Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet 23. svibanj 2015.

Lošinj zanimljiv za duge šetnje, i za obične i za gastronomske

Klub Gastronaut sredinom travnja ponovno je otkrivao ponudu otoka s najvećim jadranskim otočkim gradom i odnedavno prvim hotelom sa pet zvjezdica, Bellevueom. Uz obilazak petnaestak restorana i degustaciju odabranoga od njihove ponude, pripremljene su i dvije tematske večere – Miomirisi i okusi Lošinja i Apoksiomenova antička kuhinja.

Da, njihovu destinaciju, kako se to aktualno naziva, uvjeravaju nas svi do jednoga pružatelji turističkih usluga, uživamo svim čulima. Ali, jednostavno je reći, a teže prenijeti tekstom dok vam svaka riječ miriše svojim mirisom. Malo je kome poput otoka Lošinja uspjelo da za samo koju godinu postane nedvojbenim Otokom vitalnosti, kako su si nadjenuli marketinško, ali više nego točno ime, potvrđeno i brojnim međunarodnim nagradama, od one za hortikulturno uređenje do posljednje u nizu, kada je ove godine Svjetska turistička organizacija (UNWTO) dodijelila Malom Lošinju prestižni Ulysses, poslije Beča i Perua, treće mjesto u svijetu za izvrsnost u inovacijama u turizmu.

Đurđica Šimičić dobri je duh lošinjskoga turizma

Sa stola nerezinskog restorana televrin: dojmljiv kolač od ružmarina (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Sa stola nerezinskog restorana Televrin: dojmljiv kolač od ružmarina (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Iako će ona skromno i šarmantno početi nabrajati mnoge zaslužne za produžetak sezone i zadovoljstvo gostiju, upućeniji u zaslugu pripisuju to Đurđici Šimičić, već devet godina direktorici Turističke zajednice Grada Maloga Lošinja, koji se mnogo čime nameće kao jadranski turistički uzor. Podjećamo na zanimljivost da je Veli Lošinj zapravo malen gradić,  a da je veći Mali Lošinj i najveći grad na hrvatskim otocima.

Gostoljubiv najveći otočki grad pruža bogate programe tijekom cijele godine (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Goran Filipović, član Uprave Lošinj Hotels &Villas, urednici Oblizeka Božici Brkan pozire na krovnome vrtu hotela Bellevue sa pet zvjezdica, što ga je projektirala i uredila njezina dugogodišnja suradnica inženjerka hortikulture Nataša Tiška Vrsalović sa svojom tvrtkom Dionaea Vrtovi (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Iza uspjeha, dakako, stoji i otočkih više od 200 sunčanih dana, ali i više od 280 kilometara šetnica i biciklistički staza. I povijest lječilišnog turizma datira tu još od 1885. godine, kada su prvi put uočene blagodati lošinjske mikroklime za bolesti dišnih puteva i alergija te registrirani prvi turisti. Već 1892. Ministarstvo zdravstva Austro-Ugarske proglasilo je Lošinj klimatskim lječilištem.

Od bilja i dupina do podmorske arheologije

Stol restorana ArtaroreJanja (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Stol restorana Artarore Janja (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

 

Lošinjani su se sprijateljili i sa svojom prirodom odnosno sa 1018 biljnih vrsta od čega je čak 939 autohtono, a 230 ljekovito. Tko, poput njih, druguje primjerice sa 180 dupina? A ne mogu u svojoj ponudi preskočiti niti kulturu, o tome kako kulturu, arheologiju primjerice, uključiti u turizam otkrivaju baš od njih mudre glave kao nedavno u Londonu, gdje je u British Museumu, a poslije gostovanja skulpture u pariškome Louvreu, u firentinskoj palači Medici Riccardi u Firenzi, zatim Rijeci, Zadru, predstavljen njihov slavni ljepotan Apoksiomen. Tek 1996. izvučen je iz podmorja u njihovu akvatoriju. Za to vrijeme u Malome Lošinju turisti razgledaju palaču Kvarner, koja se tek preuređuje u muzej proslavljenoga rimskoga atleta.

Karin Mimica sa suradnicima s prigodno darivanom im tortom (Snimila Božica Brkan / oblizeki)

Karin i Marina iz Kluba Gastronaut i jedan od sponzora Nikola Bandić iz Zvijezde s prigodno darivanom im tortom načinjenom od nove belgijske čokolade na hrvatskome tržištu (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Sve to uočit ćete i na njihovu gostoljubivu i maštovitu stolu: od namirnica do drevnih kulinarskih postupaka i receptura. Poput sunca i zraka, mirisa crnogorice što vam se ulijeva u nosnice i pluća, ozdravljuju vas dobra jela što spajaju tradiciju od rimskih vremena i moderne trendove, ponajprije mediteranske kuhinje.

