Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 9. rujan 2014.

Miješani mladi grah na Zorin i Majin način

Zvijezda je naše ovogodišnje zimnice mladi grah, nešto slično onome što se inače u nekim kontinentalnim krajevima naziva papulom. Grah je ove godine gotovo triput jeftiniji nego prošle. Na zagrebačkoj trešnjevačkoj tržnici našle smo ga za šest kuna po kilogramu. Dakako, posrijedi je neočišćeni grah od kojeg dobijete od 500 do 600 grama očišćenoga, ovisi o punoći mahuna.

Ako vam tkogod u obitelji ne voli papriku, možete upotrijebiti kukuruz šećerac kojega klip stoji od 1,5 do 2 kune. Napominjemo da je ovaj tjedan možda posljednja prilika da nabavite sve sastojke po cijenama koje smo naveli, jer prodavači su ćudljiviji od ovogodišnjega kišnoga vremena pa rajčice već računaju po deset kuna za kilogram, a mi smo ih nabavili za šest.

Miješani mladi grah na Zorin i Majin način – inačica prva

Tko voli tradicionalnije, neće dodati kukuruz (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Tko voli tradicionalnije, neće dodati kukuruz (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Sastojci

 • 2 kg mladoga graha (očišćenoga)
 • 2 kg luka (narezanog)
 • 2 kg crvene rog paprike
 • 3 ‒ 3,5 kg rajčice
 • sol
 • 2 žlice šećera
 • 2,5 dl ulja
 • 2, 5 dl alkoholnoga octa

Priprema

Grah očisite, skuhajte i ocijedite. U međuvremenu rajčice narežite na manje komade, papriku na rezance ili kockice. Narežite i luk.

U veću posudu stavite kuhati rajčice, paprike i luk. Nakon otprilike sat vremena dodajte ocijeđeni grah i kuhajte sve zajedno. Posolite, popaprite, pouljite i kuhajte do željene gustoće. Smjesu češće promiješajte drvenom žlicom. Punite u prethodno sterilizirane i zagrijane boce. Staklenke rasporedite po debljem prekrivaču i tako prekrivene ostavite da se hlade do sljedećeg dana.

 

Miješani mladi grah na Zorin i Majin način – inačica druga

Globalistički, meksički pristup za one koji vole, primjerice tortilje: odmah sve imate gotovoe, samo prigrijte i uvijte! (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Globalistički, meksički pristup za one koji vole, primjerice tortilje: odmah sve imate gotovo, samo prigrijte i uvijte! (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

 

Sastojci

 • 2 kg mladoga graha (očišćenoga)
 • 3 ‒ 3, 5 kg rajčice
 • 2 kg luka (narezanoga)
 • 5 ‒ 6 klipova kukuruza šećerca
 • 1 kg mrkve
 • sol
 • šećera prema potrebi
 • 2,5 dl ulja
 • 2,5 dl octa

Priprema

Grah očistite, skuhajte i ocijedite. U međuvremenu skuhajte posebno mrkvu i kukuruz. Kukuruz očistite, a mrkvu narežite na kolute ili prema želji.

Narezane rajčice i luk stavite kuhati pa poslije 1 sata dodajte očišćeni grah,  mrkvu i na kraju mrkvu i na kraju kukuruz. Posolite, pouljite i dodajte ocat. Kuhajte do željene gustoće i prema okusu dodajte šećer (ako je potrebno) jer su i mrkva i kukuruz slatkasti.

Staklenke rasporedite po debljem prekrivaču i tako prekrivene ostavite da se hlade do sljedećeg dana.

Različite i različita okusa, efektno izgledaju i u smočniji, jedna od druge (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Različite i različita okusa, efektno izgledaju i u smočniji, jedna od druge (Snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Nije naodmet

Umjesto običnoga ulja možete dodati maslinovo te malo nasjeckanoga peršina. Ovako pripremljenu zimnicu možete jesti kao samostalan obrok ili joj dodati malo pasirane rajčice i čili papričice pa poslužiti s tortiljama. Također, možete na kockice izrezati pileći file i ispeći te mu primiješati ovako pripremljen mladi grah. Ovisno o količini i broju članova obitelji dodajte pasiranu rajčicu i čili papričice pa poslužite s tortiljama. Uz pečenu vratinu ili kotlete ovako pripremljena zimnica izvrstan je prilog.

 

Objavljeno 7. rujna 2014.

Preporučujem srodne teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/posni-grah-na-razlicite-nacine-gozba-ususret-uskrsu-2001

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Maja Matković

Piše Maja Matković

Maja Matković rođena je u Imotskome 10. ožujka 1957. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je jugoslavenske jezike i književnost te francuski jezik. U Večernjem listu je redaktorica i lektorica od 1979., u nekoliko mandata i voditeljica lektora. Radila je i na niz izuzetno vrijednih knjiga, uz ostalo i udžbenika, časopisa te na jezičnom standardu Večernjeg lista. Majstorica jezika, a s obizorm i na četvoro djece i kuhanja, objavila je i: Ah, taj hrvatski! (Jezični savjetnik za svakoga) (2005.) i Jezični savjetnik Iz prakse za praksu (2006.)

3 komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.