Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Čitanka 8. siječanj 2024.

Medena pita iz Oblizeka u nagrađenoj krimi-priči Pčelarica Denisa Vidovića

Baš me je razveselio raspisani mladi kolega književnik Denis Vidović potkraj prošle godine: priča Pčelarica drugonagrađena mu je na 4. Međunarodnom književnom natječaju Ogranka Matice hrvatske u Virovitici. No to nije sve, jer je koristio recepturu za medenu pitu iz mojih Oblizeka – Moslavina za stolom! Dakako da sam ga odmah zamolila odobrenje da je objavim svojim čitateljima, koje sam nakanila počastiti i njegovom krimi-pričom i svojom gastropričom o meni omiljenoj medenoj piti. Prenosim recepturu iz svoje knjige svoje prijateljice Anđele Benko iz Križa:

Medena pita, presnimljena iz knjige Nožice Brkan Oblizeki – Moslavina za stolom, Acumen i Večernji list, 2006.


Medena pita

Tijesto: na vatri rastopite 2 žlice meda i 2 dag maslaca. Na dasku stavite 15 dag brašna i pofurite medom i maslacem pa dodajte 1 cijelo jaje, 15 dag šećera i prašak za pecivo te malo vrhnja, da tijesto ne bude tvrdo. Razdijelite na tri dijela, razvaljajte i kore ispecite na okrenutoj tepsiji.
Nadjev: 20 dag maslaca, 20 dag šećera u prahu i sok 1 limuna dobro izmiješajte. Posebno skuhajte ½ l mlijeka s vanilijom i u kipuće zakuhajte 4 žlice griza. Kad se ohladi, umiješajte sve zajedno i nadijevajte dvije kore ,a na gornju stavite glazuru od 3 žlice vode, 3 žlice šećera, 10 dag čokolade i 8 dag maslaca.

Na Oblizekima na internetu podsjećam na medne tekstove o zaštićenome Bagremovu medu zagorskih brega, o medenjacima s bijelom šećernom glazurom iz 2012. i najboljim medenjacima sa 16. Kriških oblizeka, zatim o mednim inovacijama u suvremenoj gastronomiji iz 2016., o Milkinom medenjaku kao slasnom suveniru iz Križa u čast Milke Trnine iz 2010., pa o Milkinu medenjaku u tri okusa iz 2013. i drugima.

Prenosim i recepturu Ivanke Hublin iz Hrašćine, Trgovišća s Babičinih kolača 2023.:

Ivanka Hublin sa svojim izkižbenim stolom na Babičinim kolačima 2023. (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)


Starinska medena pita

Medena pita (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

Tijesto

 • 8 dl oštrog brašna
 • 2 dl šećera
 • 1 velika žlica svinjske masti
 • 2 velike žlice meda
 • 1/2 žličice sode bikarbone
 • 1 jaje
 • 1/2 dl mlijeka

Krema

 • 3 dl mlijeka
 • 3 dl šećera
 • 1 vanilin šećer
 • 3 žlice oštrog brašna
 • 1 margarin
 • sok 1limuna
 • 300 g pekmeza od šljiva

Priprema

Umijesite tijesto i na okrenutom plehu ispecite 4 kore na 140 °C 10 min. Zatim skuhajte kremu od mlijeka, šećera, vanilin šećera, pa kad se krema ohladi dodajte margarin i limunov sok te izradite. Slažite kore i kremu: kora – krema, kora – pekmez od šljiva – kora – krema i na kraju kora.

Dakako, šećer na kraju:

Denis Vidović
Pčelarica

Brašnu je dodala osam žlica meda i maslac. Zatim je umiješala razmućena jaja, cimet, limunovu koricu i sodu bikarbonu i sve zamijesila u glatko tijesto. Oblikovala je kuglice koje je stavljala u maslacem premazanu tepsiju i pekla desetak minuta na 200 stupnjeva. Naravno da nije mogla dočekati da se ohlade, nego ih je onako vrele i opojne odmah odnijela susjedima. Znala je da se najukusnijem jelu uvijek najkraće divimo.

