Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 27. veljača 2012.

Mak torta gospođe Ive finija čak i od makovnjače i od Bauerovih romansiranih rezanaca s makom

Budi dobar, pa ću ti napraviti rezance s makom … Ako ste čitali izuzetno zanimljiv roman Patnje Antonije Brabec Ludwiga Bauera, zacijelo su vas dugo mučili ti rezanci. Kao što su, uostalom, mučili i Martina. A možda još tjerate mak na konac s Bauerovim  romansiranim makom, što zbog odnosa glavnoga muškog lika s majkom a što zbog toga što ćete se stalno vraćati na pravi okus takva kušana ili čeznuta oblizeka – a i o tome bi se dalo! – koji vjerojatno svatko od nas traži cijeloga života u pravome omjeru rezanca i maka, šećera, možda i malo oraha (?), masla(ca)…

Više od rezanaca neki od nas vole makom posute krumpirove knedle ili dizane knedličke kuhane na pari, po česku, krupne, kakve su još sedamdesetih a možda i osamdesetih posluživali u zagrebačkom “Brnu” u Frankopanskoj lijevo, dvorište. Ili bar makovicu, mliječnu pletenicu posudu makom – bila je još samo neposuta! – u vremenima kada je mlada pekarica špartala ulicama zagrebačke Kustošije, još predgrađem, s košaretinom peciva. Od toga je nacionalno najomiljenija makovnjača, dizana ili prhka ili prosta trnovečka od tankoga vučenog tijesta koje se gotovo i samo  pretvara u mak

Sjemenke makadokazano su se koristile još u Mezopotamiji, najprije za liječenje, apotom kao hrana (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Sjemenke maka dokazano su se koristile još u Mezopotamiji, najprije za liječenje, a potom kao hrana (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Te sjemenke jednogodišnje biljke Papaver somniferum iz porodice makova, lat. Papaveraceae, pristigle k nama iz Mezopotamije a, tvrde, staroslavenskoga imena, nekad su grčkim atletičarima pomagale da se osnaže za natjecanja i odagnaju stresa, a ženama da uspavaju djecu. U modernijs vremena alkaloidi iz zelenih glavica opijumskoga maka svjetski su biznis, mnogo veći i od pjevanja o divljem maku crvenih cvjetova, turčinku, bilo u šlagerima (mak, makmakovi, rujni cvjetovi…) bilo krležijanski revolucionarno u kajkavskima baladama (Ni med svetjem ni pravice…).  Kao da najbolji nije tek onaj vrtni, što cvate ružičastim, bijelim, žutim, narančastim, crvenim a najviše svijeloljubičastim cvjetovima ako ga osušimo u sjemenke, vrlo inspirativnu namirnicu za slatka i slana jela.

Torte M & M i narančina s čokoladom (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Torte M & M i narančina s čokoladom (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Svatko će, čim je kuša, od svega s makom zavoljeti mak tortu gospođe Ive Dumančić. Na dugome putovanju busom u Budimpeštu na veljački sajam slastičarstva slastičari su se nadmetali novitetima, a ona finom sočnom tortom. Ona nas je i odvela u zagrebački Rudeš, u ratarsku 13, u slastičarnicu M & M, gdje me je, čim uđosmo, na zidu dočekao tekst s duplerice Večernjakova priloga Vrt  koji sam uređivala i kada je slastičarnica Dumančićevih 2008. o nekom okruglom broju ispekla poveću tortu s prigodnim marcipanskim florističko-faunskim uresima. Moja mala redakcija, taman prije negoli se osula, a sa suradnicama ja, u istoj bluzi u kojoj dolazim na kušanje torte od maka.

Obitelj Dumančić (slijeva): majka Iva, sin Marin, kći Martina i otac Željko (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Obitelj Dumančić (slijeva): majka Iva, sin Marin, kći Martina i otac Željko (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Gospođa Iva Dumančić pripovijeda:

Mi smo već pekli mak kocke, pa je neka mušterija pitala da li bismo, jer ona jako voli mak, mogli te kocke preoblikovati u tortu. A ne možeš tortu samo tako napraviti, mislila sam čime da je nadjenem… I tako je nastala naša nova fina torta.

Ponosni su Dumančići i na druge svoje torte, od imotske i splitske do narančine ili torte M & M, a ponajprije na tortu Bijeli Zagreb, od badema, marcipana i bijele čokolade, koju su i zaštitili kao suvenir. No to je tek dio od najmanje 45 slastica svakdnevno u ponudi, koje se mijenjaju po danima i sezonama.

Dumančići su zaštititli suvenirsku tortu Bijeli zagreb od badema, marcipama i bijele čokolade (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Dumančići su zaštitili suvenirsku tortu Bijeli Zagreb od badema, marcipama i bijele čokolade (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Ne znate što biste kušali prvo, okusi vam se i u prisjećanju na izbor mijenjaju i  miješaju na nepcima, ali iz Rudeša ne možete ako niste kušali rudeške kocke, primjerice. Rade kreativno, ali, ističu, najradije s klasičnim materijalima, čak i kad im je to i skuplje i složenije. Baš kako su i krenuli u najgore ratno vrijeme 1992. godine, najprije gospođa Iva, iz hotela Palace, kojoj se kasnije pridužio i gospodin Željko iz tadašnjega Intercontinentala.

