Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Razgovor s povodom 21. prosinac 2015.

Maloljetni chefovi postaju obrazovane nove zvijezde s kuhačom

Nisu učenici Srednje škole Zabok uspješni samo zbog toga što su Zagorci, pa i rođeni već s malom maturom, nego što se njihova škola nametnula toliko da bi, da može, upisala i dvostruko više učenika: sada je od ukupno 750 njih 350 ugostitelja. Većinu ih poslodavci poput studenata-ferovaca rezerviraju još za školovanja. Ambiciozni nacionalni i europski projekti pomažu financijski da unaprijede obrazovanje, od osiguranja namirnica dalje. Ne žele ostati na školskim programima koji su u njihovu području stali devedestih. Također žele svoje učenike pripremiti i za lokalnu kuhinju, jer, kažu, ne možeš biti u Zagorju biti ugostitelj i nuditi samo smrznute lignje. Za Oblizeke su pripremili prijedlog svoga blagdanskog bife-stola. Objavljujemo ga u pet nastavaka. Sretno im bilo!


Urednica Oblizeka u veseloj kuhinji s mladim kuharima i konobarima i njihovim mentorima (Fotografija Oblizeki)

Urednica Oblizeka u veseloj kuhinji s mladim kuharima i konobarima i njihovim mentorima (Fotografija Oblizeki)

Oni nisu ni sudionici, a kamoli pobjednici nekojega od brojnih tv gastroshowova. Nisu ni amateri chefovi. Oni su još maloljetni, a već mladi lavovi s pobjedama na međunarodnim kuharskim natjecanjima. Zapravo su tek učenici Srednje škole Zabok, koja se u prošloj školskoj godini sa strukovnoga državnog prvenstva od osam mogućih vratila s dva državna prvaka, a početkom ove školske godine s međunarodnoga natjecanja u Bratislavi sa tri zlatne i dvije srebrne medalje.

Dvojica pobjednika posve različita: Vjekoslav ambicioan i već ima plan do tridesete, a Matija zadovoljna i uz roštilj na moru (Fotografija Oblizeki)

Dvojica pobjednika posve različita: Vjekoslav ambiciozan i već ima plan do tridesete, a Matija zadovoljan i uz roštilj na moru (Fotografija Oblizeki)

Učenici kuhari Vjekoslav Flegar i Matija Antol bili su jedini iz Hrvatske i pripremili su menu mediteransko-kontinentalni, a budući konobari Mark Tomek i Patrik Repovečki osvojili su nagradu i za pripremanje koktela, posluživanje menua, te za prezentaciju i dekoraciju izložbenoga stola. Učenici-chefovi pozvani su da se 2016. ogledaju ravnopravno s profesionalnim kuharima za najboljega na Zagorskom chefu, gdje su u konkurenciji uglavnom bivši učenici te škole, sve do trostrukoga pobjednika i francuskog đaka skromnoga i izuzetno talentiranoga, jednoga na najboljih mlađih hrvatskih chefova Tomislava Kožića.

Najdraže pohvale iz restorana u kojima učenici rade

Zadovoljne i ponosne mentorice Renata Tršinski, Anka Ilinčić i Branka Kralj s direktoricom Draženkom Jurec (Fotografija Oblizeki)

Zadovoljne i ponosne mentorice Renata Tršinski, Anka Ilinčić i Branka Kralj s direktoricom Draženkom Jurec (Fotografija Oblizeki)


Uz to, ispripovijedila nam je Branka Kralj, nekad direktorica Holeta Matija Gubec u Stubičkim Toplicama, a od 1992. stručna nastavnica u školi, ne samo da su odradili brojne projekte i događanja od Štruklijade do projekata Promocije zanimanja, Zadravo i fino, nego i catering za 200 osoba uz dodjelu književne nagrade Gjalski u Zaboku, Gljivarenje vu Stubakima, Aronia cup u Zagrebu. Dobili su i poziv od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih da iduće godine Hrvatsku predstavljaju na natjecanju Euroskills u području poslovanja recepcije hotela.

