Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Razgovori kompetentni 31. prosinac 2015.

Mediteranska prehrana za post i blagovanje

drvlasta_01naslovnaDr. Vlasta Brozičević iz Poliklinike Terme Selce svojim pacijentima kao dio liječenja propisuje i preporučuje dobru hranu, mediteransku prehranu. Iako je svjetski znanstvenici preporučuju od pedesetih godina 20. stoljeća, a svjetske institucije unatrag nekoliko desetljeća, taj način prehrane još nije zaživio u svakidašnjici.

Čak ni u turizmu, iako je od 2013. na reprezentativnom popisu svjetske baštine UNESCO-a i to na prijedlog sedam zemalja, među kojima je i Hrvatska. Uvjerena u renesansu mediteranske prehrane dr. Brozičević kao jedan od novijih projekata uvodi Selected by dr. Vlasta Brozičević (Mediterranean Gourmet 2002), markicu preporuke u kojoj se izravno spajaju medicina, nutricionistika i ugostiteljstvo odnosno turizam. Predstavljamo na Oblizekima i tri odabrana restorana: Domino iz Dramlja, Kantunić iz Selca i Burin iz Crikvenice.

Mediterranean Diets

Prigrisci na mediteranski, primorski način u restoranu Kantunić (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Prigrisci na mediteranski, primorski način u restoranu Kantunić (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Dr. Vlasta Brozičević odmah me je zaskočila: “Sjećate li se što ste napisali prije 24 godine?” Napisali ste da je Poliklinika Terme Selce – Klinika Schwartzwald.” Odahnula sam: tada je to bila popularna tv serija i morao je, s razlogom, to biti neki veliki kompliment. Sjećam se više naše zajedničke trajne teme – mediteranske kuhinje. Ma koliko pisala o njoj, uvijek moram ustvrditi kako je nismo dovoljno iskoristili. Bila sam silno ponosna kada sam u prošlom desetljeću u knjizi “Mediteran za stolom” s Ivankom Biluš hrvatsku kuhinju prvi put ravnopravno ugradila u mediteransku, ne samo u ono što se jede u zemljama oko Sredozemnoga mora, nego što pripada tipu prehrane koji i danas stručno, izravno od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kotira kao najviše preporučivan. Mediterranean Diets još je pedesetih godina prošloga stoljeća prvi opisao Leland Allbaugh, a zatim popularizirao A. Keys, kada je boraveći u južnoj Italiji ustanovio da je u tamošnjega stanovništva smrtnost od bolesti srca i krvnih žila vrlo niska.

Čaša crnoga vina…

Dr. Vlasta Brozičević: destljeća iskustva o vezanosti terapije i hrane (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dr. Vlasta Brozičević: desetljeća iskustva o vezanosti terapije i hrane (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Suvremena medicina, a onda i nutricionistika već najmanje dva desetljeća tvrde da je glavnina tzv. civilizacijskih bolesti izravno ili neizravno posljedica načina prehrane. Upravo prehrana poput mediteranske, u kojoj pretežu namirnice biljnoga podrijetla, žitarice i povrće, voće, maslinovo ulje, riba, posebice plava, a od mesa perad i jaja te umjerena količina crnoga vina odnosno bevande povoljno djeluje na srčane bolesti, dijabetes, pretilost, rak, alkoholizam itd. Dio zasluga počiva na namirnicama, njihovu uzgoju i kombinacijama, jednostavnoj kulinarskoj pripremi i sastojcima.

U restoranu Domino u Dramlju: chef Dragan Visković i dr. Vlasta Brozičević o sadržaju tanjura za pacijente ih 86 zemalja i tkozna kakvim sve dijagnozama (Fotografija Božice Brkan / Oblizeki)

U restoranu Domino u Dramlju: chef Dragan Visković i dr. Vlasta Brozičević o sadržaju tanjura za pacijente ih 86 zemalja i tko zna kakvim sve dijagnozama (Fotografija Božice Brkan / Oblizeki)

Primjerice, saponini u koštunjavom voću i flavonimi u rajčici, brokuli, crvenom kupusu, agrumima, mediteranskim začinima i bilju pomažu regulaciji kolesterola u krvi. Češnjak djeluje baktericidno, različite fenolne kiseline i taninske tvari u kupusnjačama, radiču, lupinastom voću, vinu, posebice crnome, odlični su prirodni antioksidansi, lovci slobodnih radikala i biološki aktivne supstancije u prevenciji mnogih probavnih tegoba i bolesti. Uz to, obilje sunca obnavlja u čovjekovu tijelu važan vitamin D. Da i ne ponavljamo priču o mnogo poznatijim adutima mediteranske kuhinje – maslinama i maslinovu ulje, ribi, glavonošcima, rakovima i školjkama, tipičnome povrću i voću, začinskome bilju itd.