Mnogo im je, govore, pomogla savjetom i svakojako glasovita slastičarka Eleonora Rekeće, koja je upravo u to vrijeme izbjegavši iz Baranje od rijetko talentirane amaterke postajala talentirana majstorica i slastičarska umjetnica, koju je njezin mentor i chef Interkoncija Stanko Erceg morao, kako se prenosi priča, samo poticati i podsjećati da dame imaju mala usta. Kako su ljupki i majušni sitni kolačići!

Fini maleni kolačići za malena usta finih dama (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Fini maleni kolačići za malena usta finih dama (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Ni začetnici posla, a ni njihova djeca – sin Marin i kći Martina, po kojima je stastičarnica i nazvana i koji su je prije tri godine i preuzeli te im roditelji koji su prvih petnaest godina radili dan i noć, sada “samo pomažu” – izvorno nisu slastičari ali vole i slastice i svoj posao. Štoviše, Martina je čak oca “naslijedila” i na funkciji pročelnika Sekcije slastičara u Udruženju ugostitelja Zagreba. Unatoč krizi ne žale se, svoje beskompromisne slastice rade i za ugladne hotele i za veleposlanstva i za stalne mušterije odasvud, a za one iz svoga dijela grada svako jutro, uza sve druge, još i slastičarske tople kiflice, krumpirušu, sirnicu, (sezonsku) bučnicu…

Mak torta gospođe Ive Dumančić

Lijepa izvana, ukusna sva (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Lijepa izvana, ukusna sva (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

 

Sastojci

 • 7 jaja
 • 160 g maslaca ili margarina
 • 280 g šećera u prahu
 • 10 g glatkog brašna
 • 280 g mljevenog maka
 • 1 prašak za pecivo
 • 1 vanilin šećer
 • 0,5 dl ruma
 • prstohvat cimeta
 • 300 g džema od marelice
 • 750 g kiselih jabuka
 • 2 dl vina
 • 100 grama kristal šećera
 • 300 g čokolade za kuhanje belgijska
 • 2 dl vrhnja za kuhanje

 

Priprema

Maslac i šraub šećer pjenasto umiješajte. Dodajte im žumanca, pa sve istucite u glatku masu. Bjelanca istucite u čvrst snijeg. Brašno, prašak za pecivo, vanillin šećer, cimet, mljevni mak zajedno izmiješajte i dodavajte u pjenastu malu od maslaca, šećera i jaja. Tome dodajte snijeg od bjelanaca i lagano ismiještajte. Stavite u kalup za torte malo škrto premazan s malo maslaca ili ulja, ulijte tijesto i pecite ga na 180 °C oko 40 min. Tijesto ostavite da se ohladi. Prerežite na tri dijela i svaki dio premažite još vrelom kašom od jabuka i džema od marelice kako bi ga dobro upila. Premažite je vrućom kašom i sa strane. Kad se torta ohladi, premažite je čokoladnim preljevom.

Nije naodmet

Gospođa Iva obično koristi maslac, belgijsku čokoladu (55 %) i Podravkin džem od marelice. Pri pečenju obvezno kalup obloži papirom za pečenje. Tortu ukrašavaju čokoladnom svjetlijom kremom, kriškicama jabuke i kandiranim trešnjama. Ako vam nije do pečenja a rado biste je kušali, dakako, mak tortu možete naručiti ili cijelu ili samo krišku u rudeškoj cafe-slastičarnici M & M

Poslužena sa slatkim vrhnjem (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Poslužena sa slatkim vrhnjem (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Kaša od jabuka i džema

Očišćene i oguljene jabuke naribajte i dinstajte na vinu s cimetom i kristal šećerom da se tekućina pokuha. Zatim masu izmiksajte u kašu. Dodajte u vrući džem od marelice, sve zagrijte da prokuha i odmah premažite tortu.

Čokoladni preljev

Vrhnje zakipite i dodajte mu čokoladu. Ostavite ga da se ohladi, pa kad preljev ima otprilike 30 °C, ukrasite njime tortu.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

 1. […] Mak torta gospođe Ive finija čak i od makovnjače i od… […]

 2. […] uopće zahtijevaju pomne omjere više nego slana jela za koja zaista možete i improvizirati. Slastičarnica M & M obitelji Dumančić na zagrebačkom Rudešu radi krasne, fine i sitnije, za, kako bi to rekao veliki chef Stanke Erceg – mala usta finih […]

 3. […] pekla me je pomalo savjest zbog drugoga kolača s makom. Ma da, mogli ste pripremiti i slavnu tortu s makom gospođe Ive Dumančić, a u nekoj drugoj sezoni i rezance ili dizane okruglice s makom ili čak i bučnicu s […]

 4. […] torta meni istinski oblizek. Prva mi je rokoko torta s lješnjacima, a u desetki je sigurno i mak torta gospođe Ive. Jedna od najmilijih mi je torta s bučom koju sam okrstila nezaboravnom (tortom od […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.