Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Stare recepture 11. prosinac 2018.

Međimurski kolinski obed – dojmljiv gastronomski izlet

Još se nismo posve ni parkirali pred čakovečkim hotelom Park, kamo smo pozvani na Prvi kolinski obed Okusi z mojega grunta odnosno dvorišta, imanja, a već sam i od domaćih čula kako su radoznali što ćemo sve kušati na kolinskom obedu. Međimurci su, naime, oduvijek pripremali kolinske večere i to ne samo tradicionalno za obitelj, rodbinu, susjede i prijatelje, nego i vatrogasne zabave, kako bi zaklavši nekoliko pajceka i posluživši svakome gostu po čurku (krvavica), komad mesa i kolinsku juhu (od najlošijega mesa), DVD namaknuo novca za cjelogodišnje aktivnosti.

Međimurski specijalitet kosana mast poslužena na nekoliko modernih načina (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Međimurski specijalitet kosana mast poslužena na nekoliko modernih načina (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kako međimursku kuhinju imam temeljito nastudiranu što zahvaljujući trima kuharicama poput Tišlarićeve iz iz 1992. i Hranjecove iz 2014., gastronautskim stručnim studijskim putovanjima, novinarskim izletima zbog reportaža za različite medije od pradavne još socijalističke Štruklijade, maestralne Male hiže u Mačkovcu, zatim Međimurske dvore u Lopatincu, analize brendova i zaštićenih pasaža hrvatske kuhinje u kojoj međimurska, koliko sirotinjska toliko maštovita, nepoznata koliko objektivno nipošto ne zaslužuje, itekako odskače. Svojedobno su nam u Mamici u Pušćinama upriličili odlično, simbolično kolinje s cvrenjem špeka i friškim čvarcima te nadijevanjem krvavica.

Čurke crne, sive, bijele i žute, sve jedna bolja od druge, s kalapajsanim kalameprom odnosno restanim krumpirom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Čurke crne, sive, bijele i žute, sve jedna bolja od druge, s kalapajsanim kalamperom odnosno restanim krumpirom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Baš me zanimalo što su to sad Karmen Sinković, iskusna s proizvodima s OPG-a, i Sonja Fažon, predsjednica Udruge uzgajivača svinja Međimurja, smislile sa četrdesetak malih proizvođača, majstorom chefom Brankom Ognjenovićem (s motivirajućim pokličem o tome kako je jelo najuspjelije kad se kuha ono što se ima/uzgoji 100 metara oko kuće!) i čak dvjema školama. Stolove su uredili cvjećari Gospodarske škole Čakovec

Kuharska ekipa koja je pripremila kolinski obed (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kuharska ekipa koja je pripremila kolinski obed (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

Jedan od učenika-kuhara predstavlja međimursku pretepenu juhu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Jedan od učenika-kuhara predstavlja međimursku pretepenu juhu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

Za uspomenu; sadašnji i budući chefovi (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Za uspomenu: sadašnji i budući chefovi (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

A hranu su pripremili profesori Krunoslav Tilošanec i Danijel Naranđa sa svojim učenicima Srednje škole Prelog smjera kuhar druge godine Matija Škvorc, Matija Žvorc, Lovro Stančin i treće godine Helena Beker, Silvija Krištofić, Barbara Salaj, Mihael Mesarić, Antonio Novak, Karlo Pintarić i Amos Novak, koji je s regionalnim timom Varaždinske županije na svjetskom kulinarskom prvenstvu u Luksemburgu kao pomoćnik osvojio brončanu medalju.

Konobarica Meri redstavlja dio ponuđenih izvornih međimurskih jela (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Konobarica Meri predstavlja dio ponuđenih izvornih međimurskih jela (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ako su i dosad bili vrlo traženi na tržištu, poslije Prvoga kolinskog obeda Okusi z mojega grunta, za njih će se trgati. Uz to, doznala sam upravo za stolom od direktora Davora Lovrenčića, kako će početkom iduće godine domaćin hotel Park izletničkim grupama ponuditi i poseban međimurski jelovnik, meni, već popisom rekla bih vrlo zanimljiv, a već su za njega nabavili i posebno etnoposuđe.