Njihovim su nastavnicima, a i ravnateljici Draženki Jurec, možda najdraže pohvale iz hotela i restorana sve do Brača, Zadra i Istre, gdje su njihovi učenici na praksi ili gdje rade po završetku školovanja. I bivši, već uspješni učenici nerijetko navrate u školu da svoju priču korisno podijele s mladim, budućim kolegama. Koliko sam primijetila, većina se učenika i upisala u ovu školu čuvši preporuke od nekoga tko ju je završio.

Medenjak uz kavicu

Jedna od slatkih minijatura tek u nastajanju (Fotografija Oblizeki)

Jedna od slatkih minijatura tek u nastajanju (Fotografija Oblizeki)Gledajući manje upućenima u školski sustav zanimljiviji su ipak brojni nacionalni i europski projekti kojima usvajaju znanja, stjeću iskustva i popravljaju budžet.  Turistička kultura, Održiva gradnja, Putevima baštine, Usklađivanje obrazovnih mogućnosti sa zahtjevima tržišne ekonomije HOMER, Mode for Success, Obrzovanje za poduzetništvo… Ne manje zanimljiv je projekt Hranom do zdravlja i Zdravo i fino u kojima su surađujući s Društvom Naša djeca Zabok tijekom tri godine osmoškolcima na posebnim radionicama predstavljali makrobiotičku kuhinju i pripremili i malu kuharicu. Ministarstvo turizma im je prije dvije godine, uz budžet, dodijelilo i posebno priznanje na Danima hrvatskog turizma za projekt Medenjak uz kavicu.

Uči se i praktično i teoretski i na palačinkama (Fotografija Oblizeki)

Uči se i praktično i teoretski i na palačinkama (Fotografija Oblizeki)

Taj gastro-suvenir možete zaista kušati u kavani u njihovu mjestu, koje svakoga radnog dana sa 10.000 naraste na 20.000 stanovnika, koji uza sve drugo, moraju i jesti. Škola, nažalost, nema zasad svoj javni restoran. Vrijedan također 15.000 kn, je projekt Sejem starinske zagorske košte u kojem su istražili i predstavili dvadesetak tradicionalnih i starinskih jela i pripremili ih na ugostiteljski način.

Zagorski restorani moraju nuditi i zagorska jela

Pohanje nadjevenih palačinki (Fotografija Oblizeki)

Pohanje nadjevenih palačinki (Fotografija Oblizeki)

Zagorski restorani moraju nuditi zagorska jela, a ne samo smrznute lignje, zaključuje profesorica Kralj. Uspjeh objašnjava ne samo time da si posebnim projektima poboljšavaju uvjete i za bolju nastavu, od naminica u kuhinji pa dalje, nego učenike i bolje pripremaju za stvaran život, stvarnu kuhinju. Dodaje: “Kamo bismo došli da radimo samo po školskim programima kad su oni još iz 1998. godine!? Što bi tek tada poslodavci rekli – kakve im to djelatnike pripremamo?!”

Kao u svakoj kuhinji, unatoč strojevima z aposuđe, uvijek je netko na redu da bude sudopera (Fotografija Oblizeki)

Kao u svakoj kuhinji, unatoč strojevima, uvijek je netko na redu da bude sudopera (Fotografija Oblizeki)

Nisu Zabočani, dakle, uspješni samo zbog toga što su Zagorci i već rođeni s malom maturom, nego što se njihova škola nametnula toliko da bi, da može, upisala i dvostruko više učenika: sada je od ukupno 750 njih 350 ugostitelja. Većinu ih poslodavci poput studenata-ferovaca rezerviraju još za školovanja. Ambiciozni, poput 17-godišnjega Vjekoslava Flegara, laureata europskoga natjecanja, već imaju isplanirano vrijeme do svoje tridesete: najprije fakultet, također u Zaboku, a onda osposobljavanje u inozemstvu i otvaranje nečega svojeg u Hrvatskoj. Čudim se: “A roditelji su te pripravni financirati tako dugo?” Uzvraća samouvjereno: “Pa kanim raditi i financirati se sam. Volim kuhati, ali volio bih otvoriti nešto svoje, možda slastičarnicu.“ Voli i crtati, otkriva nam i umjetničku crtu. Baka Barbara, uz koju je kao klinac učio kuhati i peći u svojoj rodnoj Špičkovini, može se ponositi.

