Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 4. svibanj 2011.

Matar ili motar čak u keksima!

Tko zna odakle – a volim misliti da je to ipak više iz ljudske radoznalosti negoli samo iz puke težne profitu i potrebe za otvaranjem novih tržišnih niša – iskrsnu na tržištu «nove» namirnice, koje «postaju» «rješenje» za sva naša kulinarska maštanja, a posljednjih godina i «rješenja» za sve naše zdravstvene tegobe. Znate ono: «hrana i lijek». Toliko se to ofualo da povremeno poželim pročitati, a bogme i napisati: hrana i otrov. Uz matar mi tako što uopće ne pada na pamet!

U ovo doba godine, ako ste na moru – na jadranskoj je obali, posebice njezinu istočnome dijelu, raste uz more, na pijesku i na stijenama – a pogotovo u čistim krajevima, svakako si zato naberite motra. Ako nikako drugačije, mnogi će ga se sjetiti, jer je prije nekoliko godina SMS, tada u sjajnome zamahu, lansirao umak s njime, a daruju li vam domaćini u kojih ljetujete na Jadranu staklenčiću ukiseljenoga motra, shvatite to osobitim darom, kao da ste dobili i ukiseljene pupoljke kapara. (Jedva se suzdržavam pripovijesti o nepostojanome a u matru i kaparama te o rodu druge rasline!) Matar možete i zamrznuti pa da “svježega” imati i u toku godine.

Matar (Snimio Igor Šeler / Acumen)

Matar (Snimio Igor Šeler & Blue Studio / Acumen)

Matar ili motora u modu s jadranskih obala i – davnina

Matar, motar, motrika, morski koper, petrovac, primorski obalac, šćulac, slatki kopar, engl. rock samphire, lat. Crithmum maritimum L., polugrmovita je halofilna trajnica iz porodice štitarki, Apiaceae.

Od davnina se upotrebljava kao antiskorbutik, diuretik, aromatik, aperitiv, digestiv, depurativ, karminativ te kao povrće i začin. Listove rabe u liječenju tegoba s mjehurom, za detoksikaciju organizma i čišćenje krvi, za jače mokrenje, protiv bubrežnih komplikacija i tegoba želuca te za mršavljenje. Istraživanja pokazuju kako matar sadržava eterično ulje, aminokiseline, kumarine i flavonoide te velik postotak vitamina C.

Od matara se pripremaju i različita jela – salate, marinada, umaci i juhe. Otočani ga vole s jajima pečenim na maslinovu ulju. SMS je, rekoh, lansirao i gotov umak od matara, a Dalmatinci ubiru listiće i manje grančice, jednostavno ih operu u moru, posuše i stave u staklenku te ga zaliju mješavinom 3/4 salamure (omjer je vode i soli jedan naprama deset, zakuha se pa se ohladi) i 1/4 vinskog octa. Dovoljno je jedan ili dva tjedna da odleži u hladnjaku ili na tamnijem i hladnijem mjestu, a, dakako, najbolje u konobi. Možete ga jesti samo začinjena maslinovim uljem ili kao začin. Nisu li navikli, mnogima se neće dopasti njegov okus, pa ga mogu upotrijebiti jednostavno kao začin, ponajprije pomiješana sa svježom ili još bolje osušenom te u maslinovu ulju potopljenom rajčicom. Zatim kao predjelo ili prilog u kombinaciji s ribom.

Ukiseljeni motar kako ga poslužuju u korčulanskoj konobi U Maje i Tonke (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Ukiseljeni motar kako ga poslužuju u korčulanskoj konobi U Maje i Tonke (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Od Party Timea i Croaterre do jedem zdravo i korčulanskih puterkeksa

Jasne Šimunović mnogi će se sjetiti po jednome od prvih u nas cateringa Domijenak odnosno Party Time, po neusporedivoj Croaterri (koj nisam bez razloga proglasila gastrootkrićem  godine) te po dostavi vrlo zanimljive hrane Jedem zdravo.

U nje sam kušala sjajne starinske puterkekse, kakve smo nekad zvali i mašinskima, jer su se oblikovali na stroj različitim oblicima i samo narezivali. Ali, gospođa Jasna pripremila ih je posve neuobičajeno – i s matrom. Motrom, zapravo, jer ga zove otočki, korčulanski. i ubrala ga je na otoku korčuli na omnogima omiljenome ljubavnom mjestu Babina. Ne smijem propustiti reći da je i gospodin Šimunović, Jasnin Šime s toga lijepog otoka te oni, baš kao u svojoj Croaterri, još jednom sjajno spajaju hrvatski kontinent i more.

Jasnini slatki prutići s arancinima i motarom

Keksi posluženi (Snimio Igor Šeler &Blue Studio / Acumen)

Keksi posluženi (Snimio Igor Šeler & Blue Studio / Acumen)

Sastojci

  • 500 g brašna oštrog
  • 300 g maslaca
  • 1 jaje
  • na vrh noža praška za pecivo
  • 70-80 g arancina drobljenog ili sitno mljevenog
  • 120 g šećera
  • 50 g motar (smrznuti)

Priprema

Umijesite prhko tijesto sa svim sastojcima. Ostavite ga na hladnome da postoji, a zatim ga prije pečenja razvaljajte 5 mm debelo i narežite u prutiće.

Nije naodmet

Tijesto možete umijesiti po želji i bez jajeta. Od arancina možet eupotrijebiti i one od limuna i one od naranče ili i jedne i druge. Možete ih narezati, izdrobiti ili sitno samljeti. Prutiće možete lako pretvoriti i u slane, ako im oduzmete šećer i arancine a dodate im, primjerice, bademe i sir.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.