Što je to izučeno s tradicijskoga stola? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Što je to izučeno s tradicijskoga stola? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Vjerojatno bi vrijedni, ali samozatajni Međimurci mogli učiniti još više da usklade raznovrsne i već brojne akcije, ali ni konkurencija (industrija, restorana, općina, mjesta itd.) nije loša, pogotovo kada stol osvaja tako sva čula da svinjari odmah razmišljaju o novim promo-akcijama, a mjerodavni iz Međimurske županije i Grada Čakovca obećavaju svekoliku, pa i financijsku podršku.

Analiza odmah uz tanjur: Sonja Fažoj iz udruge uzgajivača svinja Međimurja, karmen Sinković i Božica Brkan Što je to izučeno s tradicijskoga stola? (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sonja Fažon iz Udruge uzgajivača svinja Međimurja pozdravlja goste (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Analiza odmah uz tanjur: Sonja Fažon, kreatorica događaja Karmen Sinković i Božica Brkan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Analiza odmah uz tanjur: Sonja Fažon, kreatorica događaja Karmen Sinković i Božica Brkan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Uvodnici u kolinskin obed, ponajprije dvije dame koje su prodrmale ustaljena razmišljanja o svinjogojstvu te u Europskoj godini prirodne i kulturne baštine podsjetile na važnost povezivanja lokalne gastrobaštine kao važnoga dijela nacionalne baštine, ali ponajprije turističke ponude Međimurske županije. No, rado zamišljam, makar jednokratnu ovakvu ponudu iz Međimurja u Zagrebu, nagdje na moru. Vrijedno je i zamisli!

Perklet od svinjetine (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Perkelt od svinjetine (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

No, dakle, što su, od četvrtka, kad su u prelošku školu stigle dvije svinjske polovice zrele svinje teške 140 kilograma, da bi učenici budući kuhari sa svojim mentorima najprije svladali trančiranje – što se danas doma rijetko radi, djelomice i zbog zakona o dobrobiti životinja prema kojem životinja pod prijetnjom vrlo visoke kazne ne smije patiti, a djelomice i zbog brige o zdravstvenoj sigurnosti, primjerice trihinele – pa do podneva u subotu, još skuhali i ispekli sve s temom svinje i svinjetine?

Meso z lodrice (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Meso z lodrice (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

S geslom Da ni več dela vuni i ima se česa prepravljati i pokazati čuda bloga kaj nam naša međimurska gruda dovle!, poduprti i poznatim međimurskim vinima te upravo zaštićenom čudesnom popijevkom između Drave i Mure, predstaviše i za kušanje otprilike 140 vrlo zainteresiranih gostiju ponudiše, meni i jezično čudesna okusa: meso z lodrice (meso zapečeno u masti), suhoga špeka, kuhane kolbosice, suhoga kučta (šunka), prezvuršta, slanine (kosana mast), kolačece od cvirki (pogačice od čvaraka), semlete cvirke za na kruh namazati (namaz od čvaraka), šalotu od ječmene kaše, hladetinu.

Pogačice od čvaraka (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pogačice od čvaraka (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kuruzna zlevka z orehima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kuruzna zlevka z orehima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Zatim: fantastičnu pretepenu juhu z suhim mesom, trgance poljone z slaninama i vrhjom, krpice z zeljom, pa svinjskoga krmenadlina, svinjskoga napikanoga kučta (but), međimurskoga šniclina, pečenoga špeka (carsko meso), svinjska jetreca z kuruznom meljom, čurke (črne, bele, sive), hajdinsku kašu (heljdina kaša), kalapajsani kalamper (restani, pretepeni krumpir), šalotu kojekavu – črleno i belo zelje s koščičnim uljem (bučino, crno ulje), božljovu šolatu (grah salata). Na stolu je bilo i domačega kuruznoga kruha pa slasticakuruzna zlevanka z orehi, vrlo dojmljiva međimurska trepa s jabukama, kuružnjače i salenjoki.

