Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Ocjenjivanja 4. studeni 2020.

Lumblija i virtualno zamirisala i šire od Korčule

Da se jede najprije očima, i nije neka mudrost. Medijski se to dokazuje već desetljećima, vrlo agresivno, a epidemijski uvjeti izazvani Covidom 19 podsjetili su nas ovih dana na to još jednom i uz lumbliju, tradicionalnu slasticu kojom se Korčulani slade uza Sve svete.

Fotografija Tamare Frlan dobila je najviše lajkova: lumblija, Vela Luka i stručak okusa i mirisa (TZO Vela Luka / Oblizeki)

Oživjeli su je i prije kao suvenir, a unatrag tri godine u Veloj Luci organizirali su i natjecanje u pripremi starinskoga kolača s čudesnom pričom. Manifestaciju Stajun od lumblije Turistička zajednica Vela Luka i Udruga maslinara Vela Luka provukli su tijekom tjedna uoči i poslije Svih svetih 1. studenoga uživo kroz radionice u školama i vrtićima te kroz medije s podsjetnikom na povijesne korijene i pozivom da svi koji doma peku lumbliju, ponajprije Luške, domaćice, pošaju fotografiju i sudjeluju na natjecanju, ali prvi put – virtualno.

Drugonagrađena vrlo rustikalna lumblija Eli Stanić (TZO Vela Luka / Oblizeki)

Mogu li se oblik, boja, ali i miris i okus prenijeti fotografijom? Kao da mogu! Pristigle su brojne fotografije koje su na Facebooku Turističke zajednice skupljale lajkove. Dorjan Dragojević, direktor Turističke zajednice Općine Vela Luka javlja:

Maštovite i kreativne domaćice svoje su lumblije prezentirale u jesenskom ozračju, svaka na svoj originalan način, a najuspješnija u tome bila je Tamara Frlan, koja je s najvećim brojem oznaka sviđa mi se zasluženo odnijela pobjedu u Prvom međunarodnom virtualnom natjecanju izrade lumblije. Na nesvakidašnjem online natjecanju sudjelovalo je 40 natjecatelj/ica, što je ujedno i najveći broj sudionika do sada, a zahvaljujući drugačijem izdanju na manifestaciji su imali priliku sudjelovati i Velolučani koji su trenutačno izvan rodnoga mjesta, a unatoč tome njeguju svoju tradiciju i običaje.

Trećenagrađena po broju lajkova, odlična Milijana Matas (TZO Vela Luka / Oblizeki)

Druga je nagrada otišla Eli Stanić, a treća Milijani Matas. Zahvaljuju svim sudionicima posebnog izdanja Stajuna od lumblije s nadom da će se iduće godine 5. Stajun od lumblije ipak održati u klasičnom izdanju uz druženja, pjesmu, radionice, degustacije i natjecanje za Zlatnu lumbliju Vele Luke. Vjeruju, a to je posve sigurno, da je ovogodišnja manifestacija i prezentacije lumblije neke ponukala da prvi put ispeku svoju lumbliju.

I među fotografijama lumblija s manje lajkova ima sjajnih poput ove Marije Žabice (TZO Vela Luka / Oblizeki)

Zahvaljujući prof. dr. Nikoli Miroševiću prema meni putuje također lumblija s Korčule. Korčulanima želim da se njihova zanimljiva, dva vijeka stara slastica proširi ne samo po njihovu otoku, ako se gdje još ne peče, a glas o njoj i šire. Možete je i vi ispeći, recepturu potražite i u tekstovima na Oblizekima Štoviše, Korčulanima želim da lumbliji kao baštinskoj i turističkoj vrijednosti uspiju zaštititi zemljopisno podrijetlo i da postane i otočka vrijednost više.

Objavljeno 4. studenoga 2020.

Stajun od lumblije ili veloluško Prvo međunarodno virtualno natjecanje u izradi lumblija

Lumblija – korčulanski okus ljubavnog nezaborava

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.