Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Mirodijarnica 17. listopad 2014.

Medenjaci raskošno mirišu začinima

Škrtost u primjeni začina u slasticama zbunjuje, jer su posljednjih godina začini in, kako svježe tako i sušeno začinsko bilje te već pripravljene namjenske začinske kombinacije koje umnogome pojednostavljuju dvojbe i u nevježa te početnika oslonjenih na tuđa iskustva i preporuke, osobito internetska i televizijska, gdje, u uvjerenju kako se sa začinima pogriješiti ne može, začine mnogi guraju i kamo treba i kamo ne treba. Opravdanje nalaze u najbanalnijim primjerima, u papru u slasticama, paprenjacima, ili u klinčićima u starinskim domaćim krvavicama.

Je li nova štednja začina posrijedi, kako neki misle, utjecaj krize ili pak začićenost? Začini odavno nisu skupi kao što su nekad bili, kada su se, kako se govorilo, plaćali zlatom. Šafran, primjerice, ili drugi prekomorski. Začini su  dostupniji su nego ikad prije u povijesti. Dok se donedavno bez vanillin šećera uglavnom ništa nije moglo ispeći, sve se češće i u nas posljednjih godina rabi   mahuna vanilije (osobito volim onu podrijetlom iz – Poljske!?). Tradicionalni ili domaći (Badel) rum nije na popularnosti izgubio ni otkad se, zahvaljujući propisima EU otkrilo kako s pravim rumom nema veze te je morao promijeniti i naziv. Učinili su to vrlo inteligentno. Dalje, nema u nas slastice s jabukama od savijače do pite bez mljevena cimeta, a kuhanoga vina bez svitka kore. Vanillin kiflice, da se vratimo na početak, ne bi bile to što jesu da ih još vruće ne uvaljamo u vanillin šećer koji, prema stručnome opisu, baš kao ni domaći rum s rumom, nema mnogo veze s vanilijom.

Ocjenjivački sud 17. Kriških oblizeka ugostio je i predstavnika Kotanyija kako bismo poučili boljoj primjeni začina u slasticama (Snimio Miljenjko Brezak / Oblizeki)

Ocjenjivački sud 17. Kriških oblizeka ugostio je i predstavnika Kotanyija kako bismo poučili boljoj primjeni začina u slasticama: slijeva nadesno sjede slastičar i laureat izložbe Haris Salčinović, Dražen Busjak iz Kotanyija i predsjednica Božica Brkan (Snimio Miljenjko Brezak / Oblizeki)

Mnoge je začudilo što su na rujanskoj kriškoj izložbi slasticom u kojoj su najprimjerenije upotrebljeni začini ocijenjeni obični medenjaci. Pa ni Milkin medenjak kao osmišljeni suvenir Križa nije uhvatio korijena. Da su paprenjaci, u kojima obično začini raznovrsniji i raskošniji, čuđenja bi bilo manje. Da nije razočaravajuće malo, manje nego ikad, u slasticama bilo začina koji bi osvajali mirisima, okusima, bojama. Bilo monokrono bilo kombinacijom, kako to u posljednje vrijeme nude proizvođači, upravo poput Kotanyja, partnera Kriških oblizeka, i kako je, izuzetno vješto, u nagrađenoj slastici iskorištena začinska smjesa za medenjake.

Voli istraživati sa začinima

Gospođa Janja u svojoj kuhinji (Obiteljski album)

Gospođa Janja u svojoj kuhinji (Obiteljski album)

Janja Kamenjašević (1959.), domaćica iz Velike Ostrne kraj Dugog Sela, podrijetlom je iz Bosne, ali s podjednakim veseljem peče i baklavu i urmašice, i pitu sa sirom, i zagorske gibanice i medenjake. Sama ih, kaže, radije peče nego jede, a jako ih voli njezina obitelj, dvojica sinova i snaha te unučad. Osobito je veselo oko Božića, kada im se nakupe čak tri rođendana. Ali, svatko voli svoje, jedan suhe, drugi čokoladne. Od medenjaka, primjerice, Marko ne voli, a Stjepan voli preljev.