Iako ne obrazuju slastičare, nagrada i na Interslastu

A na kraju sata... (Fotografija Oblizeki)

A na kraju sata… (Fotografija Oblizeki)Njegova suučesnika u međunarodnoj kuharskoj pobjedi Matiju Antola iz Krapine, koji ima već 17,5 godina i slučajno je završio u kuharskoj školi, već čeka  mjesto u rođakovu restoranu u Poreču. Peći će roštilj. Tata je konobar i trenutačno nezaposlen, a Matija skromno kaže kako ne vjeruje u sebe i nema hrabrosti da bi preuzeo odgovornost da vodi nešto svoje.

Umjetnička vizija (Fotografija Oblizeka)

Umjetnička vizija, prije nego je jedan učas netragom ispario (Fotografija Oblizeka)

Njihove vršnjakinje iz razreda Matea Somek i Darija Raškaj su sa petit foursima (četiri vrste tradicijskih sitnih kolačića) na posljednjem su Interslastu također osvojile nagrade, to važnije, što u zabočkoj školi uopće ne obrazuju slastičare. Škola je otvorena 1957., i kuhare je počela obrazovati 1967. Obišli smo učenike trećega razreda hotelijersko-turističkih komercijalista, četverogodišnjeg smjera, u jedinom danu kada, uz praksu u restoranima, kuhaju u školi. Ovdje svi nauče sve – odnosno, cijeli ugostiteljsko turistički process od kuhanja i posluživanja hrane i pića, do poslovanja recepcije i putničkih agencija, tumače nam. Ako, dakle i ne budu kuhali profesionalno, nego radili nešto drugo, uvijek mogu kuhati dobro. Običaj je u ovoj školi da na prvome roditeljskom sastanku roditeljima ponude voćni sok i kavu, a za posljednji im djeca pripreme cijeli domjenak. Osjećala sam se zadovoljno poput tih roditelja.

Repnica Matee Labaš i njezine mame Mirjane

Pošto su ih razvukle, pobjednica Štruklijade Matea rukom "reže" štrukljece (Fotografija Oblizeki)

Pošto su ih razvukle, pobjednica Štruklijade Matea vješto rukom “reže” štrukljece (Fotografija Oblizeki)

Pripovijedju mi, primjerice, kako su ovdašnje Zagorke kuhale i pekle ono što su imale, ljeti bučnicu a zimi – repnicu, ponegdje zvanu i repnjak. U nadjevu za štrukle, štrukljece, štrudle buču bi zamijenile repom. Naribale bi je, a da ne bude gorka, i prokuhale u posoljenoj vodi otprilike sat. Tada bi je ocijedile i ostavile u mlijeku samo na 3 min, zatim ponovno ocijedile, oprale u hladnoj vodi i ižmikale, te dalje upotrebljavale u nadjevu kao što upotrebljavaju buču. Ispričala mi je to učenica četvrtoga razreda, već 18-godišnjakinja, Matea Labaš iz Staroga Golubovca kraj Lobora.

Tome ju je poučila majka Mirjana, koja je došla i u školu učenicima praktično pokazati kako razvući tanak-tanak, gotovo proziran list tijesta za štrukljece, kako ih zovu u njihovu loborskome kraju. Matea je usvojenim umijećem i pripremljenim zagorskim štruklima profesionalne kuhare pobijedila i na ovogodišnjoj Štruklijadi. Kada sam je upitala mogu li, praktičnije, štrukljece s različitim nadjevima napraviti i s gotovim kupljenim listovima tijesta, začuđeno me je pogledala: “Ali tako je lako napraviti tijesto!” Naravno da nisam dalje ni duljila razgovor o tome koji su bolji.