250 različitih manifestacija u godini

Za uspomenu: gastronauti poslije jedne od tematskih večera

Za uspomenu: gastronauti i domaćini na čelu s Đurđicom Šimičić, direktoricom TZ Mali Lošinj, i Goranom Filipovićem iz Jadranke d.d., poslije jedne od tematskih večera

 

Čak trećina otočkih restorana sudjeluje u njihovim izuzetno dobro osmišljenim, zanimljivim inovativnim programima, a čak ih je 250 tijekom cijele godine. To je bio i jedan od motiva Kluba gastronauta da se ponovno, nakon niza godina, u travnju tri dana članovi prepuste zanosnim točkama u arhipelagu “najzvjezdanijega neba”, kada je uobičajeno mjesec šparoga lošinjskoga luka i  boražine pretočen, uz drugo, u šparožina kup, proljeće na vašem licu , putevima Apoksimonea, radionicama zdravlja: aromaterapija u suvremenom životu i turizmu www.tz-malilosinj.hr . Svibanj je već mjesec kadulje, koromača i koprive…, a lipanj, miomiran je brnistrom, lavandom, magrižem i muškim trpucem.

Gastronauti oko izložbenog stola restorana Bracuda (Snimil MIljenko Brezak)

Gastronauti oko izložbenog stola restorana Baracuda (Snimil MIljenko Brezak)

Miomirisnome se Lošinju, uzorno ujedinjenome u tome, pridružuju i otoci Susak, Ilovik i Unije, a od namirnica na stol često stižu one s prehodnika, idući kopnom otoka Krka (žlahtina, sladoled) i Cresa (ovčetinja, janjetina, ovčji sir).

Gastrošetnja kroz petnaestak restorana

Osim salate i juhe od rakovice, konoba Silvana predstavila je i kako se čisti hobotnica (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Osim salate i juhe od rakovice, konoba Silvana predstavila je i kako se čisti hobotnica (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)Na našoj nam se Gastronomskoj šetnji Lošinjom izrijekom predstavilo petnaestak ugostiteljskih objekata. Stigavši na otok, odmah se zaustavismo u Nerezinama, najprije u restoranu Televrin koji je predstavio mjesnu kuhinju. Nihov kolač od ružmarina mogao bi mi biti istoznačnica otoka. Očekivala sam ga nakostriješeno, misleći kako će me osupnuti gorčinom ili nečim, a ono – sama slast.

Jednostavno a zamamno, pripremljeno u baracudi (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Jednostavno a zamamno, pripremljeno u Baracudi (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Restoran Manora iskazao se svojom svakidašnjom ponudom jela pripremljenima od povrća iz vlastita ekološkog uzgoja. U nastavku puta prema Malone Lošinju skrenusno u Artatore u restoran Artatore Janja, kako bismo se uvjerili zašto imućniji gosti, koji si to mogu priuštiti, privatnim avionom iz Ancone – srećom u blizini je aerodrom Ćunski – naiđu na rakovu juhu s lošinjskim biljem, maestralnu, najbolju koju sam dosad kušala na tome otoku, ili čokoladnu tortu sa smokvama.

Plodovi lošinjskog mora, plodovi lošinjskih polja

Specijalitet restorana Noštromo je, osim ribe pečene u soli, i riba pečena na boci (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Specijalitet restorana Noštromo je, osim ribe pečene u soli, i riba pečena na boci (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Gastronomska šetnja Lošinjem odvela nas je i u buffet Lošinjsko jidro na jela od otočke janjetine iz njihove kuhinje. Činjenica je da je, kad god bi se približila banjamariji, svako jelo bilo pri kraju. Deveron pub na stol je iznio njoke od palente u umaku od tartufa, šparoge, tagliatu od tuna…

Na jednoj od večera domaćini su gastronaute, svoje goste iz cijele Hrvatske, počastili tradicionalnim krokantom koji je Karin Mimica, osnivačica Kluba Gastronaut, imala čst razbiti mačem (Snimila Božica Brkan)

Na jednoj od večera u Bellevueu domaćini su gastronaute, svoje goste iz cijele Hrvatske, počastili tradicionalnim krokantom koji je Karin Mimica, osnivačica Kluba Gastronaut, imala čst razbiti mačem (Snimila Božica Brkan)

Restoran Noštromo gostoljubivo se iskazao ribom u soli s aromatiziranim maslinovim uljem i Noštromovovom pečenom ribom na boci s gratiniranim povrćem u košarici. Prednost, uz koješto drugo, ipak  dajem onome prvome. Gostionica Baracuda dočekao nas je kreacijama mnogo zamamnijim i na nepcima rječitijim od uobičajenog, gotovo banalnoga opisa “Plodovi lošinjskog mora”.

