Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 7. veljača 2013.

Listarići slatki ili slani – dika štitarskih snaša

U kuhinji su uvijek moguća otkrića, čak i u vlastitoj. Ta su i najslađa, i kad nisu nužno slatka. Uoči ovogodišnjega fašnika, kao poziv u goste u Vukovarsko-srijemsku županiju Udruga snaša Zlatna nit iz Štitara Zagrepčane je u Centru za kulturu prehrane Biotechnicona poslužila svoje slastice za poklade, maškare – listariće. Kuharice, i kada se nazivaju slavonskim i kada donose recepture za te slastice, takvima ih uopće ne spominju. Rječnici ih također uopće ne spominju nego tek kao inačicu iz drugih mjesta listiće i to u velikome Akademijinu rječniku spominjući ih tek u jednome primjeru preko Kršnjavija: listići m. pl. jelo. Jelo? Kakvo? Koje?

Sestre i snaše Kata Dimić i Ruža Ilijašević Zagrepčane su pozvale na svoje fine listariće u Štitar (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sestre i snaše Kata Dimić (s tijestom uzraslim u vangli) i Ruža Ilijašević (s razvijalom) Zagrepčane su pozvale na svoje fine listariće u Štitar (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Drugdje i u Slavoniji zovu ih i poderanim gaćama, u Brođancima leparice, a nije baš da se listaju, čak ni koliko različite pite, jer su od dizanoga tijesta umiješenoga s germom. Tako su tek imenom bliske poderanim gačama, trešču, fanjkima, hoblinju, kakve mi kajkavci pečemo od tek malo debljega tijesta za rezance.

Cijela ekipa predstavljanja štitarskih listarića u Zagrebu iz Vukovarsko-srijemske županije, Biotechniconova Centra za kulturu prehrane i naši Oblizeka (Snimio Rene Karaman / Menu)

Cijela ekipa predstavljanja štitarskih listarića u Zagrebu iz Vukovarsko-srijemske županije, Biotechniconova Centra za kulturu prehrane i naši Oblizeka (Snimio Rene Karaman / Menu)

O pokladama, ali ne više u posnoj Korizmi, najčešće se u dubokoj masnoći – nisu sve slastice pečene u dubokoj masnoći pokladne! – peku različite slastice od dizana, kvasana, «kiselog» tijesta (germa/kvasac, prašak za pecivo, jogurt…), ekonomične po rezulatima (sitost, toplina), sastojcima (jer se koriste namirnice koje su pristupačne) kojih uglavnom ima doma na selu (brašno, jaja, masnoća…), jeftine su a i puno izađe. Osnovnome se tijestu mogu dodavati poboljšice: rakija, rum, vanilin šećer, grožđice, sir i sl. Te su slastice ekonomične i po postupcima, koji su jednostavni, ne zahtijevaju posebna pomagala, a ne treba ni mnogo znanja i iskustva.

Prilog iz Oblizeka: uvod Božice Brkan o fašničkim /pokladnim slasticama u kušanje listarića (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Prilog iz Oblizeka: uvod Božice Brkan o fašničkim /pokladnim slasticama u kušanje listarića

Oblicima mogu biti: okrugli – rezani pravilno (krafne), pravokutni, nepravilni. Moguće su također različite varijante: jednostavne i brze, složenije i skuplje, svečanije te svakodnevna brza hrana – najpoznatiji: krafne (pekarski proizvod, American Donut i sl.) i poderane gaće (sajmovi i slične priredbe na otvorenu). Uz sve to, regionalno su prepoznatljive.

Poslije pečenja cijede se na papirnatom ubrusu (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Poslije pečenja cijede se na papirnatom ubrusu (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Dizane su: krafni, krafne, krafle, krofne, pokladnice – pekarski proizvod (prazne, s pekmezom, s čokoladom) – svuda, osobito AustroUgarska (polj. babka); fritule – mediteranska Hrvatska; uštipci, ušćipci (Hercegovina); žličnjaci – brzo dizano tijesto; poderane gaće, leperice (Otok), listarići (Štitari), listići, langoši…

Zlaćan i iznutra (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Zlaćan i iznutra (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Od tankoga razvaljanog tijesta kao za rezance peku se podrapane gače, fanjki (kajk., kont.), hroštule/kroštule (čak., dalm.) ili u svečnijem obliku kao ružice i mašnice (nekad i ukras za torte).

