Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Događaji, Kušajte s nama nešto novo, Uncategorized 3. svibanj 2013.

Lupatvica – zagorski kolač za komušanje kukuruza udvojen u mušku i žensku, slanu i slatku varijantu

Da smo samo gledali, pa i kušali slasticu koju je za 7. Babičine kolače ispekla babica Branica Jagić iz Krapinskih Toplica, uvjerena sam, ne bi ona daleko odmakla. Iako se i izgledom i okusom s gibanicom s kukruzunim brašnom Ane Lisak i domaće je domaće Božice Štefek s jednakim brojem bodova plasirala iza tri prve najbolje, ima jednu od najzanimljivijih priča na priredbi. Lupatva, lupatvica naziv je u Zagorju za komušinu, komušinje, a kolač koji je oživjela Brankica Jagić, po njezinoj se priči, pekao upravo za komušanje kukuruza. U vrijeme kad još nije bilo kombajna, klipovi bi se trgali na polju, a kukuruzovina bi se trgala doma.

Bio je to jedan od velikih poljoprivrednih poslova kao što su okopavanje kukuruza ili vinograda, žetva, berba i slično, kada se pomagalo susjedima, kumovima, rođacima i prijateljima i zapravo zaduživalo za uzvraćanje.

Kolač lijepo svečano izgleda, a još je zanimljiviji što se zapravo sastoji od dva okusa od istih sastojaka. Jedan je slan i namijenjen je muškarcima, vjerojatno uz vino, a drugi je sladak, namijenjen ženskama.

Brankica Jagić svoj je stol, prigodno slastici koja se pekla za komušanje, ukrasila komušinom (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Brankica Jagić svoj je stol, prigodno slastici koja se pekla za komušanje, ukrasila komušinom (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Gospođa Jagić uz to je cijeli stol ukrasila komušinom – njome je bila pokrivena kućica, od nje su bile načinjene ružice i ptičice itd.

Baš me zanima hoće li ovu sjajnu ideju, običan kolač kao ugodno otkriće iz vlastite baštine, iskoristiti bilo doma bilo u restoranima maštoviti kuhari u najrazlilčitijim prilikama!

 

Lupatvica (Brankica Jagić, Krapinske Toplice)

Iznenađenje iz vlastite baštine (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Kolač s pričom ili ugodno iznenađenje iz vlastite baštine (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

Tijesto

 • 350 g ražena brašna
 • 350 g pšenična brašna tip 850
 • 30 g mlijeka
 • 2 velike žlice domaće svinjske masti
 • 1 dl domaćeg vrhnja
 • 1 kvas svježi
 • soli po potrebi

Nadjev

 • 500 g krumpira
 • 500 g domaćega svježeg kravljeg sira
 • 1 dl domaćeg vrhnja
 • 2 jaja
 • soli po potrebi
 • 1 žlica na sitno rezana celerova lista
 • 1 žlica na sitno rezana peršinova lista
 • 1 žlica na sitno rezana lišća poriluka

Priprema

Zamijesite tijesto i ostaviti da odstoji na toplome oko 30 min. Za to vrijeme pripremite nadjev. Krumpir ogulite i narežemo na kocke teg akuhajte. Kada je kuhan, ocijedite ga i protisnite kao za pire te ostavimo da se malo ohladi. Celer, peršin i poriluk dodajte u krumpir koji ste pomiješali sa sirom te dodajte vrhnje, sol i jaja. Nadjev podijelite u 2 jednaka dijela. Tijesto razvaljajte na debljinu oko 1 cm i podijelite u dva dijela. Na jedan dio razvaljana tijesta nanesite polovicu nadjeva te ga zarolajte u gibanicu. Na drugi dio razvaljana tijesta nanesite drugi dio nadjeva u koji smo još dodali 2 žlice šećera te ga zarolajte u gibanicu. Na kraju od ostatka tijesta ispletite pletenicu i njome ukrasite lupatvicu. Pecite na 180 °C oko 50 min.

 

Objavljeno 3. svibnja 2013.

Preporučujem slične teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/seljacka-pita-sa-sirom-mladim-lukom-i-persinom-na-tronu-6-babicinih-kolaca-6343

Ne samo za vegetarijance: starinski slasni (i slatki!) kolači z vrta

http://oblizeki.com/orehnjaca-s-divljim-tresnjama-mirice-sinkovic-iz-donje-stubice-10099

http://oblizeki.com/ivanjski-cveteki-zlatarskoga-kraja-9827

http://oblizeki.com/i-starinske-svadbene-torte-cuvaju-lijepe-mladalacke-uspomene-10259

http://oblizeki.com/pogacica-i-struca-sa-starinske-svadbe-ravno-na-babicine-kolace-10240

http://oblizeki.com/kiflice-s-jabucnim-octom-gospode-vesne-hrsak-bas-fine-a-svaka-svoj-zalogaj-9805

http://oblizeki.com/cimetaca-%E2%80%93-jednostavna-mirisna-gibanica-9786

http://oblizeki.com/starinski-kolac-za-djecu-i-bolesnike-marije-martinec-9727

http://oblizeki.com/putica-za-vinske-svece-najbolje-ocijenjena-slastica-7-babicinih-kolaca-9678

http://oblizeki.com/7-babicini-kolaci-13-travnja-2013-u-klanjcu-9647

http://oblizeki.com/spek-i-panceta-lijepo-narezani-za-osvajanje-svijeta-9671

http://oblizeki.com/kruha-i-masti-molim-9612

http://oblizeki.com/dizana-pletenica-marice-bahlen-madarska-je-masnica-moje-mame-1237

Kuhan-pečen, mrazovci ili macanci, s maslacem ili sa svinjskom mašću – fini!

http://oblizeki.com/namjenske-starinske-slastice-kao-egzoticne-poslastice-11063

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

7 komentara

 1. […] bučjak (Bernarda Bele) i bučnicu s lukom i jajima (Slavica Strsoglavec) od tikve, tikvajne, lupatvicu (Branka […]

 2. […] (Magda Svečak), pa starinski kolač za djecu i bolesnike (Marija Martinec), a kušati se mogla i lupatvica (Brankica Jagić) koja se pripremala za komušanje kukuruza, za svadbeni pir svadbena pogačica (Božica Lacković), […]

 3. […] Brankica Jagić iz Krapinskih Toplica na 9. Babičinim kolačima u Petrovskom plasirala se visoko, ali ne dovoljno da bi se popela na pobjednički tron. No nema onoga tko je kušao njezinu Grofovsku zlevku, a da se nije oduševio. A nije bilo jednostavno nametnuti se među ove godine brojnim slanim slasticama poput njezine. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.