotografijama i receptima starih jela, ali iz Nove zagrebačke kuharice Marije Kumičić, objavljene u Zagrebu 1888.

U knjižici Mikeški jestvenik s geslom Građanima od srca objavljuju 50 recepata odabranih iz 12 starih bilježnica ispisanih krasopisom mama i baka, virov’tički’ gospi (i ravnateljičine bake Ivanke Ivanković!) skraja 19. i početka 20. stoljeća, koje su zapravo počeli skupljati prije tri godine i iz kojih se razvio projekt.

Tako u i novinari na Fra Ma Fu festu reportaže i reportera na izložbenome stolu prigodno odatle mogli vidjeti i kušati 4-5 vrsta pašteta (od čvaraka dalje), vinsku juhu, riječnu ribu zalivenu maslacem, pohanu riječnu ribu, pohanu mozak, pitu od krumpira, kolač od rajčice, pogačice s čvarcima, vino od noje…

Poželjeli smo učenicima i njihovim nastavnicama uspjeh kakav smo već zabilježili sa sličnim projektima, primjerice u Srednjoj školi Zabok, čije učenike posao doslovce čeka da maturiraju te počnu kuhati, peći kolače, posluživati.

Juha od noje / Vinska juha

Poslužena na predstavljanju Mikeškoga jestvenika (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Poslužena na predstavljanju Mikeškoga jestvenika (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)Sastojci (za 1 osobu)

1 dl vode
1 dl bijelog vina (domaćeg)
20 g šećera
15 g glatkog brašna
2 žutanjka
kockice popržena krumpira po potrebi

Presnimljena iz Mikeškoga jestvenika

Presnimljena iz Mikeškoga jestvenika

Priprema

Izmiješajte vodu, vino, šećer i brašno pa 10 min lagano kuhajte da ispari alkohol. Pred kraj kuhanja dodajte izmiješane žutanjke i odmah skinite s vatre. Poslužite s kockicama popržena kruha.

Virov’tički krumpir kolač

Poslužen na predstavljanju (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Poslužen na predstavljanju (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

350 g brašna
150 g masti
300 g krumpira
150 g šećera
1 jaje
malo soli
malo bikarbone
malo cimeta
limunova korica
malo mljevenih klinlića
pekmez

Presnimljen iz Mikeškoga jestvenika

Presnimljen iz Mikeškoga jestvenika

Priprema

Mlaki protisnuti kuhani krumpir izmiješajte s ostalim sasojcima i razdijelite popola. Pola mase stavite u pleh i premažite pekmezom, pa pokrijte razvaljanim preostalim tijestom. Ispecite da blago porumeni, pospite šećerom i hladno u četvorine nareži.

Paradajz-kolač

Poslužen novinarima na Fra Ma Fu festivalu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Poslužen novinarima na Fra Ma Fu festivalu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

16 žlica šećera
16 žlica ulja
16 žlica domaćega kuhanog soka od rajčice
24 žlice brašna
1 jaje
1 prašak za pecivo
1 žličica cimeta

Priprema

Miješajte jaje sa šećerom da se šećer otopi, pa postupo dodavajte sve ostale sastojke: Izlijte zatim u namašćeni lim i ispecite da porumeni.

Objavljeno 18. rujna 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme
:

http://oblizeki.com/kolac-od-paradajza-zasto-ne-17062

http://oblizeki.com/maloljetni-chefovi-postaju-obrazovane-nove-zvijezde-s-kuhacom-16277

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-1-pladanj-strukljeca-s-razlicitim-nadjevima-16281

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-2-pladanj-palacinki-punjenih-razlicitim-nadjevima-16284

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-3-pladanj-mesnih-zalogaja-16293

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-4-pladanj-okruglica-od-sira-s-razlicitim-dodacima-16288

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-5-pladanj-tradicijskih-minikolacica-16295

http://oblizeki.com/tomislav-kozic-najbolji-je-zagorski-chef-i-2014-13981

http://oblizeki.com/7-struklijada-u-subotu-23-svibnja-2015-u-zaboku-14794

http://oblizeki.com/zagorski-chef-2015-marko-futivic%CC%81-do-pobjede-glavnim-jelom-jaje-na-kokos-i-desertom-tko-je-smjestio-vjeverici-15916

http://oblizeki.com/zdravo-i-fino-jedinstveni-projekt-drustva-nasa-djeca-zabok-20014

http://oblizeki.com/slatka-matka-mala-kuharica-naprednih-matematicarki-20704

http://oblizeki.com/julikina-kuharica-iz-samobora-ili-obiteljskom-igrom-do-dobrih-jela-i-dobrih-navika-19899

http://oblizeki.com/kesten-u-novim-desertima-zagorskih-kuhara-19317

http://oblizeki.com/ivan-knezic-prigorec-iz-hotela-terme-jezercica-pobjednik-6-chtefa-zagorskog-chefa-19204

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.