Tri snaše: dvije gošće iz štitara i "domaćica", prva dama Biotechnicona Ana Marušić Lisac (Snimio Rene Karaman / Menu)

Tri snaše za listariće: dvije gošće iz štitara i "domaćica", prva dama Biotechnicona Ana Marušić Lisac (Snimio Rene Karaman / Menu)

Većina se tih slastica, s malim lokalnim razlikama (kao i u nazivima), pripremala tijekom cijele godine za velikih poslova (vršidba, kosidba, radovi na kući, kolinje, čekanje perja i sl.) kad je trebalo u kratkome vremenu nahraniti mnogo ljudi odjednom. Zanimljivo je da se u slanoj varijanti dobro slažu i sa šunkom i kulenom.

Štitarski pekmezi od dunja i od šljiva (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Štitarski pekmezi od dunja i od šljiva (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Ako im prije nije dodano, uz njih se poslužuju različite vrste pekmeza (od šljiva, šipka, marelice i sl.), sira, vrhnja, kajmaka i sl. Uz njih se obično pije rakija, u kontinentalnoj Hrvatskoj šljivovica u mediteranskoj Hrvatskoj loza, travarica. A ako su neutralnijega okusa, odlično se slažu i s vinom, primjerice tramincem.

Urezivanje rupe u pačetvorinu (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Urezivanje rupe u pačetvorinu (Snimila Božica Brkan / Acumen)

E, imala sam u srijedu 6. veljače 2013. priliku u Biotechniconovu Centru za kulturu prehrane, uz Darka Juzbašića koji je predstavio Vukovarsko-srijemsku županiju i Martinu Ivanjsko koja je govorila o slavonskoj kuhinji, uvesti u priču o klasici, slasticama koje se peku uz fašnik, a svakako prije Korizme, kada zbog posta nisu dostupne te slastice isplivale iz vruće svinjske masti ili, u novije vrijeme, ulja.

Rastu na ubrusu prije pečenja (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Rastu na ubrusu prije pečenja (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Stara poslovica se pomalo šali govoreći od volje ti ko Šokcu post, a kako je taj bogati hrvatski kraj mogao birati, i slastice pečene u masti pekao je do mile volje tokom cijele godine, s malenim razlikama u vrsti i prilici. U Štitaru tako krafle tradicionalno peku najčešće uz kolinje, kada se njima doslovce natječu koja će snaša uspeći ljepše i finije.

Plivaju u dubokoj masnoći u rajliki dok ne pozlate (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Plivaju u dubokoj masnoći u rajliki dok ne pozlate (Snimila Božica Brkan / Acumen)

A svoje uzrasle i zlaćane listariće peku uz velike radove, poslove, mobu (vršidba, kosidba…), npr. berbu kukuruza, radove na kući, maškare i sl. kada ima puno jelaca. Također ih peku i dijele u srijedu, vrtićevu srijedu, poslije Fašnika, kada im selom prolaze jahači.

Šarmantna i spretna snaša Kata reže uzraslo i razvaljano tijesto (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Šarmantna i spretna snaša Kata reže uzraslo i razvaljano tijesto (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Recepturu listarića otkrila mi je gospođa Kata Dimić (40), naslijedivši je od majke Kate (68), a ona pak od svoje majke. U Zagrebu ih je pekla sa sestrom Ružom Ilijašević (50). Obje su kućanice i sa svojom udrugom, u kojoj su i Kaja Ilišević i Terezija Lenić, odjevene u svoju krasnu crvenu nošnju od somota, sa zapregom i keceljom, peku ih po cijeloj Hrvatskoj, sve do Dubrovnika.

Izvol'te, kušajte - nutkale su ponosne snaše (Snimio Rene Karaman / Menu)

Izvol'te, kušajte - nutkale su ponosne snaše (Snimio Rene Karaman / Menu)

Ponekad im, kao što su u Zagrebu, i zapjevaju:

Listariću, listariću, ti si dika naša.
tebe peče, tebe peče iz Štitara snaša.