Začini? Voli začinjavati i jela i kolače, a sve ovisi o tome, kaže, što priprema, pa proba. Tako je bilo i za izložbu 17. Kriški oblizeki, na kojoj se predstavila, čini joj se, treći put. Više se ni ne sjeća što je prije pravila. Zapravo, dodaje, ona napravi kolače, a snaha Ivana, podrijetlom Križanka, ponese ih na izložbu. Imala sam priliku vidjeti, vrlo ponosna. Osobito kada je čula da su svekrvini medenjaci dvostruko nagrađeni: bili su među dvanaest najbolje ocijenjenih slastica prema stručnome ocjenjivačkome sudu i osvojili su nagradu Kotanyija za najbolju primjenu začina u slastici.

Medenjaci s preljevom (Janja Kamenjašević, Velika Ostrna, Dugo Selo)

Lijepi i vrlo ukusni (Snimio Miljenjko Brezak / Oblizeki)

Lijepi i vrlo ukusni (Snimio Miljenjko Brezak / Oblizeki)

 

Sastojci

 • 2 žumanca
 • 3 žlice meda
 • 3 žlice marmalade od marelica
 • 2,5 žličice cimeta
 • 1,5 žličice smjese za medenjake
 • 1,5 žličica sode bikarbone
 • 180 g šećera
 • 500 g brašna

Preljev

 • 2 bjelanca
 • 200 g šećer au prahu
 • 1 žličica limunova soka


Priprema

Pomiješajte sve sastojke i dodajte brašno. Načinite tijesto i ostavite ga umotano u prozirnu foliju otpočine u hladnjaku, Drugi ga dan razvaljajte na debljnu oko 1 cm i oblikujte kuglice ili upotrijebite željeni oblik. Ispecite medenjake, a kada se ohlade, premažite ih masom bjelanca, šećera i limuna.

Nije naodmet

Medenjaci bez preljeva mogu stajati i do mjesec dana.

Objavljeno 17. listopada 2014.

Preporučujem slične teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/17-slastica-krapinsko-zagorske-zupanije-laureta-17-kriskih-oblizeka-13534

http://oblizeki.com/slastice-na-zacinskoj-stranputici-13809

http://oblizeki.com/rum-za-kolace-i-caj-ili-dosjetka-badela-1862-s-neizgovorenim-imenom-10474

http://oblizeki.com/medenjaci-s-bijelom-secernom-glazurom-7823

http://oblizeki.com/najbolji-medenjak-16-kriskih-oblizeka-11819

http://oblizeki.com/milkin-medenjak-u-novome-dizajnu-i-u-tri-okusa-10971

http://oblizeki.com/milkin-medenjak-kao-slasni-suvenir-iz-kriza-u-cast-slavne-trnine-811

http://oblizeki.com/cokoladna-torta-ukusna-i-kao-necan-tabletic-i-kao-geekovska-cestitka-3022

http://oblizeki.com/sacher-u-torti-i-u-kockama-ali-ne-mora-nuzno-pisati-%E2%80%9Csacher%E2%80%9D-4662

http://oblizeki.com/17-slastica-krapinsko-zagorske-zupanije-laureta-17-kriskih-oblizeka-13534

http://oblizeki.com/kijevska-torta-ili-stefka-semenjuk-prvim-pecenjem-do-nagrade-13616

http://oblizeki.com/oblizeki-nadahnuce-okruglome-stolu-%E2%80%9Ctradicija-od-kreacije-do-poduzetnistva-u-ruralnom-prostoru%E2%80%9D-13488

http://oblizeki.com/torta-glamur-raskosno-se-rasvjetala-tamnim-i-bijelim-cokoladnim-ruzama-13593

http://oblizeki.com/uz-17-%E2%80%9Ckriske-oblizeke%E2%80%9D-20-prvih-godina-13392

http://oblizeki.com/kriski-oblizeki-%E2%80%93-novi-vizualni-identitet-osmislila-studentica-iva-komesar-13262

https://hr-hr.facebook.com/oblizeki

http://oblizeki.com/kriski-oblizeki-20-godina-slatkih-dobrih-djela-12645

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

7 komentara

 1. […] Medenjaci raskošno mirišu začinima […]

 2. […] ih kombinirati s običnim starinskim suhim mašinskim keksima, šapicama, vanili kiflicama, medenjacima, paprenjacima […]

 3. jasmina# 07.12.2018. u 16:29

  pratim Vaše recepte još od djetinjstva u prilozima u Večernjem listu te posjedujem i kuharice sa babičnim kolačima. izvrsni ste ihvala Vam

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.