Dio svjetske baštine

Dr. Vlasta Brozičević kuma je vina sa smanjenim postotkom alkohola, koji je posebno za njezine pacijente a svoje goste kreirao krčki vinar Katunar (Fotografija Miljenko brezak / Oblizeki)

Dr. Vlasta Brozičević kuma je vina sa smanjenim postotkom alkohola, koji je posebno za njezine pacijente a svoje goste kreirao ugledni krčki vinar Anton Katunar (Fotografija Miljenko brezak / Oblizeki)

No, koliko smo iskoristili te benefite, kako to vole nazvati naši ministri, govori kako smo se, boljereći kako se nismo koliko smo mogli, predstavili na ljetošnjem tjednu i forumu mediteranske kuhinje te na cijeloj milanskoj izložbi EXPO-u upravo s temom te kuhinje. Iako nam je gastronomija tobože jedan od najvažnijih stvari u turizmu i iako je od 2013. mediteranski način prehrane na reprezentativnom popisu svjetske baštine UNESCO-a i to na prijedlog sedam zemalja: Grčke, Italije, Maroka, Španjolske Portugala, Cipra i Hrvatske.

Posno jelo kakvo su spremale stare none hrana je i dr. Brozičević (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Posno jelo kakvo su spremale stare none hrana je i dr. Brozičević (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ali, ima u nas i izuzetnih primjera, među kojima prednjači dr. Vlasta Brozičević. Procijenila sam kako je blagdansko vrijeme, kad se i kuha i peče i jede i pije više nego obično dobra prilika da podsjetimo kako sve to, i posno i mrsno možemo, ali i fino i zdravo. Osobit povod je jedan od novijih projekata ugledne liječnice –markica preporuke Selected by dr. Vlasta Brozičević (Mediterranean Gourmet 2002) u kojoj izravno spaja medicinu, nutricionizam i ugostiteljstvo odnosno turizam uopće te potiče, kako kaže, “samoodrživost našeg kraja”. To je iskustveno oslonjeno na njezin Pilot projekt zdrave prehrane u turizmu Crikveničke rivijere još od 1995.

Poliklinika Terme Selce brine o mnoštvu pacijenata

Četvrt stoljeća suradnje: urednica Oblizeka Božica Brkan i dr. Vlasta Brozičević o mediteranskoj kuhinji (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Četvrt stoljeća suradnje: urednica Oblizeka Božica Brkan i dr. Vlasta Brozičević o mediteranskoj kuhinji (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Čak i oni koji se, nasreću, nisu morali zanimati za neku od terapija što ih provodi Poliklinika Terme Selce, dr. Vlastu Brozičević prepoznat će kao liječnicu koja je, osim uz natjecateljsku stazu u službenoj crvenoj vjetrovci nekoliko Zimskih olimpijskih, stajala uz Kosteliće, Janicu i Ivicu, u njihovim najgorim danima, kad su se poslije mnogih operacija ponovno morali osoviti na svoje noge. Godinama službena liječnica hrvatske skijaške reprezentacije, članica Medicinske komisije Hrvatskoga olimpijskog odbora (HOO i Medicinske i antidoping komisije Europskoga olimpijskog odbora (EOO) te Medicinske komisije Međunarodne skijaške federacije (FIS), brinula je dijagnostici i rehabilitaciji i alpskog skijaša Kallea Palandera i nordijca Andrusa Veerpalua, ali i drugih sportaša, od nogometaša Davora Šukera i Ivice Olića do tenisača Maria Ančića i Ivana Karlovića, košarkaša Gordana Giričeka itd. Brinula je i o mnoštvu tako važnih da im i ime zaobilazi i posve anonimnih pacijenata.

Svestrana briga

Jednostavna formula mediteranskoga načina prehrane u tanjuru (Fotogrfija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jednostavna mediteranska formula u tanjuru (Fotogrfija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije reumatologinja, završila je i više postdiplomskih programa o sportskoj medicini te škole akupunkture i homeopatije itd. Poslije KBC-a Rijeka i Specijalne bolnice za rehabilitaciju Thalassotherapia u Crikvenici od 1991. radi u Poliklinici Terme, kojoj je sa suprugom dr. sc. Ivanom Brozičevićem, internistom – kardiologom, suvlasnica te voditeljica odjela fizikalne medicine i terapije.