„Dobro,“ rekao je policijski inspektor „moj broj imate. Javite se, ako uočite bilo što sumnjivo, Bee-Bee, mislim Melita.“

„Bee-Bee je u redu“, nitko pčelaricu nije zvao njezinim pravim imenom. „Uzmite još jedan putni medenjak“, ponudila ga je zgodna tridesetrogodišnjakinja.

Nitko se nije čudio policijskom automobilu koji je svako malo navraćao u njezino dvorište. Svi su znali njezinu tužnu priču; mediji, cijela zemlja. U svoje sadašnje prebivalište doselila se prije otprilike pola godine. Ona, i njezine pčele. Pobjegli su zajedno. Suprug ju je tukao godinama. Taj zadnji put, a prvi put kad je pozvala pomoć, bio je najstrašniji. Našli su je krvavu, u nesvijesti, polumrtvu. Suprug je pobjegao i još uvijek je trajala potraga za njim. Svi su strahovali da će se kad-tad pojaviti i osvetiti joj se. Ipak, Bee-Bee je hrabro odbila sigurnu kuću i zajedno sa svojim medonosnim prijateljicama pronašla novi dom u malom prigradskom naselju. Iako nitko nije znao gdje se njezin suprug skriva, novinski portali bili su puni svjedoka koji su ga vidjeli. Navodno je putovao pješice, tražeći Bee-Bee, da ju istuče, jednom zauvijek.

……

Staklenka se polako nadvila nad glavom, a zatim velikom brzinom spustila. Bee-Bee je vrisnula od boli, straha i bijesa.

I otvorila oči. Trauma je bila prevelika da bi ustupila mjesto snu. Brzo je upalila svjetlo i ustala iz kreveta. Obukla je pčelarsko odijelo i šešir s mrežicom. Ne zbog zaštite od pčela, kojima je vjerovala, nego zbog zaštite od same sebe. Godio joj je zagrljaj pčelarskog skafandera. Uputila se u prostoriju gdje se nalazila električna vrcaljka, košnice i ogromna limena bačva za med. Sjela je na stolicu ispred bačve, pokrila pčelarski šešir rukama i zajecala:

„Zašto si mi to napravio?! Volim te!“

Za tijesto je rastopila četiri žlice meda i 2 dag maslaca. Na dasku je stavila 15 dag brašna u koje je dodala maslac i med,  jedno jaje, prašak za pecivo i malo vrhnja da tijesto ne bude tvrdo.  Razdijelila ga je na tri dijela, razvaljala i kore ispekla na okrenutoj tepsiji.  Za nadjev je u posudu stavila 20 dag maslaca, žlicu meda, sok od jednog limuna te sve dobro izmiješala.. Posebno je skuhala ½ l mlijeka s vanilijom i u kipuću vodu zakuhala 4 žlice griza. Kad se ohladilo, umiješala je sve zajedno i nadijevala dvije kore, a na gornju stavila glazuru od 3 žlice vode, 3 žlice šećera, 10  čokolade i 8 dag maslaca. Najljepša se tradicija može pojesti, pomislila je.

„Kažu svjedoci da pješači prugom, Vaš suprug“, žvakao je inspektor medenu pitu dok je šetao dvorištem s Bee-Bee.

„Nadam se da pazi na vlak. Slomilo bi ga da ga ne uoči na vrijeme“, pokušala se nasmiješiti.

„Bojite se?“

„Trebam li?“

„Ne, naravno da ne. On, zapravo, nema pojma gdje se Vi nalazite. A mi radimo sve da to nikad ni ne sazna. Odnosno da ga privedemo.“

„Hvala Vam.“

„Što je u toj bačvi?“ ušao je inspektor u prostoriju. „Puna je meda?“

„Više-manje“, klimnula je.

„Obično uzmem staklenku jednom mjesečno, ali ovako veliku staklenku nikad nisam vidio“, približio je ruku poklopcu bačve. „Smijem zaviriti?“

U tom trenutku Dee-Dee je zapela nogom za jednu od košnica u prostoriji i pčele su se glasno javile i počele izlaziti van.