Projekt Stara zagorska košta

Odlična ideja - spoj tradicije i modernog mladalačkog bifea (Fotografija Oblizeki)

Pladanj mesnih zalogaja: odlična ideja – spoj tradicije i modernog mladalačkog bifea (Fotografija Oblizeki)

Tako istražujući radoznali i ambiciozni mladci stigli su i do loborskih štrukljeca, a u Zagorju svako bi selo moglo imati svoje štrukljece, jer su vrijedne ruke domaćica dodavale štrukljecima one namirnice i sastojke koje su imale u oskudnim vremenima (sirutku, mast, kukuruzno brašno, repu.. ), a tako su zapravo i nastali slavni zagorski štruklji, kao  zaštićena nematerijalna baština. Jedan od svojih projekata nazvali su Starinska zagorska košta (košta je naziv za jela), koji je također prijavljen uz Javni poziv Ministarstva turizma srednjim strukovnim školama, a s motivom jačanja kompetencija strukovnih zanimanja. Anamarija Hercigonja iz četvrtoga razreda navratila je da ispriča kako je na projektu radilo ukupno 85 učenika i nije im uopće bilo teško zapitkivati mame, bake, strine, kume, zapisivati i isprobavati, a zatim sve to ponuditi gostima i turistima na sajmu, pitati ih za mišljenja i dojmove, te izraditi brošuru sa najzanimljivijim starinskim zagorskim jelima.

Svaki sat završi svečanom prezentacijom na stranim jezicima i kušanjem (Fotografija Oblizeki)

Svaki sat završi svečanom prezentacijom na stranim jezicima i kušanjem (Fotografija Oblizeki)

S geslom “Od zaborava čuvamo/ Vama s ljubavlju pripremamo” dio toga uz sugestiju svojih mentorica, bratislavskih pobjednica Anke Ilinčić i Renate Tršinski te Branke Kralj, predstavili su nam i na svojemu blagdanskom bife-stolu: po pladanj štrukljeca s različitim nadjevima, kojekako nadjevenih palačinki, pa mesnih zalogaja, okruglica od sira s raznovrsnim dodacima te mini tradicijskih kolačića, majušnih baš za po jedan zalogaj. Zamijet ćete da je tradicija tu modernistički i mladalački pomaknuta, ali – fina. I, ne manje važno, i dostupna.

Objavljno 21. prosinca 2015.
Preporučujem srodne teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-1-pladanj-strukljeca-s-razlicitim-nadjevima-16281

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-2-pladanj-palacinki-punjenih-razlicitim-nadjevima-16284

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-3-pladanj-mesnih-zalogaja-16293

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-4-pladanj-okruglica-od-sira-s-razlicitim-dodacima-16288

http://oblizeki.com/blagdanski-bife-stol-5-pladanj-tradicijskih-minikolacica-16295

http://oblizeki.com/tomislav-kozic-najbolji-je-zagorski-chef-i-2014-13981

http://oblizeki.com/7-struklijada-u-subotu-23-svibnja-2015-u-zaboku-14794

http://oblizeki.com/zagorski-chef-2015-marko-futivic%CC%81-do-pobjede-glavnim-jelom-jaje-na-kokos-i-desertom-tko-je-smjestio-vjeverici-15916

Chef Mislav Božić – profesor Baltazar iz Ville Magdalene

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

8 komentara

  1. […] četrdesetogodišnji vodenjak Mislav za samostalnoga kuhara završio je zabočku Srednju ugostiteljsku školu, majstorski ispit položio je pri Obrtničkoj komori u Zagrebu, a prošao je i niz tečajeva […]

  2. […] Treća nagrada Patka s mlincima i koprivom (Srednja škola Zabok, učenici Vjekoslav Flegar i Matija Antol, mentorica Branka Kralj) […]

  3. […] Treće mjesto Harmonija okusa (Srednja škola Zabok, učenici Vjekoslav Flegar i Matija Antol, mentorica Branka Kralj) […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.