Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Enciklopedija špeceraja 16. siječanj 2013.

Mesni doručak otprije četiri desetljeća pa do 2017.

Jako sam zamjerila jednome svojedobno vrlo popularnome TV-gastroshowu što je, uz ostale, dao i recepturu za nekakve pesje kolačiće, doslovce za keksiće za peseka. A imam peseka. Tja, rana je ipak hrana! A onda me je nedavno baš izgled i miris hrane našega Gospona Snupislava, a pogotovo navođenjem na pakovini čak više nutricionističkih činjenica, podsjetio na – mesni doručak. Gotovo sam krenula potražiti Mrožeka i njegove Emigrante da ponovim intelektualiziranje o konzervama za kućne ljubimce kao jeftinijem odabiru gastarbajterske košte, pa, kako na paštetice gavrilovićke još povremeno imam napad, baš me je navelo da idemo probati i mesni doručak.

Nisam ga ni vidjela barem  dva desetljeća, a jela umalo još toliko. Ne mogu se ni sjetiti kad. Iako mi je sveže sjećanje na taj mislim valjda jedini mesni narezak iz sirotinjskih dana kao narezak, pečen s jajima, pohan. Proizvođač čak predlažu i svoje nove recepure, primjerice za omlet s mesnim doručkom, medaljoni od mesnoga doručka, zapečen s mozzarellom, na salatu. najzanimljivije mi je otvaranje konzerve s obiju strana te rezanje nokrugle ploške. Uvijek mi je to izgledalo posve suvišnim.

Mesni doručak  kao mesni narezak (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Mesni doručak kao mesni narezak (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Kada je M. u našem kvartovskom dućančiću pitao imaju li kakav mesni doručak, imali su, također Gavrilovićev, a pitanjem je, s puno razumijevanja za moj  sentiment iz mladosti, izazvao opću susjedsku dućansku sentiš raspravu. Strašno sam bila radoznala: kakav mu je okus? Onakav kakav mi je ostao na nepcima. Morao je biti, dakle, ili taj Gavrilovićev ili Sljemenov. Drugoga tada kad sam ja bila dijete nije ni bilo.

Svinjsko ili koje drugo meso jednom 76, a drugi put 57 posto

Nisam se cijeli tjedan mogla najesti mesnoga doručka. Mesni doručak za svaki doručak. Baš za doručak, kao narezak. S finim kruščićem ili prepečencem i paradazom. Nije me omelo ni iščitavanje sastojaka:

Svinjsko meso (76 %), svinjsko masno tkivo, voda, svinjske kožice, kukuruzni škrob,sojina bjelančevina, kuhinjska sol, začini, regulator kiselosti (E 450, E 451), konzervans (E 250). Sadrži soju. Originalno zatvoren proizvod može se čuvat na sobnoj temperaturi. Najbolje upotrijebiti do datuma označenoga na plaštu limenke. (17. 10. 2017. !!! Ni manje ni više.)

I tako na nekoliko jezika o steriliziranoj konzervi od usitnjenog mesa.

Posve jednostavno i - jeftino (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Posve jednostavnan i jeftin doručak od mesnog doručka (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Onda mi je M. jedva jedvice ondje gdje mi kupujemo nabavio još dva druga mesna doručka/nareska, jer trebalo mi je za ilustraciju ovoga teksta. (Vidi mene!) Pa sam ih prestala jesti. Druga trajna konzerva, naime, sadržava, svinjsko i goveđe meso 57 %, a uz drugo i emulgatore, regulatore, pojačivače okusa i sl. Rok upotrebe: 27. 06. 2015. Moj Bože!