Utemeljiteljica je Biodexa, izokinetičkog referentnog Centra za Hrvatske. Dugogodišnja je suradnica vodećih hrvatskih i svjetskih stručnjaka iz rekonstruktivne kirurgije i ortopedske kirurgije, članica brojnih uglednih svjetskih udruga, i društava, gost predavač itd. Dobitnica je i mnogih priznanja. Autorica je 30-tak radova o lokomotornom sustavu, o prevenciji pada u trećoj životnoj dobi, o prevenciji deformiteta kralježnice u djece i mnogih drugih projekata. Promotor je zdrave mediteranske prehrane pri Europskoj komisiji UN-a.

Tridesetogodišnjim iskustvom u terapiji i rehabilitaciji do važnosti prehrane

Žustra rasprava svakoga sa svog aspekta (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki

Žustra rasprava svakoga sa svog aspekta (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)Tridesetgodišnje iskustvo u fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji bolesti lokomotornog sustava svih dobi te dvadesetogodišnji rad sa sportašima i rehabilitacija sportskih povreda usmjerila ju je na još izravniju suradnju s turizmom, posebice tijesno s lokalnim ugostiteljima. Ne teoretizira o omega 3 masnim kiselinama, jodu koji udišete šetnjama uz more, nego izravno djeluje osmišljavanjem ponude i slanjem u restorane svojih pacijenata iz 86 zemalja vrlo ciljano. Strogim odabirom i neprestanom provjerom dogovorenih jelovnika, kakvoće, a i cijena, ustalila je suradnju na 10 restorana na Crikveničkoj rivijeri i još petnaestak u neposrednoj okolici. Odabrani za snimanje u tome vide i osobitu čast, a i prednost. Uostalom, za razliku od onih koji čim prođe ljeto upadnu u letargiju, stave ključ u bravu i čekaju iduće ljeto, ovi su otvoreni cijelu godinu. Bez velikih ulaganja, tumači dr. Brozičević, povećava se vrijednost njihova zajedničkog proizvoda.

Lignje s palentom na primorski (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Lignje s palentom na primorski (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Osim što u gotovo obiteljskom ozračju medicinski brinu o pacijentima, žele im u dogovoru sa suradnikom nutricionistom standardizirano udovoljiti i navikama i stilu prehrane, omogućiti poseban gastronomski doživljaj. I to ne samo onima više platežne moći nego i onima koji za svoje liječenje ionako daju i posljednju kunu. Dodaje kako je njihovim pacijentima zajedničko što su svi uglavnom na štakama. Nerijetko i vježbaju na šetnici uz more, a katkad i isplove brodom ili se odvezu u Vinariju Katunar na Krku, s kojom surađuju otpočetka i koja je proizvela i prvo posebno vino snižena alkohola, za one koji, unatoč preporukama mediteranske kuhinje koja jedina dopušta male količine, zbog različitih razloga ne mogu ni onu čašu crnoga vina dnevno.

Kreiranje i osobnih jelovnika i jela

Dr. Vlasta Brozičević na Šetnici zdravlja u Selcu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dr. Vlasta Brozičević na Šetnici zdravlja u Selcu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kreiraju se jelovnici i jela za one koji imaju problema s kardiovaskularnim ili lokomotornim sustavom, koji su u antistresnome ili programu mršavljenja. Mediteranska se prehrana preporučuje kod visokog tlaka, osteoporoze, zatim trudnicama… Uz to što je zdrava, dopušta bogat okus, raznolikost povrća i plodova mora, aromatičnoga bilja, svih grahorica. Detoksicira i poboljšava optimizam, jer primjerice boje povoljno utječu na živčani sustav, čime se smanjuje stres i povećava vitalna energija. Sve to važno je i u prevenciji cerebrovaskularnoga inzulta i uopće je blagodat za poboljšanje pamćenja, zaključuje dr. Vlasta Brozičević.

Krasna bijela riba pripremljena u vinu na kruhu crnome od sipina crnila (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Krasna bijela riba pripremljena u vinu na kruhu crnome od sipina crnila (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ona se i sama, tvrdi, hrani poput svoje none. Svakog ponedjeljka i treći dan iza Božića i Nove godine jede se jačmik i fažol sa srdelama na brodet. Ili kombinacije različitih drugih grahorica, plodovi mora. Škrbna, po bodulski, odnosno škrta, štedljiva hrana? Ne. Fina i zdrava. Vidi se to i iz snimljenoga u restoranima u Dramlju, Crikvenici i Rijeci. Ako pamento isplanirate nećete se morati odreći ni domaćega kruha ni plemenitog užitka za stolom, zaljučila je dr. Vlasta Brozičević.

