Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Vino 6. svibanj 2011.

Menegheti – vino koje vas želi zavesti

Butelja po 270 a čaša 40 kuna cijene su po kojima se u ožujku 2011. u nekoliko zagrebačkih restorana prodavalo Menghetti crveno 2006., izuzetno vino koje je na tada netom održanome Zagreb Wine Gourmet Festivalu proglašeno Vinom godine odnosno nasljednikom Ivana Dolca barrique  2006. Vinarije Svirče, u izboru korisnika kartice American Express.

Zato je, s navikon da se s brendom Meneghetti dočekuju, kako jedan kolega napisa, “odlična vina s vrtoglavim cijenama”, na neskrivenu skepsu i vinskih novinara, a i ugostitelja i trgovaca vinima naišao podatak da je 70-85 kn za butelju, s tim da će crveno biti tek neznatno skuplje od bijeloga, planirana maloprodajna cijena vina nove linije istarskih vina Meneghetti malvazija 2010. i Meneghetti merlot 2010. Valja ipak ozbiljno stvatiti nakanu da ih zavole širi krug potrošača.

Duša Istre, crveno crvene a bijelo bijele

Vinograd u kojem rastu Meneghetti vina (Fotografija Meneghetti)

Vinograd u kojem rastu Meneghetti vina (Fotografija Meneghetti)

Soul of Istria iliti Duša Istre, kako su je nazvali, duša je zapravo nove tvrtke Meneghetti d.o.o. koja će ubuduće na tržište iznositi ne samo, kao prijašnjih godina, 6000-7000 nego po 20.000 butelja od svakoga od tih vina iz svake berbe. Prošle su godine poslovnu snagu i iskustvo udružili Miroslav Plišo, zagrebački odvjetnik koji se prije desetljeća otisnuo u Istru da bi, isprva hobistički, na istoimenoj stanciji pokraj Bala zasnovao uzgoj maslina i vinove loze te proizvodnju izvrsnih maslinovih ulja i vina, i Goran Hanžek, “stari mačak” vinarskog biznisa i marketinga.

 Goran Hanžek Walter Filiputti i Miroslav Plišo (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Tim Meneghettija na predstavljanju: Goran Hanžek Walter Filiputti i Miroslav Plišo (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Obnavljaju postojeće i sade nove vinograde, pa uz sadašnjih 10 za 2-3 godine najavljuju do 25.000 hektara pod vinovom lozom, a slijedom maslinika i ulja do 2015. najavljuju pod totalnom kontrolom i uroda s nasada u najmu. Na stanciji Menegheti grade podrum pod zemljom 1500-2000 m2, koji bi trebao biti dovršen do 2013. Ambicije im rastu i u vinskome turizmu, nipošto masovnome. Šire i izvoz a – tvrde: 7-8 eura po butelji – već izvoze u Austriju,  Njemačku, Crnu Goru, Srbiju, Sloveniju, SAD, Rusiju, Hong Kong…

Dobar omjer cijene i kakvoće

Lijepi planovi uvijek gode, a slijedom kušanoga na predstavljanju novih mladih vina koja bi isprva trebali već uskoro nuditi samo ugostitelji te Vrutak i Metro, a tek od jeseni i drugi trgovci, ostvare li se najave, možemo ustvrditi o dobrom omjeru cijene i kakvoće vina te vjeru kako će, s razlogom, a kako i očekuju, nova vina zavoljeti mnogo širi krug potrošača.

Mlada vina Meneghetti 2010. - malvazija i merlot (Fotografija Meneghetti)

Mlada vina Meneghetti 2010. - malvazija i merlot (Fotografija Meneghetti)

Sva su kušana vina naišla na odobravanja, jer su iako mlada, doista lijepa, ne s uobičajenim ovdašnjim štihom. Razlog je možda u tome što su, s filozofijom da se vino radi već u vinogradu, a ne tek u podrumu, Plišo i Hanžek za suradnika odabrali Waltera Filiputtija, profesora enologije na udineškom sveučilištu, koji se nije obazirao na lokalne običaje i stil. Izjavljuje:

Poštujući tradiciju, koju poimamo kao znanje koje se proširuje iz godine u godinu, radit ćemo u Isti istarska vina s internacionalnim pečatom.

Goran Hanžek šarmantno i pojednostavljeno izjavljuje:

Najprije smo razvijali snagu, jer je nju lakše pokazati, a sada radima na onome što je pokazati teže, na eleganciji. Unatoč priznanjima, za sada smo pokazali smo dio. Od svake berbe želimo napraviti najbolje i da nam svaka iduća berba bude još bolja od prethodne i da svoje potrošače u to i ne moramo uvjeravati.

Miroslav Plišo ističe kako će i dalje raditi kupaže, ali i da nisu radili tek jednogodišnja vina. Nije njihova filozofija “proizvedi – prodaj – popi”.

Iako mlada, njihova vina zaista, kako ih opisuju njihovi kreatori, “već pokazuju izrazit karakter i kakvoću”. Svjedoci tome su vina predstavljena u dostojnom im ambijentu, gdje se robna marka Meneghetti i inače nudi – restoranu Dubravkin put u Zagrebu 5. svibnja 2011. Degustaciju je, dakako, sa sljubljivanjem s odabranim jelima, uz tim Meneghettija vodio i sommelier Željko Bročilović-Carlos.