I sad vidim da je u broju od 12. siječnja 2013. žiri 24 sata – neka se njegovi članovi, moji omiljeni fotići (Anić) i enopisci (Kozarčanin) ne ljute, ali ukus i upućenijih kušača je jedno a, prema mojem bogatom iskustvu s kojekakvih ocjenjivanja, sadržaj proizvoda drugo, sve dok se ne analizira biološki i kemijski – istraživao koji su mesni naresci najfiniji, koji mirišu po dimljenom mesu, koji je pašteta koja glumi narezak, koji je kao kesten pire ili staro meso, koji je poput stiropora, kojem se vide kožice, koji valja jesti samo u nuždi.  Osim jednoga (PIK šunka) koji ocijeniše sa 4 i jednoga (Oldenhause) koji ocijeniše sa 3,3 kao i moj (Gavrilović), moj okusni favorit ocijenjen je zapravo jako dobro odnosno natprosječno među jedanaest koji su kušali. Vele o njemu u 24 sata: Vidi se meso, ali i krupna mast. Nekome je bezličan, nekoga podsjeća na hladetinu, nekome je spužvast, a meni je najvažnije da mi ni poslije jela nije neugodan. I da, nosi oznaku Hrvatske kvalitete.

Svinjsko ili koje drugo meso jednom 76, a drugi put 57 posto

 

Promaknulo mi je i slično ocjenjivanje Jutarnjega lista odnosno Dobre hrane nekih čak petanestak mesnih doručaka/mesnih narezaka, gdje za “moj” kažu:

O, ružnog li pačeta… Ružno, albinozno, zombijasto, odbačeno. Ali – eto finog okusa za potpuni preokret. Slan koliko treba, mrvicu prezačinjen ali ne negativno, vraća u djetinjstvo, mislim da mi je upravo tog pohala baka kad bismo na otoku ostali bez hrenovki. Iznenađujuće ukusan, korak do najboljih, podcijenjen zbog izgleda, poput Luke Modrića među narescima. Zericu agresivno pikantan u startu, ali svakako na postolju. Ocjene: četvorke (u prvoj seriji i petice, u pripetavanju i trojke).

 

Najzanimljivije mi je što se za sljubljivanje nudi svijetlo pivo. Sljubljivanje? daj, molim te! Pa pivo je skuplje od mesnog doručka!

Stručna se literatura, zanimljivo, mesnim doručkom čak i ne bavi. Meso za zajutrak (breakfast meat), kako ga u svome Prehrambenome rječniku naziva dr. Kulier, «usitnjeno salamureno svinjsko meso s dodacima, pakirano u limenku namijenjeno za hladni narezak ili za prženje».

 

Mesni doruka odnosno narezak od  mesnih pâtéa pečenih u omotu od tijesta ili bez njih

Zacijelo je mesni narezak i nastao od onih starinskih vrlo finih mesnih pâtéa pečenih u omotu od tijesta ili bez njih namijenjenih uglavnom za prigrizak uz čaj, međuobrok ili predjelo. Sjećate li se preživjele mesne štruce odnosno pečenja Stefani? Mesno tijesto kojim je danas napunjena konzerva, uglavnom teška 150 g, menim doručkom je postalo kada se demokratiziralo, industrijalizacijom i kada su ga osobito počeli jesti građevinci, bauštelci sa četvrt ili pola kile kruha, naizmjence s jeftinijom somericom, jegerom ili parizerom, s gulašem sa slikom krave, jetrenom paštetom i eventulano hašeom (nude li to još uopće?). Nekad je to bilo najjeftinije, a i danas konzerva mesnoga doručka rijetko stoji više od 10 kuna.

Ukratko, minula me želja, ali još sam u potrazi za okusom mesnoga doručka svojega djetinjstva.

Objavljeno 16. siječnja 2013.

Post scriptum 13. kolovoza 2013.:

Pita moj Miljenko: Tko se od mesnog doručka još pomogel?

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

  1. […] Daljna je rođakinja i finih golih ili u kakvu tijestu pečenih kojekakvih mesnih pašteta, kakve osobito voli francuska kuhinja, ali otprilike koliko i recentni industrijski mesni doručak. […]

  2. […] Čim ugledam Gavrilovićevu Jelicu, zapiknem se za taj zaštitni znak u narodnoj nošnji, kao i za Zdenkinu djevojčicu ili nekad Sljemenova dječaka. Ne mogu ni onda preskočiti nove promotivne materijela o povratku, kako navode iz Drimie, Gavrilovićevih proizvoda iz djetinjstva u pikantnim verzijama. Ne mogu se nekako s tim složiti: ovo su proizvodi iz mojega djetinjstva i studentskih, siromaških socijalističkih vremena. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.