Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 14. prosinac 2019.

Međimurski 2. Kolinski obed u Prelogu

Meso z lodrice, domači špek, domače suhe kobasice, prezvušt, suha šunka, kosana mast, čvarki, pogačice od čvaraka, namaz od čvaraka, hladetina, salata od ječmene kaše, pretepena međimurska juha sa suhim mesom, trganci na kosanoj masti s kiselim vrhnjem, krpice sa zeljem, svinjski kotleti u rečici, svinjski špikani but u umaku, međimurski odrezak, pečeno  carsko  meso, svinjska jetrica s  kukuruznim brašnom, čurke bijele, crne i sive, hajdinska kaša, kalapajsani kalamper, salata od crvenog i bijelog zelja s bučinim uljem, grah salata s bučinim uljem, kukuruzna zlevanka, međimurska trepa, kuružnjača, salenjaki, krapci… tek su neka od jela s međimurskoga 2. Kolinskog obeda u Prelogu posljednjega dana studenoga.

Što odabrati od krcatoga kolinskog stola? (Fotografija Fredy Fijačko / Oblizeki)

Stjecajem prilika ove sam godine ga propustila – 1. Kolinski obed organiziran je prošle godine u Čakovcu – ali imam potrebu posredstvom Karmen Sinković, s predsjednicom udruge Sonjom Fažon, orgnizatoricom gastrodogađaja, podsjetiti da se članovi Udruge uzgajivački svinja Međimurja nisu posljednjega dana studenoga propustili okupiti ne samo da bi zaokružili kalendarsku i poslovnu godinu nego da i razvesele one koji međimursko kolinje poznaju, vole i ponose se tradicionalnim, a onima kojima je nepoznato, predstave dio svojih proizvoda, a ujedno i dio međimurske baštine. Kažu: Da ni več dela vuni i ima se časa spravljati i pokazivati čuda bloga kaj nam ova međimurska gruda dovle!

Karmen Sinković s članovima Udruge uzgajivača svinja Međimurja (Fotografija Fredy Fijačko / Oblizeki)

Prošle su godine, u godini Europske kulturne baštine, krenuli s projektom Okus z mojega grunta koji je spaja obiteljska gospodarstva koja su članovi Udruge uzgajivača svinja Međimurja, zatim učenike i profesore Srednje škole Prelog i Gospodarske škole Čakovec te chefa Branka Ognjenovića. Kao da imaju stvarno kolinje, za 180 uzvanika obradili su ove godine tri svinje i pripremili tradicionalna kolinska i druga jela od svinjetine i sa svinjetinom. Sve je okuse i mirise oplemenio glasom i plesom KUD Zvon iz Male Subotice, uz županijsku te uz podršku lokalne zajednice.

Hladnja plata: i čuveno meso z lodrice (Fotografija Fredy Fijačko / Oblizeki)

Iz vlastita su dvorišta, grunta dakle, iznijeli dosad dva Kolinska obeda, potkraj studenoga i početkom prosinca te, tjedan prije Cvjetnice, Vuzmeni zajtrek sa šunkom i kobasicama, jajima te lukom, rotkvicama i hrenom. Uoči 2.  Kolinskog obeda organizirali su radionicu Želim naučiti i ja kako se čuva tradicija, na kojoj je jedanaest polaznica u suradnji s preloškom Srednjom školom učilo pripremu pogačica s cvirkima i salenjaka.

Pogačice z ocvirkima bile su tema i radionice (Fotografija Fredy Fijačko / Oblizeki)

Uz to, pet se proizvođača iz Međimurske i Virovitičko-podravske županije ogledalo u proizvodnji svježe blago dimljene kobasice od svinjskog mesa, a najbolji je ocijenjen OPG Kirić.

Izvođači hrane na stolu iz Srednje škole Prelog sa chefom Brankom Ognjenovićem (Fotografija Fredy Fijačko / Oblizeki)

 

Đaci budući kuhari pripremaju izložbeni stol (Fotografija Fredy Fijačko / Oblizeki)

Priželjkujemo da i dalje od svoga kraja, primjerice u Zagrebu, Međimurci predstave svoje priredbe oblikovane s mnogo poštovanja, truda i ljubavi i tako gostoljubivo da, primjerice, za kušanje raspoložena mlada ekipa iz Zagreba odmah javno žali što se uzgajivači svinja iz Međimurja (kao i prigorski proizvođači kiselog zelja robe marke Laktec iz istoimenoga mjesta) ambicioznije, da ne kažem agresivnije, ne približe i njima, mlađoj i urbanoj publici, kojima je taj dio nacionalne gastronomije uglavnom nepoznat.

Mladi Međimurci iz KUD-a Zvon iz Male Subotice ozvučili su 2. Kolinski obed (Fotografija Fredy Fijačko / Oblizeki)

To su potencijalno novi, trendovski potrošači, koji imaju i novca i ideja, pa mogu ponukati i na razvitak ideja, ali, uvjerena sam, bit će prije da sami, uglavnom manji proizvođači zasad već imaju osigurano svoje tržište, koliko njima treba, i da ih treba dodatno potaknuti i iz ekonomskih, ponajprije poljoprivrednih i turističkih te ugostiteljskih razloga, a nedvojbeno, upravo zahvaljujući dojmljivoj međimurskoj kuhinji i iz dojmljivih kulturnih i baštinskih.

Objavljeno 14. prosinca 2019.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.