O kušanim vinima

Meneghetti malvazija 2010.

Kupaža malvazije sa charonnayjem i bijelim pinotom, sa 12,5 % alkohola i ukupnih kiselina 4,9 g/l.

U njemu se ne vidi inače teška godina.

kao i sva ova vina odnjegovano je u posudama od inoksa, ali je vrlo kratko odrležalo i u drvu.

Iako nije zamišljeno da se pije mlado nego da može rasti, ljupko je, lagano i pitko, ali dojmljivo. U ustima je svilenkasto i puno s notom zreloga voća.

Preporučuju ga kao aperitiv uz kamenice te uz ribu i škampe na sve načine.

Oni koji tako piju, tvrde da je ovo odlično vino i za odličan gemišt.

Odlike mu najbolje dolaze do izražaja na 8-10 °C.

Meneghetti merlot 2010.


Kupaža je 85-90 % merlota te cabernet sauvignona i refoška.

Brano je 1,5 kg grožđa po trsu, vinifikacija mu je klasična. Sadržava 13 % alkohola i 4,9 g /l ukupnih kiselina.

Već ga sada zovu “vinom novoga pravca”, jer je merlot dopunjen tonovima ostalih dviju sorta. Nema nametljivih tanina tipičnih za podneblje, a kiseline su u više od očekivanih za to istarsko vino te je vrlo pitko. Intenzivno je rubinsko, miriše snažno na crveno bobičasto voće.

Ne zahtijeva dekantiranje, a skloni smo prihvatiti kako je u gastronomiji – elastično. No, kažu ipak, savršen je pratilac lagane kuhinje. Slaže se s jelima od plave ribe, istarskim pršutom, bijelim mesom, povrćem sa žara, gljivama te, osobito, sa škampima na buzaru.

Preporučuju ga za uživanje na 15-16 °C.

Meneghetti bijelo 2009.

Kupaža chardonnayja i bijeloga pinota. Ima 13,5 % alkohola i 5,4 g/l ukupnih kiselina. Ekstremno je mineralno.

Odležavalo je 8-10 mjeseci u drvenim bačvama od 200 ili od 500 litara, što mu se osjeti u bouquetu.

Za bijela je vina berba 2009. bila dobra godina, a veliko se grožđe vidi kad je berba manja. Neki misle da je još premlado.

Slamnato je žuto sa zlatnim odsjajem. Miriše na breskvin cvijet te na voće, breskvu i dunju ponajprije, i cedovu koru. Aroma mu je vrlo snažna.

Osobito bi se dobro složio s ribom, bijelim mesom, rižotom svježim i srednjezrelim sirevima.

Odlike mu najbolje dolaze do izražaja na 10-12 °C.

Meneghetti crveno 2008.

Kupaža merlota i cabernet savignona te cabernet franca. Ima 13,6 % alkohola i 6,4 g/l ukupnih kiselina.

Kompleksno je to vino, puno, gusto, ali elegantno, s nenametljivim taninima. Intenzivno je rubinsko s ljubičastim nijansama.

Miriše na višnju i kavu te na čokoladu.

Predskazuju mu odlično starenje.

Dobro bi se složilo s pernatom divljači s bijelim istarskim tartufima, crvenim mesom sa žara i mesnim umacima visoke kuhinje.

Preporučuju ga za uživanje na 16-18 °C.

Za odvažnost su potrebni san i snaga

Menegheti bijelo i crveno – umjetnost u boci kako ga promotivno opisaše, plod su dugotrajne potrage za najboljim odnosima između sorta, zemlje – također bijele i crvene, istarske – i mikroklime. Kažu slijedom elegantno oblikovanih vina u crnoj elegantnoj brošurici Meneghetti: “No niti to nije dovoljno da bi se napravilo veliko vino. Za veliko vino potrebni su san i snaga da se bude odvažan, da se zamisli nešto što još ne postoji. Tu se krije prava tajna naših vina…” A ja na to kažem: potrudimo se i pokušajmo je u ovim vinima ne otkriti nego – lagano otkrivati.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

  1. […] se najprije maslinovim uljem, a zatim i vinima, a zatim nam Stancija Meneghetti predstavlja te svoje ponajbolje nagrađivane i opjevane zlatne tekućine uz jela koja njezin kućni […]

  2. […] Meneghetti vina predstavila su u Zagrebu  21. svibnja 2015. svoje nove berbe: pjenušac Meneghetti Classic 2012, Meneghetti Malvazija 2014 i Meneghetti Chardonnay 2013. Goran Hanžek, direktor i partner u Meneghetti vinima, izrazio je zadovoljstvo što na tržište ponovno dolazi pjenušac Meneghetti Classic s obzirom na to da je prošlo godište 2010. dobilo odlične kritike stručnjaka i potrošača. Radi se, istaknuo je, o pjenušcu proizvedenom klasičnom metodom pod vodstvom glavnog enologa Meneghetti vina Waltera Filiputtija. U sastavu mu je, osim chardonnaya i bijeloga pinota, i oko 30 posto crnog pinota, koji mu daje posebnu kompleksnu aromu. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.