Listarići, listići, poderane gaće (Kata Dimić, Štitar)

Posluženi s pekmezom od dunja ili, kako ih u Štitaru zovu, gunja (Snimila Božica brkan / Acumen)

Posluženi s pekmezom od dunja ili, kako ih u Štitaru zovu, gunja (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sastojci

 • 2 kg brašna T 550
 • 1 l mlijeka
 • 3-4 žlice (kašike) šećera
 • 2 žlice soli
 • 2 jaja
 • 1 kockica germe
 • 5 žlica ulja

za pečenje

 • svinjska mast
Snaša Kata odjednom peče listariće i dvije posude (Snimio Rene Karaman / Menu)

Snaša Kata odjednom peče listariće i dvije posude (Snimio Rene Karaman / Menu)

Priprema

Mlijeko ugrijte da bude mlako, pa mu dodajte germu, šećer i sol. Kad se digne, u vangli to pjenjačom umutite s jajima i uljem te brašnom koliko je potrebno da bude ni premekano ni pretvrdo. Miješajte tako da se odvaja od posude. Ostavite 20 min da se pokriveno ubrusom diže pa premijesite. Ponovno ostavite još 20 min da se diže. Zatim dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu dasku, pa ga još jednom prebacite preko drugoga dijela. Valjkom (razvijalo) razvaljajte na debljinu prsta i režite četvorine 10 cm x 10 cm. U svaku četvorinu nožem urežite rupu. Ostavite četvorine da se dižu 10 min koliko vam je dovoljno da se u velikoj posudi (rajlika) u koju stane oko 10 kolača ugrije duboka svinjska mast. Na početku mast neka bude jako zagrijana, pa zatim smanjujte temperaturu. Listarići neka se peku 2-3 min sa svake strane da porumene i lijepo nabujaju. Poslužite ih na tacni ili u košarici, a uz njih i štaub šećer, pekmez od šljiva, dunja (gunja) ili šipka te rakiju šljivovicu.

Štitarski listarići bez dodataka (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Štitarski listarići bez dodataka (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Nije naodmet

Žuri li vam se, tijesto možete dizati samo jednom, a imate li vremena, možete ga premijesiti još dva puta. Što se više prebacuje, to je bolje.

Objavljeno 7. veljače 2013.


Preporučujem na Oblizekima slične teme:

http://oblizeki.com/uscipci-fini-ustipci-koji-mogu-biti-i-zlicnjaci-8428

http://oblizeki.com/hercegovacki-ustipci-i-casa-blatine-za-osvjezenje-na-kamenu-hercega-3353

http://oblizeki.com/uscipci-fini-ustipci-koji-mogu-biti-i-zlicnjaci-8428

http://oblizeki.com/fritulice-fine-za-pola-sata-1385

http://oblizeki.com/poderane-gace-podrapane-gace-langosi-langosice-lepinjice-pogace-tresce-fanjki…-toliko-imena-a-samo-jednostavan-komad-tijesta-pecen-na-ulju-8855

http://oblizeki.com/recept-krafni-krafli-pokladnice-87

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

11 komentara

 1. […] kiselo vrhnje, kajmak i sl. Ako više volite klasične  poderane gaće usporedite recepturu s listarićima snaša iz Štitara, hroštulama, fritulicama, uštipcima i ušćipcima, krafnama  […]

 2. marina budim# 23.03.2016. u 20:17

  Jako mi je drago da se bavite starim receptima.Takva jela sam obozavala kao dijete,no kako sam odrasla u gradu moja mama ih nije spremala jer nisu bila u modi.Sad iam djevojcicu koja obozava jesti starinska jednostavna jela i jako mi je drago da imam gdje naci recepte za njih jer sam bila premala da zapamtim kako je to moja baka radila.recepti su vam jako tocni ,sto je za svaku pohvalu.Zaista sam zahvalna navasem radu.Nastavite samo tako dalje.Marina Budim

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.