Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 14. veljača 2011.

Lujzin kolač – ljubavna je neugledna slastica sa suštinom, poput ljubavi, nikako samo valentinovska

Kek, prvi Lujzin kolač (Snimila Božica Brkan/Acumen)

Kek, prvi Lujzin kolač (Snimila Božica Brkan/Acumen)

Da Dan Jacobson nije napisao “All for Love” odnosno “Sve za ljubav” (Zagreb, AGM 2009., prijevod Martina Čičin-Šain) i da romansirana, zabranjena ljubav princeze Louise, kćeri belgijskog kralja i, među ostalim, sestre Stefanije, udovice prijestolonasljednika Rudolfa, pošto je s Marijom Večerom tragično skončao u romasiranom i filmiziranom Mayerlingu, i grofa Geze Matačića-Keglevića, vrlo musava podrijetla, ali svakako iz Zagorja, tko zna bi li se otrgla iz zaborava i, nakon više od stoljeća, ponovno oživjela na zagorskim bregima. I to baš u Kuriji Njeguš.

Spomenka Štimec na svome lijepome posjedu (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Spomenka Štimec na svome lijepome posjedu (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Baš ondje ugledna književnica i esperantistica Spomenka Štimec već godinama održava i susrete književnika, slikara, esperantista, zaljubljeniak u meteore i drugih fantasta i realista udahnjujući drevnoj kući plemenitu dušu. Svoju, ponajviše. Vrlo slično drugoj našoj poetesi Božici Jelušić, koja u Podravini  obnavlja Barnagor (a danas na Ujedinjenim kajkavskim emiratima valentinovski pjeva: “Nožice su bose, v snegu se črlenijo: Nikaj zato. Ftičeki se ženijo! V trdu zemlju zabija se klin: ve je došel sv. Valentin! Zaljubljena srca se vesele: joči vide koga največ žele!”). Najprije ga je otkupila od dijela obitelji kojem je pripadao, zatim iskrčila drveće koje je već probilo srušene krovove, uložila novce koje i nije imala, a potom sve čudeno opisala u “Vlastelinstvu u Zagorju” (časopisu “Hrvatsko zagorje”, broj 3-4, 2009., str 195.-204.; op. a. :sve dobro, na žalsot, još nije na internetu).

Iz pera Spomenki Štimec već smo predstavili i prvu hrvatsku «Vegetarsku kuharicu iz 1936. godine, koju je napisala Štefanija (Belošević) Bernas, njezina teta Štefa, sestra djeda Marijana. To nas je odvelo u Njeguš, gdje Spomenka ustrajno već dva desetljeća obnavlja otkupljenu kuriju Belošević.

Romantične kulturne priredbe za zaljubljenike u meteore, poeziju, prošlost i samu ljubav

Sjedeći na stolcima s prošlošću i u travi publika sluša svoju domaćicu (Snimio Miljenko Brezak/Acumen)

Sjedeći na stolcima s prošlošću i u travi publika sluša svoju domaćicu (Snimio Miljenko Brezak/Acumen)

Povremeno uz potporu Hrvatskoga saveza za esperanto te uz potporu županije i općine, organizira i zanimljiva zbivanja, a u subotu, 29. svibnja 2010. već 14. put organizirala je – obljetnicu hrašćinskog meteorita. Uz slikaricu i književnicu Zvjezdanu Jembrih, KUD Meteor iz Hrašćine te fotografije Milivoja Lozovine, više od stotinu gostiju ne samo iz Krapinsko-zagorske šupanije nego i Zagreba, Varaždina i drugih mjesta, predstavila je i svoj novi projekt «Zagorske uspomene princeze Louise».

Hrašćinske su žene, naime, ispekle prvih osam slastica kao svoj prijedlog za Louisin kolač. Priča je upravo fantastična i na žalost ili na sreću u nas gotovo nepoznata. Princeza Louisa s belgijskog se dvora udala na habsurški, a u Beču je, zapravo u Opatiji, buknula strasna ljubav s Gezom Matačićem, hrvatskim oficirom niskoga rod i ne posve uzornoga podrijetla i ponašanja. Pratila ih je velika – za to vrijeme i velika medijska – afera po cijeloj Europi, čak i u Americi, koja je završila u loborskome kraju, Gezinu zavičaju. Odatle su princezu smjestili u umobolnicu za bogate, a Gezu u zatvor zbog krivotvorina.

Jestivi suvenir na Hrašćinu, Zagorje, hrvatsku i ljubavnu priču princeze Lujze i grofa Geze

jećem obasuo drevnu Spomenkinu kuriju (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Kraj svibnja i početak lipnja raskošnim cvijećem obasuo drevnu Spomenkinu kuriju (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Dakako, njihova priča tu ne završava, a Spomenki je samo povod da je oživi – u podrumu kurije priprema stalnu izložbu o njima – povod za novi događaj. I nama. Odabir suvenira koji bi podsjećao na zanimljivu, nepoznatu pomalo razigranu povijest. Vino? Rakija? Med? Kolač? Prvi izbor koji vam predstavljamo tek je uvod te vas pozivamo da nam pošaljete svoje ideje i prijedloge. Upućujemo se u istraživanje kuhinje s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, posebice bečke i zagorske, ponjaprije visoke, plemenitaške ali i seljačke. Štoviše, počinjemo pripremati i ne velike, ali zanimljive nagrade. One vam mogu biti motiv, ali mislim da je prvi motiv ipak – ljubav.