Profesori kuharstva Danijel Naranđa i Krunoslav Tilošanec zadovoljno obavljenim poslom i - pobrostranom koristi (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Profesori kuharstva iz Srednje škole Prelog Danijel Naranđa i Krunoslav Tilošanec zadovoljni obavljenim poslom i – obostranom koristi (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sve od visokokvalitnih sirovina pripremljeno dojmljivo za podizanje svijesti što Međimurci baštine, što nude i što bi još sve mogli nuditi. Sonja Fažol, među ostalim, spominjala je i regionalni identitet te kratke lance opskrbe domaćih proizvoda, posebice s malih imanja, farmi, OPG-a, ne samo u svom kraju, a Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza udruga svinjogojaca Hrvatske, govorio je o današnjem deficitu svinja i svinjetine te podsjetio kako su prije 30 godina maleni proizvođači proizvodili i 70 posto svinja!

Za sjećanje: svi sudionici (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Za sjećanje: svi sudionici (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Teško se to može vratiti, ali već postoje zanimljive lokalne akcije sa obrocima svinjetine u školama u istočnom dijelu Hrvatske, a Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija imaju ugovor s Kauflandom za lokalnu kupnju i potrošnju za tri godine godišnje 15.000, 17.000 i 20.000 komada svinja. Možda se tu kriju ideje i za povećanje domaće proizvodnje i za preradu i ponudu obnovljenih tradicijskih proizvoda kao novu vrijednost, ne samo za vlastito dvorište, imanje, i ne tek prigodno.

Pretepena juha (Prema Međimurskoj kuharici Antuna Tišlarića)

Samo poprskana bučinim uljem i s malo kiselog vrhnja (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Samo poprskana bučinim uljem i s malo kiselog vrhnja (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

600 g suhoga svinjskog mesa (buncek)
5 g papra u zrnu
6 dl kiselog vrhnja
150 g brašna
20 g soli
1 češanj češnjaka
0,5 dl octa
100 g luka
lovorov list

Priprema

Suho meso ili buncek stavite kuhati, dodajte luk, papar u zrnu, lovorov list i češnjak. Kad je meso kuhano, izvadite ga i narežite na kockice. Brašno razmutite i stavite u juhu u kojoj se kuhalo meso sa začinima. Na kraju dodajte vrhnje i narezano meso: poslužite kao juhu.

Pečenje v rečici (svinjski file u mrežici, kučet v poculici)

Pečeni kotlet u mrežici (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pečeni kotlet u mrežici (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

1800 g svinjskog filea ucjelo
50 g soli
10 g papra
50 g senfa
2 češnja češnjaka
100 g masti
150 g limuna
1 rečica, mrežica

Priprema

Svinjski file odvojite od kostiju, pa meso posolite, popaprite, premažite senfom i obložite ploškama limuna i češnjakom te zavijte svinjskom maramicom. Tako pripremljeno meso neka odstoji 24 sata. Nakon toga ga pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C. Uz pečenje v rečici poslužite kalapajsani kalamper (restani krumpir).

Objavljeno 11. prosinca 2018.
Preporučujemo na Oblizekima srodne teme:

 http://oblizeki.com/medimurje-kak-si-lepo-ukusno-19121

Kelešica, starinska poslastica iz Mamice

http://oblizeki.com/prekmurska-medimurska-bregovska-gibanica-pita-kralus-cak-i-nepecena-11563

Gastronautski izlet u Međimurje

Čvarci od nusproizvoda do specijaliteta

http://oblizeki.com/kruha-i-masti-molim-9612

ttp://oblizeki.com/slavonski-cvarci-galovic-zagreb-116

http://oblizeki.com/cvanciger-ili-tradcionalne-cesnjovke-tlacenica-cvarci-kulen-krvavice-i-bijeli-spek-%E2%80%93-podbradnjak-8084

http://oblizeki.com/zagorske-slastice-s-cvarcima-i-cvirkima-6373

http://oblizeki.com/recept-pogacice-sa-cvarcima-132

http://oblizeki.com/slavonska-sunka-do-zastite-povijesnom-svojom-pasminom-crnom-slavonskom-svinjom-2-10423

http://oblizeki.com/spek-i-panceta-lijepo-narezani-za-osvajanje-svijeta-9671

http://oblizeki.com/kuhana-domaca-dimljena-susena-sunka-u-ulju-bolja-od-mesa-iz-banjice-zbanjice-tiblice-lodrice-17951

http://mamica.com.hr/index.php/gastronautski-izlet-u-medimurje

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.