Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Zaštita 4. travanj 2024.

Ludbreški hren 48. hrvatski proizvod zaštićenoga naziva u Europskoj uniji

Poslije nacionalne zaštite 2021., Ludbreški hren je službenom objavom Europske komisije početkom travnja 2024. stekao europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Taj je naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije, a znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnoga proizvoda. Postupak zaštite naziva Ludbreški hren pokrenuo je EUVITA Cluster za ruralni razvoj i poduzetništvo iz Varaždina pri Ministarstvu poljoprivrede RH. O Ludbreškom hrenu više možete doznati iz službene specifikacije. 

Hren i različiti oblici pripreme (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Ludbreški hren korijen je povrtne kulture dobivene kultivacijom samonikle biljke hrena (Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.), koja kao autohtona vrsta i istoimena čuvana sorta raste isključivo na području Varaždinske županije. Korijen Ludbreškog hrena  predstavlja podzemni dio korijena i često je razgranjen, valjkast, zadebljao i mesnat te ima prepoznatljiv i pravilan, blago konusni oblik okruglasta presjeka. Odlikuju ga ljutina, oštrina i osvježavajući okus, a konzumira se kao svježi proizvod, prvenstveno kao prilog i dodatak jelima.

Najobiljeniji u nas svjež (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Uz prirodne karakteristike proizvodnog područja za proizvodnju Ludbreškoga hrena ključan je ljudski čimbenik koji podrazumijeva tradicionalan način sadnje i poznavanje tehnologije uzgoja hrena, koji su važni za održavanje karakteristika čuvane sorte. Vještina uzgoja Ludbreškog hrena važna je od pripreme sadnica do dorade korijena za tržište, a specifičnost je i dorada biljke tijekom vegetacije te prepoznavanje optimalnoga stupnja zrelosti kako bi se u konačnici dobio korijen prepoznatljiva oblika i senzorskih svojstava.

Poljska juha od hrena (Foto Oblizeki)

Kreativno, moderno, internacionalno (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Republika Hrvatska sada ima 48 proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla i vode se u registru za poljoprivredne i prehrambene proizvode. Uz Ludbreški hren, registrirani su i nazivi proizvoda, a o njima te o receptima s njima možete potražiti tekstove na Oblizekima!): Samoborski bermetKrčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov medZagorski štrukli / Zagorski štruklji, Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarinaSamoborska češnjovka / Samoborska češnofka, LumblijaGoranski medunDalmatinska janjetinaSlavonska kobasica, Komiški rogač,  Novigradska dagnjaVaraždinsko bučino ulje, Meso turopoljske svinje i Meso crne slavonske svinje.

Prigrisci s Hrenadom (Foto Oblizeki)

I desert s hrenom (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Na našim Oblizekima možete pronaći više zanimljivih tekstova o hrenu te o jelima od hrena i s hrenom te Hrenadom Mirjane Strancarić iz SMID-a još iz 2010. u tekstu Hrenada umjesto hrena proizvedenom od Ludbreškoga hrena. http://oblizeki.com/hrenada-umjesto-hrena-331 U tekstu Hrenu što si ljut?  donosim više recepata koji će vas oduševiti: poljska juha od hrena na način Roberta Slezaka, Suhopoljska uskrsna rolada te Tri, zapravo četiri ukusna umaka od hrena (Stipin fini umak od hrena, Hren s juhom Hren s jabukama, Slavonski hren bez kuhanja), zatim u tekstu Božićna pečenica ili božićni odojak s ražnja iz sela Mračaja donosim recept za fini hren moj prijatelja Stipe Bunjevca. Godine 2016. pozvala sam Hren kušajte i u slasticama s jabukom i s čokoladom s prezentacije pet vrsta proizvoda i pet okusa od Ludbreškoga hrena odnosno Hren kao dojmljiva ludbreška priča u pet okusa, s brusnicama, s perinom, s feferonima, extrea ljuti i ribani) tvrtke Agro Alter. Udruga GET u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu i Iva Pehar s tamošnjim nastavnicima i učenicima kreirali su vrlo moderna i zanimljiva jela od predjela do deserta: hladno predjelo tartar od tune s avokadom i namazom od extra ljutog Ludbreškog hrena, toplo predjelo losos s ekstra ljutim Ludbreškim hrenom i matovilcem, glavno jelo pileći ravioli s preljevom od Ludbreškog hrena s peršinom, prvi desert mini kolač od jabuke s Ludbreškim hrenom s brusnicama i drugi desert kolač s bijelom čokoladom, malinama i naribanim Ludbreškim hrenom.

Objavljeno 4. travnja 2024.

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.