Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Zaštita 17. srpanj 2023.

Lošinjski krokant Crocantessa – tradicionalna lošinjska slastica u suvremenom izdanju

Novi otočni proizvod Lošinjski krokant Crocantessa svečano je predstavljen 6. srpnja 2023. godine u malološinjskom Muzeju Apoksiomena. Dakako, valja podsjetiti na dugu i još živu tradiciju izrade krokanta na Sredozemlju, u različitim zemljama i u različitim oblicima te s različitim dodacima, a unas osobito u Splitu (najčešće u obliku zvonika katedrale sv. Duje!), Solinu i drugim mjestima. Bez torte s krokantom teško da i danas može proći ikoja raskošna svadba.

Što više razbijenih komadića, to više sreće: s predstavljanja u Muzeju Apoksiomena (Foto Antonio Pavela, TZ Mali Lošinj)

Lošinjski krokant tradicionalna je slastica lošinjskih kapetana koja se priprema za svečane prigode poput vjenčanja, krštenja i značajnih obljetnica. Izrađen od svojevremeno dragocjenog šećera i badema, oduvijek je simbol bogatstva i blagostanja. Još od zlatnog doba lošinjskih jedrenjaka, torta od krokanta neizostavni je dio  svečanosti na otoku, a za najznačajnije događaje priprema se na čak sedam katova. Naime, na vrhuncu slavlja izloženi se krokant razbija za sreću, tradicionalno sabljom.

Lošinjski krokant u novom izdanju (Foto Antonio Pavela, TZ Mali Lošinj)

Direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković istaknuo je:

Tradiciju izrade lošinjskog krokanta očuvale su žene pomoraca kojima je posvećena skulptura Addio na Čikatu, a koja je simbolički prikazana i na ambalaži Lošinjskog krokanta. Sve to ugrađeno je u dizajn proizvoda koji se po prvi put pojavljuje u praktičnom formatu prikladnom za poklon ili suvenir.

Taj su gastronomski novitet u lošinjskoj ponudi predstavili Petar Goleš i Katya Žic-Antunović u ime tvrtke Porat d.o.o., koja se primarno bavi ugostiteljstvom, a Crocantessa im je prvi pakirani proizvod. Uz uobičajene torte za vjenčanja i druge prigode, već godinama, po narudžbi Lošinjana, izrađuju upravo lošinjski krokant za obiteljske i javne svečanosti. Ponukani povremenim zahtjevima da naprave krokant u formatu dara, uočili su potrebu da toj svečanoj slastici osiguraju primjerenuu ambalažu kako bi ga darivani mogao razbiti za sreću, gdje god u svijetu. U želji da kreiraju reprezentativan dar i  poželjan suvenir za sve koji odlaze s otoka, nastala je Crocantessa – Lošinjski krokant u svečanom ruhu.

Petar Goleš na prezentaciji (Foto Antonio Pavela, TZ Mali Lošinj)

Petar Goleš, direktor Porata d.o.o. rekao je:

Željeli smo ponuditi Lošinjanima proizvod koji s ponosom mogu ponijeti kao dar kada putuju s otoka u posjet ili pak dočekati svoje goste tom autohtonom slasticom. S obzirom da i inače držimo do tradicije, plešemo u folkloru i sudjelujemo u raznim manifestacijama, ovo je naš doprinos očuvanju gastronomske baštine i identiteta otoka Lošinja. Veseli nas činjenica da smo naišli na veliku podršku zajednice i pojedinaca koji su nesebično pomogli u realizaciji. Nadamo se da će Lošinjani biti ponosni na Lošinjski krokant kao što smo mi ponosni na Crocantessu.

Lošinjski krokant Crocantessa u potpunosti se radi ručno, na tradicionalan način, a prema vlastitom obiteljskom receptu. Četvrtasta ploča Lošinjskog krokanta zaštićena je celofanom od vlage te smještena u ojačanu kutijicu koja ga štiti od loma do nekog svečanog trenutka – u trenutku slavlja upute predlažu razbiti lošinjski krokant za sreću. Dostupan je samo na otoku Lošinju, u slastičarnicama Moby Dick Mali Lošinj, Veli Lošinj i Nerezine te u delikatesnoj trgovini Gastro Croatia.

Petar Goles i Katya Zic-Antunović, oživljavaju tradiciju lošinjskih kapetana (Foto Antonio Pavela, TZ Mali Lošinj)

Zrinka Ettinger Starčić, direktorica Lošinjskog muzeja, istaknula je važnost lošinjskog krokanta u kontekstu gastronomske nematerijalne baštine:

Posebnost lošinjskog krokanta je u četvrtastom obliku, načinu izrade i izgradnje – izrađen od samo dva sastojka šećera i sjeckanih badema, razvaljan u vrlo tanke ploče od kojih se rade etaže, stupovi i ukrasni lukovi. Sam proces izrade krokanta zahtijeva veliku spretnost i brzinu, jer, poput željeza, i krokant se oblikuje samo dok je vruć. Ta delikatnost čini ga posebno krhkim i pogodnim za ritual razbijanja za sreću. Što je više komadića, to je više sreće u budućnosti.

Losinjski krokant Crocantessa u najboljoj jadranskoj tradiciji (Foto Antonio Pavela, TZ Mali Lošinj)

U svjetlu inicijative tvrtke Porat d.o.o., povjesničarka umjetnosti Irena Dlaka istražila je povijesne zapise i činjenice o kontinuitetu izrade krokanta na otoku, a Lošinjski je muzej prijavio lošinjski krokant za upis u registar nematerijalne baštine Hrvatske. No, Lošinj ima takvo gastronomsko bogatstvo da može razmišljati i o drugim vrstama zaštite, primjerice  proizvoda i jela od miomirisnoga bilja, ribe i plodova mora, otočke janjetine itd.

Objavljeno 17. srpnja 2023.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.