Rasprava iz koje svatko uvijek može ponešto naučiti i primijeniti (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Rasprava iz koje svatko uvijek može ponešto naučiti i primijeniti (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Čak ni jednoga od kandidata za preporuku dr. Brozičević – suhih smokava s čokoladom i kokosom s krčkoga OPG-a Rimbaldo, koji je tako dobar da su ga odmah lucidno prozvali gastroorgazmom. U Termama Selce mnogo drže do umjetnosti uopće, a kuhanje i kreiranje hrane također smatraju umjetnošću.

Objavljeno 31. prosinca 2015.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/restoran-kantunic-selce-mjesto-na-kantunu-gastrootkrice-2015-16738

Domino, Dramalj: Primorska i bodulska jela majstorskom kuhačom Dalmatinca

Burin, Crikvenica: bura od namirnica i estetike na tanjuru

Mali zalogaji za veliki doček

http://oblizeki.com/sladoled-ko-sladoled-ali-sladoledni-kup-koji-napravite-sami-11598

http://oblizeki.com/kunic-na-mediteranski-na-nacin-drzavnog-kuharskog-prvaka-chefa-deana-todorovica-2757

http://oblizeki.com/tapenada-namaz-od-maslina-recept-414

http://oblizeki.com/krk-grad-i-otok-obecavajucih-okusa-12730

http://oblizeki.com/krcke-surlice-12735

http://oblizeki.com/i-krcki-prsut-i-kucu-krckoga-prsuta-%E2%80%93-srdacno-preporucujem-11701

http://oblizeki.com/krcki-ugostitelji-kuhaju-svoje-i-sve-bolje-14730

http://oblizeki.com/nono-%E2%80%93-konoba-i-uljara-s-fantasticnim-palacinkama-sa-skutom-i-smokvenjakom-12742

http://oblizeki.com/hobotnica-u-krckom-torkulu-mastovita-delikatesa-vrijedna-kusanja-12733

http://oblizeki.com/zlahtno-vrbnicko-sampanjsko-pivo-16590

http://oblizeki.com/vrbnicka-zlahtina-uz-surlice-sa-zgvacetom-i-ine-krcke-%C2%ABgracije-bozje%C2%BB-12738

http://oblizeki.com/losinj-zanimljiv-za-duge-setnje-i-za-obicne-i-za-gastronomske-14871

http://oblizeki.com/na-losinju-kuha-i-rimski-atlericar-apoksiomen-14882

http://oblizeki.com/u-velome-losinju-obvezno-dodite-u-konobu-ribarska-koliba-2775

http://oblizeki.com/miomirisi-i-okusi-losinjski-14875

http://oblizeki.com/zamamni-losinjski-specijaliteti-od-autohtone-creske-ovce-2806

http://oblizeki.com/festival-maslinova-ulja-zagreb-468

http://oblizeki.com/dva-hrvatska-proizvoda-s-europskom-oznakom-izvornosti-15461

http://oblizeki.com/prof-dr-sc-mladen-boban-do-300-ml-vina-uz-hranu-svaki-dan-najbolje-crnoga-11292

http://oblizeki.com/ivan-dolac-barrique-2006-vinarija-svirce-vino-godine-40

http://oblizeki.com/u-znaku-bakalara-za-kuhanje-i-citanje-694

http://oblizeki.com/smokva-svjeza-ili-susena-ili-smokvenjak-hib-3270

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

6 komentara

  1. […] Obiteljski restoran Katunarovih također je među petnaestak onih koje već godinama svojim pacijentima preporučuju u Termama Selce i među prv… […]

  2. […] uvrstiti u vodeće hrvatske kuhare, a Domino u visoko društvo 100 najboljih hrvatskih restorana, a među prvim je kandidatima i za markicu Selected by dr. Vlasta Brozičević. Vlasnik Dubravko Domijan i nije od velike priče, pa ćete od nekad brodograđevnoga tehničara i […]

  3. […] Samouki, izuzetno talentirani kuhar Slavonac Ivan Ružolčić i pun ideja vlasnik Krešimir Krešić toliko su preporodili restorančić na Šetnici zdravlja i Cesti plave ribe da ih je predana suradnica i poznavateljica ponude na tome dijelu rivijere komotno prozvala otkrićem godine, a i prvim je kandidatima i za markicu Selected by dr. Vlasta Brozičević. […]

  4. Post, stvarno post | Oblizeki# 16.02.2016. u 13:52

    […] razloga. Nadam se da neće time samo narušiti zdravlje. Priželjkujem im da ga čak i poprave. Na mediteranskoj prehrani, na […]

  5. […] kuharska natjecanja (nužno mediteranske teme), a izuzetan primjer zdravstvenoga turizma primjer je dr. Vlasta Brozičević iz Termi Selce, koja za različite dijagnoze kreiraju različita mediteransk…Također je mediteranska kuhinja postala i medijski vidljivija (TV showovi , putopisni, internetski […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.