Za kantuni – otkriće

Ponosna ekipa restorana Za kantuni (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Ponosna ekipa restorana Za kantuni (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Nekoliko koraka od mora, ali restoran skriven, kako mu ime govori, Za kantuni osmjelio se ponuditi za dobrodošlicu aperitiv od kanabisa, a od jela kozji feta sir s dinjom, tunu sa žara s preljevom od slanih srdela i file brancina u umaku od artičoke. Konoba Silvana svoj je izložbeni stol nazvala nepretenciozno specijaliteti otočke kuhinje, a ondje je bilo svega kao na svadbi. Uz to, poučiše nas i kako se čisti rakovica da biste od nje mogli pripremiti i juhu i salatu.

Gatronauti su obišli i Miomirisni vrt (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Gatronauti su obišli i Miomirisni vrt (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Restoran Veli žal, odmah uza prelijepi žal na poluotoku Čikatu, zajedno s restoranom Diana, potrudio se pripremiti domaću tjesteninu sa žgvacetom od boškarina i ribanim ovčjim sirom, fileom dimljene tune na rikoli s dresingom od limuna, meda i maslinova ulja.

U konobi Silvana počaste nešpulama u rakiji (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

U konobi Silvana počaste nešpulama u rakiji (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Treći dan potegosmo od Maloga Lošinja prema manjem Velome Lošinju. Konoba Bora bar poslužila je crostine i rižoto s vrganjima, restoran Punta domaće casarecce sa žgvacetom od creske janjetine, a restoran Eki, poslije izleta u maslinik uz kotlić, kolač od rogača, kekse s lavandom, tortu od ružmarina…

I prvih otočkih pet zvjezdica

Gostoljubiv najveći otočki grad pruža bogate programe tijekom cijele godine (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Gostoljubiv najveći otočki grad pruža bogate programe tijekom cijele godine (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Na ovakvima gastroizletima svaki put kad pomisliš da ne možeš više ni usta otvoriti, na stolu se ukaže nešto novo, izazovno ili, što bi rekao kolega Tomislav Stiplošek iz GET reporta, to nije hedonizam nego mazohizam.

Ja nisam dospjela, ali gosti uza sve to mogu uživati u wellness tretmanima na bazi eteričnih ulja otoka, šetnji, vožnjama biciklom… Osim što sam se nadisala plavoga i zelenoga, kušala krasne likere i vina i koješta, morala sam se suočiti i sa dvije tematske večere Miomirisi i okusi Lošinja i Apoksiomenova antička kuhinja, svaka sa po sedam slijedova. Ne računajući hotelski doručak u prvome hotelu sa pet zvjezdica na našim otocima, Bellevue, kojega bi, kako se to obično kaže, i anđeli jeli. No, ne treba zaboraviti da su i jedna od prvih hotelskih kuća u nas koji imaju vlastita nutricionista, koji osim uobičajene brige o ponudi kreira i posebne, pa i individualne programe prehrane za njihove goste.

Objavljeno 23. svibnja 2015.

 

Preporučujem na Oblizekima srodne tekstove:

http://oblizeki.com/miomirisi-i-okusi-losinjski-14875

http://oblizeki.com/na-losinju-kuha-i-rimski-atlericar-apoksiomen-14882

http://oblizeki.com/u-velome-losinju-obvezno-dodite-u-konobu-ribarska-koliba-2775

http://oblizeki.com/zamamni-losinjski-specijaliteti-od-autohtone-creske-ovce-2806

http://oblizeki.com/svecanost-zacinskoga-bilja-kao-subotnji-izlet-u-krapinske-toplice-9853

http://oblizeki.com/svecanost-zacinskoga-bilja-zavrsila-s-raskosi-zacinskim-biljem-na-stolu-9924

http://oblizeki.com/kao-limun-zuto-i-mirisno-ljeto-2011-i-veljacka-zima-2012-4991

http://oblizeki.com/limun-u-salici-caja-i-casi-limoncella-vrcu-limunade-i-boci-piva-5023

http://oblizeki.com/sok-od-dumbira-na-zagorskim-bregima-10015

http://oblizeki.com/kolacici-u-koje-je-umijeseno-cijelo-polje-zacinskoga-bilja-10040

http://oblizeki.com/krk-grad-i-otok-obecavajucih-okusa-12730

http://oblizeki.com/srijemus-ili-divlji-medvjedi-luk-cudesan-je-pripitomljen-u-siru-2112

http://oblizeki.com/pag-s-okusom-sira-i-vina-ribe-i-maslinova-ulja-janjetine-i-baskotina-3722

http://www.gastronaut.hr/gastronaut.htm

http://oblizeki.com/talijanski-sladoled-na-krcki-nacin-jos-bolji-14768

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

12 komentara

  1. […] Lošinj zanimljiv za duge šetnje, i za obične i za… […]

  2. […] Lošinj zanimljiv za duge šetnje, i za obične i za… […]

  3. […] juha od koprive na gastronautskoj večeri u krčkoj Marini, koju je prezentirala Katica Jurešić iz tamošnjeg restora…, a bez imalo vrhnja za kuhanje – podsjetila me kako sam za proljeće odnosno vrijeme kad su […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.