Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Enciklopedija špeceraja, Novosti 27. kolovoz 2020.

Macha, matcha, maccha, mača se zeleni

Što vam je najzelenije što imate? Meni je maturalna haljina, ona iz ranih sedamdesetih i iz pjesme, koju sam nekamo zametnula. Nije mi draga. Zelenilo volim na bilju, u travi i krošnjama, a osobito volim bilje koje i cvate – zeleno. Zelena je mješavina žute i plave. Ponekad je rabe kao simbol dobra, uskrsnuća, života. Ona je i boja islama, a dakako i svjetlo na semaforu koje označuje slobodan prolaz te dio klasičnih izraza: zelen kao nezreo, voće recimo, zatim zelen od ljubomore i zelen od bijesa. Zelenu nose izviđači, lugari, lovci i ratnici. I, dakako, maturantice koje se ne mogu usuglasiti oko neke mudrije boje maturalne haljine. Maslinastozelena barem umiruje, a žutozelena dreči.

Napitak od mache u njujorškom kafeu iz lanca Le Pain Quotidien (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kada sam slikala, davno, lavirala sam rado monokrono zelenilo, sve dok nisam potrošila svu zelenu i vodenu i temperu. Zelena mi se zamjerila još kad sam u djetinjstvu travom zazelenjela bijele svečane štramplice, ali travom i listovima još volim zeleno obojiti pisanice, na golu ljusku. Od krasno obojene hrane, ma kako bio zelen i svjež, špinat mi nije ni malo drag, ali zelena tjestenina i savijača zelenjača, zelnica, zeljača jesu, pogotovo ako su obojeni više blitvom nego špinatom. Krasno zelen mi je grašak, a da o zelenim salatama sviju nijansi i ne govorim. Ne okusom, ali krasno zelen mi je liker s okusom mentola, makar obojen i ekstraktom. Pa menta. Peciva i slastice s pistacijama ili s brašnom bučinih koštica. I zelenim čajem, koji mi je izrijekom zabranjen zbog ubrzavanja ritma srca, jer se izravno sudara s jednim od mojih lijekova koji pijem, betablokatora.

A baš je zeleni čaj osvojio svijet: najpopularniji je među čajevima, koji su po popularnosti drugo piće čovječanstva, odmah iza vode. Neki podaci uvjeravaju da je petina čaja popijena u svijetu zeleni čaj, a u Kini primjerice i četiri petine! No, posljednjih je godina zeleni čaj najprije foodije osvojio – prahom. Krasne zelene boje, prepune klorofila, one što bih je opisala otrovnozelenom.

Macha, matcha, macca, mača

Neovisno piše li se macha ili matcha ili maccha, čita se mača, a internetska tumačenja toga imena zastaju na mitskim bićima različitih naroda, ženskima, i tek potom dolaze do slavne japanske ceremonije čaja za koju se pripremaju posebno osušeni listovi biljke Camellia sinensis, azijskoga podrijetla. U Japanu je u ceremoniji čaja koriste odvajkada, a postoje svjedočenja fratara najmanje iz četvrtoga stoljeća. Do praha zelenoga čaja.

U majušnoj grinicvilliđkoj slastičarnici kolačiće s machom peku pred kupcima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

I zeleni sam čak pila, kao i crni, žuti, bijeli, a prvi sam se put ozbiljno s machom suočila prošloga proljeća u New Yorku u šopovima koji nude sve s machom (do antiageing krema za lice i tijelo!) te sam prvi imala priliku prvi put machu kušati kao napitak u manhattanskom francuskom kafeu iz lanca Le Pain Quotidien i kao južnokorejski kolač u Catmint Wheel Cake na Greenich Villageu u kombinaciji s čokoladom i s crvenim grahom. Nije me se dojmila, zapravo me je odbila kao rijetko što, manje zbog boje a više zbog okusa zemlje, koji mi je tek poslije u TV-seriji Preljub pojasnila maestralna Helen govoreći da joj se od mache povraća, jer da ima okus po malču. Istinabog, malč nisam kušala, pa obožavateljima dopuštam da joj okus časte specifičnim orašastim, pomalo gorkastim. Zapravo, izvlače joj gorkastu notu.

Do pandemijskoga lockdowna i macha je postala globalnom modom i vidim da je postala internetski must have i to ponajprije da njome započnete dan, da se podignete već izjutra, pa već za doručak nude ili gotove proizvode ili recepture odnosno machu u napicima s mlijekom matcha latte (utjecaj ne samo talijanskih napitaka nego i engleskoga čaja s mlijekom!) i jogurtom kao smoothie ili u namazima (mliječnima, voćnima…), pa u pecivima, u čokoladi i tako dalje.

Iz ponude Catmint Wheel Cake: kolačići u kombinaciji mache i čokolade imache i crvenoga graha (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Često je macha dodatno brendirana, kakti iz 100-postotnog (!?) ekouzgoja i slično. Prikladno i u vjetar boljoj prodaji prehrambenu i zdravstvenu vrijednost mache promotivno uzdižu u nebesa, trpaju je u sve što je trenutačno in. Kao: kao stimulans samuraji su je pili prije bitke, pa što ne biste vi prije teretane ili polumaratona oko Jaruna!? Nabrijavaju da podiže i duh i tijelo, kako god, da ubrzava metabolizam a time pročišćuje organizam, skida kile, kolesterol, šećer…, čime snaži imunitet i otpornost. Dok tumače da jutarnju kavu zmijenite zelenim čajem odnosno nekom kombinacijom s machom, nabrajaju kako je bogata teinom i kofeinom, različitim aminokiselinama, antioksidantima i uopće kako je, ukratko, teško  usporediv izvor zdravlja.

No, ne treba pretjerivati, kažu čak i oni koji je, usporedivo s kavom koju kao zamjenjuje, preporučuju u od tri do deset šalica dnevno. Ne treba smetnuti s uma da je Američka uprava za hranu i lijekove FDA odbila izdati odobrenje da na svakoj kutiji zelenog čaja piše kako su zeleni čaj i macha zdravi za srce.

Objavljeno 27. kolovoza 2020.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.