Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 3. listopad 2012.

Medenjaci s bijelom šećernom glazurom

Tek prije nešto više od 200 godina jeftiniji, industrijski proizveden šećer ustalio se kao sladilo potisnuvši dotad neprikosnoven i nezamjenjiv med. Kao sladilo i začin osobito su ga poznavali pekari pripremajući od njega kruh i peciva te medičari koji su pekli različite vrste licitara. Izuzevši paprenjake, medene kolače začinjenje različitim u davna vremena vrlo rijetkim i skupim začinima, među kojima i paprom, i crnim i bijelim, najpoznatiji su medenjaci. Ime ne treba ni tumačiti. Niti raširenost, jer su slavni od Njemačke do Poljske, poput slavnih torunjskih, s izvedenicama s preljevima od čokolade i  bjelanaca i kremastim punjenjima od voća, čokolade i sličnima. Različiti su i oblicima i dodacima.

Bistrički medenjaci (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Bistrički medenjaci (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Ipak, kada medenjak treba opisati, nije lako. Wikipedija je vrlo škrta:

Medenjak je vrsta prehrambenog proizvoda, srodnog keksu. Dobiva ga se od mlinskih proizvoda i/ili od škroba, sladora, meda, škrobnoga sirupa, masnoća i dopuštenih aditiva.

 

Suvenirsko pakiranje medenjaka iz Zagorja (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Suvenirsko pakiranje medenjaka iz Zagorja (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Ni sama nisam bila izdašnija opisujući medenjake pri startu za Coolinariku kao tradicionalne božićne kolačiće od brašna, meda, šećera, maslaca i jaja. Tijesto se oblikuje u kuglice koje se zatim peku. U njih se mogu utisnuti orašasti plodovi (orasi, bademi, lješnjaci) ili se mogu preliti šećernom glazurom..

Odlični kriški medenjaci nbez ikakvih dodataka na Slatkoj Hrvatskoj (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Odlični kriški medenjaci bez ikakvih dodataka na Slatkoj Hrvatskoj (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Nisam, priznajem, ni o Božiću luda za medenjacima, ali ih rado dobivam, primjerice Milkin medenjak, suvenir Križa nazvan po slavnoj Moslavčanki, ili darujem, bistrički. Stalno se pitam što i to Zagorci, inače tome vrlo skloni i predani svojim proizvodima, ne zaštite.

Josipa Vrhovski na Babičinim kolačima (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Josipa Vrhovski na Babičinim kolačima (Snimila Božica Brkan / Acumen)

No uvijek me oduševi dobro napravljen taj jednostavan kolač kakvim se na posljednjim  Babičinim kolačima u Đurmancu predstavila Josipa Vrhovski iz Đurmanca, a podsjetila me i na Slatkoj Hrvatskoj na 11. proizvodima hrvatskoga sela u Zagrebu i na nedavno u Termama Jezerčica održanome Zagorskom chefu s, uz ostalo, i temom meda, na kojem su se predstavile i babice, pa i gospođa Josipa sa svojim medenjacima. Na 1. Sajmu proizvoda Hrvatskog zagorja  u Bedekovčini gospođa Vrhovski izabrana je i za najuzorniju seosku ženu Hrvatskog zagorja. Uvjerena sam da su tome pridonijeli i njezini starinski stvarno slasni medenjaci.

 

Medenjaci (Josipa Vrhovski, Đurmanec)

Mirisni i ukusni (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Mirisni i ukusni (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sastojci

 • 1 kg crnog brašna
 • 1 žlica sode bikarbone
 • 250 g meda
 • 400 g šećera
 • 6 jaja ( 4 cijela jaja+2 bjelanjka)

Priprema

Med i šećer rastopite na vatri. Kada masu skinete s vatre, izlijte  je u brašno i dodajte jaja. Masu zamijesite, oblikujte kuglice koje stavite peći. Ohlađene medenjake umočite u bijelu glazuru te ih ostavite da se osuše na zraku.

Bijela glazura

Glazuru možete dozirati prema ukusu (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Glazuru možete dozirati prema ukusu (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Sastojci

 • 2 bjelanca
  160 g šećera u prahu

Priprema

Bjelanjca istucite u snijeg te pomiješajte sa šećerom u prahu.

Nije naodmet

Bijelom glazurom možete oplemeniti i druge slastice.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

8 komentara

 1. […] Među izlagačima su bili OPG-i Branka i Josip Lamot, Šoštarić, Tomašić, Žugec, Mini mljekara Veronika, Pčelarska učenička zadruga MaslačakK OŠ August Cesarec  Krapina PŠ Škaričevo, Milinković, Curiš, Ptičar, Drempetić i Kozarstvo Pavlin; zatim Zebrano d.o.o., KOGUTEX d.o.o, BOBO trgovina, ugostiteljstvo i usluge, Savez pčelarskih udruga (Drako Milinković, Ivan Curiš, Damir Ptičar, Dubravko Tuković), Babičini kolači (babice Slavica Reiner, Mirjana Šurbek, Danijela Barić, Bernarda Bele i Slavica Strsoglavec) sa, uz ostalo, i medenjacima. […]

 2. […] Medenjaci s bijelom šećernom glazurom […]

 3. […] Medenjaci s bijelom šećernom glazurom […]

 4. […] zagorja odnosno Krapinsko-zagorske županije, čitatelji Oblizeka susreli su se već u priči o medenjacima. Sa 6. Babičinih kolača upamtila sam ih, iako nisu bili […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.