„Ufff, baš sam smotana. Izađimo brzo dok nas nisu ubole.“

„Da, da“, požurio je inspektor van. „Čuo sam da je ubod pčele zdrav, ali i previše zdravlja šteti. Navodno bi ljudi izumrli da nestanu pčele.“

„Da, bilo bi šteta da nema… pčela.“

„Pa da…u pravu ste“, na tren se zbunio zahvaljujući zujanju oko glave i pogledu na njezinu očaravajuću tamnosmeđu svilu koja joj je padala preko ramena.

Mahnula mu je na odlasku.

……

Nož za skidanje saća, koji je bio na polici pored, u trenu se našao čvrsto stisnut u ruci. Na trenutak je oštro promotrio zbunjeno lice preliveno mješavinom meda, krvi i boli, a zatim se zario. I još, i još, i njezin vrisak.

Brzo se odjenula i izašla. Sjela je ispred bačve i do svitanja ponavljala:

„Ti si i dalje ljubav mog života.“

Kruške je prepolovila, prelila s malo ulja te posolila, popaprila i dodala malo timjana. Pekla ih je u pećnici pola sata, dok nisu omekšale. Izvadila ih je iz pećnice i posula sušenim kozjim sirom i prelila medom.

Susjedi su voljeli Bee-Bee, i ona je voljela ljude. Obožavala ih je častiti. Kuhanje ima smisla jedino ako su uključeni i oni koji jedu. Vrijeme je prolazilo, dvije godine. Inspektor je dolazio sve rjeđe, svjedoci više nisu viđali njezinog muža. Pretpostavljalo se da je, ili pobjegao preko granice, ili sebi oduzeo život. Ipak, Bee-Bee je i dalje noću sjedila u dvorišnoj prostoriji, ispred velike bačve, zajedno s pčelama koje su tiho zujale, poput sjećanja.

……

“Kurvetino, gdje si sakrila rakiju!“ čula ga je tog dana dok je krvava ležala na podu.

„Bacila sam bocu u bačvu s medom.“

„Jesi, a? E sad ćeš sa mnom po nju, droljo jedna!“ uhvatio ju je za kosu i onako slomljenu i bespomoćnu odvukao u prostoriju nalik ovoj u kojoj je sad sjedila. Popeo se na male željezne ljestve i nagnuo nad bačvu s medom:

„Gdje je?! Ne vidim ju!“

Nije znala otkud joj se pojavila snaga, ali podignula se i stala na malu zidanu uzvisinu na kojoj se nalazila  polica sa staklenkama i pčelarskim priborom. Dok je pijani muž pogledom i rukama čeprkao po medu, duboko nagnut iznad pune bačve, ona je odlučila. Staklenka se polako nadvila nad glavom, a zatim velikom brzinom spustila. Bee-Bee je vrisnula od boli, straha i bijesa. Nož za skidanje saća, koji je bio na polici pored, u trenu se našao čvrsto stisnut u ruci. Na trenutak je oštro promotrio zbunjeno lice preliveno mješavinom meda, krvi i boli, a zatim se zario u vrat. I još, i još, i njezin vrisak. Lice koje ju je proždiralo godinama utihnulo je, i potonulo. Iz žderača izašlo je jelo, iz žestokoga izašlo je slatko.
Poklopila je bačvu i isprva se spustila  sklupčano na pod. Nakon što se malo pribrala, otpuzala je natrag u kuću, pozvala policiju, prijavila zlostavljanje i onesvijestila se od boli i napora. Nije uopće strahovala da će netko pronaći tijelo, ili da će ga odati miris raspadanja. Bee-Bee je, kao pčelarica, bila dobro upoznata s tim da je med konzervans. Znala je da su tijelo Aleksandra Velikog, nakon što je preminuo, kući vratili u kovčegu punom meda, kao i da su  da su u piramidi u Egiptu u posudi s medom pronašli posve očuvano truplo djeteta više od 3000 godina staro. Majstori, koji su pomagali u selidbi  malo su puhali dok su prenosili tešku bačvu, ali svi su ju žalili i željeli su pomoći.

Pčelarica je sjedila pognute glave, zaogrnuta odjelom utjehe, ispred limene bačve i plakala:

„Zašto si mi to napravio!? Volim te! Ti si i dalje ljubav mog života!“

Objavljeno 8. siječnja 2024.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.