Valentinovo – romantično za ptičju svadbu ili prilika za rasprodaje u crvenom

Otprilike kao što je nama koji još vjerujemo – ili se baš trudimo vjerovati! – da se na Valentinovo vrapci a i druge ptičice žene, pripremiti nekome nešto. (Zašto bi nužno kuhala ona njemu, ane i on njoj? A ne da je 14. veljače praznik ljubavi samo za kupovaje, samo zato da bi majstori trgovine mogli davati posebne ponude i popuste na sve crveno, više na haltere nego na dušu, više na slane i i slatke, preslane i preslatne i neslane i neslatke specijalne sponzorirane neprobavljive kuharice i nejestive menije uobličene samo za afrodizijake i crvena srčeka i barbie-roza srdašca…

Ako cvijeće ili bombonijeru kupujete a na večeru pozivate samo o Valentinovu, zaboravite. Ako nemate onome koga navodno volite dati ništa drugo osim da kupite, zaboravite.

Ocjenjivački sud: Štefica Jembrih, Božica Brkan i Rajka Štimec (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Ocjenjivački sud: Štefica Jembrih, Božica Brkan i Rajka Štimec (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

No vratimo se početnome natječaju za jedinstven ljubavni Lujzin kolač. Imao je jedino mnogo dobre volje i zadatak da se ne koriste moderne namirnice. Pristiglo je ukupno osam slastica te su za sudjelovanje Zora Žugec sa šnitama od ulja, Katica Hruškar s klipićima, Jasna Tukač s voćnim kolačem, Kata Šmit s bakinim kolačem i povitnjačom, Marina Marković s luknjacima i Mirica Drnetić s pitom od jabuka. Za sudjelovanje dobile su zbirku pjesama «Vetrenica ili obiteljska arheologija» Božice Brkan. Ocjenjivački sud Spomenkina Majka Rajka Šimec, rođena Belošević, i Štefica Jembrih te Božica Brkan ocjenjujući sastojke, izgled, miris i okus, odabrali su najupečatljivijim kolač Kek, koji je pripremila Vesna Miroić, nagrađena knjigom «Oblizeki – Moslavina za stolom» Božice Brkan.

 knjigom "Oblizeki - Moslavina za stolom" (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Pobjednica Vesna Miroić nagrađena je knjigom "Oblizeki - Moslavina za stolom" (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Razgovarali smo s gospođama iz okolnih mjesta koje su pekle slastice – mnoge od njih sudjeluju i u smotrama “Babičini kolači” – a i s brojnim gošćama na priredbi koja je izazvala poveće zanimanje.

Naime, u razgovoru smo uočili kako mnoge zanima što se uopće jelo prije stoljeća, stoljeća i pol ili čak dva. prema rijetkim knjigama kuharicama, najčešće na njemačkome jeziku, moglo bi se zaključiti kakva je bila plemenitaška, a poslije građanska kuhinja, dok se o seljačkoj, siromaškoj, uglavnom zna prema predaji. U obje slastice nisu, kao danas, bile svakodnevna hrana nego obični dio posebnih dana i doživljaja. Dio je bio skromniji, a dio raskošan, jer su nama danas dostupne namirnice uglavnom bile i teže dostupne, a nekih nije ni bilo.

Vesna Miroić nam je rekla:

«Već duže vrijeme imam recept za taj kolač, ali ga nisam pekla. Čuvši za Lujzin kolač, pomislila sam da idem pokušati učiniti od toga nešto svoje te sam malo preinačila recept po svome. Baš se veselim da se svidio žiriju. Sad ću smisliti i neki još bolji!»

Kek (Vesna Miroić za kolač princeze Louise)

Kek je odabran za ljubavni, prvi Lujzin kolač (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Kek je odabran za ljubavni, prvi Lujzin kolač (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sastojci

 • 2 cijela jaja
 • 1 šalica šećera
 • 1 šalica rezanih oraha
 • 1 šalica grožđica
 • ½ šalice rastopljenog putra
 • 1 šalica vrhnja
 • 2 žlice meda
 • 1 žlica cimeta
 • 2 šalice brašna
 • 1 prašak za pecivo

Priprema
Izmiješajte sastojke, izlijte ih u namašćeni i pobrašnjen okrugli lim i ispecite na laganoj vatri.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

 1. […] Na Oblizekima imate i druge zanimljive ljubavne priče i ljubavna jela poput Prženice mnogo više od “pohanog” kruha, Snježani čokoladni užitak čista je ljubav ne samo na Valentinovo, Lujzin kolač ljubavna je neugledna slastica sa suštinom poput ljubavi nikako samo valentinovska…… […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.